dlaczego w Polsce brak jest ASO Isuzu...??

Trooper, Amigo, Rodeo, WFR, Bighorn, D-Max

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
Eskapada

dlaczego w Polsce brak jest ASO Isuzu...??

Post autor: Eskapada » ndz lip 16, 2006 9:33 am

myszkując po internecie .... naszło mnie takie pytanie :roll: . Dla czego nikt nie chce zarobić na sprzedaży bądź co bądź całkowicie japońskiego produktu a tworzone są sieci sprzedaży chińskich samochodów ??

Na całym świecie auta terenowe oraz pick up'y bija rekordy popularności a przecież Isuzu robi piękne pick up'y...wiec co jest powodem tego że nikt z pierwszej 100 tygodnika Wprost sie tym nie zaintereował :roll: ??

a moze to złe auta są :)21

europejska sieć sprzedaży Isuzu:
http://www.isuzu.co.jp/world/distributor/europe.html

modele pick up min na rynek europejski:
http://www.isuzu.co.jp/world/product/dmax/lineup.html
Dżip z lebiodką :)21
GSM 501 44 66 33

Awatar użytkownika
seba4x4

Kontaktowanie:

Post autor: seba4x4 » ndz lip 16, 2006 12:17 pm

Złe to one nie są, nawet dwa puchary na imprezach Isuzem zdobyłem :D Na domiar złego w katalogu aut terenowych wydanych przez Auto Świat nie opisano żadnego modelu Isuzu :evil: Przecież tyle tych aut dzielnie jeździ. Sam mam dwa Patrole, ale za parę dni reanimuję również moje Isuzu, które cierpliwie od roku na to czeka :)2
http://www.seba4x4.pl/
Escape 4WD '06
Santa Fe 4WD '04
GAZ 69 '70
Thunderbird 5,0 '84
CZ 350 '83

Awatar użytkownika
vandall1

Post autor: vandall1 » ndz lip 16, 2006 1:19 pm

Są serwisy,ale interesują sie głównie ciężarówkami.
Zresztą terenówki isuzu które u nas jeżdżą są już wiekowe,ergo posiadają je ludzie mniej majętni,ergo mniej kasy do wzięcia,ergo wchodzimy w chipsy a nie w isuzu :wink: .
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl

Awatar użytkownika
fourup
Kontaktowanie:

Post autor: fourup » ndz lip 16, 2006 5:17 pm

Po doświadczeniach z ASO Hyundai (kiedys zaprztalalem Ponym ;) ) i teraz po doswiadczeniach z zaprzyjaznionym serwisem, zajmujacym sie w 80% trooperami (obsluguje wiekszosc troopkow z krakowa i okolic) dochodze do wniosku, ze to chyba nawet lepiej, ze go nie ma: W ASO pracowali od-do, nie bylo szansy najmniejszej, zeby wjechac sobie na kanal i samemu cos dlubnac, korzystajac z miejsca i sprzetu serwisu, nie szlo sie dogadac co do ceny uslugi, a i ceny czesci byly 2-3-krotnie wyzsze niz te same w sklepach... - generalnie :)3
teraz nie mam problemu z robotą przez całą noc, tak, ze rano auto jest gotowe, kiedy mam drobną robote - jade i sam sobie dlubie, a ceny wymiany z uslugą są porownywalne z ceną danego podzespolu w sklepie! A robią chlopaki dobrze i na tyle szybko, na ile sie da.
Podsumowujac - nie zaluje, ze nie ma ASO, bo pewnie nigdy nie wiedzialbym jak moze byc w normalnym warsztacie... ;)
~fourup/zupka
Troopek był :(
Opuzu Frontper się już nie buduje... :)15

GG:7509837
GSM:660264573

Awatar użytkownika
Eskapada

Post autor: Eskapada » ndz lip 16, 2006 6:23 pm

Panowie ...lekko mnie zle zrozumieliście :roll: Zamysłem tematu nie byly dewagacje o kompetencji warsztatów w ASO danej marki tylko dlaczego nikt nie sprzedaje nowych samochdów marki Isuzu?? Dla czego w Polsce nie ma sieci sprzedaży marki Isuzu

Co jest powodem ze ta marka nie wzbudziła zainteresowania ludzi biznesu a takie chinskie kopie Toyot tak !!
Dżip z lebiodką :)21
GSM 501 44 66 33

Awatar użytkownika
fourup
Kontaktowanie:

