szukam informacji o oplach z bielawy lub dzierzoniowa

Frontera, Monterey

Moderator: Mroczny

Piotr Maciejewski
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Piotr Maciejewski » śr wrz 24, 2008 8:11 pm

minelo 8 dni , pierwszy krok poczynilem po 3-ech dniach , poinformowalem sprzedawce o sytuacji i zazadalem zwrotu pieniedzy ale on sie wypiol a z kodeksu cywilnego raczej przegrana firma Michalczyk i Prokop ma takie umowy z parag 4 gdzie jest napisane ze //kupujacy zapoznal sie ze stanem technicznym pojazdu bedacego przedmiotem umowy i nie zglasza do niego zastrzezen.W zwiazku z powyzszym strony wylaczaja uprawnienia kupujacego do dochodzenia roszczen z tytulu wad pojazdu ujawnionych po dniu zakupu//

Awatar użytkownika
gri74

Post autor: gri74 » śr wrz 24, 2008 8:14 pm

he he, kto ci takich bajek naopowiadał z tymi paragrafami ?
a słyszałeś coś o wadach ukrytych i zatajonych?
Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl

i wiele innych )

Awatar użytkownika
BARENZ
Kontaktowanie:

Post autor: BARENZ » śr wrz 24, 2008 8:29 pm

Dokładnie kolego. Wady ukryte to z punktu widzenia prawa coś o czym nie wiedziałeś w dniu podpisania umowy a wyszło w praniu. Bo chyba nie wiedziałeś, że auto rozpiera energia !!!(kinetyczna oczywiście). Ciesz się, że tak wcześnie Cię tknęło by auto sprawdzić. Masz duże szanse na udupienie oszusta :)24
I tak jak Ci przed chwilą kolega podpowiedział nic nie kombinuj z autem. Ma zostać w takim stanie jak je kupiłeś.
Frota 2.3 DTR trochę zmotana, Patrol y60 2.8 + 2 cale, Monterey 3.1 - Dawniej

TERRANO 2.7 TD
- Teraz

Awatar użytkownika
Wiechu

Post autor: Wiechu » śr wrz 24, 2008 8:30 pm

taaa...
generalnie, jesteś w czarnej dupie kolego :D
o rzeczoznawcach, diagnostach i innych fachowcach trzeba było mysleć przed podpisaniem umowy, a nie po.
Teraz, będziesz jeszcze musiał udowodnić sprzedającemu, że wiedział o naprawie, a następnie, że świadomie to zataił.
Powodzenia życzę. Przy 10 letnim oplu za kilkanaście tysi ( bo pewnie cena była okazyjna :wink: ) nachodzisz się dwa lata, zanim dojdziecie do jakiegoś porozumienia, a w tym czasie strucel zakwitnie w ogródku.

Szuikaj ładnego angola. Przełóż co trzeba, a resztę rozsprzedaj na allegro.
To najbardziej realna szansa na odzyskanie części pieniędzy i odzyskania zadowolenia z auta.
Nie Ty pierwszy i nie ostatni.
łoś też człowiek

Piotr Maciejewski
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Piotr Maciejewski » śr wrz 24, 2008 8:32 pm

wejdz kolego na strone drukarni i zobacz wzory umow a potem he,heUmowa kupna - sprzedaży pojazdu
nazwa: Umowa kupna - sprzedaży pojazdu
symbol: 650-1
oprawa: bloczek 40 kartek
druk: jednostronny (wielokopia)
rodzaj papieru: samokopiujący
format: A4
zastosowanie: inne druki

Awatar użytkownika
BARENZ
Kontaktowanie:

Post autor: BARENZ » śr wrz 24, 2008 8:33 pm

Nie wiem jak z tym dokładnie jest ale istnieje taka konsumencka dyrektywa Unijna dotycząca 14 dni na zwrot zakupionego towaru. Poszperaj jak już te ustawy wertujesz.
Także może się przydać :)2

