Rozrusznik Frontera

Frontera, Monterey

Moderator: Mroczny

Awatar użytkownika
zuzel74
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Rozrusznik Frontera

Post autor: zuzel74 » wt mar 25, 2008 4:38 pm

Koledzy mam problem z rozrusznikiem prawdopodobnie wygląda to na bendix jest to frotka 2.8 TDI z 1996 roku mam pytanie czy siedzą tam jednakowe rozruszniki i czy da się coś dokupić bez demontowania starego (chodzi o bendix) bo u mnie w zakładach chcą moje cudo stawiać na tydzień do warsztatu a mi zależy na czasie jak możecie proszę o pomoc
Frontera 1996 2.8TDI

Awatar użytkownika
Fazi

Post autor: Fazi » wt mar 25, 2008 6:05 pm

Bez jaj - to się w jeden dzień robi. Bendiks można kupić solo. Np. tu www.bendiks.rzeszow.pl
Patrol G-60 3,5D '75 => prawdopodobnie jedyny w PL ;-)

Awatar użytkownika
kpt.Saper

Post autor: kpt.Saper » wt mar 25, 2008 8:14 pm

A ten warsztat to z epoki kamienia łupanego czy co? Słuchaj co mówi Fazi kup i sam wymień
czy ktoś widział 1700 kg w locie i to przy 60 km/h jam nie chwaląc sie tegom uczynił - frotka 2.4 i

Awatar użytkownika
zuzel74
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: zuzel74 » wt mar 25, 2008 8:55 pm

Dajcie jakiś numer katalogowy lub coś jakiego bendixa szukac
Frontera 1996 2.8TDI

słowik
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

bentiks

Post autor: słowik » śr mar 26, 2008 5:49 pm

miałem ten sam problem przed świętami w ASO zaproponowali mi bendiks za 460 ja kupiłem w firmie bendiks servis w poznaniu ul szamarzewskiego 42 tel. 061 6630515 za 100 i od ręki do frotki 2,8 tdi rozrusznik hitachi trzeba poda symbole z rozrusznika powodzenia

Awatar użytkownika
Ironcruz

Post autor: Ironcruz » pt mar 28, 2008 12:06 pm

słowik dobrze mówi: zregenerować w tym serwisie co pisze. Rano oddajesz, a po południu masz gotowy z półroczną gwarancją. Kosztowo też jest OK.
Tytus

Awatar użytkownika
Balkandriver
Kontaktowanie:

Re: Rozrusznik Frontera

Post autor: Balkandriver » sob mar 29, 2008 11:53 pm

Witaj,
Z twojego opisu problem z rozrusznikiem brzmi dość enigmatycznie. Stwierdzenie, iż to bendix jest oceną "na oko", a przyczyny mogą być różne. Nie opisałeś, jakie są objawy niedomagania.
Ja miałem taki przypadek, że rozrusznik raz kręcił, raz nie. Rzecz losowa. Wszelkie opinie mówiły o bendiksie, włączniku elektromagnetycznym i inne teorie też słyszałem. Wziąłem miernik i pomierzyłem - elektrycznie wszystko O.K.
Wymontowałem i rozebrałem ustrojstwo, i okazało się, że tylne łożysko rozleciało się w iment i blokowało obrót całego wałka z wirnikiem. Jak się ułożyło, tak działało, albo "puściło", albo "sparło".
Więc kupowanie jakiegoś podzespołu może mijać się z celem, bo może to nie on być przyczyną i narobisz się bez efektów.
Inna sprawa - jeśli nie demontowałeś rozrusznika - nie daj się wypuścić na opowieści, że trzeba rozebrać pół góry auta, by go zdemontować.
Można to zrobić, zdejmując koło i osłonę gumową przy grodzi nadkola. Jest problem może nie przy "wyłuskaniu" rozrusznika, ale przy powrotnym zamontowaniu. Przestrzeń pomiędzy ramą a krawędzią nadkola jest niewielka i dostęp do górnej śruby mocującej rozrusznik jest beznadziejny. Trza mieć smukłe ręce i nie trzeba demontować wyprzęgnika sprzęgła przy skrzyni biegów, jak zaleca książka obsługi i niektórzy w realu.
Jesteś z Terespola, to trochę daleko, bo w Krakowie znam b. dobry zakład, który naprawia te urządzenia.
Reasumując - warto zdemontować i rozeznać przyczynę i jak nie samemu, to dać cały rozrusznik do warsztatu celem naprawy.
A załatwiając tę sprawę "wirtualnie" konieczne jest podanie typu rozrusznika z tabliczki / naklejki znamionowej, bo nie tylko Hitachi były montowane do 2.8
Pozdrawiam

BALKANDRIVER
Frontera Long 2.8 TDi
http://www.fotolandia4x4.com - relacje, zdjęcia.

ZWOLA
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: ZWOLA » ndz mar 30, 2008 12:09 am

Drogi kolego wykrec rozrusznik, wyjmij bendix idz do jakiegos pierwszego sklepu co maja czesci samochodowe lub sprowadzaja na zamowienie, podasz im rok prod. poj. silnika. I podejrzewam ze bendix bedziesz mial w ciagu dnia lub 2 dni. A moze tulejki sie juz skonczyly??

Awatar użytkownika
Balkandriver
Kontaktowanie:

Post autor: Balkandriver » ndz mar 30, 2008 12:33 am

Zwola, dobrze rozumujesz, tyle, że w rozruszniku Hitachi i innych, objętych EPC, nie ma tulejek, wszystko jest ułożyskowane i dodatkowo te rozruszniki mają przekładnię zębną na przeniesieniu napędu z silnika el. na koło zamachowe. Stan zębów na tej przekładni, jak i na zębniku poruszającym koło zamachowe też ma znaczenie dla działania rozrusznika. Ale te dolegliwości objawiają się słyszalnymi zgrzytami podczas rozruchu.
A takich informacji nie mamy. Nadal twierdzę, że kupowanie bendiksu może być pochopne, chyba, że Kol. Zuzel74 jest tego pewien.

BALKANDRIVER
Frontera Long 2.8 TDi
http://www.fotolandia4x4.com - relacje, zdjęcia.

Awatar użytkownika
zuzel74
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: zuzel74 » ndz mar 30, 2008 7:21 am

Dzięki za wszystkie wypowiedzi po 2 dniach znaleziono odpowiedni bendix i autko pali na dotyk koszt wymiany i części 195zł
Frontera 1996 2.8TDI

ODPOWIEDZ

Wróć do „Opel”