frontera 2,3 td i brak ladowania
Moderator: Mroczny
frontera 2,3 td i brak ladowania
troche skaszaniona jest elektryka w naszej nowej fronterze (migaja rozne kontrolki na desce swoim wlasnym rytmem) do tej pory kontrolka ladowania zarzyla sie lekko ale ladowanie bylo. a dzisiaj przestala i ladowania nima a w dodatku obrotomierz przestal pycic. z obrotomierzem dziwna sprawa byla bo zeby zaczal dzialac to po odpaleniu trzeba bylo przygazowac. no i dzisiaj po odpaleniu przygazowalem i obrotek wskoczyl na 2krpm i na 3 sekundy po czym spadl do zera i ladowanie zniknelo. zastanawiam sie co sie wysralo. czy dzialanie obrotomierza ma cos wspolnego z ladowaniem ?
i drugie pytanie. ten dizel jakis dziwny. wlasnie zanim sie go przegazowalo to chodzil jakos glosno (klekotal koknretnie) a w momenci gdy poszla przegazowka to momentalny sciszal sie (dokladnie w momencie gdy zaczynal dzialac obrotomierz). teraz juz tego zjawiska nie ma odkad nie dziala obr. o co tu biega ?
i drugie pytanie. ten dizel jakis dziwny. wlasnie zanim sie go przegazowalo to chodzil jakos glosno (klekotal koknretnie) a w momenci gdy poszla przegazowka to momentalny sciszal sie (dokladnie w momencie gdy zaczynal dzialac obrotomierz). teraz juz tego zjawiska nie ma odkad nie dziala obr. o co tu biega ?
Re: frontera 2,3 td i brak ladowania
oki juz wiem ze obrotomierz w dieslu podlaczany jest do alternatora i jest zwyklym amperomierzem wiec pad ladowania ma bezposredni wplyw na dzialanie obrotka. ale niech mi ktos powie dlaczego od momentu gdy nie dziala ladowanie to silnik glosniej klekocze ?
Takstasió pisze:... obrotomierz w dieslu podlaczany jest do alternatora

Niestasió pisze:jest zwyklym amperomierzem wiec pad ladowania ma bezposredni wpływ ...

Niezwykłym amperomierzem też nie jest.
Wcale nie jest amperomierzem - mierzy częstotliwość napięcia alternatora przed prostownikiem.

VW T4 syncro, 2.4D, long 

kolego ladowanie z glosana praca na zimnym nie ma nic wspolnego
, to jest wina oleju czas go zmienic na cos gestrzego po przygazowaniu pompa oleju daje wieksze cisnienie i kasatory luzow zaworowych szybciej wypelniaja sie olejem i klekotanie ustaje ot i cala filozofia
a ladowanie to pewnie szczotki ci sie zjechaly i trza je wymienic
no chyba ze pasek klinowy pekl .Jezdzenia bez ladowania nie polecam bo niewiesz kiedy autko stanie bateria padnie ,pompa paliwo odetnie i pa pa a lampki troche pradu ciagna.

- BARENZ
- Kontaktowanie:
Może dioda w alternatorze 

Frota 2.3 DTR trochę zmotana, Patrol y60 2.8 + 2 cale, Monterey 3.1 - Dawniej
TERRANO 2.7 TD- Teraz
TERRANO 2.7 TD- Teraz
Witam wszystkich:-) A więc po kolei: obrotomierz faktycznie mierzy częstotliwość impulsów z alternatora - łatwo to zaobserwować gdy ślizga się pasek, zwiększasz obroty silnika, a wskazówka obrotomierza stoi w miejscu.
Głośna praca silnika (zwłaszcza zimnego) ustępuje po zwiększeniu obrotów (u mnie ok. 1800obr/min) i jest to związane ze sterowaniem pompy wtryskowej - z boku, od strony akumulatora są dwa "elektrozaworki", jeden zwiększa obroty na zimnym silniku, a drugi (ten bardziej z przodu) przyspiesza kąt wtrysku. Informacji o obrotach dostarcza alternator za pomocą zielonego (jak dobrze pamiętam) przewodu. Teoretycznie mógł się uszkodzić właśnie ten przewód, ale jeśi nie masz ładowania to prawdopodobnie uszkodzenie jest w samym alternatorze - mogą to być tylko zużyte szczotki. Powodzenia!
Głośna praca silnika (zwłaszcza zimnego) ustępuje po zwiększeniu obrotów (u mnie ok. 1800obr/min) i jest to związane ze sterowaniem pompy wtryskowej - z boku, od strony akumulatora są dwa "elektrozaworki", jeden zwiększa obroty na zimnym silniku, a drugi (ten bardziej z przodu) przyspiesza kąt wtrysku. Informacji o obrotach dostarcza alternator za pomocą zielonego (jak dobrze pamiętam) przewodu. Teoretycznie mógł się uszkodzić właśnie ten przewód, ale jeśi nie masz ładowania to prawdopodobnie uszkodzenie jest w samym alternatorze - mogą to być tylko zużyte szczotki. Powodzenia!
Frontera long 2,3TDR 1993r
Albo jest zasyfiony (alternator) i wystarczy wyczyścić. Ja tak osobiście miałem. Chyba 40 zł mnie to kosztowało.
Frontera 2,4 zagazowana, Disco II
Alfa Romeo Sprint.
Alfa Romeo Sprint.
dlaczego rwie mi zęby w pasku klinowym?
wymieniam go co pół roku (około 12,15 tys).
zęby "giną", jakby wyrwane, zaczyna piszczeć, spada ładowanie.
czemu pasek wytrzymuje tak krótko? wymieniłem rolki, sprawdziłem ustawienie altka i takie tam.
niby wszystko w porządku. pomysły mi się skończyły ...
ktoś umie pomóc ?
wymieniam go co pół roku (około 12,15 tys).
zęby "giną", jakby wyrwane, zaczyna piszczeć, spada ładowanie.
czemu pasek wytrzymuje tak krótko? wymieniłem rolki, sprawdziłem ustawienie altka i takie tam.
niby wszystko w porządku. pomysły mi się skończyły ...
ktoś umie pomóc ?
Leszek frontera long 2.3 td intercooler '92
jakiś czas temu (pół roku mniej więcej) znowu wymieniałem pasek. po totalnym przeglądzie okazało się, że pompa wody (pracująca na tym samym pasku) była rozchwiana i to ona niszczyła paski. od wymiany pompy ładowanie super, pasek cały, wszystko hula 

Leszek frontera long 2.3 td intercooler '92