BLOKADA PRZEDNIEGO MOSTU
Moderator: Mroczny
BLOKADA PRZEDNIEGO MOSTU
WITAM ,mam frotke A przejsciowa z 97 roku i mam manualne przelaczniki blokady mostu w piastach pytanie brzmi czy mozna zamienic je na automatyczne ewentualnie za ile i czy warto choc i tak musze moje rozebrac bo przod nie ciagnie prawdopodobnie sprzegielka prosze o rade pozdrowienia
JEEP CHEROKEE 4.7 V8
- poranek
-
Re: BLOKADA PRZEDNIEGO MOSTU
poczytaj forum bo o sprzegiełkach już był wiele wiele razy
1) manualne są trwalsze i pewniejsze (jednoznacznie włączone / wyłączone) niż automatyczne - ale czasem trza wyleźć z auta
2) pierwsze słyszę by we frocie była blokada przedniego mechanizmu różnicowego prawdopodobnie to o czym mówisz (knefle w piastach kuł przednich) to są właśnie owe maulane sprzęgiełka - sprecyzuj
Poranek
1) manualne są trwalsze i pewniejsze (jednoznacznie włączone / wyłączone) niż automatyczne - ale czasem trza wyleźć z auta
2) pierwsze słyszę by we frocie była blokada przedniego mechanizmu różnicowego prawdopodobnie to o czym mówisz (knefle w piastach kuł przednich) to są właśnie owe maulane sprzęgiełka - sprecyzuj
Poranek
kierowca dyslektyk
Opel frontera długa 2,8TDi 1995r.
Intek M150
Intek M150
- BARENZ
- Kontaktowanie:
Raczej na 100% blokady we froci nie było
To co masz z przodu to na 99% manuale, zrób foto i rzuć na forum.
Manuali raczej nie zaeżniesz i ciesz się, że je masz
Może dyfer przysiadł ?

To co masz z przodu to na 99% manuale, zrób foto i rzuć na forum.
Manuali raczej nie zaeżniesz i ciesz się, że je masz

Może dyfer przysiadł ?
Frota 2.3 DTR trochę zmotana, Patrol y60 2.8 + 2 cale, Monterey 3.1 - Dawniej
TERRANO 2.7 TD- Teraz
TERRANO 2.7 TD- Teraz
wyskakujesz z głupotą i to pierwszym poście-skoro już trafiłeś na forum poczytaj troche starsze tematy-to forum to nawet wiecej jak książka naprawcza trzeba tylko poświęcić pare minut na zapoznanie się z treścią--jestem pewien że to powinno troche ciebie odblokować
Barenz tylko mi znowu nie pisz że złośliwy jestem

Barenz tylko mi znowu nie pisz że złośliwy jestem

Wcale nie jesteś złośliwy, nawet ortografii nie wytknąłeś.wojtekkk pisze: Barenz tylko mi znowu nie pisz że złośliwy jestem

Swoją drogą cosik się ostatnimi czasy forum pierdzieli,wiec może trafił na padniętą szukajkę?
"..i spojrzał Pan na pracę naszą i był zadowolony,na wieść o zarobkach-usiadł zapłakał.."
OK dobra moze troche mnie ponioslo z ta blokada ,ale mialem nadzieje ze to to, wiec w piastach kol sa pokretla wlaczajace naped a po wlaczeniu obydwu na zakretach frotka dostaje dziwnych vibracji i huczy wiec dlatego pomyslalem sobie ze most zostaje zblokowany i nie dziala uklad roznicowy wot co,a tu teraz wyglada na to ze sa to po prostu zalaczniki przedniego napedu
???
pozdrowienia od poczatkujacego offroadowca

JEEP CHEROKEE 4.7 V8
To nie są załączniki przedniego napędu,raczej uzupełnienie, ale konieczne. Przedni włączasz sobie wajchą w kabinie 

Frontera 2,4 zagazowana, Disco II
Alfa Romeo Sprint.
Alfa Romeo Sprint.
nie może być...hejjacek pisze:po wlaczeniu obydwu na zakretach frotka dostaje dziwnych vibracji i huczy

Jak chcesz, to możemy się zamienić, dam Ci automaty, a Ty mi manuale
No, jeszcze Ci gratis założę i piwo postawię

sraczyki
pewnie na asfalciehejjacek pisze:OK dobra moze troche mnie ponioslo z ta blokada ,ale mialem nadzieje ze to to, wiec w piastach kol sa pokretla wlaczajace naped a po wlaczeniu obydwu na zakretach frotka dostaje dziwnych vibracji i huczy wiec dlatego pomyslalem sobie ze most zostaje zblokowany i nie dziala uklad roznicowy wot co,a tu teraz wyglada na to ze sa to po prostu zalaczniki przedniego napedu???

hejjacek pisze:OK dobra moze troche mnie ponioslo z ta blokada ,ale mialem nadzieje ze to to, wiec w piastach kol sa pokretla wlaczajace naped a po wlaczeniu obydwu na zakretach frotka dostaje dziwnych vibracji i huczy wiec dlatego pomyslalem sobie ze most zostaje zblokowany i nie dziala uklad roznicowy wot co,a tu teraz wyglada na to ze sa to po prostu zalaczniki przedniego napedu???
Misiu , nie jeżdzi sie z zapietym przodem po twardymi, przyczepnym gruncie takim pojazdem , który użytkujesz
..masz auto i nie wiesz jak je obsługiwać ?

Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
witam
wiec fakt ze posiadam manualne przelaczniki w piastach to zaleta a nie wada? "dziwny jest ten swiat"
czyli na miekkim spokojnie moge z zalaczonym przodzie brykac mimo ze troche huczy?
dzieki za rady pozdrowienia jacek
wiec fakt ze posiadam manualne przelaczniki w piastach to zaleta a nie wada? "dziwny jest ten swiat"
czyli na miekkim spokojnie moge z zalaczonym przodzie brykac mimo ze troche huczy?
dzieki za rady pozdrowienia jacek
JEEP CHEROKEE 4.7 V8
- poranek
-
zaleta główna to tak, że wiesz kiedy załączyłeś i kiedy rozłączyłeś a i trwalsze są i łatwiejsze w serwisowaniu
a frotka centralnego mechanizmu różnicowego niema więc na twardym broń boże załączać przód chyba że chcesz szybko powymieniać to i owo
jak masz niedługo frotkę to dobrze byś sprawdził w jakim stanie są uszczelniacze w moście
instrukcja (nie tylko frotkowa) pisze by raz w miesiącu mostem przednim poruszać by uszczelniacze spłukały się olejem i nie przykleiły do pół osi, a nie wszyscy od tym pamiętają a potem szybki wyciek z przedniego dyfra i duża robota gotowa
Powodzonka
Poranek
a frotka centralnego mechanizmu różnicowego niema więc na twardym broń boże załączać przód chyba że chcesz szybko powymieniać to i owo
jak masz niedługo frotkę to dobrze byś sprawdził w jakim stanie są uszczelniacze w moście
instrukcja (nie tylko frotkowa) pisze by raz w miesiącu mostem przednim poruszać by uszczelniacze spłukały się olejem i nie przykleiły do pół osi, a nie wszyscy od tym pamiętają a potem szybki wyciek z przedniego dyfra i duża robota gotowa
Powodzonka
Poranek
kierowca dyslektyk
Intek M150
Intek M150
No i to że buczy i wibruje może być winą wywalonych krzyzaków na przednim wale.
Jak coś, to dzwoń: 609 539 773
To ja się podłącze pod temat. U mnie też huczy cos w przednim napędzie ale jak jest on nie włączony. Huczenie nasila sie jadą powyżej 80km/h. Nie mam pojecia co to może być i nie występuje to non stop czasem sobie po huczy 2-3 minuty a czasem jadac jest ok dojeżdżam do skrzyżowania ponownie sie rozpędzam i już huczy. Jakieś sugestie?
Opel Frontera Sport 2.2 16V 1999R + sekwencja
nie równy asfaltMaRaS.S pisze:To ja się podłącze pod temat. U mnie też huczy cos w przednim napędzie ale jak jest on nie włączony. Huczenie nasila sie jadą powyżej 80km/h. Nie mam pojecia co to może być i nie występuje to non stop czasem sobie po huczy 2-3 minuty a czasem jadac jest ok dojeżdżam do skrzyżowania ponownie sie rozpędzam i już huczy. Jakieś sugestie?

To na pewno nie asfalt. Widze, ze sobotni humor na forum panuje 

może otwarte oknaMaRaS.S pisze:To na pewno nie asfalt. Widze, ze sobotni humor na forum panuje

MaRaS.S pisze:To ja się podłącze pod temat. U mnie też huczy cos w przednim napędzie ale jak jest on nie włączony. Huczenie nasila sie jadą powyżej 80km/h. Nie mam pojecia co to może być i nie występuje to non stop czasem sobie po huczy 2-3 minuty a czasem jadac jest ok dojeżdżam do skrzyżowania ponownie sie rozpędzam i już huczy. Jakieś sugestie?
A pewny jesteś, że to przedni most? Może jednak tylny się kończy? Albo łożysko któregoś z kół? Albo uchylony szyberdach

sraczyki
zobacz najpierw czy wszystko od przodu sie rozłącza(wał półosie), jak tak to lewarek i zobaczyć łożyska
Mi np. zimówki huczą w porównaniu z letnimi. A w zależności od asfaltu czasami napie.....ją a nie huczą.
Leszek frontera long 2.3 td intercooler '92
gri74 pisze: ..masz auto i nie wiesz jak je obsługiwać ?
otóż to
przynajmniej jakąś instrukcję obsługi przeczytać.. albo ze trzy pierwsze tematy na forum
Temat rozwiązany
Klocki w prawy zcisku sie zablokowaly i spalily do blachy i to tak napierdzielało. Czyszczenie zaciskow nowe klocki i jest oki.

Sprawdź może przy okazji smar w łożyskach bo może zamienił się w olej

sraczyki
Nie wiedziałem że Frotka ma blokadę przedniego mostu
a Tylnego chociaż mają?? 

Patrol GR Y60 
OME 2'', Tabor 9K by Warn, BFG A/T

OME 2'', Tabor 9K by Warn, BFG A/T