TERRANO 2.7 TD
- Teraz

Awatar użytkownika
Wiechu

Post autor: Wiechu » śr wrz 24, 2008 8:35 pm

Piotr Maciejewski pisze:wejdz kolego na strone drukarni i zobacz wzory umow a potem he,heUmowa kupna - sprzedaży pojazdu
nazwa: Umowa kupna - sprzedaży pojazdu
symbol: 650-1
oprawa: bloczek 40 kartek
druk: jednostronny (wielokopia)
rodzaj papieru: samokopiujący
format: A4
zastosowanie: inne druki
no i co ?
łoś też człowiek

Awatar użytkownika
BARENZ
Kontaktowanie:

Post autor: BARENZ » śr wrz 24, 2008 8:42 pm

No co z tymi papierami :o ??

TERRANO 2.7 TD
- Teraz

Piotr Maciejewski
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Piotr Maciejewski » śr wrz 24, 2008 8:44 pm

Nie ja pierwszy i bankowo nie ostatni .Gosc dostal pismo o zwrot kasy bo jak nie to sprawa do proroka , prezes obrony praw konkurecji i konsumeta dostal pismo ze jest taka umowa ktora zamyka dzrwi konsumentowi do odwolan(a tylko ta instytucja moze zabronic uzywania takich drukow). Tyle narazie moglem zrobic,czekam na odzew od goscia i posle inspekcje handlowa do jego firmy .Troczke napsuje mu krwi tak jak on mi , potem kolejna instytucje,jesli to nic nie pomoze to do prokoratury a na koniec wezme anglika i poprzekladam co trzeba , oszust bedzie mial troszke klopotow i mysle ze to bedzie moja satysfakcja.

Piotr Maciejewski
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Piotr Maciejewski » śr wrz 24, 2008 8:48 pm

kupujacy zapoznal sie ze stanem technicznym pojazdu bedacego przedmiotem umowy i nie zglasza do niego zastrzezen.W zwiazku z powyzszym strony wylaczaja uprawnienia kupujacego do dochodzenia roszczen z tytulu wad pojazdu ujawnionych po dniu zakupu// Dokladnie tak brzmi paragraf 4 umowy k-s z firmy Michalczyk i Prokop symbol typ 650-1

Piotr Maciejewski
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Piotr Maciejewski » śr wrz 24, 2008 9:06 pm

Dziekuje za wpisy.Na dzis koncze bo o 4 rano za kolko, jednak prosze o porady ,ewentualnie o kontakt z osobami ktore nabyly auta terenowe na dolnym slasku,Bielawa,Dzierzoniow i okolice.O opinie,co mam zrobic czy polozyc uszy po sobie i darowac oszustom zeby mogli dalej oszukiwac innych i zaragiac kase na czyis prozniejszych problemach?zcy majac pewne mozliwosci walczyc z takimi ludzmi?

Awatar użytkownika
BARENZ
Kontaktowanie:

Post autor: BARENZ » śr wrz 24, 2008 9:24 pm

Piotr Maciejewski pisze:kupujacy zapoznal sie ze stanem technicznym pojazdu bedacego przedmiotem umowy i nie zglasza do niego zastrzezen.W zwiazku z powyzszym strony wylaczaja uprawnienia kupujacego do dochodzenia roszczen z tytulu wad pojazdu ujawnionych po dniu zakupu// Dokladnie tak brzmi paragraf 4 umowy k-s z firmy Michalczyk i Prokop symbol typ 650-1
Trochę mi to pachnie delikatnie mówiąc przekrętem :)18

TERRANO 2.7 TD
- Teraz

Piotrul

Post autor: Piotrul » pt wrz 26, 2008 10:29 am

Jeżeli przegląd jest świeży, a samochód nie nadaje się do jazdy, to zgłoś to na policję. Znajomy kiedyś pracował w firmie która miała stację diagnostyczną i "puścili" autobus (nie wiem czy wiedzieli o brakach czy nie, ale to nieistotne) Pech chciał, że autobus skontrolowała policja i wyszło szydło z worka. Problemy mieli b. poważne. Może tędy droga ??
Frontera 2,4 zagazowana, Disco II
Alfa Romeo Sprint.

