dmuchawa i alternator
Moderator: Albert_N
dmuchawa i alternator
Jak wiadomo w troopie uruchomienie się dmuchawy jest związane z rozpoczęciem ładowania przez alternator jednocześnie po wyłączeniu stacyjki dmuchawa normalnie powinna przestać działać , u mnie coś się popsuło i dziś po przyjeździe do domu i zgaszeniu auta dmuchawa dalej sobie dmuchała jakby nigdy nic , po zdjęciu klemy i ponownym jej założeniu dmuchawa jest cicho aż do ponownego odpalenia przy czym po ponownym zgaszeniu chodzi sobie dalej . podejrzewam alternator bo nie działa też kontrolka ładowania i nie zapala się po zgaszeniu aż do momentu odłączenia zasilania kiedy to zapala się normalnie razem z innymi które normalnie zapalają się po przekręceniu kluczyka w celu kontroli ich działania (rezerwa , pasek i inne) , normalnie działa tylko kontrolka ciśnienia oleju i hamulca ręcznego . za dobre rady z góry wyrażam wdzięczność i dodam że dwa przekaźniki sterujące dmuchawą są sprawne ( jeden w skrzynce bezpieczników , drugi pod zbiorniczkiem wyrównawczym przy lewej lampie)
Re: dmuchawa i alternator
Hmm też miałem problem takiego typu ale założyłem alternator od Rav4 zmieniłem tylko regulator bo tamten miał inną wtykę przestała działać rezerwa ale dmuchawa jest ok z tym że wcześniej po przekręceniu stacyjki w pozycję zapłony wentylatory nie działały a po wymianie alternatora w tej pozycji kluczyka wentylator chodzi . Napisz czy masz oryginalny alternator o ile wiesz może to w tym rzecz .
wszystko oryginał , nic nie motane
pochodziło jeszcze chwile i wybuchło
alternator wypalił się doszczętnie , jeden z przekaźników też , jednym słowem kupa dymu i nowy alternator w aucie , miałem dużo szczęścia że trafiłem na życzliwy warsztat który pomimo późnej pory i przedwekendowego szaleństwa zrobił mi auto i nie będzie to chyba reklama gdy powiem że to znana w gdańsku firma Bendix z wrzeszcza .
gdyby była to jednak reklama to proszę wyciąć

gdyby była to jednak reklama to proszę wyciąć
Chyba nie ma co ich "wycinać" bo robią w interesie alternator-rozrusznikowym od długiego czasu i robią wszystkie typy i rodzaje nie tylko do syfów 4x4. Tez czasem korzystam z ich usług 

mam Trooperka 2,6i i 3.0 DTi (problemy "nowego" się skończyły zobaczymy na jak długo
)