kompresor klimatyzacji monterey
Moderator: Mroczny
kompresor klimatyzacji monterey
Bry.
Zużył się był rzeczony.
Czy wie ktoś czy 3.1d i 3.2benzyna mają te same kompresory?
Czy ten kompresor był montowany w innych pojazdach (np frontera czy inna omega)?
dzięks
Zużył się był rzeczony.
Czy wie ktoś czy 3.1d i 3.2benzyna mają te same kompresory?
Czy ten kompresor był montowany w innych pojazdach (np frontera czy inna omega)?
dzięks
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
Re: kompresor klimatyzacji monterey
u nas powiedzieli, że rozmiar zepsucia nie kwalifikuje do naprawy... nie zgłebiałem
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
Mój też padł a kupiłem go w zaszłym roku
Czy podejdzie z diesla do benzyny jeśli bym zmienił koło pasowe
Szukam do 3,2 jakby ktoś miał pewny do pchnięcia to prosze na pw lub 502-380-801 i 794-383-646. Mój może by sie jeszcze nadawał do regeneracji jak go włącze to chodzi jak murzn na pasach jest niema jest niema. Co chwile staje i ślizga sie pasek. Jkaby ktoś wiedział coś o regeneracji też byłbym zainteresowany 

PATROL lift 10" + simex 35" SWAP JEEP 5,2 V8 

przeca on tak powinien właśnie chodzić - raz się kręci a raz niekw99 pisze:chodzi jak murzn na pasach jest niema jest niema. Co chwile staje i ślizga sie pasek

chyba że to jakieś nietypowe zatrzymywanie

h.
Opel Monterey 3.1 LTD '96 long, stalowo-szary
Tak powinien się wyłączać ale tylko gdy klima nie chodzi, a on przy włączonej klimie chodzi i w pewnym momencie staje i pasek zaczyna ślizgać. Nie robi ciśnienia czyli nie chłodzihassan pisze:przeca on tak powinien właśnie chodzić - raz się kręci a raz niekw99 pisze:chodzi jak murzn na pasach jest niema jest niema. Co chwile staje i ślizga sie pasek
chyba że to jakieś nietypowe zatrzymywanie![]()
h.

nie, nie, niekw99 pisze:Tak powinien się wyłączać ale tylko gdy klima nie chodzi, a on przy włączonej klimie chodzi i w pewnym momencie staje i pasek zaczyna ślizgać. Nie robi ciśnienia czyli nie chłodzi

o co opisuję to właśnie działanie sprężarki na włączonej klimie. Po włączeniu klimy sprężarka zaczyna sprężać ten gaz co to jest w środku. Kiedy gaz osiągnie pewny stopień sprężenia w kompresorze włącza się sprzęgło i kompresor się zatrzymuje (pasek zaczyna się ślizgać). Gdy gaz się rozpręży sprzęgło "puszcza" i kompresor znowu się kręci. I tak w kółko

h.
wydaje mi sie tak na chłopski rozum że jak kompresor nabije już ciśnienie to powinno się włączyć sprzęgło właśnie poto żeby pasek nie ślizgał. Gdyby tak było to w ciągu sezony musiałbyś kilka razy wymieniać pasek. Napisałeś

Właśnie po to włącza sie się sprzęgło żeby pasek się nie ślizgał. Tak czy inaczej klima nabita niedawno ,zaraz przed nabiciem wszystkie simmeringi wymienione. Kompresor się włącza ale nie chłodzi, nawet przewód nie robi sie zimny, sprężarka robi się gorąca. W aucie temp. nie spadaKiedy gaz osiągnie pewny stopień sprężenia w kompresorze włącza się sprzęgło i kompresor się zatrzymuje

zobaczę dzisiaj jak to u mnie wygląda faktycznie z tym ślizganiem - będzie materiał porównawczy 
h.

h.
Chopy jak tsza mam namiar na hiene co całego 3,2 w niemczech rozebrali - PW
BYŁO:GR, L200 4runner Niva Frota UAZ K160 Grand cherokee Samurai Explorer Pajero JEST Disko td5
a może wiecie w czym jeszcze ten model sprężarki był montowany?
ułatwiłoby to poszukiwania
Lipa
Nikt nic nie wie
ponawaim pytanie mrocznego
Koledzy może ma ktoś dostęp do montka w dieslu żeby podjechać i oblookać. Moze wystarczy zmienić koło pasowe żeby z klekota hulał w benzynce

dobra, sprawdziłemhassan pisze:zobaczę dzisiaj jak to u mnie wygląda faktycznie z tym ślizganiem - będzie materiał porównawczy

tutaj masz wideo jak to u mnie wygląda:
http://www.youtube.com/watch?v=WOPow1j7zl8
- Marcin-Kraków
-
- Kontaktowanie:
Dawno, dawno temu jak jeszcze mialem takie autko, wymianialem kompresor. Kupilem uzywke bez wiekszych problemow jak tylko pokazalem stary. Koles mial do wyboru z 10 szt. , wiec napewno jest to cos popularnego.Mroczny pisze:a może wiecie w czym jeszcze ten model sprężarki był montowany?
Kupowalem u tego kolesia w Brzesku co jest przy trasie nr 4, naprzeciw stacji paliw.
Y60 +4'' 34'' SS LTB -> Y61 +2'' 35'' KL-71
- w trakcie motania

