witam, jestem tu nowy

Frontera, Monterey

Moderator: Mroczny

Awatar użytkownika
Raven
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Raven » wt sie 28, 2007 3:34 pm

Witam wszystkich

Ja mam swoja ukochana Frotke od 4 m-c i jestem z niej bardzo zadowolony, sprawuje mi sie calkiem niezle, narazie jaki wklad w niej zrobilem to wymiana pompy wodnej + pasek rozrzadu ;) reszta narazie jest ok !!

pozdrawiam wszystkich froto-maniakow :D
Opel Frontera 2.0

Angela123
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

mocowanie koła zapasowego do Fronterty

Post autor: Angela123 » czw sie 30, 2007 8:58 am

Witam Wszystkich
Mam ogromna prośbę aby ktos dał mi namiary gdzie mozna kupic mocowanie koła zapasowego na drzwi.
A chodzi mi o to zebym miala przymocowane kolo na drzwiach i mogla otwierac bagaznik.
Nie wiem czy dobrze wytłumaczyłam :-? no ale jezeli ktoś by chciał mi pomóc to bardzo dziekuje
Angela

Piotrul

Post autor: Piotrul » czw sie 30, 2007 11:13 am

Musiusz usciślic do jakiego modelu i rocznika potrzebujesz. Bo np do chyba 95 był oddzielny stelaż a później bezpośrednio na drzwiach.
Szukaj na giełdzie, allegro albo u F :wink:
Frontera 2,4 zagazowana, Disco II
Alfa Romeo Sprint.

Angela123
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Angela123 » pt sie 31, 2007 11:05 am

No właśnie szukam takiego stelarza czy jak to się nazywa na koło zapasowe
szukałam na allegro i nic nie znalazłam kurczę gdyby byl ten stelaż to bym miała odrazu większy bagażnik bo te kolo tyle miejsca zajmuje :-? a gdybym miala na drzwiach to bym swobodnie najpierw otworzyla ten stelaz z tym kolem a potem bagaznik kurcze.... no nic bede szukala dalej

a rocznik to 93
Angela

bodzio5555
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: bodzio5555 » pt sie 31, 2007 12:24 pm

Poszukaj na allegro w dziale Motoryzacja-Osobowe-Opel-Frontera tam mają całe samochody do rozbiórki przeznaczone na części i są na nich różne uchwyty do koła

Awatar użytkownika
kpt.Saper

stelaż na zapasówkę

Post autor: kpt.Saper » pt sie 31, 2007 4:44 pm

Angela123
231282520 numer aukcji stelaż do wersji sport mocowany na drzwiach
228865454 numer aukcji stelaż do wersji long mocowany na drzwiach
227236064 numer aukcji stelaż do wersji long mocowany na ramie
wszystko jest na allegro a czego nie widać tam trzeba rzucić okiem gdzie wzrok nie sięga czyli do przepastnych magazynów kolegi z forum :D :D
czy ktoś widział 1700 kg w locie i to przy 60 km/h jam nie chwaląc sie tegom uczynił - frotka 2.4 i

Awatar użytkownika
Fazi

Post autor: Fazi » pt sie 31, 2007 8:12 pm

Skoro piszesz, że rocznik 1993 to mniemam, że chodzi o długą Fronterę z klapą otwieraną na dół.

Do takiego modelu fabrycznie był mocowany wieszak montowany w jednym punkcie do ramy. Ma niestety wady:
- mimo wszystko koło się "tłucze" podczas jazdy

Przy zakupie zwróc uwagę by:
- nie miał luzu w miejscu obrotu
- w komplecie był bolec który jest mocowany na zderzaku, do którego się zamyka cały wieszak
- warto by był amortyzator, który dodatkowo dociąga i pomaga otwierac wieszak (z reguły jest on już mocno nadwyrężony, a nowy tylko w serwisie za kosmiczne pieniadze)
- oryginalnie jest na wieszaku zamek (warto by był do niego kluczyk)