Post autor: fourup » ndz lip 16, 2006 6:28 pm

Eskapada pisze:(...)Co jest powodem ze ta marka nie wzbudziła zainteresowania ludzi biznesu a takie chinskie kopie Toyot tak !!
To akurat jest proste - chinski badziew jest tani, oryginalny japonczyk drogi. na chinczyku mozna wiec zarobic relatywnie wiecej (wyzsza marza, a i tak tani, wiec wiecej łosi sie da naciąć, a zyski rosną)... Takie są nasze realia... niestety

BTW - czemu nie widac tez w polsce (chyba, ze sie myle) salonow mazdy? przeciez to tez swietne i (prawie) bezawaryjne wozy. tyle, ze drogie...
~fourup/zupka

Piórek

Post autor: Piórek » ndz lip 16, 2006 9:00 pm

Byla swego czasu firma ktora zajmowala sie sprzedaza Isuzu, chwalili sie ze sprzedali kilka Trooperow.
Mialem z nimi doczynienia kupujac jakies graty ktore mozna bylo nabyc tylko w oryginale (pare lat temu bylo mniej zamiennikow) skany podcisnienia do 2,8 TDi ktore przesylalem dostalem od szefa serwisu :)
Odnioslem wrazenie ze w/w firma nie dorosla do sprzedazy tych aut i to byl chyba najwiekszy problem.

P.S. Kupujac nakretki do kol dostalem w prezencie..... FIRMOWY DLUGOPIS :)21
Prawie Jak Volvo

Edek_bez_kredek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Edek_bez_kredek » ndz lip 16, 2006 9:06 pm

mnie się wydaje że to polityka koncernu (GM) bo możesz kupić isuzu jako opel , i należy pamietać że my dla wielu firm jesteśmy ROD ( rest of the world) i sie nie chce im zawracać głowy żeby zdobyc rynek ,
u nas niektórych modeli wcale nie ma a w eu są wiec nasz rynek jest nieapetyczny
jak zobaczysz że ludziska wolą rozbitki z ue niz nowe to dojdziesz do takiego samego wniosku żejak jakiś najarany sie trafi to sie kopnie za odre i sobie przywiezie
kiedys u nas nie było oficjalnie modeli honda shuttle, mitsu space wagon czy picnic jak chciałek kupic:))

Awatar użytkownika
Nazhir

Post autor: Nazhir » pt lip 21, 2006 7:24 am

Edek_bez_kredek pisze:mnie się wydaje że to polityka koncernu (GM) bo możesz kupić isuzu jako opel
dokładnie - od początku lat 90-tych mogłeś kupić Amigo/Rodeo jako Fronterę, a Troopera jako Montereya.
Z pozoru głupie, a jednak Frontera było długo jedną z najlepiej sprzedawanych terenówek w Niemczech (bo to jest prawdziwy rynek samochodowy). Krzyżaki są bardzo przywiązane do 'swoich' marek - Isuzu Rodeo nigdy by nie zyskało takiej popularności jak Frontera ze względu na nazwę.
Tak więc teoretycznym ASO Isuzu jest ASO Opla (to ci kolesie, którzy Frontery się boją :)21).

Aha, nie oszukujmy się - nikt przy stanie umysłu określanym przez lekarzy jako 'nie budzący zastrzeżeń', nie pojechałby Trooperem I do ASO Isuzu, bo mógłby szybko dostać zawału.

Polityka General Motors jest dosyć klarowna - Isuzu zostawiają dla USA, w Europie ma rządzić Opel, Chevy i Daewoo. Z tego powodu nie będzie nam dane obejrzeć w salonie Ascandera (nawet Saab na jego bazie jest sprzedawany tylko w USA), czy i350. Za to będziemy mogli jeździć Chevim Calibrem i Captivą.
Jeep Grand Cherokee 4,7 Quadra Drive

Awatar użytkownika
zu-tec

Post autor: zu-tec » pt lip 21, 2006 11:11 am

Eskapada pisze:Panowie ...lekko mnie zle zrozumieliście :roll: Zamysłem tematu nie byly dewagacje o kompetencji warsztatów w ASO danej marki tylko dlaczego nikt nie sprzedaje nowych samochdów marki Isuzu?? Dla czego w Polsce nie ma sieci sprzedaży marki Isuzu

Co jest powodem ze ta marka nie wzbudziła zainteresowania ludzi biznesu a takie chinskie kopie Toyot tak !!
Nie ma też Mazdy (oficialnie) i Daihatsu - zbyt wąska oferta (szczególnie w przypadku Isuzu i Daihatsu) by importer na naszym skromnym rynku mogł choć zbliżyć się do rentowności . Ten sam problem ma Suzuki - samochody sprzedają zdaje się tylko na doczepkę do motocykli.... :wink:
JimnyJeans + 2" - jeździmy bez śladów :)

