Padła pompa??

Frontera, Monterey

Moderator: Mroczny

Awatar użytkownika
Vorph
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Padła pompa??

Post autor: Vorph » pt lip 11, 2008 3:35 am

Witam.
Wczoraj przesadziłem nieco z optymizmem i wyjeździłem paliwo prawie do zera. Po uzupełnieniu Frocia normalnie odpaliła i jeździła. Dziś zaś machnęła mi niespodziankę... Podczas jazdy nagle spadły obroty, auto zaczęło się zachowywać podobnie jak przy braku paliwa. Tzn, obroty zrobiły się nieregularne, spadek mocy oraz zapalenie kontrolki Check engine ( choć to ostatnie przy braku paliwa chyba nie zawsze się pokazuje ). Paliwa dolałem na wszelki wypadek, choć po wczorajszym tankowaniu powinna mieć w baku jeszcze dobrze ponad 10l benzyny. Frocia da się odpalić, ale silnik pracuje nieregularnie i po chwili gasnie. I tu moje pytania... Zanieczyszczona pompa, jakis śmieć w dalszej częsci układu paliwowego czy jakie inne pieroństwo?
Brat twierdzi że podobny objaw miał w swojej Vectrze przy walniętym czujniku położenia wału. Co sądzicie o takiej ewentualności?
Ewentualnie co jeszcze sprawdzić, bo dziś zrobie małe sledztwo w temacie. Na poczatek układ paliwowy, co dalej, zobaczymy.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony pn lip 14, 2008 3:54 pm przez Vorph, łącznie zmieniany 1 raz.
Co tu naprawiać jak wszystko spaprane?

Awatar użytkownika
poranek

Post autor: poranek » pt lip 11, 2008 7:15 am

poszukaj na forum są watki o chłodzeniu czujnika gazem do zapalniczek to się dowiesz więcej na temat testowania tego czujnika i jego awarii
a tak w ogóle to napisz który rocznik frotka i jaki silnik ułatwisz poradę
i tytuł mógł by być mniej obiecujący
kierowca dyslektyk
Opel frontera długa 2,8TDi 1995r.
Intek M150

Awatar użytkownika
wojtekkk

Post autor: wojtekkk » pt lip 11, 2008 7:53 am

kolega ma sporcika 2,0
a skoro benzynka wyjeździł to najprawdopodobniej przytarł pompke
zwolennik bfgoodrich
http://www.mazury4x4.pl
montek się tworzy

Piotrul

Post autor: Piotrul » pt lip 11, 2008 9:22 am

choć po wczorajszym tankowaniu powinna mieć w baku jeszcze dobrze ponad 10l beznzyny
Ja też tyle miałem (albo i więcej) i pompę musiałem zmienić :cry:
Frontera 2,4 zagazowana, Disco II
Alfa Romeo Sprint.

Awatar użytkownika
Vorph
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Vorph » pt lip 11, 2008 10:43 am

Czyli sugestie jednak w stronę pompy... Nie brzmi optymistycznie, ale zobaczymy. Póki co Frocia przewieziona do punktu "serwisowego". Poinformuję o efektach oględzin pompy.
Acha! Frotka rzeczywiście Sport 2,0 rocznik 1993 , bez gazu. ( Dzięki Wojtku za uzupełnienie informacji )
Pozdrawiam.
Co tu naprawiać jak wszystko spaprane?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Opel”