Poszerzenia nadkoli (dluga frontera)

Frontera, Monterey

Moderator: Mroczny

frontera2.8
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Poszerzenia nadkoli (dluga frontera)

Post autor: frontera2.8 » śr mar 16, 2005 11:03 pm

Witam wszystkich,

zagladnalem po dluzszej nieobecnosci, ale w koncu jezdze juz samochodem (po 3 miesiacach remontow i ze szczuplejszym portfelem o 9 tys. - ach te silniki isuzu...)
Mam frotke '95 czyli z tym nowym zawieszeniem - i zalozone do niej kola, ktore pochodza z frontery sport. Problem polega na tym, ze kola wystaja poza obrys jakies 4-5 cm. Czy to normalne ze kola ze sportki nie pasuja?? Szukam po necie jakis poszerzen (radlauf verbreitungen/fender flare) ale albo ceny sa zaporowe, albo producent juz nie robi nic do Frontery A (Rodeo/Passport - bo w us tez szukalem).
Sa moze jakies uniwersalne poszerzenia, ktore mozna "dokleic" do tych istniejacych oryginalnie?? Gdzie sie w Polsce takie rzeczy kupuje?
Wszelkie info mile widziane

Pozdrawiam,

Pawel

Awatar użytkownika
plochu

Kontaktowanie:

Post autor: plochu » czw mar 17, 2005 8:19 am

to co ty tam masz za opony? albo moze jakies odstawiane felgi masz? u mnie 31x10.5x15 opona troche wystaje ale to tez dlatego, ze mam dystanse zalozone.
moze chodzi ci o cos takiego? http://www.eskapada4x4.pl/strony/oferta_blotniki.htm

frontera2.8
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: frontera2.8 » czw mar 17, 2005 6:27 pm

plochu pisze:to co ty tam masz za opony? albo moze jakies odstawiane felgi masz? u mnie 31x10.5x15 opona troche wystaje ale to
Dzieki za linka, wlasnie tego szukalem. Mam nadzieje, ze da sie to ladnie wymodelowac do ksztaltu wykroju, bo mysle to dokrecic do tych oryginalnych nadkoli. No moje auto - to takie po przejsciach (jak kupowalem, to nawet mialo przednie migacze "stuningowane" czarna farba) i rozne dziwne rzeczy w nim sa. Felgi byly przy mnie wyciagane z frontery sport (choc nie pamietam, czy ona miala jakies szersze nadkola, chyba nie) a w moim aucie wylaza za obrys. Mogloby to w sumie tak zostac, ale nie mam tez chlapaczy - do tego prog zrobil jakis Henio (dospawal go do ramy....) i wali mi po calym aucie blotem i woda. ojj, dluzo czasu uplynie zanim dporowadze to do wzglednego oryginalu. Szukam wlasnie jakiegos szrotu, z takimi wynalazkami w Polsce (??)
Wymiary moich opon (nie wiem jak sie to ma do cali, i jakie jest ET tych felg) Fulda Tramp 4x4 MIX 255/75 R15

Pozdrawiam,

Pawel

Awatar użytkownika
plochu

Kontaktowanie:

Post autor: plochu » czw mar 17, 2005 9:03 pm

et felgi to zazwyczaj jest gdzies na niej napisane a co do przeliczania na cale i z cali rozmiaru opony to wydaje mi sie ze odpowiednikiem 31x10.5 R15 jest opona 265/75 R15.

mam jeszcze prosbe jakbys sie dowiadywl o te poszerzenia to daj mi znac na privie jak to cenowo wypada. bylbym zobowiazany :o)

Awatar użytkownika
ANDRZEJ M
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: ANDRZEJ M » pt mar 18, 2005 2:06 pm

Jak założysz 10calowe manglesy to ci ciezko coś bendzie dobrac do długiej froty ( bo do krótkiej to widziałem takie szerokie nadkola) .
8calowe akurat mieszczą się w oryginalnych plastykach, no ale ty zdaje się niemasz żadnych.... :cry:

frontera2.8
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: frontera2.8 » sob mar 19, 2005 9:21 am

ANDRZEJ M pisze:Jak założysz 10calowe manglesy to ci ciezko coś bendzie dobrac do długiej froty ( bo do krótkiej to widziałem takie szerokie nadkola) .
8calowe akurat mieszczą się w oryginalnych plastykach, no ale ty zdaje się niemasz żadnych.... :cry:
Nie, te oryginalne nadkola to ja mam, ale kolo wystaje poza jakies 3 cm. Cos musze dosztukowac, tych nadkoli na eskapada4x4 na razie nie maja, ale kosztowaly 135 zl za metr (!)

Pozdrawiam,

Pawel

Awatar użytkownika
plochu

Kontaktowanie:

Post autor: plochu » sob mar 19, 2005 10:21 am

frontera2.8 pisze: Nie, te oryginalne nadkola to ja mam, ale kolo wystaje poza jakies 3 cm. Cos musze dosztukowac, tych nadkoli na eskapada4x4 na razie nie maja, ale kosztowaly 135 zl za metr (!)

