ŚWIECE ŻAROWE
Moderator: Albert_N
ŚWIECE ŻAROWE
Po pierwsze witam wszystkich.
Potrzebuje pomocy odnośnie świec żarowych w moim troopku.
Mam 2,2 TD podczas gdy włączam stacyjke na zapłon zapalają się kontrolki jak należy oprócz świec żarowych ale kiedy krece juz silnikiem zapala sie kontrolka grzania swiec.
Co najgorsze silnik odpala po zakreceniu przez jakies 10 sekund no i puszcza wtedy solidnego dyma, wyglada tak jakby wogóle świece nie grzały a ten podobno jest spowodowany tym ze odpalam go poprzez dluzsze krecenie i zbiera sie tego troche
Pomóżcie gdzie szukać modułu (przakaźnika) świec i jak mozna sprawdzić instalacje grzania świec
Pozdrawiam
Potrzebuje pomocy odnośnie świec żarowych w moim troopku.
Mam 2,2 TD podczas gdy włączam stacyjke na zapłon zapalają się kontrolki jak należy oprócz świec żarowych ale kiedy krece juz silnikiem zapala sie kontrolka grzania swiec.
Co najgorsze silnik odpala po zakreceniu przez jakies 10 sekund no i puszcza wtedy solidnego dyma, wyglada tak jakby wogóle świece nie grzały a ten podobno jest spowodowany tym ze odpalam go poprzez dluzsze krecenie i zbiera sie tego troche
Pomóżcie gdzie szukać modułu (przakaźnika) świec i jak mozna sprawdzić instalacje grzania świec
Pozdrawiam
Re: ŚWIECE ŻAROWE
po pierwsze sprawdz czy dochodzi prąd do świec,jeśli nie szukaj przyczyny po kablu,po drugie spróbuj poczekac z 5 sekund i dopiero odpalić,a po trzecie prawdopodobnie padł ci przekaźnik świec żarowych.
Pajero 2,5TD,87r 100KM
Niestety juz sprzedane, ale napewno jeszcze bedzie miś ale już II
modul siedzi kolo pedalow po lewej stronie. jezeli padla Ci jedna ze swiec to bedzie wariowal. Sprobuj tymczasowo zalaczac swiece na krotko i zobaczysz jaka jest reakcja. Zacznij od sprawdzenia swiec. W 2,2td to bajecznie latwe. Swieczki masz najprwdopodobniej 5V
BMW X5 3.0 D rocznik 2002
Czyli rozumiem powykrecac swiece i podpiąć na krótko do akumulatora?
Podmaską też mam taką srebrna puszke po stronie pasażera ale nie wiem od czego to jest.
Przekaźnik wewnatrz od kierowcy znalazlem ale jak mozna taki przekaźnik sprawdzić.
Podmaską też mam taką srebrna puszke po stronie pasażera ale nie wiem od czego to jest.
Przekaźnik wewnatrz od kierowcy znalazlem ale jak mozna taki przekaźnik sprawdzić.
jeśli świeca nie zaczyna grzac się od czubka to jest do dup..... wtedy nogi za pas i po nowe świece do sklepu.sprawdziłeś z tym odczekaniem pare sekund na zapłonie??jak dla mnie to masz świece do wymiany,
Pajero 2,5TD,87r 100KM
No mamy pozamiatane.
Świece wymienione wszystkie ale dalej nie grzeją czyli że co teraz moznaby z tym zrobić.
Gdzie wogóle szukać przekaźnika i co ewentualnie może jeszcze być przyczyną.
Dzieki z góry za wszelkie rady.
Pozdrawiam
Świece wymienione wszystkie ale dalej nie grzeją czyli że co teraz moznaby z tym zrobić.
Gdzie wogóle szukać przekaźnika i co ewentualnie może jeszcze być przyczyną.
Dzieki z góry za wszelkie rady.
Pozdrawiam
przekaznik znajduje sie w komorze silnika na prawym nadkolu.
Jeśli to takie srebrne "pudełeczko" to chyba znalazłem teraz kwestia znalezienia co się dzieje.
A jak w 2,2 td jest z tym przekaźnikiem czy jest on podpiety do jakiegoś czujnika temeperatury?Jeśli tak to gdzie szukać czujnika bo może to on być winny.
A jak w 2,2 td jest z tym przekaźnikiem czy jest on podpiety do jakiegoś czujnika temeperatury?Jeśli tak to gdzie szukać czujnika bo może to on być winny.
To srebrne pudeleczko to chyba rezystor z tego co pamietam. Przekaznik jest maly i czarny.
A co z ewentualnym czujnikiem temperatury?
Z przodu na aluminiowym kolanku, obudowie termostatu siedzi czujnik temperatury, z ktorego korzysta sterownik swiec zarowych. Pod spodem jest jeszcze jeden czujnik temperatury. Ten podlaczony jest do zegarka na desce . Ten od swiec zarowych ma kabelek wychadzacy dlughosci okolo 5 cm i okragly konektorek. Ten do deski jest duzo mniejszy i ma bezposrednio na czubku konektorek do tzw nasowki.
Dzięki,
Znalazłem przekaźniki 2 sztuki i to srebrne pudełko to chyba rzeczywiście rezystor tylko taki jebut twa mac.
Tylko gdzie jest cały sterownik tym badziewiem który steruje tymi przekaźnikami i pobiera informavcje z czujnika np.
Znalazłem przekaźniki 2 sztuki i to srebrne pudełko to chyba rzeczywiście rezystor tylko taki jebut twa mac.
Tylko gdzie jest cały sterownik tym badziewiem który steruje tymi przekaźnikami i pobiera informavcje z czujnika np.
zdaje sie , ze napisalem Ci gdzie siedzi modul kilka postow wczesniej.
Dzieki wlasnie wczoraj szukalem wewn auta tego sterownika bo w literaturze znalazlem ze est po prawej stronie ale u mnie poprzxedni wlascieciel troche majstrowal przy instalacji i mam mlyn
Pozdrawiam
Pozdrawiam
OK wiem juz wszystko. Potrzebuje modułu sterującego przekaźnikami świec żarowych bo okazało się że pod maską jest wszystko ok, ale pod deską znalazłem moduł (przekaźnik) tylko ktoś wsadzil jakiś niemiecki z audi czy coś w tym stylu i w dodatku nie dziala.
Jeśli ktoś dysponuje takim ustrojstwem do 2,2 TD to czekam na oferty.
Jeśli ktoś dysponuje takim ustrojstwem do 2,2 TD to czekam na oferty.