i z czego wsadziłeś

Maarcin
ale Ty miałeś klekota
i tymi allegro jest zapchane
ale Ty miałeś klekota
i tymi allegro jest zapchane
- Marcin-Kraków
-
- Kontaktowanie:
Nie wiem z czego byl. Byl jakby z tego auta bo symbol byl dokladnie taki sam.
A ze mialem klekota to fakt. Moze to bylo latwiej. Nie wiem.
Poszukam jutro w zakamarkach garazu, bo powinienem miec stary. Jak znajde to moge wyslac komu, jak by potrzebowal jakies fanty.
A ze mialem klekota to fakt. Moze to bylo latwiej. Nie wiem.
Poszukam jutro w zakamarkach garazu, bo powinienem miec stary. Jak znajde to moge wyslac komu, jak by potrzebowal jakies fanty.
Y60 +4'' 34'' SS LTB -> Y61 +2'' 35'' KL-71
- w trakcie motania

ja mam gdzieś zatarty z benzyniaka, nie można nawet ruszyć kołem pasowym ale wizualnie się nie zmienił
chętnie porównam z tym z klekota. zrobimy porównanie pomiary dziur montażowych i może coś wymyślimy. Pomysł mam ogólnie na razie taki.
Do kompresora z klekota chce dorobić jakieś uszy tak żeby się dało zamontować do benzyniaka
,przełożę koło pasowe jeśli będzie inne. Teoretycznie powinno się dać. Ale jak będzie w praktyce zobaczymy. Dobry kompresor z klekota widziałem nawet za 150 pln z gwarancją.

Do kompresora z klekota chce dorobić jakieś uszy tak żeby się dało zamontować do benzyniaka
,przełożę koło pasowe jeśli będzie inne. Teoretycznie powinno się dać. Ale jak będzie w praktyce zobaczymy. Dobry kompresor z klekota widziałem nawet za 150 pln z gwarancją.

- Ciplik
-
Hej kolegowie. Udało się coś w końcu innego dopasować?
Powiedzcie/napiszcie mi jeszcze jaki macie ładowany gaz. Dziś nawiedziłem dwóch fachmanów w celu nabicia klimy w moim Montku i jeden mi powiedział, że mam instalacje na R12 (zwana również freonem), a aktualnie stosuje się inną ciecz R134a. W związku z powyższym będę musiał przerobić małe co nie co (uszczelki) za kwotę około 500 PLN - wliczając w to też sprawdzenie szczelności, odgrzybienie oraz nabicie.
Drugi natomiast stwierdził że nic nie trzeba przerabiać i sprawdzenie szczelności, odgrzybienie oraz nabicie będzie mnie kosztować 150 PLN.
No i mam dylemat zaszaleć i wydać więcej (może niepotrzebnie) czy być sknerą i zaoszczędzić licząc że jakoś to będzie?
Powiedzcie/napiszcie mi jeszcze jaki macie ładowany gaz. Dziś nawiedziłem dwóch fachmanów w celu nabicia klimy w moim Montku i jeden mi powiedział, że mam instalacje na R12 (zwana również freonem), a aktualnie stosuje się inną ciecz R134a. W związku z powyższym będę musiał przerobić małe co nie co (uszczelki) za kwotę około 500 PLN - wliczając w to też sprawdzenie szczelności, odgrzybienie oraz nabicie.
Drugi natomiast stwierdził że nic nie trzeba przerabiać i sprawdzenie szczelności, odgrzybienie oraz nabicie będzie mnie kosztować 150 PLN.
No i mam dylemat zaszaleć i wydać więcej (może niepotrzebnie) czy być sknerą i zaoszczędzić licząc że jakoś to będzie?
Ciplik Monterey LTD 3,1 TD '93
Mazda Familia 323 S V (BA) '95 (1.7 TD ISUZU Intercooler)
g prawda. Jest r134a, bynajmniej u mnie, ale nie sądze by w starych było inaczej. Masz naklejke na pasie przednim. A uszczelki sobie sam wymienisz za 2 godziny roboty, potem pojedziesz nabijesz. Uszczelki pasują od skody Octavii, wiem bo sprawdzałem jak wymieniałem. Moge Ci nr kat podać.
Jest tylko cienka czerwona linia między rozsądkiem, a szaleństwem
Jeep
Chevy Suburban
Jeep
Chevy Suburban
Zawsze jak coś zmieniasz przy klimie niezależnie czy to rurki czy sprężarka warto zawsze zastosować nowe uszczelni a to parę groszy. Bij r134a i jedź do kogoś kto zrobi Ci to za 150 a nie 500 

- Ciplik
-
Dzięki za szybkie odpowiedzi. Tak też właśnie myślałem i dlatego też umówiłem się z tym tańszym mechaniorem.
Od Oktavii powiadasz, ale Ty masz 3,2 benzynke a ja 3,1D, czy sprężarki lub ich uszczelnienia są takie same? A numerki podeślij jeżeli można.CrOOchy pisze:... Uszczelki pasują od skody Octavii, wiem bo sprawdzałem jak wymieniałem. Moge Ci nr kat podać.
Ciplik Monterey LTD 3,1 TD '93
uszczelki te same wg mnie powinny być
nr wieczorem
nr wieczorem
Jest tylko cienka czerwona linia między rozsądkiem, a szaleństwem
Jeep
Chevy Suburban
Jeep
Chevy Suburban