Pozdrawiam,

Pawel
jak tyle kosztuja to sie wogole nie oplaca... taniej wyjdzie pojechac do takiego goscia co robi budy do tirow (te nadstawki do spania) i on z laminatu powinien cos takiego duzo taniej dorobic. jest tylko mala wada - z laminatu bedzie bardzo sztywne wiec latwiej uszkodzic.

co do teggo ze ci 3 cm wystaje to jakas dziwana sprawa. obejrzyj dokladnie felgi czy nie byly odwracace, albo jakbys znalazl na nich ET to moze sa fabrycznie odstawione. popatrz tez czy przypadkiem nie masz dystansow zalozonych na oskach. sprawa jest o tyle dziwna ze frotka byla fabrycznie przygotowana do opon 255/75 wiec nie powinna opona wystawac.

jeszcze male pytanko. wystaja po rowno z przodu i z tylu?

frontera2.8
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: frontera2.8 » sob mar 19, 2005 10:32 am

plochu pisze: dokladnie felgi czy nie byly odwracace, albo jakbys znalazl na nich ET to moze sa fabrycznie odstawione. popatrz tez czy przypadkiem nie masz dystansow zalozonych na oskach. sprawa jest o tyle dziwna ze frotka byla fabrycznie przygotowana do opon 255/75 wiec nie powinna opona wystawac.

jeszcze male pytanko. wystaja po rowno z przodu i z tylu?
Witam,

nie byly odwracane, bo to sa felgi alu (takie gwiazdy - po luku wglebiane w kierunku srodka, wydaje mi sie ze w sportach byly takie oryginalnie). Dystansow nie ma zadnych i po tyle samo odstaja z przodu jak i z tylu. Auto jest na 4 tarczach. Ja mam wrazenie, ze ktos cos przerobil - bo ona jest tez wyzsza od innych fronter (tzn. porownujac do tych sprzed 95). W poniedzialek bede to rozbieral, to spisze co tam jest za ET i dam znac.

Pozdrawiam,

Pawel

Fotka
Obrazek

Awatar użytkownika
plochu

Kontaktowanie:

Post autor: plochu » sob mar 19, 2005 1:07 pm

bo jest jeszcze taka mozliwosc (moge sie mylic wiec prosze o ewentualne poprawienie). od momentu gdy zmieniono zawieszenie zmianila sie rowniez szerokosc mostow (na szersze) natomiast lifting nadwozia byl chyba dopiero w '96. wiec moze ta twoja frotka to krotko mowiac stara buda + szersze mosty wiec chyba tak bedzie wystawalo fabrycznie...

frontera2.8
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: frontera2.8 » sob mar 19, 2005 1:48 pm

plochu pisze:bo jest jeszcze taka mozliwosc (moge sie mylic wiec prosze o ewentualne poprawienie). od momentu gdy zmieniono zawieszenie zmianila sie rowniez szerokosc mostow (na szersze) natomiast lifting nadwozia byl chyba dopiero w '96. wiec moze ta twoja frotka to krotko mowiac stara buda + szersze mosty wiec chyba tak bedzie wystawalo fabrycznie...
No dokladnie, to jest ten przejsciowy model. Stara buda, stare wnetrze ale zawieszenie na sprezynach, 4 tarcze. Wiem ze kupujac graty do przedniego zawieszenia, niektore byly do frontery B. I jest calkiem prawdopodobne, ze rozstaw kol jest inny.

Pozdrawiam,

Pawel

Awatar użytkownika
plochu

Kontaktowanie:

Post autor: plochu » sob mar 19, 2005 2:06 pm

frontera2.8 pisze: No dokladnie, to jest ten przejsciowy model. Stara buda, stare wnetrze ale zawieszenie na sprezynach, 4 tarcze. Wiem ze kupujac graty do przedniego zawieszenia, niektore byly do frontery B. I jest calkiem prawdopodobne, ze rozstaw kol jest inny.

Pozdrawiam,

Pawel
dobra... sprawdzilem i chyba mialem racje. tylny most po '95 jest szerszy niz przed '95.

Awatar użytkownika
plochu

Kontaktowanie:

Post autor: plochu » sob mar 19, 2005 4:29 pm

oto dane jakie udalo mi sie w moich zasobach wynalezc:

frontera A
* od 1991 do 02.1995
dluga: rozstaw osi - 2760mm; slad przod/tyl - 1441mm/1445mm
sport: rozstaw osi - 2330mm; slad przod/tyl - 1486mm/1490mm

* od 03.1995 do 1998
dluga: rozstaw osi - 2760mm; slad przod/tyl - 1455mm/1460mm
sport: rozstaw osi - 2330mm; slad przod/tyl - 1455mm/1460mm