Witajcie.
Jako całkowity nowicjusz motoryzacyjny zapytam o kilka rzeczy.
W czerwcu zdałem prawko, kupiłem skodę Forman aby się trochę oswoić z jazdą „naprawdę”.
Rodzina przestała się mieścić (zmiana dziecięcych foteli na większe, a mam trzy sztuki) więc z polecenia (od znajomych znajomych) kupiłem Fronterę A, 92, 2,3 turbo diesel z intercoolerem.
Ponieważ nie znam się na samochodach, pozwolę sobie Was zapytać:
1. Przy pracującym silniku, ale na luzie, kontrolka oleju jest na minimum. Jak przygazuję, to wędruje do góry. W czasie jazdy też w zależności od obrotów jest wyżej lub na niskich spada. Jak wcisnę sprzęgło, to wskazówka spada i na chwilkę zapala się kontrolka oleju. Coś z tym zrobić?
2. Jakoś dziwnie zachowuje się wskaźnik akumulatora. Gdy przy pracującym silniku włączę światła, to wskazówka ze środka spada trochę na dół. Po włączeniu wiatraka ogrzewania jeszcze niżej. Jak stoję z włączonym kierunkiem to wskazówka podskakuje w rytm kierunku. Coś z tym robić?
3. Co ile wymieniać paski, filtry, płyny (hamulcowy i olej to wiem, bo mam wpisane w książkę, ale np. w mostach)

4. Na co zwracać uwagę w normalnej eksploatacji, o co dbać, co sprawdzać?
Z góry dziękuję za odpowiedzi i rady, oraz lajtowe potraktowanie dennych być może dla was pytań.