Hamulce blokada
Moderator: Mroczny
Hamulce blokada
Witam mam problem przegrzebałem już chyba wszystko i nie znalazłem...
Blokują mi się hamulce - tłoczki nie wracają spowrotem
- wyczyściłem tłoczki
- sprawdziłem przewody itp
- odpowietrzałem
Objawy- nie wracają tłoczki
nie wycieka płyn hamulcowy po odłączeniu od zbiorniczka przewodu... i to mnie dziwi.
Po naciśnięciu na pedał hamulca jest wyciek płynu ale żeby sam wypływał to nie wypływa i tak jakby nie było w ogóle powrotu....
Pomocy.
Blokują mi się hamulce - tłoczki nie wracają spowrotem
- wyczyściłem tłoczki
- sprawdziłem przewody itp
- odpowietrzałem
Objawy- nie wracają tłoczki
nie wycieka płyn hamulcowy po odłączeniu od zbiorniczka przewodu... i to mnie dziwi.
Po naciśnięciu na pedał hamulca jest wyciek płynu ale żeby sam wypływał to nie wypływa i tak jakby nie było w ogóle powrotu....
Pomocy.
Puszek - Fronterka
Tu się z Tobą nie zgodzę, jednak wracają. Na postoju tarcza nie wibruje, a tłoczki nie trzymają.Fazi pisze:A od kiedy to tłoczki wracają spowrotem
,,Tyz prawda''Cytat pisze: zacisk jest rozchyalny przez lekką wibrację tarczy hamulcowej.
A nic ,,nii gmerał" przy pompie i serwo też nie było naprawiane?Puszek pisze:Blokują mi się hamulce - tłoczki nie wracają spowrotem
"..i spojrzał Pan na pracę naszą i był zadowolony,na wieść o zarobkach-usiadł zapłakał.."
Ani pompa ani servo nic nie było gmerena...
natomiast już wiem na 90%, że pompa nie działa tak jak powinna....,
zakupiłem zestaw naprawczy do pompy - tylko feler bo do jednego typu podwozia - akurat nie mojego.... - ale zobaczymy w intercarsie jakieś 17 zł
już zakupiłem pompe hamulcową jakby zestaw nie pomógł - 179 zł w intercarsie
Natomiast byłem w serwisie Opla w Sosnowcu "ŚRODULA" i zaśpiewali mi za pompe 1720 zł........ a za zestaw naprawczy jakieś ok. 1650
ps.
Objawy są takie że ciśnienie z pompy leci na tłoczki i nie ma powrotu płynu do zbiorniczka tylko cały czas pompa ciśnie - także tłoczki nie wrócą.
Na razie zaślepiłem sekcję odpowiadającą za przód, a sekcja tylna jest sprawna i sobie tak powoli pomykam- jutro biorę się albo za reanimacje pompy albo za całkowita jej wymianę.... i napiszę co wyszło
natomiast już wiem na 90%, że pompa nie działa tak jak powinna....,
zakupiłem zestaw naprawczy do pompy - tylko feler bo do jednego typu podwozia - akurat nie mojego.... - ale zobaczymy w intercarsie jakieś 17 zł
już zakupiłem pompe hamulcową jakby zestaw nie pomógł - 179 zł w intercarsie
Natomiast byłem w serwisie Opla w Sosnowcu "ŚRODULA" i zaśpiewali mi za pompe 1720 zł........ a za zestaw naprawczy jakieś ok. 1650

ps.
Objawy są takie że ciśnienie z pompy leci na tłoczki i nie ma powrotu płynu do zbiorniczka tylko cały czas pompa ciśnie - także tłoczki nie wrócą.
Na razie zaślepiłem sekcję odpowiadającą za przód, a sekcja tylna jest sprawna i sobie tak powoli pomykam- jutro biorę się albo za reanimacje pompy albo za całkowita jej wymianę.... i napiszę co wyszło
Puszek - Fronterka
-
- jestem tu nowy...
Problem w tym, że nic nie było robione z hamulcami z płynem też jak to się zaczęło dziać.
Tak więc z co do tego co mi się udało ustalić:
- zestaw naprawczy niestety nie pasuje, a uszczelki są marnej jakośći
- pompa z intercarsu są dwa (tą musiałem oddać - LPR1817 albo 1718) niestety nie pasuje (rozstaw do przykręcenia do serwa i zbiorniczek inny rozstaw) drugiej nie zamawiam na razie bo pewien kolega z forum ma mi przysłać oryginalną.
Płyn wymieniłem już cały dalej to samo - na ten czas
poradziłem sobie tym, że lekko zapowietrzyłem układ - hamulec mam miękki i niski, ale działa nawet bez pompowania. Powietrze które jest w przewodach hamulcowych pozwala cofnąć się płynowi i rozprężyć tłoczki.
Tylko najgorsze jest to, że po rozebraniu pompy żadnej usterki nie znalazłem - wszystkie uszczelki w zasadzie dobre i wszystko sprawne - no ale zobaczymy jak będzie po wymianie na nową starą pompę....
Tak więc z co do tego co mi się udało ustalić:
- zestaw naprawczy niestety nie pasuje, a uszczelki są marnej jakośći
- pompa z intercarsu są dwa (tą musiałem oddać - LPR1817 albo 1718) niestety nie pasuje (rozstaw do przykręcenia do serwa i zbiorniczek inny rozstaw) drugiej nie zamawiam na razie bo pewien kolega z forum ma mi przysłać oryginalną.
Płyn wymieniłem już cały dalej to samo - na ten czas

Tylko najgorsze jest to, że po rozebraniu pompy żadnej usterki nie znalazłem - wszystkie uszczelki w zasadzie dobre i wszystko sprawne - no ale zobaczymy jak będzie po wymianie na nową starą pompę....
Puszek - Fronterka