Problem z przednim napędem
Moderator: Mroczny
- RADEK_DUZY
-
Problem z przednim napędem
Witam!
Mam pytanie do Frotospeców. dzieje się dziwna rzecz w moim aucie.
Pierwszy objaw był taki, że przy załączonym przednim napędzie lewe koło przy skręcaniu w prawo i jeździe na wprostblokowało się i wydawało dźwięki podobne jak przy rozwalonym przegubie. teraz tylko się blokuje bez wydawania dźwięków. Mechanik posprawdzał przeguby (w porządku), Twierdzi, że wygląda to tak jakby przednia oś miała inną prędkość niż tylna. (opony takie same). Dodam , że auto mam od prawie dwóch lat i wcześniej było wszystko ok. Mechanik mój się poddał. Może Wy mi jakoś pomożecie, coś doradzicie?
Pozdrawiam
Radek
Mam pytanie do Frotospeców. dzieje się dziwna rzecz w moim aucie.
Pierwszy objaw był taki, że przy załączonym przednim napędzie lewe koło przy skręcaniu w prawo i jeździe na wprostblokowało się i wydawało dźwięki podobne jak przy rozwalonym przegubie. teraz tylko się blokuje bez wydawania dźwięków. Mechanik posprawdzał przeguby (w porządku), Twierdzi, że wygląda to tak jakby przednia oś miała inną prędkość niż tylna. (opony takie same). Dodam , że auto mam od prawie dwóch lat i wcześniej było wszystko ok. Mechanik mój się poddał. Może Wy mi jakoś pomożecie, coś doradzicie?
Pozdrawiam
Radek
Kiedyś Frontera '93 2,4 benzyna+gaz
Obecnie Daihatsu ROCKY '91 2,8TD (DL-52)(F75 wagon)
- RADEK_DUZY
-
- RADEK_DUZY
-
- RADEK_DUZY
-
- RADEK_DUZY
-
- mazurkas007
-
- RADEK_DUZY
-
prawda jest taka, że ja tego nie rozbierałem tylko mechanik, więc trudno coś więcej powiedzieć. Jutro odbieram autko z warsztatu, więc trochę popróbuje i może ustalę jeszcze bardziej dokładne objawy, opiszę to i może któryś z Was na coś wpadnie. powiem szczerze, że to jedyna droga jaką mogę wykryć usterkę. sam nie mam ani warunków ani czasu na to żeby rozkręcić auto i tak naprawdę za bardzo sie na tym nie znam bo nigdy sie w to nie bawiłem, więc każda rada jest dla mnie cenna.
Pozdrawiam
Radek
Pozdrawiam
Radek
- RADEK_DUZY
-
frota
Witam!słyszalem o podobnych objawach w innym pojeżdzie i okazalo się że problem tkwił w przednim moście gościowi wysypał sie któryś z trybików chyba ten na wale napędowym i któraś satelitka wszystko sie pomieliło i blokowało mu mechanizm róznicowy stukało waliło gdy spuszczał olej wypadło coś jakby ząbek i wten sposób zlokalizował usterke
he he ale u ciebie może tylko łożysko sie zatarło musisz zajrzeć do mechanizmu różnicowego bo wszystko wskazuje że on ci blokuje lewą półoś ale mi sie zdaje że rozsypało ci sie lewe łożysko w moście- fure do góry zgrzewke piwa i bierz sie do roboty

- RADEK_DUZY
-
Witam ponownie!
Dzęki za wszystkie informacje i uwagi. Jeszcze raz uściślam objawy. Na twardym przy skręcie i zapiętym przodzie blokuje się koło i strzela przegub. Na miękkim tylko ot czasu do czasu coś strzela w przegubie, poza tym wszystko ok. Otóż doczytałem na forum isuzu, że to to najnormalniejsze na świecie zachowanie, tyle tylko,że pewnie za jakiś czas czeka mnie wymiana przegubu bo juz troche nadwyrężony. Tak to jest jak ktoś się nie zna i kupuje autko z napędem 4x4. Ale człowiek uczy się na blędach.
Pozdrawiam
Radek
Dzęki za wszystkie informacje i uwagi. Jeszcze raz uściślam objawy. Na twardym przy skręcie i zapiętym przodzie blokuje się koło i strzela przegub. Na miękkim tylko ot czasu do czasu coś strzela w przegubie, poza tym wszystko ok. Otóż doczytałem na forum isuzu, że to to najnormalniejsze na świecie zachowanie, tyle tylko,że pewnie za jakiś czas czeka mnie wymiana przegubu bo juz troche nadwyrężony. Tak to jest jak ktoś się nie zna i kupuje autko z napędem 4x4. Ale człowiek uczy się na blędach.
Pozdrawiam
Radek
- RADEK_DUZY
-
- RADEK_DUZY
-
- RADEK_DUZY
-
sprzęgiełka załapują (słychać kliknięcie po ok 1/3 obrotu koła) a później słychać kilka delikatnych trzasków w lewym kole. Jak wrzucę wsteczny to samo sprzęgiełko załapuje po ok 1/3 obr. i znowy kilka trzasków i juz póżniej ok. dzieje się to raczej wtedy kiedy koła są skręcone, na wyprostowanych raczej objawy te nie występują., ięc myśle ze to po prostu przegub trochę przepuszcza, ale napęd puki co jest przekazywany na koło więc wydaje mi się że nie ma co kombinowac puki co. jak myślicie?
- mazurkas007
-
- RADEK_DUZY
-