Przechylona frota

Frontera, Monterey

Moderator: Mroczny

sigreg

Przechylona frota

Post autor: sigreg » czw kwie 12, 2007 9:59 pm

Witam,

Dzisiaj wychodzac z roboty zauwazylem dziwna rzecz, wydaje mi sie ze prawa strona tylu auta jest wyzej niz lewa :-? Nie sprawdzalem jeszcze "pomiarowo" o ile strony sie roznia, ale jesli dobrze widze nie bedzie to wiecej niz 1 cm na szerokosci auta.
Co ciekawe wczesniej tego nie zauwazylem, dopiero teraz. Dla pewnosci sprawdzilem przod - wyglada "rowno". Musze znalezc jakis rowny plac i zrobic konkretne pomiary. Auto mam dopiero od miesiaca i wczesniej tyl byl rowny wiec nie wiem co jest... przyznaje bez bicia ze auto lekko nie ma i przynajmniej kilka razy w tygodniu przedziera sie przez trakty zdecydowanie nieasfaltowe, a od jakiegos czasu na zakretach slysze ciche skrzypienie z tylu z lewej strony wlasnie z okolicy resora. Wczesniej nic nie trzeszczalo. Dokonalem dzisiaj ogolnej inspekcji czy przypadkiem ktores pioro nie jest zlamane, ale wygladaja na cale. Sprawdzilem tez cisnienie w oponach i wyciagnalem szpej z bagaznika jakby kto pytal ;)
Czy mozliwe jest zeby resor "oklapl" bardziej z lewej strony auta niz prawej ? Wtedy musialbym wyhammerowac i to oba.
Inny pomysl ktory przychodzi mi do glowy to wybite gumy na uchwytach resora z lewej strony przez co lewy resor ma "szerszy" rozstaw uchwytow i bardziej sie rozjezdza, nie wiem tylko na ile taka teoria jest prawdopodobna. W takim wypadku naprawa bylaby latwiejsza, wystarczy jak sadze zapodac chociazby polibusze.
Da sie sprawdzic stan gum bez rozbebeszania zawiechy ?

Frota A '94

Grzesiek

Piotrul

Post autor: Piotrul » pt kwie 13, 2007 7:18 am

Moja też stała krzywo tyle że na prawą strone. Podkręcenie na drążku załatwiło sprawę.
Frontera 2,4 zagazowana, Disco II
Alfa Romeo Sprint.

frocia
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: frocia » pt kwie 13, 2007 12:58 pm

mieliśmy to samo, tylko więcej cm :( aż 4

pęknięty resor

ale ostatnio mechanik podkręcił śruby i jest ok

a resor czeka na wymianę

Awatar użytkownika
Wojtek_K
Kontaktowanie:

Post autor: Wojtek_K » pt kwie 13, 2007 1:30 pm

1 cm to nie przechył ... auto nie jest równomiernie obciążone : zbiornik paliwa, wały, zapas itd

a po drugie zauwazyć 1 cm róznicy to trzeba mieć poziomnicę w oku :lol:
1. Muscel'69
2. Muscel'82
3. Uaz'91
4. K160-3,3T'91
5. Cherokee'95
6. Africa'00 :-)

sigreg

Post autor: sigreg » pt kwie 13, 2007 2:14 pm

Czesc

.. no .. mam zboczenie zawodowe ;) Dzisiaj juz nic nie pomierze bo po pracy szykuje mi sie "spozycie" :)21 Ale jutro przejade sie na plac przed marketem (jedyna znana mi naprawde rowna powierzchnia) i pomierze konkretnie ile buda na kazdym rogu odstaje od ziemi. Dam znac.

Grzesiek

MaRaS.S

Post autor: MaRaS.S » sob kwie 14, 2007 12:02 am

A mi się wydaje, że moja frota jest przechylona na prawą stronę (tył) oglądałem dziś resory i wszystko jest ok luzów nie ma nic nie stuka. Samochód jak stoi na płaskim wygląda, że stoi prosto jednak jak sie wsiadzie do środka i ktoś usiądzie z tyłu to wydaje mi sie ze frota ma skrzywienie na prawą stronę. Zauważyłem to około 14 dni temu jak do tej pory było wszystko ok. Albo to ja już jestem przewrażliwiony i mi sie tylko wydaje.
Opel Frontera Sport 2.2 16V 1999R + sekwencja

Awatar użytkownika
Michał...G

Post autor: Michał...G » sob kwie 14, 2007 11:19 pm

A ta osoba nie siada czasem po prawej stronie ?? Jeżeli tak to nie dziw się ze auto siada :lol:

MaRaS.S

Post autor: MaRaS.S » ndz kwie 15, 2007 5:13 am

siada z tyłu na środku i auto jakby bardziej przechylało sie na prawą stronę. Nie wiem czy to ja jestem przewrazliwiony na punkcie tego samochodu, czy coś strzeliło.
Opel Frontera Sport 2.2 16V 1999R + sekwencja

ODPOWIEDZ

Wróć do „Opel”