Awatar użytkownika
fourup
Kontaktowanie:

Post autor: fourup » pt lip 21, 2006 11:36 am

zu-tec pisze:(...) Ten sam problem ma Suzuki - samochody sprzedają zdaje się tylko na doczepkę do motocykli.... :wink:
No, z tym to sie raczej nie zgodze... Suzuki przeciez sprzedaje przede wszystkim auta płaskie (chociazby swifta) i na tym robi kase, a terenowki, suvy i motocykle raczej przy okazji. nie wydaje mi sie zeby to bylo odwrotnie...
~fourup/zupka

Awatar użytkownika
zu-tec

Post autor: zu-tec » pt lip 21, 2006 11:49 am

fourup pisze:(...) Suzuki przeciez sprzedaje przede wszystkim auta płaskie (chociazby swifta) i na tym robi kase, a terenowki, suvy i motocykle raczej przy okazji. nie wydaje mi sie zeby to bylo odwrotnie...
Swift (nowy) sprzedaje się swietnie - od pół roku. Poprzedni też sprzedawał się bardzo dobrze, ale ....jakieś 8-10 lat temu :wink: Do tego dochodzi GV....i to wszystko - o wiele za mało aby utrzymać importera i dealerów. Najlepszy dowód - w zachodniopomorskiem nie ma od ponad roku nawet ASO, nie mówiąc już o sprzedawcy samochodów (motocykle i owszem), najbliższa ASO w Poznaniu 240 km jazdy : w SMP nikogo to nie rusza, najwidoczniej nie widzą szans na sensowną sprzedaż... :)3
JimnyJeans + 2" - jeździmy bez śladów :)

Awatar użytkownika
Marcin-Kraków

Kontaktowanie:

Post autor: Marcin-Kraków » pt lip 21, 2006 12:43 pm

ASO Krakowskie Suzuki natomiast sprzdaje GV duzo. Nawet wydawaloby sie za duzo, poniewaz kazde auto z transportu jest juz sprzedane a na swoje trzeba czekac ok. 2 mc jezeli masz wersje z jakimis extra dodatkami. Nowa GV sprzedaje sie bardzo dobrze, bo ma bardzo dobra cene.

Co do Isuzu, to byl u nas ASO w Kraku, ale juz go nie ma poniewaz tak jak firma Mazda, czy Daihatsu wycofali sie z Polskiego rynku. Auta sprzedawaly sie slabo bo cena byla znaczna. Glownie z racji kraju pochodzenia towru i wiazacych sie z tym w owczesnym czasie oplatami. Dla samego zas serwisu i sprzedarzy czesci nie oplaca sie trzynac ASO, bo i tak wiekszosc z Was nie kupi oryginalnych czesci tylko jakies badziewne zamienniki z JC
Y60 +4'' 34'' SS LTB -> Y61 +2'' 35'' KL-71 :)21 - w trakcie motania

Awatar użytkownika
fourup
Kontaktowanie:

Post autor: fourup » pt lip 21, 2006 1:41 pm

Marcin-Kraków pisze:(...) i tak wiekszosc z Was nie kupi oryginalnych czesci tylko jakies badziewne zamienniki z JC
Marcinku, a ten filtr z JC to na pewno dla ciebie...:o ??
:)21
~fourup/zupka

Awatar użytkownika
Marcin-Kraków

Kontaktowanie:

Post autor: Marcin-Kraków » sob lip 22, 2006 10:52 am

Dla mnie, dla mnie. Ale wcale nie powiedzialem ze to nie badziew.
Y60 +4'' 34'' SS LTB -> Y61 +2'' 35'' KL-71 :)21 - w trakcie motania

Awatar użytkownika
Nahen

Post autor: Nahen » śr sie 02, 2006 9:51 pm

Nazhir pisze:

Polityka General Motors jest dosyć klarowna - Isuzu zostawiają dla USA, w Europie ma rządzić Opel, Chevy i Daewoo. Z tego powodu nie będzie nam dane obejrzeć w salonie Ascandera (nawet Saab na jego bazie jest sprzedawany tylko w USA), czy i350. Za to będziemy mogli jeździć Chevim Calibrem i Captivą.

To proponuje się przejechac na wyspy Anglia, Szkocja, Irlandia Tam nie uświadczysz Opla/Vauxhalla Monterey tylko NAJPRAWDZIWSZE ISUZU TROOPERy !!!!!

