Przywitanie

Honker

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
sgt.sly

Re: Przywitanie

Post autor: sgt.sly » sob wrz 25, 2010 5:59 pm

witam
mam na imię Sylwester i jestem dumnym posiadaczem Tarpana Honkera 4012 2,5 Iveco wolnossący 1991r auto zakupione z AMW jakiś czas temu
Odrestaurowałem go z pomocą moich kolegów i teraz auto wygląda tak
ObrazekObrazekObrazekObrazek
To dopiero początki wiec mam nadzieje ze w przyszłości będzie wyglądać bardziej walecznie
Auto jak na razie bezproblemowe pali na dotyk
lekki problem z 3 biegiem (charczy)
Mam nadzieje ze będziecie mieć cierpliwość do moich pytań i z wasza pomocą i wiedza auto uda się doprowadzić do idealnego stanu :) no i ze kiedyś się spotkamy na jakiejś imprezie
dziękuje i pozdrawiam

Awatar użytkownika
sebeks

Post autor: sebeks » ndz wrz 26, 2010 9:56 am

jeszcze napisz skąd jesteś :wink: , a co do cierpliwości do ciebie... hmm chyba prędzej ty będziesz potrzebował cierpliwości w stosunku do odpowiedzi w pewnych topicach, forum specyficzne jest :)21

a twoja furka 1 klasa :)2
Był:Tarpan 1,5 OHV->1,4 DOHC->1,6 DOHC->1,8T DOHC
https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/

Awatar użytkownika
wojas

Post autor: wojas » ndz wrz 26, 2010 11:31 am

Witam!
...i ja się przywitam na forum Honkera. Forum troche już poznałem jednak do tej pory bywałem głównie na forum nissana. Od niedawna pomagam koledze Sylwestrowi (sgt.sly) w odbudowie Honkera 4012 z 91roku zakupionego z wojska i pewnie razem z nim będę Was nieraz męczyć. Naszym głównym celem jest przywrócenie go do lat jego świetności. Nie kupowaliśmy auta wyłącznie aby podobijać go w terenie choć oczywiście auta w teren nie boimy się zabierać, zależy nam jednak na utrzymaniu jego wojskowego charakteru ;) Jesteśmy z kolegami nieco związani emocjonalnie z WP i dlatego wybór padł właśnie na Honkera, a nie MercaG, Uaza itp. Droga przed nami jeszcze daleka ale i tak przez ostatnie pół roku auto przeszło naprawde dużo remontów ;) Fotki wrzucone przez kolege powyżej są już nieco zdezaktualizowane gdyż auto na bierząco się zmienia... I ja więc dorzucam fotki auta:
Obrazek<br>
Obrazek

Pozdrawiam,
Wojas
PS. Auto jest stoi w Rzepinie (woj. Lubuskie)
http://honkerteam.pl - strona o autach Honker

Awatar użytkownika
sgt.sly

Post autor: sgt.sly » ndz wrz 26, 2010 1:23 pm

No ja ogólnie mieszkam w UK ale auto stoi jak kolega Wojas napisał w Rzepinie.

Awatar użytkownika
sebeks

Post autor: sebeks » ndz wrz 26, 2010 2:15 pm

czym konserwowaliście spód ?

Awatar użytkownika
sgt.sly

Post autor: sgt.sly » ndz wrz 26, 2010 3:25 pm

ogólnie taki kupiłem nic jeszcze z podwoziem nie robiliśmy

Awatar użytkownika
sebeks

Post autor: sebeks » pn wrz 27, 2010 4:24 pm

jak masz zamiar tym dłużej pojeździć i będziesz konserwował to odpuść sobie bitex itp wynalazki, wyczyść do zdrowego podłoge, gdzie trzeba zapodkładuj a potem zaciągnij ją masą klejąco-uszczelniającą np Boll (tania nie jest około 100zł/litr) ale jak zrobisz tym warstwę 2-3mm to nawet kamienie nic nie zrobia bo ona po zastygnięciu jest jak guma a trzyma bardzo mocno (jak będziesz chciał kiedyś usunąć to nie pozostanie nic innego jak nóż )

