Przymierzam sie do ich zakupu...bo chytry plan zalozenia stoczonych gum żukowskich...zakonczyl sie zamiana dzwiekow pukania na dzwiek ,a wlasciwie piszczenie, trzeszczenie jak stara wersalka...co mnie strasznie irytuje...

Moderator: Mroczny
Darus pisze:witam![]()
przerabiałem nie dawno temat gum do resorów![]()
Otóz po 2 zł za szt. kupiłem 8 szt. i zawiozłem do tokarza , który przetoczył mi srednicę zewnętrzną oraz wewn.
Do chwili obecnej jest super! Owszem liczę się ,że trwałośc gum żukowskich bedzie krotka!!!
![]()
pozdrawiam
No ja bym chciał wszystkie mozliwe powymieniać - raz a dobrze i się nie pir..olic z czymś dwa razykUBI pisze:...w związku ,że nikt na polibuszach we frocie nie jezdzi( tak wnosze po strasznie licznych wypowiedziach
) zamówilem u Chermola komplet na tył i stanę sie pionierem w ich użytkowaniu...jak dotrą do mnie i zamontuje je do auta , to napiszę jak sie sprawują
![]()
ps. mazurkas007 przetestuję polibuszki i jak będzie ok, a Ty będziesz chciał to zamówię u Chermola dla Ciebie polibuszki( tylko dokladnie napisz co bedziesz chciał)
A zrób mi z tego kpl na całe auto i powiedz jakie koszty, kasę przedpłacam jakby coś a jeszcze na kilka piw zaproszęwojtekkk pisze:to poszukaj tutaj http://www.independent4x.combędą wszystkie w "isuzuproducts"/poliuretany
Nie wiem jak wojtekkk, ale ja już jestem po operacji wymiany gum na poliuretan i po przejechaniu około 1500 km na tym ustrojstwie. Oto moje uwagi i spostrzeżenia na ten temat.wojtekkk pisze:no i u mnie nadchodzi czas wymiany na dniach- ja zdecydowanie polibusze od Chermola zakupuje- już dawno nosiłem się z tym zamiarem ale czekałem aż mi te padną
Cenna uwaga i faktycznie wydaje się to dość proste, jednak jak zaznaczyłem tuleja była całkowicie przyrdzewiała do resora i uwierz mi, że potrzebna była naprawdę duża siła i naprawdę duży młotek aby wbić mesel pomiędzy tuleję a ucho resora. No i druga sprawa, czy ta wymiana jest faktycznie konieczna? Oryginalny element był w bardzo dobrym stanie, pomijając rdzę oczywiście. Ale... chyba sprawdzę tą metodę gdyż bardzo nie lubię zostawiać niedokończonych spraw a tak właśnie się czuję jeżdżąc na gumie z jednej a na poliuretanie z drugiej stronywojtekkk pisze:otóż moim zdaniem jesteś troche w błedzie gdyż stan przednich tulei jest bardzo istotny dla prowadzenia auta- to właśnie na nich tylny most jest wleczony i odpowiadają za jego prawidłowy tor.Orginalna tuleja faktycznie jest metalowo gumowa(metal/guma/metal). Natomiast do wymiany tego nie trzeba wcale wielkiej siły- zmieniając drugą strone zrób tak:oczywiście odkręcasz śrube i ją wybijasz, gdy już odsłonisz ucho z gniazda wbij klina (delikatnie) w tą szczeline między uchem a samym resorem i wtedy całą tuleje wypchniesz bez siły i tak samo umieścisz nową
Nie żebym chciał się z Tobą sprzeczać, tak tylko z przekory napiszę, że to że guma wyszła z tulejki jest zasługą wyciskacza współpracującego z wiertarką (wiercenie otworów w gumie) i odpowiednio ostrym nożemwojtekkk pisze:ten pierścień metalowy jest częścią składową całej tulei i jeżeli wyszły oddzielnie to znaczy że było zużyte. A co do wyjmowania to nawet jak zewnętrzny pierścień jest mocno skorodowany to jak wbijesz klina to zwiększysz średnice całego ucha a co za tym idie tuleja dostanie luzu i ją sobie palcami wypchniesz
"Chermolowy" sklep (wymieniony w tym wątku) to ten, który możesz znaleźć na stronie głównej czyli http://www.rajdy4x4.pl/sklep/Hanakun pisze:A czym dokładnie różnią się tuleje z poliuretanu a gumowe?? Mają jakąś większą wytrzymałoś czy co
Możecie podać jakiś adres sklepu ale polskiegoaby zobaczyć ile kosztuje cały komplet
Jako zakończenie rozważań nad możliwością wyjęcia tulei gumowo metalowej z przedniego ucha resoru dodam, że teoria z wbijaniem klina nie sprawdziła się. Ucho jest tak zagięte, że klin go nie rozchyla. A zatem pozostanę przy swojej teorii, że wyjęcie tej gumki wiąże się z koniecznością wyciskania i niszczenia. Oczywiście zawsze pozostaje taka możliwość, że użyłem złego klina lub nie potrafiłem go użyć prawidłowo.wojtekkk pisze:ten pierścień metalowy jest częścią składową całej tulei i jeżeli wyszły oddzielnie to znaczy że było zużyte. A co do wyjmowania to nawet jak zewnętrzny pierścień jest mocno skorodowany to jak wbijesz klina to zwiększysz średnice całego ucha a co za tym idie tuleja dostanie luzu i ją sobie palcami wypchniesz
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość