latwo traci przyczepnosc

Frontera, Monterey

Moderator: Mroczny

Awatar użytkownika
cygan
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

latwo traci przyczepnosc

Post autor: cygan » wt maja 08, 2007 8:54 pm

Witam
mam problem z przyczepnoscia :-?
zblizajac sie do swiatel na skrzyzowaniu czesto trace przyczepnosc przy nieduzej predkosci :-?
czasami przelecialem przez skrzyzowanie na czerwonym :o
dzisiaj mialem bliskie spotkanie ze znakiem poniwaz mialem ublocone opony, na zakrecie ruszylem troche zbyt ostro i kiedy nacisnalem hamulec odrazu stracilem przyczepnosci i polecialem na znak - powtarzam ze to bylo przy malej predkosci bo dopiero startowalem :-?
opony mam dobre, chyba jezdzily na aucie jeden sezon sa to jakies wranglery dokladnie moge podac model opon jak odbiore auto od blacharza ;/

co moze byc przyczyna tracenia przyczepnosci? nieumiejetna jazda autem terenowym ? opony? czy cos jeszcze innego ? bo juz nie mam pojecia
Frontera 3.2benz, 99rok. GG: 617585

Awatar użytkownika
pbyra

Re: latwo traci przyczepnosc

Post autor: pbyra » wt maja 08, 2007 8:58 pm

cygan pisze:Witam
mam problem z przyczepnoscia :-?
zblizajac sie do swiatel na skrzyzowaniu czesto trace przyczepnosc przy nieduzej predkosci :-?
czasami przelecialem przez skrzyzowanie na czerwonym :o
dzisiaj mialem bliskie spotkanie ze znakiem poniwaz mialem ublocone opony, na zakrecie ruszylem troche zbyt ostro i kiedy nacisnalem hamulec odrazu stracilem przyczepnosci i polecialem na znak - powtarzam ze to bylo przy malej predkosci bo dopiero startowalem :-?
opony mam dobre, chyba jezdzily na aucie jeden sezon sa to jakies wranglery dokladnie moge podac model opon jak odbiore auto od blacharza ;/

co moze byc przyczyna tracenia przyczepnosci? nieumiejetna jazda autem terenowym ? opony? czy cos jeszcze innego ? bo juz nie mam pojecia

ciężka noga :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: a tak bez żartów zmień opony....
TO MIEJSCE CZEKA NA TWOJĄ REKLAMĘ

gg: 4793104

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » wt maja 08, 2007 8:59 pm

Kapcie twarde :)3 i zweryfikować styl jazdy :)21
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Awatar użytkownika
cygan
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: cygan » wt maja 08, 2007 10:08 pm

no masakra na tych, na jakie zmienic ? jakie polecacie by sie dobrze trzymaly? czesto sie przesiadam z osobowki na terenowke i odwrotnie i ciezko jezdzic terenowka jak "czolgiem" dlatego kupilem 3.2benz zeby jezdzila w miare a tutaj ZoNk i spotkanie ze znakiem, i 2 razy przelecialem na czerwonym bo wpadlem w poslizg, i to nie ze jechalem szybko :/

Awatar użytkownika
pbyra

Post autor: pbyra » śr maja 09, 2007 7:07 am

cygan pisze:no masakra na tych, na jakie zmienic ? jakie polecacie by sie dobrze trzymaly? czesto sie przesiadam z osobowki na terenowke i odwrotnie i ciezko jezdzic terenowka jak "czolgiem" dlatego kupilem 3.2benz zeby jezdzila w miare a tutaj ZoNk i spotkanie ze znakiem, i 2 razy przelecialem na czerwonym bo wpadlem w poslizg, i to nie ze jechalem szybko :/
dobór opon zależy od tego jak wykorzystujesz autko..... ile czarnego a ile terenu....

Awatar użytkownika
Eskapada

Post autor: Eskapada » śr maja 09, 2007 7:26 am

cygan pisze:no masakra na tych, na jakie zmienic ? jakie polecacie by sie dobrze trzymaly? czesto sie przesiadam z osobowki na terenowke i odwrotnie i ciezko jezdzic terenowka jak "czolgiem" dlatego kupilem 3.2benz zeby jezdzila w miare a tutaj ZoNk i spotkanie ze znakiem, i 2 razy przelecialem na czerwonym bo wpadlem w poslizg, i to nie ze jechalem szybko :/
Tak tak to napewno wina opon. Goodyear to amerykańska firma wiec to jest spisek loży masonskiej mający na celu wyelimnowanie komunistów 8) Chłopie nie daj sie kup sobie chinskie opony - to ostanie opony robione przez prawdziwych komunistów :)21
Dżip z lebiodką :)21
GSM 501 44 66 33

_Karol_

Post autor: _Karol_ » śr maja 09, 2007 7:44 am

hmm a może problem leży gdzieś w układzie hamulcowym. Mój brat miał podobne problemy w starym Patrolu i okazało się że jeden z tylnych hamulców bębnowych się za szybko i momentalnie blokował na fest i samochód tańczył jak głupi a na mokrym potrafił wpaść w poślizg. Okazało się, że cylinderek jest pogruchotany + coś tam jeszcze. Ale wina była w jednym z tylnych bębnów. Może niech stacja ci sprawdzi czy wszystko z hamulcami ok? Ja przynajmniej tak bym zrobił
Bo każdy dzień jest 4x4.