Osobiście polecam - jazdę bez wieszaka w tym modelu :-), bo się tłucze.
Jak jeździsz blisko domu to koło zapasowe do garażu :-)
Patrol G-60 3,5D '75 => prawdopodobnie jedyny w PL ;-)

Awatar użytkownika
kpt.Saper

Post autor: kpt.Saper » sob wrz 01, 2007 5:58 am

dodam tylko do posta fazjego że jeszcze przy wieszaku mocowanym do ramy a konkretnie przy zderzaku w miejscu gdze znajduje się bolec zatrzasku jest jeszcze taka nakładka z twożywa która jest drugim punktem podparcia tego wieszaka ma ona kształt podkowy i jest przykręcona czterema śrubami do zderzaka
czy ktoś widział 1700 kg w locie i to przy 60 km/h jam nie chwaląc sie tegom uczynił - frotka 2.4 i

Angela123
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Angela123 » ndz wrz 02, 2007 2:12 pm

Dziękuję Wam za rady, a także wskazówki które mi udzieliliście. :)
Nie wiedzialam, że otrzymam taką szybką pomoc
Jeszcze raz dzięki bardzo
pozdrawiam
Angela

Awatar użytkownika
Korsarz
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Korsarz » śr wrz 05, 2007 9:33 pm

Hej hej :lol: dobra wiadomość. Za niecałe 2 dni jade po JUŻ MOJĄ Fronterkę 8) . Czarniutka 3.2 V6 z 2001 roku właśnie taka jaką chciałem i o jakiej od dawna marzyłem :D

k@myk
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Frotka super auto !!!

Post autor: k@myk » pt wrz 07, 2007 2:55 pm

Już w następny dzień po zakupie auta pojechałem ze znajomymi w błoto dosłownie w błoto :)

Efekty urwane orurowanie zalany alternator (auto stanęło na środku drogi następnego dnia heheh)

A tak pozatym to polecam wszystkim

POZDRO DLA WSZYSTKICH WŁAŚCICIELI FROTEK

PITMAN
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: PITMAN » pt paź 05, 2007 10:44 am

Witam wszystkich użytkowników forum. Mam na imię Piotrek. Niestety nie posiadam jeszcze auta terenowego ale to sie zmieni w przeciągu paru dni. Dlatego ciesze się, że znalazłem pare informacji dotyczących wybranego auta.

Awatar użytkownika
fidar1
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Witojcie.......

Post autor: fidar1 » śr paź 17, 2007 10:48 am

Witam
Sorki ale jak wkleić fotę, doczytałem że nie może byc wieksze niz 8kb :((
Cięzko zmniejszyć mi fotke do takiego rozmiaru a tym bardziej żeby było czytelne :(. Piksele 125 na 100 to ok ale jak zrobić 8KB?
Korzystam z programu Irfan View.
Pozdrawiam
PS Chciałbym nareszcie Wam pokazac moją Frote :)

Awatar użytkownika
Puszek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Puszek » czw paź 18, 2007 7:44 pm

Hej jestem tu..

Witajcie

To moja Frotka w akcji...
http://picasaweb.google.com/puszkow/Frotka
Puszek - Fronterka

Pkotek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

jestem tu nowy...

Post autor: Pkotek » śr paź 24, 2007 7:35 pm

Witam wszystkich. Od roku jestem posiadaczem Monterey'a 3.1LTD -wersja długa 1993r Na początku trochę problemów z turbiną i takie tam pierdy - renowacja zabytków kosztuje.Teraz ok. Pozdrawiam wszystkich.

Awatar użytkownika
Moose
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Moose » czw lis 01, 2007 11:28 pm

Witam!
Posiadam autko od ponad roku;frontera sport 2,0 1994 rocznik. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów :)

Awatar użytkownika
bmumoose
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: bmumoose » ndz lis 04, 2007 4:49 pm

Witam Was i pozdrawiam z dolnośląskiego Aspen javascript:emoticon(':D')

Od miesiąca jestem posiadaczem Frontery Long 96 po liftingu, 2.5 TDS (VM).
Auto kupione od człowieka, który zostawił w nim pół serca i niemało pieniędzy. Ja niestety jestem jeszcze lamerem - pod autem leżałem dopiero raz i to tylko montując osłonę pod silnik. Mam wokoło świetne miejsca do eksploracji tym autem, no i zakochałem się w offroadzie (umiarkowanym, takim bez konieczności myślenia o wyciągarce).

