Witam , zależy jak wykonane

) jesli z głową i do odpowiedniego sprzętu to raczej nie. Jeśli pompowałeś pompką,odpowietrzałeś, nie masz pompowtryskiwaczy, do tego mocno Ci się spieszy i nadal nie chce zapalić to warto spróbować, ważne aby :
1.wcześniej pompką napompowac paliwa ile się da: aby pompa nie chodziła na sucho,
2.pryskać dopiero od momentu jak zacznie się krecić rozrusznikiem, wtedy ryzyko wystrzału nie istnieje,
3. cały czas pompować pompką paliwową.
Mało kto wie, że silniki diesla tez chodzą na gazie , tyle, że instalacja jest cholendarnie droga i trzeba trochę poprzerabiać układ dolotowy.
ps.
dla kolegi MIHOWE:
1.co do luzowania przewodów ciśnieniowych, nigdzie nie napisałem , że przy pompie

)
2.jak bede wymieniac kiedys pompę, czy mogę sie objawić u Ciebie bo mnie cholera by wzieła, głowy nie dam ale wydaje mi się , że aby wyciągnąć pompę w celu późniejszego jej zamontowania( nie rozbiórki auta na części) trzeba zluzować rozrząd, czyli zdjąć osłony zluzować paski od alternatora-serwa, pompy, wody i klimy( 30 minut) chylę czoło.

) ,
3.nie neguję sposobu odpowietrzania , przedstawiłem jedynie sposób jak odpalić gdyby jednak nie chciał zaskoczyć lub warunki by uniemożliwiały wykonanie całej procedury jaką opisaleś, ( to tak co do nieczytania postu ),
4.co do stosowania "placka " to jedynie przekazuję doświadczenie warsztatowców którzy na naprawach zjedli zęby , i zarabiają tym na życie, i nikogo nie zmuszam ani nie namawiam.

) , wszak mamy demokrację.

)
5.luzowanie przewodow ciśnieniowych z praktyki wiem, że się robi aby nie chechłać rozrusznika, niezależnie od tego czy są pompowtryski czy ich nie ma.
6. co do ceramizerów do tej pory nie mam wyrobionego zdania, nigdy tego nie stosowałem ani z nikim na ten temat nie dyskutowałem, tak samo jak maści na szczury

).
7. co do katowania akummulatora i slinika na "placku" auto zapala od razu a , proces pompowania do całkowitego odpowietrzenia trwa góra 30s, w przypadku gdy wcześniej pompowaliśmy pompka zgodnie z procedurą kolegi ( nawet bez odkręcenia korka odpowietrzajacego( srubki 10-ki) ).
8. co do wymiany pompy to napisałem poważnie

) jakby kiedyś to będę mógł polegać na koledze , mogę podawać klucze aby było szybciej i wygodniej ?
Pozdrawiam i stopy błota pod mostem.

)