Ciśnienie oleju.
Moderator: Albert_N
Ciśnienie oleju.
Witam. Mój trooperek na goracym silniku pokazuje cisnienie poniżej 2 atm. Na zimnym jest ponad 4. Oleju nie bierze (zrobiłem od wymiany 4 tys i nic nie ubyło) Ma moc ( nie dymi) i wogule wszystko jest ok. Tylko te wskazanie mnie niepokoi. Czytałem że pod filtrem oleju jest jakiś zaworek i jak się go przeczysci to pomoże. I tu pojawia się pytanie.
1. Pod filtrem są 3 śruby którą odkręcić?
2. Czy to pomoże czy powodem niskiego cisnienia jest jakaś inna usterka?
Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedź
1. Pod filtrem są 3 śruby którą odkręcić?
2. Czy to pomoże czy powodem niskiego cisnienia jest jakaś inna usterka?
Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedź
Frontera sport 2.8 tdi
Volvo XC 90 2.4 D5
Chrysler Pacifica 3,5
Yamaha Maxim 900
Volvo XC 90 2.4 D5
Chrysler Pacifica 3,5
Yamaha Maxim 900
Re: Ciśnienie oleju.
Najpierw wkrec manometr i sie okaze czy ci wskaznik nie falszuje. Poza tym 2 na cieplym to wcale niezle a przeciez nie masz nowego silnika.
BMW X5 3.0 D rocznik 2002
wskaźniki są tak skalowane aby to środkowe wskazanie było tym optymalnym więc 2 na ciepłym to dobry wynik i nic nie kręć bo coś popsujesz
u mnie na wolnych obrotach i ciepłym silniku jest nawet troszkę mniej niż 2 i jest OK 

90% Troopów tak ma i raczej należy to uznac za "normę" a nie "złe" objawy. Ciesz sie że tak masz. Ja też od jakiegos czasu się ciesze że naprawił mi się włącznik świateł który miał tylko trzy pozycjie: wył.-pozycyjne-mijania. Aktualnie jest wreszcie "dobry" bo można nim kręcić w kółko i ma nieskończoną ilość "pozycji" 

mam Trooperka 2,6i i 3.0 DTi (problemy "nowego" się skończyły zobaczymy na jak długo
)

hehe dobre... to calkiem tak jak z moimi wycieraczkami. Znowu mam interwal. Sam sie naprawil:)
BMW X5 3.0 D rocznik 2002
odświeżę trochę temat
po wymianie uszczelki pod głowicą ktoś zapomniał podpiąć kabelków do czujnika ciśnienia oleju i teraz nic mi nie pokazuje, mogę prosić o jakąś wskazówkę gdzie szukać tego czujnika

po wymianie uszczelki pod głowicą ktoś zapomniał podpiąć kabelków do czujnika ciśnienia oleju i teraz nic mi nie pokazuje, mogę prosić o jakąś wskazówkę gdzie szukać tego czujnika

Pozdr,
Swiebod
Troopek 2,6Mpi 1990r
Swiebod
Troopek 2,6Mpi 1990r

Masz dwa czujniki.
Pierwszy albo jeden jak kto woli
odpowiada za kontrolkę "olej" na desce rozdzielczej. Ten czujnik jest, patrząc sprzed maski, po lewej stronie nad rozrusznikiem.
Drugi odpowiada za manometr ciśńenia oleju i ten znajduje się tez po lewej stronie ale niżej i mniej więcej na wysokości krawędzi akumulatora. Przewody musisz jakoś namierzyć i pozakładać.
Pozdro.
Pierwszy albo jeden jak kto woli

Drugi odpowiada za manometr ciśńenia oleju i ten znajduje się tez po lewej stronie ale niżej i mniej więcej na wysokości krawędzi akumulatora. Przewody musisz jakoś namierzyć i pozakładać.
Pozdro.
mam Trooperka 2,6i i 3.0 DTi (problemy "nowego" się skończyły zobaczymy na jak długo
)

Nahen pisze:Masz dwa czujniki.
Pierwszy albo jeden jak kto woliodpowiada za kontrolkę "olej" na desce rozdzielczej. Ten czujnik jest, patrząc sprzed maski, po lewej stronie nad rozrusznikiem.
Pozdro.
ok dzięki bardzo

Pozdr,
Swiebod
Troopek 2,6Mpi 1990r
Swiebod
Troopek 2,6Mpi 1990r