Moje pierwsze znaki zapytania pod tym autem to:
1. motor - uważam że moja Frotka na czarnym jest bardzo mułowata, zwłaszcza rozczarowuje mnie 3-ci bieg. Boję się nawet podejmować wyprzedzania z niemal zerowym przyspieszeniem - pytanie: -ten typ tak ma-? czy wina leży po stronie jednostki (silnik po remoncie, badana kompresja), filtrów, sprężarki czy czegoś tam jeszcze? Jak sobie pomóc z mocą?

2. prędkościomierz - dziś przestał działać (stąd determinacja do zalogowania się na forum i zapytania). Nie działa licznik kilometrów, ale obrotomierz i wskaźniki OK. Co ciekawe - prędkościomierz działa na wstecznym i liczy kilometry (metry :D ). Co powinienem sprawdzić oprócz trząsania wiązką różnych kabli? Drobiazg w sumie ale bardzo wk.... ący.

3. Nadchodzi czas na przegląd. Chcę klocki zmienić - jaki to koszt (przód/tył) nie licząc usługi? Jakie filtry wybrać i czy może być problem z dostępem (cena/jakość).

Generalnie - jeździ mi się dobrze. Spalanie w normie - 10-11 oleju na czarnym (stwierdzone po przejechaniu 2 tys. km). Wycieków zero. Przesiadłem się po prostu z bardzo starego samochodu i opel mnie zadowala. Poza tym jest elegancki i jak na 11-latka - zadbany. Jeszcze mnie cieszy. Potrzebuję jeszcze jakiś namiar w dolnośląskiem (najlepiej w dawnym wałbrzyskim, ew. jeleniogórskim) na dobrego szefuńcia od terenowych diesli.

Ukłony i do napisania!

moose (na codzień - tutaj już muszę występować jako bmumoose bo zostałem uprzedzony z loginem parę dni temu). :D
79,25% wszystkich statystyk zostało wyssanych z palca.

easykato
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: easykato » śr lis 07, 2007 9:29 pm

Witam,

Od kilkunastu dni mamy w domu Fronterę 5d 2.2 16V z 1996 roku.
Pozdrawiam wszystkich.

Kizio
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Kizio » ndz lis 11, 2007 3:59 pm

Jak wszyscy w tym temacie -witam. Od 3 tygodni mam dziadunia Montiego z 93 roku bez żadnych bajerów czy najprostszą wersję z korbami u szyb. No może wyróżnia go el. szyberdach wielkości 1/2 dachu co w upalne dni pewnie i tak nie pomoże ale.....wiatr we włosach. No i kolor - srebrna perła metalik. :)2
Monti 3.1TD - 93'

worktech
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: worktech » pn lis 12, 2007 1:15 pm

Witam i pozdrawiam wszystkich.
Stałem się właścicielem motiego 3,2 V6 24 automat,LPG sekwencja ,zielony metalik,pełna elektryka.
Piszę"stałem się" bo nie planowałem zakupu terenówki.Do tej pory jeździłem audi 80 b4.
W zeszłym roku mój najlepszy przyjaciel kupił tego montka pojeździł trochę i po kilku strasznych miesiącach walki z rakiem odszedł:( .
Odwiedzali nas często tym autkiem wraz z małżonką ,a że mieszkam głęboko w lesie żona przyjaciela spytała czy nie chcę odkupić montka bo dla niej za duży.Cóż kochałem przyjaciela i teraz mam po nim pamiątkę.
Dbał o niego jak o wszystko(pedant) ,więc mam cacko ale zielony jestem w temacie 4x4 jak ten montek.Mam nadzieję ,że znajdę tu bratnie dusze co pomogą mi dojrzeć w tym temacie.
Jeszcze raz wszystkich pozdrawiam.
Darek
Worktech