Awatar użytkownika
Elmer75

Post autor: Elmer75 » pt wrz 26, 2008 10:42 am

Piotrul pisze:Jeżeli przegląd jest świeży, a samochód nie nadaje się do jazdy, to zgłoś to na policję. Znajomy kiedyś pracował w firmie która miała stację diagnostyczną i "puścili" autobus (nie wiem czy wiedzieli o brakach czy nie, ale to nieistotne) Pech chciał, że autobus skontrolowała policja i wyszło szydło z worka. Problemy mieli b. poważne. Może tędy droga ??
dokładnie, w dodwodzie diagnosta podpisuje się z nazwiska (numeru) - więc bierze na siebie dopuszczenie do ruchu :roll:
"Chcesz być zdrowy i bogaty, nie pij wódy-idź do chaty" - Dzieci Kapitana Klossa

sigreg

Post autor: sigreg » pt wrz 26, 2008 12:32 pm

Witam,

Z tego co sie orientuje przepis o wadach ukrytych i prawach kupujacego do zglaszania roszczen jest prawem nadrzednym wynikajacym z ustawy. Nie sadze zeby jakis zapis na druczku byl w stanie ten przepis "zniesc", prawo do rzetelnej wiedzy kupujacego o nabywanym towarze jest prawem niezbywalnym, podobnie jak roszczenia w wypadku niezgodnosci towaru. Rownie dobrze firma Michalczyk i Prokop moglaby w kolejnym paragrafie swojej umowy zawrzec "a od dzisiaj niebo bedzie zielone, amen".

Poszedlbym proponowana sciezka - dobralbym sie do diagnosty i z jego pomoca albo zeznaniami wywlekl "na wierzch" walek sprzedajacego.
Sprawa jest oczywista - wazny, zrobiony niedawno przeglad techniczny byl dla Ciebie podstawa do oceny stanu pojazdu przy zakupie. Jesli przeglad zostal sfalszowany na co wskazuje chociazby orzeczenie rzeczoznawcy masz jak najbardziej prawo do uniewaznienia transakcji i zazadania zwrotu kwoty i poniesionych kosztow.

Niestety musisz sie przygotowac na dluga rozprawe. Znam przypadek sprzedazy Toyoty Yaris z przekreconym licznikiem i po ewidentnym wypadku, zaoferowanej jako bezwypadkowa. Sprzedajacy - komisant nie chcial ugody, sprawa wyladowala w sadzie. Obecnie mijaja juz 3 lata od rozpoczecia postepowania, auto stoi nieruszane na podworku "szczesliwej klientki" i zarasta mchem. Komisant przycisniety do muru jest obecnie na etapie permamentnych zwolnien lekarskich.

Zalecany jest prawnik zeby ktos jak nalezy poprowadzil sprawe, auta bron boze nie przerabiaj jesli zdecydujesz sie dopasc gnoja, nie jezdzij nim i najlepiej nie dotykaj. Postaw auto na podworku i niech stoi, Ty musisz na ten czas poszukac czegos innego.

Sprawa jak najbardziej do wygrania.

Edit:
Opisz sprawe w dziale "inne", wiecej osob tam zajrzy i moze ktos bedzie w stanie bardziej pomoc :)2

Pozdrawiam
Grzesiek

Awatar użytkownika
Janek 44

Post autor: Janek 44 » sob wrz 27, 2008 10:35 pm

"..i spojrzał Pan na pracę naszą i był zadowolony,na wieść o zarobkach-usiadł zapłakał.."

