Jak zlokalizować co piszczy w czasie jazdy?

Trooper, Amigo, Rodeo, WFR, Bighorn, D-Max

Moderator: Albert_N

Adamo

Jak zlokalizować co piszczy w czasie jazdy?

Post autor: Adamo » śr sty 22, 2014 6:07 pm

Jak zlokalizować co piszczy w aucie jeśli występuje to tylko w czasie jazdy powyżej 50km/h?
Pacjent to d-max my2012. ASO nie wie :)21
Można jeździć aż się coś rozpadnie (gwarancja)... ale irytuje :roll:

Awatar użytkownika
Mroczny

Re: Jak zlokalizować co piszczy w czasie jazdy?

Post autor: Mroczny » śr sty 22, 2014 6:10 pm

objawiło się to wraz z mrozami?

Adamo

Post autor: Adamo » śr sty 22, 2014 6:12 pm

Mroczny pisze:objawiło się to wraz z mrozami?
Wcześnie też było ale bardzo rzadko.

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » śr sty 22, 2014 6:16 pm

pytam bo często kawałki lodowe lubią się umieścić między pracującymi elementami - rama-buda albo podobnymi. Jeśli było wcześniej a teraz się nasiliło to elementy gumowe zawieszenia bym obstawiał.. ale tak serio to przyczyn może być wiele: zawiesie wydechu, coś mogło na zbiorniku urosnąć, krzyżak może się zacierać, może osłona tarczy być ugięta, może jakiś plastik parszywy owalizuje sobie punkt kotwienia..

Awatar użytkownika
alfik

Post autor: alfik » śr sty 22, 2014 6:44 pm

Mi coś wibrowało przy większych prędkościach. Znalazłem w Ząbkach pod Warszawą zakład ze stanowiskiem rolkowym, na którym mogą napędzić auto w miejscu. Od razu wyszło co sie teleportacji, a nie było to oczywiste.
Była Alfa 4x4, było Pajero, są Ssangyong i Subaru

Adamo

Post autor: Adamo » śr sty 22, 2014 7:57 pm

Dzisiaj miałem przegląd po 40tys. Aso twierdzi, ze wszystko oglądali i wygląda ok. Tyle, że oni mało co ogarniają... :roll:
Chyba pozostaje hamownia...

Awatar użytkownika
suzi4WD

Post autor: suzi4WD » czw sty 23, 2014 9:57 am

może porządnie podwozie wymyć wodą pod ciśnieniem
szybciej się zepsuje albo naprawi
:)21
... transporter GV XL7 2.0HDI 6,68l/100km nurza się w zieloność i jak łódka brodzi ...

Adamo

Post autor: Adamo » czw sty 23, 2014 10:04 am

suzi4WD pisze:może porządnie podwozie wymyć wodą pod ciśnieniem
szybciej się zepsuje albo naprawi
:)21
Jest to jakiś pomysł... zwłaszcza, że niebawem jadę na narty do Włoch... wolał bym żeby się rozleciało przed lub po niż w trakcie wyjazdu... :roll:

Awatar użytkownika
ernil

Post autor: ernil » czw sty 23, 2014 11:31 am

Kup sobie takie urządzenie używane firmy Snap-on. W nazwie ma chyba słowo ucho in inglisz. Zestaw czujek, które umiejscawiasz w kilku miejscach w aucie, przełącznik i słuchawki. Przełącznikiem przepinasz na dany numerek czujki i lokalizujesz rejon coraz bardziej precyzyjnie.
Działa.
XTZ 750
Outback EJ25 MT

Adamo

Post autor: Adamo » czw sty 23, 2014 11:43 am

ernil pisze:Kup sobie takie urządzenie używane firmy Snap-on. W nazwie ma chyba słowo ucho in inglisz. Zestaw czujek, które umiejscawiasz w kilku miejscach w aucie, przełącznik i słuchawki. Przełącznikiem przepinasz na dany numerek czujki i lokalizujesz rejon coraz bardziej precyzyjnie.
Działa.
Fajne... ale chyba aż tak to mi się nie chce. Jak się rozleci to zadzwonię po ADAC i niech zawiozą do serwisu na naprawę gwarancyjną, a mi dadzą samochód zastępczy :roll:
Z wiekiem coraz bardziej skłaniam się w stronę rozwiązań prostych i skutecznych :)21

Awatar użytkownika
ernil

Post autor: ernil » czw sty 23, 2014 12:26 pm

No tak tak, sądziłem, że to może Ci się przydać w warsztatowaniu też. Ale może pomyliłem nicki i Ty nie warsztatujesz.
XTZ 750
Outback EJ25 MT

Adamo

Post autor: Adamo » czw sty 23, 2014 1:24 pm

ernil pisze:No tak tak, sądziłem, że to może Ci się przydać w warsztatowaniu też. Ale może pomyliłem nicki i Ty nie warsztatujesz.
Nie mam warsztatu. Pracuję w zupełnie innej branży :roll:

Awatar użytkownika
Szarbia

Kontaktowanie:

Post autor: Szarbia » czw sty 23, 2014 1:34 pm

alfik pisze:Mi coś wibrowało przy większych prędkościach. Znalazłem w Ząbkach pod Warszawą zakład ze stanowiskiem rolkowym, na którym mogą napędzić auto w miejscu. Od razu wyszło co sie teleportacji, a nie było to oczywiste.
Gdzie ten zaklad jest ??
Pozdr. Michal

www.szarbia.com

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » czw sty 23, 2014 7:27 pm

Czad to jest, ze ma facet nowy wózek. Wydał kupę kasy, wóz jest na gwarancji. Nie będąc mechanikiem człowiek słyszy problem, zgłasza mechanikom i... nic. I jedzie na urlop nowym wozem za cieżkie pieniądze w stresie jakby jechał starym autem... bo nawet jak jest full pakiet ubezpieczeń to jednak szkoda urlopu na stanie przy drodze i czekanie na assistance

edit

Adam - ja bym poświecił chwilę i podjechał przed wyjazdem do zaprzyjaźnionego warsztatu. Tak aby ktoś z wyobraxnią wyeliminował elementy istotne. Jesli to popiskuje tuleja metalowo gumowa - to spokojnie zrobisz wycieczkę. Jeśli natomiast krzyżak, sworzeń czy coś w tej podobie - lepiej wyeliminować na czas

Adamo

Post autor: Adamo » pt sty 24, 2014 4:45 pm

Mroczny pisze:Czad to jest, ze ma facet nowy wózek. Wydał kupę kasy, wóz jest na gwarancji. Nie będąc mechanikiem człowiek słyszy problem, zgłasza mechanikom i... nic. I jedzie na urlop nowym wozem za cieżkie pieniądze w stresie jakby jechał starym autem... bo nawet jak jest full pakiet ubezpieczeń to jednak szkoda urlopu na stanie przy drodze i czekanie na assistance

edit

Adam - ja bym poświecił chwilę i podjechał przed wyjazdem do zaprzyjaźnionego warsztatu. Tak aby ktoś z wyobraxnią wyeliminował elementy istotne. Jesli to popiskuje tuleja metalowo gumowa - to spokojnie zrobisz wycieczkę. Jeśli natomiast krzyżak, sworzeń czy coś w tej podobie - lepiej wyeliminować na czas
Czad to jest ASO Isuzu...
Auto wydali po zakupie trzy dni pózniej, bo 3 razy demontowali wiązkę od haka i montowali od początku. Powodem było to, że święciła sie kontrolka od kontroli trakcji. Gdyby przeczytali choć instrukcje użytkowania to by wiedzieli, ze po odłączeniu aku trzeba sie przejechać żeby zgasła ...
Jak pojechałem na pierwszy przegląd i zostawiłem auto, to za chwile zadzwonili ze nie mogą zrobić przeglądu ponieważ nie mają filtra oleju. Próbował mi gość wmówić , ze mam nietypowy silnik i to dlatego. To net jedyny silnik z jakim można kupić to auto...
Dzisiaj zostawiłem na akcje serwisowa... Po kilku godzinach zadzwonili, ze auto zostaje do jutra ponieważ nie maja części niezbędnej do tej akcji...
Normalnie w ASO czuje sie jak w ukrytej kamerze :)21

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » pt sty 24, 2014 5:17 pm

no czad..

nic się nie zmienia w tym kraju

Adamo

Post autor: Adamo » pt sty 24, 2014 5:57 pm

W związku ze zgłoszeniem pieszczenia w czasie jazdy niezależnego od obrotów silnika tylko od prędkości jazdy... Poprawili naciąg paska :)21
Piszczy nadal..., bo nie miało prawa przestać...
Z ASO Skody i Jeepa (wcześniejszego, bo teraz to porażka) byłem bardzo zadowolony.
Dobrze, że nie mam LR-a w połączeniu z takim aso jak Isuzu, bo bym wpadł w depresje :)21

ODPOWIEDZ

Wróć do „Isuzu”