Awatar użytkownika
bmumoose
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: bmumoose » sob lis 17, 2007 10:35 am

bmumoose pisze:Witam Was i pozdrawiam z dolnośląskiego Aspen (':D')

2. prędkościomierz - dziś przestał działać (stąd determinacja do zalogowania się na forum i zapytania). Nie działa licznik kilometrów, ale obrotomierz i wskaźniki OK. Co ciekawe - prędkościomierz działa na wstecznym i liczy kilometry (metry :D ). Co powinienem sprawdzić oprócz trząsania wiązką różnych kabli? Drobiazg w sumie ale bardzo wk.... ący.
Przyszły mrozy i prędkościomierz zaczął działać ponownie. :D Oczywiście nie wiem dlaczego. Może jakaś gruda błota odpadła?

zdravim,

rafał (bmumoose)
79,25% wszystkich statystyk zostało wyssanych z palca.

Adamm
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Adamm » wt lis 20, 2007 6:40 pm

Witam wszystkich bardzo serdecznie
Nie pamiętam od kiedy odwiedzam to forum, więc przyszła pora aby się zarejestrować, a żeby nie wyjść na buraka także się przywitać. Wielu obecnych tu kolegów znam ze zlotów i z forum Frontery.
Fronterą (2.4 B+G '92) jeżdżę już trzy lata i 98% po czarnym. Kupiłem ją po to, bo chciałem duże kombi, co da radę ciągać kemping, będzie mogło bez problemu pokonywać polne i leśne dukty bez względu na porę roku i "trochę wyróżni się na drodze choć bez specjalnego rzucania się w oczy".
Doświadczenia szczególnego nie mam ani w naprawach, ani w off road, ale chętnie słucham i jak mogę to pomogę. Cieszę się, że poprzez to forum możemy korzystać z doświadczeń kolegów, którzy już przećwiczyli pewne cechy frontery (np.sprzęgiełka - Wojtekkk zostałeś właśnie pozdrowiony) i dzielą się tym z innymi.
quicksilver 2.4 long

Awatar użytkownika
Żaba74
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Żaba74 » sob lis 24, 2007 10:26 pm

Witam wszystkich :D
Od ponad roku jestem posiadaczem Opla Campo 2,5D 4x4 rocznik 1992
W sumie nie jest to typowa terenówka, ale na moje potrzeby daje rede :D
Mieszkam na wsi - drogi kiepskie (gruntowe) to często korzystam z napędu 4x4 :D Czasem też zapuszczam się w Roztoczńskie lasy.
Mam ochote wybrać się na jakiś rajdzik 4x4 :D
Pozdrawiam wszystkich miłośników 4x4. Rysiek
Campo 2,5D 4x4
D-Max 3,0 TDi

Awatar użytkownika
kw99

Post autor: kw99 » sob gru 08, 2007 5:55 am

:D Witam jsetem tu nowy od miesiąca śmigam MONTKIEM 3,2 LPG 96 wiele nie moge jeszcze powiedzieć poza tym że wymiana rozrządu do tanich nie nalezy :cry: na forumjeszcze nie pisałem ale czytam na bierzaco pozdrawiam wszystkich i z góry dziękuje za bobre rady
POZDRAWIAM
Krzysiek
PATROL lift 10" + simex 35" SWAP JEEP 5,2 V8 :)21

Awatar użytkownika
benek83

Kontaktowanie:

Post autor: benek83 » wt gru 18, 2007 9:51 am

Witam wszystkich serdecznie.
Jestem juz od jakiegoś czasu na forum więc czas się w końcu przywitać. Mam na imię Bernard i jestem z podlasia, na chwilę obecną nie mam niczego 4x4, ale miałem montka 3.1'92- wspaniałe autko było, lecz może już w najbliższym roku kalendarzowym powrócę ponownie za kółko tego autka tylko po lifcie'96-'98. Mam nadzieję, że pomogę w jakiś sprawach i problemach innym urzytkownikom oraz może kiedyś sam uzyskam pomoć w razie biedy.
Pozdrawiam wszystkich urzytkowników forum

ODPOWIEDZ

Wróć do „Opel”