Piotr Maciejewski
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Piotr Maciejewski » pn wrz 29, 2008 4:34 pm

Witam. Dziekuje za podpowiedzi,postawie auto na kolki i zglaszam sprawe do prokuratora z powodztwa publicznego bedzie sie wszystko dzialo , ja ponoc swego moge dochodzic jako oskarzyciel posilkowy.A co bedzie jesli powiem gosciowi ze ma auto naprawic?ze ja chce tego opla ale prosze doprowadzic do stanu uzywalnosci (z praw do konsumeta )

Awatar użytkownika
gri74

Post autor: gri74 » pn wrz 29, 2008 4:59 pm

To ci naprawi tak, jak zrobił przed sprzedażą , odzyskaj kasę i kup drugie auto :lol:
Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl

i wiele innych )

Awatar użytkownika
BARENZ
Kontaktowanie:

Post autor: BARENZ » pn wrz 29, 2008 6:15 pm

No właśnie !!
Sam widziałeś, że auto wyglądało na sprawne 8)
Każ mu naprawić auto a potem pożegnaj się z bliskimi zanim się gdzieś wybierzesz (jeśli zdążysz).
Nie polecam tego rozwiązania :roll:

TERRANO 2.7 TD
- Teraz

Awatar użytkownika
BARENZ
Kontaktowanie:

Post autor: BARENZ » pn wrz 29, 2008 6:17 pm

Ma oddać kasę itylę :)11
Oszustów trza tępić :)2
P.S
Przepraszam za błąd w poprzednim poście :oops:

TERRANO 2.7 TD
- Teraz

Awatar użytkownika
BARENZ
Kontaktowanie:

Post autor: BARENZ » pn wrz 29, 2008 6:18 pm

UPS MUSZĘ WOLNIEJ PISAĆ :oops:

TERRANO 2.7 TD
- Teraz

Awatar użytkownika
Misiek Bielsko

Kontaktowanie:

Post autor: Misiek Bielsko » pn wrz 29, 2008 6:38 pm

To forum posiada funkcje "edit"...

Awatar użytkownika
BARENZ
Kontaktowanie:

Post autor: BARENZ » pn wrz 29, 2008 10:15 pm

A no :o

TERRANO 2.7 TD
- Teraz

Piotr Maciejewski
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Piotr Maciejewski » wt wrz 30, 2008 1:33 pm

Witam.Biore sie za goscia za jego nieuczciwosc i brak checi ugody. Szanowny Panie,

Udzielenie porady czy ew. interwencja w opisanej przez Pana sprawie będzie możliwa po zapoznaniu się z całą zgromadzoną przez Pana dokumentacją oraz po złożeniu dodatkowych wyjaśnień dot. między innymi odbioru samochodu oraz rodzaju stwierdzonych wad.
Zarejestrowanie sprawy wymaga przekazania nam kopii wszystkich istotnych dokumentów (umowa sprzedaży; faktura; opinie techniczne samochodu, o których Pan pisze; korespondencja ze sprzedawcą).
W tym celu może się Pan zgłosić do naszego Biura przy ul. Świdnickiej 53 we Wrocławiu, kod: 50 - 030 (V piętro, pok. 520) od poniedziałku do piątku, w godzinach od 8.00 do 15.30 lub przesłać kopie dokumentów wraz z oryginalnie podpisanym wnioskiem o udzielenie pomocy prawnej z opisem problemu - pocztą

Z poważaniem
Biuro Miejskiego Rzecznika Konsumentów
we Wrocławiu
Taka odpowiedz dostalem od rzecznika konsumetow wiec tam zaczne,zobaczymy co powiedza,jednoczesnie kieruje sprawe do prokuratory.Zobaczymy jak sie sprawy potocza.Pozdrawiam wszystkich i dziekuje za wpisy i rady.

Awatar użytkownika
gri74

Post autor: gri74 » wt wrz 30, 2008 5:16 pm

Działaj , działaj
Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl

i wiele innych )

ODPOWIEDZ

Wróć do „Opel”