Awatar użytkownika
sgt.sly

Post autor: sgt.sly » pn wrz 27, 2010 4:39 pm

dzięki za rade na pewno skorzystam na pierwszy strzał chcę wymienić hamulce na tarczowe i walnąć wspomaganie
O dziwo podwozie w tym wozie jest na 5tke

Awatar użytkownika
sebeks

Post autor: sebeks » pt paź 01, 2010 3:40 pm

jak chcesz ładowac tarcze to kup z lublina ( jeśli masz identyczną zwrotnicę jak w żuku to koniecznie kup z lublina 2,9t !! bo 3,5t ma już większe łożyska):

zaciski, jarzma, płyta mocowana do zwrotnicy a do której jest przykręcone jarzmo, piasty (są inne niż w bębnach), tarcze (wszystko jedno z którego lublina, są takie same)

jeśli masz pompę hamulcową taką jak w polonezie starego typu albo duży fiat to zakup pompę hamulcową Lucas z poloneza caro+ (cena około 120zł za nówkę) bo w przeciwnym razie zysk z samych tarcz będzie mało zadowalający (przynajmniej u mnie tak było :)21 )

jak masz jakieś pytania , potrzebujesz fotek albo coś tego typu to pisz na PW albo gg, dokumentowałem praktycznie wszystko co w moim robiłem :wink:

wieprzowina

Post autor: wieprzowina » pt paź 01, 2010 4:26 pm

sebeks pisze:jak chcesz ładowac tarcze to kup z lublina ( jeśli masz identyczną zwrotnicę jak w żuku to koniecznie kup z lublina 2,9t !! bo 3,5t ma już większe łożyska)...
słyszałeś może kiedyś, że honker to ma nawet napęd na przednią oś? Jakiś most tam jest czy cuś... 8)

Awatar użytkownika
sebeks

Post autor: sebeks » pn paź 04, 2010 8:26 am

tak słyszałem o dziwo 8) tylko zapomniałem że piasta musi być jeszcze napędzana a z lublinowską za uja się tego nie da zrobić, przepraszam mój błąd :)2

Marcin R
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Marcin R » pt paź 15, 2010 4:13 pm

Witam.
Jestem nowy , choc od miesiaca czytam i studiuje forum.
Slina mi leci , jak ogladam wasze cuda :lol:

Awatar użytkownika
CrOOchy

Post autor: CrOOchy » ndz paź 17, 2010 11:32 am

to sie wytrzyj bo klawiaturę zamoczysz :)21
Jest tylko cienka czerwona linia między rozsądkiem, a szaleństwem

Jeep
Chevy Suburban

Marcin R
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Marcin R » ndz paź 17, 2010 2:48 pm

Klawiature,to malo.
Ja juz oplelem monitor :)9 .

Awatar użytkownika
sebeks

Post autor: sebeks » ndz paź 17, 2010 8:26 pm

kolejny zapaleniec który po paru latach dojdzie do wniosku że taniej byłoby zbudować to auto od zera na innych częściach niż stale reperować oryginał :)21 no nic witamy w klubie fanów rodzimej motoryzacji :)2

grotpl
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: grotpl » śr sty 12, 2011 2:34 pm

Witam serdecznie, od wczoraj jestem posiadaczem Honkera 2324 1999r z silnikiem Andoria 2,4 disel. Przymierzam się do odświeżenia samochodu. Pozdrawiam... :)
Ostatnio zmieniony śr sty 12, 2011 6:34 pm przez grotpl, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Darek...
Kontaktowanie:

Post autor: Darek... » śr sty 12, 2011 2:51 pm

witaj :)2
Polonez Quattro GG 1715477
http://www.4x4.szczecin.pl

Awatar użytkownika
trefl

Post autor: trefl » śr sty 12, 2011 3:01 pm

Witaj. Kolejny jezdzacy Honekr zawsze cieszy :)

