co można zrobić z Trooperem 2.8td
Moderator: Albert_N
co można zrobić z Trooperem 2.8td
Witam!Jestem nowy na tym forum i chce przejść od razu do działania. Chciał bym kupić sobie Troopera długiego 2.8td i bardzo mnie ciekawi co można z nim zrobić żeby przystosować go do jazdy w terenie. nie wiem np jakie opony i wyciągara, chciał bym podnieść budę na ramie itp ale nie wiem co i jak. kasy nie mam za dużo, bo jak bym miał to nie chciał bym kupić trupa za 5 koła
bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuje.

- amster123
- Kontaktowanie:
Re: co można zrobić z Trooperem 2.8td
Zanim zaczniesz montować wyciągarki i inny szpej - doprowadź go do zadowalającego stanu blacharsko - mechanicznego.
Mój bez liftu zmieścił 31x10,5x15 (a pewnie i więcej by weszło). Progi zrobione z profilu stalowego, połatane wszystkie dziury, a jeszcze multum pracy. Części na rynku multum - kupisz prawie wszystko w rozsądnych pieniądzach.
Fajny, wdzięczny samochodzik, ale jak bym zaczynał od zera wybrałbym samuraja.
Mój bez liftu zmieścił 31x10,5x15 (a pewnie i więcej by weszło). Progi zrobione z profilu stalowego, połatane wszystkie dziury, a jeszcze multum pracy. Części na rynku multum - kupisz prawie wszystko w rozsądnych pieniądzach.
Fajny, wdzięczny samochodzik, ale jak bym zaczynał od zera wybrałbym samuraja.
http://amster4x4.blogspot.com
CAMP4X4 - Małe Jodło
CAMP4X4 - Małe Jodło
nie wiem może i samuraj lepszy ale on nie będzie mi służył tylko i wyłącznie w teren a poza tym nie znoszę małych samochodów
A co jestt z tymi wymiarami opon, pierwszy raz się z takimi spotykam

Ok to o oponkach już coś wiem
A co z podwyższaniem budy, słyszałem że wkłada się miedzy nadwozie a ramę gumowe poduszki? wie ktoś coś więcej o tym?

coś mnie się wydaje, ze zbyt zarobiony jestes aby dokładnie przestudiowac forum

lift budy - fajna sprawa umozliwiająca tani lift i pomieszczenie większych o cal (czasem dwa) oponek ale wymaga rewizji stanu blacharskiego. Polega na dodaniu podkładek (np 2", np z wałka plastikowego). Trzeba przy okazji pamiętac o węzykach hamulcowych, wiatraku chłodnicy, lewarkach, kabelkach itd.
Ale... poczytaj archiwum, nie tylko isuzu bo lift budy wszędzie jednakowy

lift budy - fajna sprawa umozliwiająca tani lift i pomieszczenie większych o cal (czasem dwa) oponek ale wymaga rewizji stanu blacharskiego. Polega na dodaniu podkładek (np 2", np z wałka plastikowego). Trzeba przy okazji pamiętac o węzykach hamulcowych, wiatraku chłodnicy, lewarkach, kabelkach itd.
Ale... poczytaj archiwum, nie tylko isuzu bo lift budy wszędzie jednakowy
ok więc od początku. jak mam już odrestaurowaną bude i ramę to za co się najpierw zabierać 

Za przejażdżkę w terenie, i sprawdzenie co tobie będzie bardziej potrzebne.
W końcu robisz chyba to auto pod siebie, więc najpierw je poznaj, chociaż opony możesz kupić od razu, ale to też w zależności gdzie chcesz jeździć, bo jak dużo po czarnym, to lepiej jakieś AT, jak więcej w teren to MT, a jak tylko w teren, to największe i najbardziej agresywne jakie się da
Ale na ten temat znajdziesz więcej informacji w dziale "opony".
Powodzenia przy Troopku
W końcu robisz chyba to auto pod siebie, więc najpierw je poznaj, chociaż opony możesz kupić od razu, ale to też w zależności gdzie chcesz jeździć, bo jak dużo po czarnym, to lepiej jakieś AT, jak więcej w teren to MT, a jak tylko w teren, to największe i najbardziej agresywne jakie się da

Ale na ten temat znajdziesz więcej informacji w dziale "opony".
Powodzenia przy Troopku

Hakuna matata madafaka!
no ałtko wybitnie dla mnie, i chce je odpicować w każdym szczególe.w końcu będę z nim związany minimum 2-3 lata
Dużą barierą przy modyfikacjach samochodu mogą okazać się finanse, więc każdy zakup porządnie przemyśl, i tym bardziej pojeździł trochę żeby zobaczyć czego tak naprawdę od tego auta oczekujesz.
Hakuna matata madafaka!
Trooper "w stocku" z porządnymi oponami daje radę w większości przypadków w terenie. Podnoszenie budy, wyciągarki, mega agresywny bieżnik, SPOA itp to wynalazki na potrzeby rajdów a nie dla samochodu użytkowanego "normalnie". Jeżeli nawet raz na tydzień zachce Ci się powygłupiać gdzies w błotku to i tak poza przyzwoitymi oponami jedyne co naprawde może byc potrzebne to szpadel, linka holownicza i kumpel z drugim podobnym wielkością autkiem 4x4 albo przynajmniej telefon do kumpla który ściągnie do Ciebie traktor 

mam Trooperka 2,6i i 3.0 DTi (problemy "nowego" się skończyły zobaczymy na jak długo
)