Awatar użytkownika
Grześ K.

Post autor: Grześ K. » śr maja 09, 2007 8:30 am

Ja tez bym na hamulce stawiał. A oponki zawsze mozesz wypozyczyc inne od kogos i sprawdzic
Był Samuraj na MT
Była Navara na AT...
Jest Sharan 4Motion :oops:

Awatar użytkownika
Miras M

Post autor: Miras M » śr maja 09, 2007 5:21 pm

Eskapada pisze:
Tak tak to napewno wina opon. Goodyear to amerykańska firma wiec to jest spisek loży masonskiej mający na celu wyelimnowanie komunistów 8) Chłopie nie daj sie kup sobie chinskie opony - to ostanie opony robione przez prawdziwych komunistów :)21
A ja będe sie śmiał jak okaże sie że ma MTR :)21
same starocie

Awatar użytkownika
wojtekkk

Post autor: wojtekkk » śr maja 09, 2007 7:24 pm

nawet jak ma amerykańska propagande to i tak niech sprawdzi hamulce
zwolennik bfgoodrich
http://www.mazury4x4.pl
montek się tworzy

Awatar użytkownika
Eskapada

Post autor: Eskapada » śr maja 09, 2007 7:53 pm

Miras M pisze:
Eskapada pisze:
A ja będe sie śmiał jak okaże sie że ma MTR :)21
Ja od 4 lat smigam non stop na MT/R i jak czytam ten temat to mnie lekko nosi 8)
Dżip z lebiodką :)21
GSM 501 44 66 33

mkmb
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: latwo traci przyczepnosc

Post autor: mkmb » czw maja 10, 2007 8:13 am

[quote="cygan"]:-?
kiedy nacisnalem hamulec odrazu stracilem przyczepnosci

A ABS masz sprawny?
Frontera Long 2.8TDI 96 r.

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » czw maja 10, 2007 8:18 am

opony, amortyzatory, geometria, zawieszenie, hamulce. styl jazdy, świadomość

Awatar użytkownika
mazurkas007

Post autor: mazurkas007 » czw maja 10, 2007 8:25 am

Kolego nie opony tylko układ hamulcowy z naciskiem na system ABS, jak ABS wariuje to możesz sobie hamować ile chcesz a ABS i tak zrobi po swojemu. A kontrolka od ABS'u zapala się i gaśnie jak włączysz stacyjkę ?? czy może ktoś wykręcił żarówkę i git :roll:
Jest 4x4 - rusza wyścig zbrojeń
im większa zmota - tym dalej trzeba iść po traktor

Awatar użytkownika
pbyra

Post autor: pbyra » czw maja 10, 2007 11:17 am

Mroczny pisze:opony, amortyzatory, geometria, zawieszenie, hamulce. styl jazdy, świadomość
świadomość.......

Awatar użytkownika
X90

Post autor: X90 » czw maja 10, 2007 12:19 pm

Nie ma na Świecie opony, która trzyma się asfaltu mimo zaklejenia błotem :lol: :wink:
"Pisarz miłości mówią mi..."

Awatar użytkownika
wojtekkk

Post autor: wojtekkk » czw maja 10, 2007 3:05 pm

Ja od 4 lat smigam non stop na MT/R i jak czytam ten temat to mnie lekko nosi
- eskapada to patrz byś na znak nie wleciał :)21
atak na powaznie też już koło 4 latek mam mt/r i jest nieźle z tym hamowaniem. Uważam że goodyery czy goodriche mimo swej rzeźby bieżnika nie mają wcale takiej twardej gumy jakby to się wydawało
zwolennik bfgoodrich
montek się tworzy

Awatar użytkownika
Miras M

Post autor: Miras M » czw maja 10, 2007 3:08 pm

Eskapada pisze: Ja od 4 lat smigam non stop na MT/R i jak czytam ten temat to mnie lekko nosi 8)
To sprawdź końcówki drążków :)21 Myśle że po 4 latach doskonale wiesz jak jeździć na tych oponach żeby nie zrobić sobie kuku, a kolega z V6 3.2 niekoniecznie nawet jeśli ma szosówki :wink:
same starocie