Awatar użytkownika
sgt.sly

Post autor: sgt.sly » śr sty 12, 2011 5:58 pm

witaj kolego gotuj portfel i heya jak zrobisz go na cacy zamieść jakaś fote :)

piotr-j-p
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: piotr-j-p » ndz mar 20, 2011 10:33 pm

Witam wszystkich. Od roku jestem właścicielem honkera z 1990 roku. Jestem ze Szczebrzeszyna. W wolnych chwilach przez ten czas go remontowałem.Auto mechanicznie już na chodzie , pozostała jeszcze do zrobienia blacharka. Zamontowałem wolnossącą andorię ,skrzynia 5tka. Zamontowane nowe hamulce ,serwo i pompa lucas . Ponieważ te roboty wykonałem we własnym zakresie , więc służę informacjami na ten temat. Teraz zmagam się z uruchomieniem obrotomierza . Czy może ktoś wie jak to ruszyć?

wieprzowina

Post autor: wieprzowina » ndz mar 20, 2011 11:12 pm

musisz zdobyć obrotomierz od diesla jeśli aktualny masz od benzyniaka i podpiąć do alternatora, do jednego z uzwojeń stojana, przed diodami prostowniczymi.

piotr-j-p
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: piotr-j-p » ndz mar 20, 2011 11:44 pm

Dzięki za informację , obecnie mam licznik od benzyny . Czyli licznik musi być od poldka dizla?

wieprzowina

Post autor: wieprzowina » pn mar 21, 2011 6:48 am

Licznik musi być zgodny z sposobem pozyskiwania informacji o obrotach. Nie jestem pewien czy w polonezach z 1,9 D PSA nie było jeszcze innego sposobu pomiaru, tzn na jednej z rurek do wtrysków założony czujnik piezoceramiczny. Trzeba by znaleźć schemat instalacji i spojrzeć. Z drugiej strony jeśli by tak było, to montaż obrotomierza byłby jeszcze prostszy - nie trzeba by demontować alternatora i wyprowadzać z niego sygnału ( w większości altków nie jest on fabrycznie wyprowadzony). Ja mam oryginalny obrotomierz jaki występował w honkerach z silnikiem iveco - brał impulsy właśnie z alternatora. Nie wiem jak działają obrotomierze montowane w lublinach.

Lama
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Lama » śr kwie 27, 2011 9:29 am

witam, to mój pierwszy post na tym forum. Od jakiegoś czasu chodzi za mną kupno honkera i podłubanie przy nim troche. Na allegro znalazłem takiego jednego nie bardzo daleko ode mnie, ale wersja silnikowa trochę egzotyczna. Nie wiem czy to dobre miejsce na taki post ale wkleję linka z tym cudem, może ktoś podpowie czy warto zaczynać rzeźbienie z czymś takim. http://otomoto.pl/tarpan-honker-1-9-d-C18632902.html

Awatar użytkownika
A.F.

Post autor: A.F. » śr kwie 27, 2011 10:15 am

Lama pisze:witam, to mój pierwszy post na tym forum. Od jakiegoś czasu chodzi za mną kupno honkera i podłubanie przy nim troche. Na allegro znalazłem takiego jednego nie bardzo daleko ode mnie, ale wersja silnikowa trochę egzotyczna. Nie wiem czy to dobre miejsce na taki post ale wkleję linka z tym cudem, może ktoś podpowie czy warto zaczynać rzeźbienie z czymś takim. http://otomoto.pl/tarpan-honker-1-9-d-C18632902.html
No ale chyba nikt nie powie jednoznacznie warto/nie warto na podstawie zdjęć i opisu :wink:
Trza se odpowiedzieć na pytanie do czego to auto ma służyć, jechać, przetestować, zobaczyć co jest pod tym Bitexem itd.
Na pewno Honker prosto z fabryki jest lepszy, ale nie wiem czy aż 40-krotnie :)21
Mnie to co widać w ogłoszeniu nie odrzuca.
VW T4 syncro, 2.4D, long :)13

ODPOWIEDZ

Wróć do „Tarpan”