Jakie wielkości kół wchodzą bez podnoszenia auta?
Moderator: Mroczny
Jakie wielkości kół wchodzą bez podnoszenia auta?
Witam, jestem nowym - szczęśliwym posiadaczem Frontery '93 long, 2,4 LPG - planuję kupić nowe kółka (sprzedali mi auto na kołach od dostawczaka), zapasówka jest 195/80 R15 i po przyłożeniu do auta pasuje i wygląda przyzwoicie. Chcę kupić koła terenowe więc jak wydawać kasę to może zmieszczą się nieco większe. Poproszę o podpowiedzi co można maksymalnie bez podnoszenia auta, gdzie kupować używki (na nowe teraz nie mogę sobie pozwolić) na co zwrócić uwagę przy zakupie gum.
Dzięki
H.
Dzięki
H.
Re: Jakie wielkości kół wchodzą bez podnoszenia auta?
195/80/15 to jest 27 cali, nie wygłupiaj się, to są za małe koła. Nigdy nie miałem Froty, ale tam chyba powinny być 29 cali. Niech ktoś od Frot się wypowie.
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.
Dzięki - może jestem głupi ale jak to się przelicza?
Jak wyszło Ci 27 cali?
Widziałem opony w sprzedaży sieciowej i cześć z nich miała typowe (przynajmnie dla mnie oznaczenia np. 195/80/R15) a inne były sygnowane w calach - jak to przeliczyć?
Podpowiedz proszę.
Jak wyszło Ci 27 cali?
Widziałem opony w sprzedaży sieciowej i cześć z nich miała typowe (przynajmnie dla mnie oznaczenia np. 195/80/R15) a inne były sygnowane w calach - jak to przeliczyć?
Podpowiedz proszę.
Musisz poszperać... przeliczanie jest proste. Wstawiasz dane i pokaż wynik

Zbowid

Za 2-3 miechy bede mial 4 matadory 31 do oddania.
Dzwoniłem do firmy "http://opony-4x4.pl/" do froty A longa polecili mi 235/75/15 - wierzyć, nie wierzyć?
Nie mam ambicji na największe - czy takie wystarczą?
Nie mam ambicji na największe - czy takie wystarczą?
Ten rozmiar co piszesz to 29", czyli mniejsze niż pisze Rudeboy. Jeżeli takie założysz to będziesz prawdopodobnie jedyny na forum co ma mniejsze koła niż zalecz producent.
W Sporcie były dwa rozmiary: 31x10.50R15 i 235/75R15. I wychodziły wtedy z fabryki z różnymi przełożeniami dyfrów.
Do długiej Frontery też wejdzie 31' ale zawieszenie musi być zdrowe.
Do długiej Frontery też wejdzie 31' ale zawieszenie musi być zdrowe.
Tytus
tak jak piszą no prawie
frotka A miała
255x75x15 (calówek nie było ale to +/- 31x10,5 15)
235x75x15 - trochę małe ale da się wytrzymać (jak chcesz to mam takie at BFG z przebiegiem 5tysiecy - sprawa do dogadania na privie)
a licz tak 195*0,8*2/25+15
a tak wogle są przeliczniki w sieci
frotka A miała
255x75x15 (calówek nie było ale to +/- 31x10,5 15)
235x75x15 - trochę małe ale da się wytrzymać (jak chcesz to mam takie at BFG z przebiegiem 5tysiecy - sprawa do dogadania na privie)
cal to 2,5 cm -pierwsza wartość da ci średnice opony(czyli cała jej wysokość, druga jej szerokość a trzecia jest rozmiarem felgi. w metrycznych zaś jest troche inaczej -pierwsza to szerokość a druga to wysokość opony ale od felgi a cyfra stanowi jaki procent z szerokościbyły sygnowane w calach - jak to przeliczyć?
Podpowiedz proszę.
z malutkim haczykiem195/80/15 to jest 27 cali
a licz tak 195*0,8*2/25+15
a tak wogle są przeliczniki w sieci