Awatar użytkownika
cygan
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: cygan » pn maja 14, 2007 10:19 am

model opon podam dokladnie jak podjade do blacharza. ale sa to jakies wielosezonowe szosowe
ABS sprawny, tylko on bardzo szybko sie zalacza, prawie przy kazdym hamowaniu slychac i czuc na pedale jak pracuje.

napewno zawinilo bloto na oponach, i troche mnie ponioslo z gazem :-?
tyle ze 2 razy wpadlem w poslizg i jestem pewien ze nie jechalem jak wariat :-?
boje sie trasy jak bede jechal 100-120km/h i ktos/cos wyskoczy mi na droge :o bedzie masakra

amortyzatory wymieniane byly chyba rok temu.
na komputerze wyswietla mi blad od brake pad - ale sprawdzali hamulce i klocki sa wymienione, ABS sprawny

Awatar użytkownika
Miras M

Post autor: Miras M » pn maja 14, 2007 12:54 pm

cygan pisze: ABS sprawny, tylko on bardzo szybko sie zalacza, prawie przy kazdym hamowaniu slychac i czuc na pedale jak pracuje.
To może ABS ma przedwczesny wytrysk :wink: Spróbuj w jakimś bezpiecznym miejscu zahamować bez ABS (wyjmij bezpiecznik) oczywiście nie blokując kół i zobacz czy będzie lepiej czy nie.
same starocie

Awatar użytkownika
wojtekkk

Post autor: wojtekkk » pn maja 14, 2007 2:34 pm

napewno zawinilo bloto na oponach
-na twardym to raczej opona(bez względu na rodzaj bieżnika) sie szybko oczyszcza wiec jeżeli nawet chwile wcześniej jeździłeś po błocie a potem wyjechałeś na twarde to po przejechaniu 100-200metrów z prędkościa kilkudziesięciu km/h nacięcia w oponach powinny być czyste
zwolennik bfgoodrich
montek się tworzy

Awatar użytkownika
mazurkas007

Post autor: mazurkas007 » wt maja 15, 2007 8:59 pm

Kolego ja ci dobrze radzę sprawdź ABS, zwłaszcza czujniki w kołach.

Awatar użytkownika
cygan
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: cygan » czw maja 17, 2007 11:37 am

wojtekkk ja przejechalem od zakretu hmmm 30metrow
ostatnio zwracalem uwage to wlasnie ok 300m auto zostawialo jeszcze slady na asfalcie wiec napewno byly brudne.
ale na suchym tez czasami wpadam w poslizg, strasznie latwo traci przyczepnosc i wtedy sie slizga jak by nie hamowal
ABS sprawdze ale juz hamowalem na piachu i pracuje ABC, kontorlka ostatnio mi sie swiecila bo panowie zepsuli mi czujnik ABC-u i wymienili go wiec jest ok...

Awatar użytkownika
mazurkas007

Post autor: mazurkas007 » pt maja 18, 2007 9:32 am

Czujnik ABS do Frotki kosztuje około 1000pln więc czy aby napewno wymienili czy coś pomotali, nie napisałeś ciągle czy jak włączasz zapłon, to się zapala na chwilę kontrolka ABS - bo jak nie to ci żarówkę ktos wymontował a nie czujnik wymienił!

Awatar użytkownika
cygan
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: cygan » pn maja 21, 2007 9:17 am

czujnik widzialem przed zamontowaniem, po zamontowaniu juz nie, pan chcial odemnie 400zl za naprawe ;) nie zaplacilem nic bo powiedzialem ze zglaszalem ze cos sie dzieje a to z ich winy zaczelo sie dziac, i gdyby zajrzeli w kolo odrazu to by poprawili i czujnik byl by caly :) twierdzil ze za czujnik dal 400 lub 600zl teraz juz nie pamietam.
Wczoraj sprawdzalem hamulce i powiem ze hamuje dobrze :o
sam juz nie wiem, moze to auto jest ciezkie i nie jestem przyzwyczajony do drogi hamowania i tracenia przyczepnosci?
wiem ze kola sie nie blokuja w ogole, rozpedzilem sie na polen drodze i wcisnalem pedal do konca, auto zwalnialo ale bez zblokowania kol nawet na moment, wiem bo wystawilem glowe przez okno ;)
moze zbyt szybko ABS sie wlacza?

co do kontrolki to juz ide sprawdzic czy sie zapala.

co do opon to mam wranglery HP - caloroczne, szybkie i komfortowe opony :-?
wiem z doswiadczenia ze jak cos do wszystkiego to jest do niczego ;/
sprzedam je chyba i kupie komplet na lato F1 i komplet na zime ...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Opel”