A jakie są piękne i tanie.... Ale co z tego skoro mają po debilnej stronie kierownicę :(
mam Trooperka 2,6i i 3.0 DTi (problemy "nowego" się skończyły zobaczymy na jak długo ;) )

Awatar użytkownika
fourup
Kontaktowanie:

Post autor: fourup » czw sie 03, 2006 6:25 am

Nahen pisze:(...) Ale co z tego skoro mają po debilnej stronie kierownicę :(
I zanim zmienisz bieg, to przeszukasz kolejny raz kieszen na drzwiach kierowcy... :)21

Ale zdarzaja sie tam okazje z kierownicą z lewej (smiesznie niskie ceny, bo angole niechcą takich aut), tyle, ze terenowki naleza do najwiekszych rzadkosci w tej grupie...
~fourup/zupka

Awatar użytkownika
Nazhir

Post autor: Nazhir » czw sie 03, 2006 7:20 am

Nahen pisze:To proponuje się przejechac na wyspy Anglia, Szkocja, Irlandia Tam nie uświadczysz Opla/Vauxhalla Monterey tylko NAJPRAWDZIWSZE ISUZU TROOPERy !!!!!
wiem, ale Wlk. Brytwanna to nie Europa ;) Zresztą oni zawsze dziwni byli :)21

PS. kierownicę zawsze można przełożyć na dobrą stronę.
Jeep Grand Cherokee 4,7 Quadra Drive

Awatar użytkownika
vandall1

Post autor: vandall1 » czw sie 03, 2006 8:49 pm

Nazhir pisze: PS. kierownicę zawsze można przełożyć na dobrą stronę.
Chyba se łatwiej kulasy i grabie poprzedłuzać coby z lewego fotela siegnąc :)20
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl

Awatar użytkownika
Nahen

Post autor: Nahen » pt sie 04, 2006 8:03 pm

fourup pisze:
I zanim zmienisz bieg, to przeszukasz kolejny raz kieszen na drzwiach kierowcy... :)21
Kilka razy wsiadałem z normalnej strony i kilkanaście sekund mi zajmowało pokapowanie się że kierownica to nie tu tylko obok :)
mam Trooperka 2,6i i 3.0 DTi (problemy "nowego" się skończyły zobaczymy na jak długo ;) )

Edek_bez_kredek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Edek_bez_kredek » pn sie 07, 2006 9:06 pm

:D ja jeżdziłek po drugiej stronie i nic mi sie nie działo, wszystko w kwadrans przywykłem ( automatem)
tylko kurka wodna przez miesiąc zawsze skręcałem z wdzięcznie skrzypiącymi wycieraczkami a w deszcz naprzód migałem kierunkiem bo jak sie okazało to dzwigienki te są zamienione i już mi w moozgoo nie starczało pamieci :lol: [/url]

WOTEK TYRRAN

Post autor: WOTEK TYRRAN » pn sie 14, 2006 9:42 pm

witam Kolegów, zabiore głos poniewaz uzytkuje 2 szt isuzu trooper 99r na ktorych została wykonana homologacja tego modelu w polsce / jednego uszkodzili podczas badan - taki lekki dzwon / , byl to schyłek ubiegłego wieku i budowano w kraju siec serwisów niezaleznych od GM. Szło cientko w ciagu 2 lat poszło ok 16 szt i dalej to jak krew z nosa, byly to najczesciej multiservice w powiazaniu z Mazda,/ten sam generalny importer/.Zycie jest jak teren - zweryfikuje wszystko i tak padła sprzedaz isuzu w Polsce, choc to dobre autka i maja dobra sławe / w komunie jeden z 2 typów aut made in japan w PEWEXSIE!/ ceny czesci zam nieziemskie co dobiło ASO. Reasumujac TROOPER to zaj.....ta fura i dobrze ze bez servisów ASO dajecie sobie rade drodzy Koledzy.POZDRO DLA ISUZU FANÓW !
KANGOO 1,6 4X4 prawie TERENOWE
BYLY KIA SPORTAGE AUTOMAT,UAZ,SAMURAJ,WRANGLER,TERRANKO,BLAZEREK

Awatar użytkownika
Mat S
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Mat S » czw sie 17, 2006 5:07 pm

fourup pisze:(...)teraz po doswiadczeniach z zaprzyjaznionym serwisem, zajmujacym sie w 80% trooperami (obsluguje wiekszosc troopkow z krakowa i okolic)(...)
Adres kurde adres... Niby mi z WAW daleko, ale może chociaż przez telefon pomogą jak trzeba będzie?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Isuzu”