Ciśnienie oleju.

Trooper, Amigo, Rodeo, WFR, Bighorn, D-Max

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
verbea

Ciśnienie oleju.

Post autor: verbea » pt mar 06, 2009 7:55 pm

Witam. Mój trooperek na goracym silniku pokazuje cisnienie poniżej 2 atm. Na zimnym jest ponad 4. Oleju nie bierze (zrobiłem od wymiany 4 tys i nic nie ubyło) Ma moc ( nie dymi) i wogule wszystko jest ok. Tylko te wskazanie mnie niepokoi. Czytałem że pod filtrem oleju jest jakiś zaworek i jak się go przeczysci to pomoże. I tu pojawia się pytanie.
1. Pod filtrem są 3 śruby którą odkręcić?
2. Czy to pomoże czy powodem niskiego cisnienia jest jakaś inna usterka?
Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedź
Frontera sport 2.8 tdi
Volvo XC 90 2.4 D5
Chrysler Pacifica 3,5
Yamaha Maxim 900

Awatar użytkownika
h5n1

Re: Ciśnienie oleju.

Post autor: h5n1 » pt mar 06, 2009 9:39 pm

Najpierw wkrec manometr i sie okaze czy ci wskaznik nie falszuje. Poza tym 2 na cieplym to wcale niezle a przeciez nie masz nowego silnika.
BMW X5 3.0 D rocznik 2002

Awatar użytkownika
mazur73

Post autor: mazur73 » sob mar 07, 2009 12:41 pm

wskaźniki są tak skalowane aby to środkowe wskazanie było tym optymalnym więc 2 na ciepłym to dobry wynik i nic nie kręć bo coś popsujesz ;) u mnie na wolnych obrotach i ciepłym silniku jest nawet troszkę mniej niż 2 i jest OK :)
http://www.mazur73.pl/
Trooper 2,8td 88 r long
Cadillac Seville 4,6l , 306 KM

Awatar użytkownika
Nahen

Post autor: Nahen » czw cze 25, 2009 7:19 pm

90% Troopów tak ma i raczej należy to uznac za "normę" a nie "złe" objawy. Ciesz sie że tak masz. Ja też od jakiegos czasu się ciesze że naprawił mi się włącznik świateł który miał tylko trzy pozycjie: wył.-pozycyjne-mijania. Aktualnie jest wreszcie "dobry" bo można nim kręcić w kółko i ma nieskończoną ilość "pozycji" :D
mam Trooperka 2,6i i 3.0 DTi (problemy "nowego" się skończyły zobaczymy na jak długo ;) )

Awatar użytkownika
h5n1

Post autor: h5n1 » pt cze 26, 2009 6:27 pm

hehe dobre... to calkiem tak jak z moimi wycieraczkami. Znowu mam interwal. Sam sie naprawil:)
BMW X5 3.0 D rocznik 2002

swiebod
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: swiebod » ndz paź 11, 2009 8:44 pm

odświeżę trochę temat :)

po wymianie uszczelki pod głowicą ktoś zapomniał podpiąć kabelków do czujnika ciśnienia oleju i teraz nic mi nie pokazuje, mogę prosić o jakąś wskazówkę gdzie szukać tego czujnika ??
Pozdr,
Swiebod

Troopek 2,6Mpi 1990r :)

Awatar użytkownika
Nahen

Post autor: Nahen » pn paź 12, 2009 12:14 am

Masz dwa czujniki.
Pierwszy albo jeden jak kto woli ;) odpowiada za kontrolkę "olej" na desce rozdzielczej. Ten czujnik jest, patrząc sprzed maski, po lewej stronie nad rozrusznikiem.

Drugi odpowiada za manometr ciśńenia oleju i ten znajduje się tez po lewej stronie ale niżej i mniej więcej na wysokości krawędzi akumulatora. Przewody musisz jakoś namierzyć i pozakładać.

Pozdro.
mam Trooperka 2,6i i 3.0 DTi (problemy "nowego" się skończyły zobaczymy na jak długo ;) )

swiebod
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: swiebod » pn paź 12, 2009 3:17 pm

Nahen pisze:Masz dwa czujniki.
Pierwszy albo jeden jak kto woli ;) odpowiada za kontrolkę "olej" na desce rozdzielczej. Ten czujnik jest, patrząc sprzed maski, po lewej stronie nad rozrusznikiem.

Drugi odpowiada za manometr ciśńenia oleju i ten znajduje się tez po lewej stronie ale niżej i mniej więcej na wysokości krawędzi akumulatora. Przewody musisz jakoś namierzyć i pozakładać.

Pozdro.

ok dzięki bardzo :) postaram się to sprawdzić i dam znać czy wszystko działa :)
Pozdr,
Swiebod

Troopek 2,6Mpi 1990r :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Isuzu”