trooper 2.6 problem z zapłonem
Moderator: Albert_N
trooper 2.6 problem z zapłonem
Nabyłem Trooperka i od razu pojawiły się problemy. Zdarzało się, że podczas jazdy gasł, czasem zapalił, a czasem nie - dopiero gdy postał i wystygł zapalał ponownie.
Ale teraz nie chce odpalać wcale, przy uruchamianiu rozrusznika gasną kontrolki, coś tam ledwo cyka i akumulator pada.
Gdzie szukać przyczyny?
Poprzedni właściciel przyznał się, że mył komorę silnika karcherem (od środka).
Ale teraz nie chce odpalać wcale, przy uruchamianiu rozrusznika gasną kontrolki, coś tam ledwo cyka i akumulator pada.
Gdzie szukać przyczyny?
Poprzedni właściciel przyznał się, że mył komorę silnika karcherem (od środka).
(Trooper 2.6 + Vitara 1.6) * LPG
Re: trooper 2.6 problem z zapłonem
Musisz miec pewnosc, ze masz sprawny ukumulator bo z tego co piszesz to padaka z niego. Wez na pake zapasowy dobrze naladowany akumulator i jak CI autko stanie to wymien baterie bez czekania az silnik wystygnie. Jak zapali od razu to znaczy , ze akumulator do wyrzucenia. Sprawdzilbym tez ladowanie. Byc moze alternator nie laduje jak trzeba.
BMW X5 3.0 D rocznik 2002
Już próbowałem z nowym akumulatorem. Przy "kręceniu" rozrusznikiem na świeżym aku pobór prądu jest tak duży, że tamten pada mamentalnie (podpięty z innego auta gdzie silnik chodzi, a gdy ja startuję tamten się zatrzymuje). Napisałem "kręceniu" bo mój rozrusznik wcale się nie kręci. Musi być gdzieś potężne zwarcie. Tylko gdzie?
A sam rozrusznik nie generuje problemu? Może coś nie tak z samym rozrusznikiem.
Miałem podobne problemy i to "nagle" i okazao sie że rozrusznik był w rozsypce. Jak chcesz sam dłubac to na początek sprawdź połączenia przy szczotkach u mnie wszystko sie nagle rozlutowało. po lutowaniu troche polatalo i powtórka w końcu się okazalo ze połowę bebchów trza było wymienic bo byly jakieś luzy, powstawąło "lewe" tarcie, temperatura i stąd luty puszczały.
Miałem podobne problemy i to "nagle" i okazao sie że rozrusznik był w rozsypce. Jak chcesz sam dłubac to na początek sprawdź połączenia przy szczotkach u mnie wszystko sie nagle rozlutowało. po lutowaniu troche polatalo i powtórka w końcu się okazalo ze połowę bebchów trza było wymienic bo byly jakieś luzy, powstawąło "lewe" tarcie, temperatura i stąd luty puszczały.
mam Trooperka 2,6i i 3.0 DTi (problemy "nowego" się skończyły zobaczymy na jak długo
)

-
- jestem tu nowy...
Posłuchaj Nahena. W oststnich 2 tygodniach zrobiłem kilka takich rozruszników. Wszystkie miały takie obiawy jak opisujesz. Aku się rozładowywuje bo rozrusznik robi zwarcie kiedy się nie kręci(z różnych powodów:szczotki, łożyska, tulejki). Jeśli będziesz sam lutował szczotki to na plusowych zrób oplot bo lubią się rozlutować po długim męczeniu rozrusznika.
Trooper 2.8 TDI
Wielkie dzięki. Od tego zacznę i napiszę czy pomogło.
Wymieniłem rozrusznik, aparat zaplonowy i ... chodził 15 min. Kolega siedział w kabinie i bawił się klapką od schowka. Gdy energicznie ją zamknął, silnik zgasł:) A więc jednak zgadnie z powiedzeniem "uderz w stół, a komputer się odezwie". Wymieniłem padalca i teraz mój Trooperek chodzi jak pszczółka.
Ale masz nowy rozrusznik i aparat zapłonowy 

mam Trooperka 2,6i i 3.0 DTi (problemy "nowego" się skończyły zobaczymy na jak długo
)

Rozrusznik był do wymiany ale trafiony okazał być się też komputer. Czekam na następne niespodzianki bo mój Trooper to składak, tak ma w dowodzie. Ciekawe jest to, że w dowodzie ma wbity rok produkcji 1996, gdy jak wiadomo nasze Trooperki produkowane były do 92. W sumie nic ciekawego bo po prostu tak to już wpisywali do dowodu. Ktoś jednak opowiadał mi o przypadku, że policja (w Niemczech?) zatrzymała takiego składaka i koleś trafił do aresztu bo nie był wstanie wytłumaczyć, a policjanci zrozumieć jak to możliwe że w papierach jest wbity rok produkcji kilka lat po ostatnim roku produkcji, uznali to za jakiś przekręt. Jeżeli ktoś z Was też tak ma, musi na to uważać i chyba przygotować sobie jakąś śpiewkę.