Panowie pytanie o ustawienie pompy wtryskowej Motorpal, a dokładniej pierścienia zębatego na poszczególnych sekcjach.
Silnik 4CT90 z pompą Motorpal PP4M7P1g 3176.
Sprawa jest taka, że ciekły mi sekcje tłoczące także zakupiłem komplet 12 uszczelek i wymieniłem je na wszystkich sekcjach. Nie cieknie ale teraz mam problem żeby poskładać to dobrze do kupy...
Najpierw po wsadzeniu miał problem z odpaleniem. Z plakiem odpalił ale od razu obroty poszły na max. Popatrzyłem i wychodzi na to, że przez to iż obecnie mam zdjęty siłownik STOP listwa zębata sterująca dawką paliwa poszła w stronę rozrządu czyli tak jak bym miał wciśnięty na do oporu pedał gazu (część 33).
Wyjąłem wszystkie sekcje i podnosząc dźwignie stop na pompie widzę, że listwa zębata cofa się w stronę grodzi/kabiny, także przypuszczam że musi być ustawiona w ten sposób w momencie wsadzania sekcji tłoczących (bo normalnie siłownik był by w górnej pozycji czyli w pozycji gaszenia = listwa cofnięta w stronę grodzi).
Skoro już doszedłem do tego następnym krokiem było ustawiałem pierścieni zębatych na sekcjach tłoczących. Ustawiłem je w 2 pozycjach
1. Mniej więcej w środku :

(to zdjęcie sekcji 1 cylindra po pierwszym wyjęciu ale ustawiłem to mniej więcej tak samo)
Efekt taki sam obroty na maxa. Sekcje mają podłużne otwory przez które przykręca się je do obudowy pompy od góry i te otwory pozwalają na regulację w boki o jakiś tam mały zakres. Obracając sekcję w jedną stronę tyle na ile pozwalały te otwory dało efekt taki, że silnik chodził w miarę równo ale dymił na siwo i w ogóle nie reagował na pedał gazu do tego co chwilę podnosiły się obroty.
2. Kolejny test był taki, że skoro ta regulacja coś tam pomogła to dałem pierścienie w tą samą stronę co regulowałem już przykręconą sekcją ale teraz dałem maksymalnie w stronę grodzi – silnik nie odpala, paliwo przy kręceniu rozrusznikiem wylatuje tylko z sekcji 1 cylindra.
Trochę długi opis ale może ktoś będzie w stanie powiedzieć jak to draństwo ustawić.
Nie wiem czy na listwie zębatej/pierścieniu zębatym nie powinno być jakichś znaków które powinny się ze sobą zgrać ? Patrzyłem na pierścień ale nie widziałem tam żadnego znaku.
Czy przy pompowaniu ręczną pompką paliwo powinno wyciekać z wszystkich sekcji ? W różnych ustawieniach było różnie - albo nie cieknie z żadnej albo tylko z pierwszej.
Czy na wszystkich sekcjach pierścienie powinny być ustawione tak samo ?
Czy po wyjmowaniu sekcji trzeba coś regulować/ustawiać ? Czytałem, że niby powinno się ustawiać punkt początkowy tłoczenia paliwa ale trochę to nie ma dla mnie sensu gdyż niczego nie ruszałem a wymieniałem tylko uszczelki na obudowie sekcji.
Dziś spróbuję jeszcze dać pierścienie w pośrednim położeniu pomiędzy maksymalnym a środkowym położeniem bo pomyślałem trochę i skoro jak wyjmowałem sekcje to pierścienie były ustawione na środku a listwa zębata przez brak siłownika STOP była w położeniu maksymalnego gazu to może odpowiednie położenie jest gdzieś po środku. Ale to wszystko metoda prób i błędów a może ktoś ma wiedzę jak to się mniej wiecej robi (oczywiście poza stołem probierczym

)