szybkie pytanie
Moderator: Marcin-Kraków
Re: szybkie pytanie
A nie ruszales ostatnio skrzynki bezpiecznikow/przekaznikow? Do konca nie wiem jak jest u Ciebie ale w h2000 takie jaja sie czesto robia po ruszaniu tej skrzynki przy nogach kierowcy - ona jet niby opuszczana w dol aby latwiej bylo sie dostac do bezpiecznikow i przekaznikow. Jednak w wiekszosci ponad 10cio letnich honkerow2000 jakie znam ruszanie nia konczy sie czasem zniknieciem czesci elektryki... ostatnio u Ajaxa(nick sgt.sly tu na forum) podczas remontu auta pomajtali trochę tą instalacją przy demontazu i pozniejszym montazu deski i elektryka zaczela zyc wlasnym zyciem... blokada tylnego kostu zaczela sie sama zalaczac i rozlaczac, swiatla poznikaly, grzanie swiec itp itd. Po przejrzeniu instalacji okazalo sie, ze jest juz miejscami popalona, mocno przetarta na przejsciach przez grodz silnika i skonczylo sie na wymianie calej wiazki na nowa, czego Tobie nie zycze 

http://honkerteam.pl - strona o autach Honker
Dzięki za trop, właśnie to się stało:) Sytuacja prowizorycznie opanowana. Przygotowuję się do elektryki 

FSR Tarpan Honker 4012 95' 2.5 TD IVECO!
Witam i na szybko: czy ktokolwiek kto może tu jeszcze zagląda kojarzy jakiś typ (numer, cokolwiek) reduktora Borg-Warner z honkera 4012? Ewentualnie namiar na jakieś rysunki? Chyba będę potrzebował łożyska (a może małe luzy na flanszach da się skasować??)
Szczerze mówiąc to nie widziałem jeszcze katalogu części do Honkerów 89-95r.
Raz tylko w jakimś sklepie gość miał w ręku papierową wersję... zwaliłem, że nie zapytałem czy by się jej nie pozbył albo nie dał porobić zdjęć...
na szybko znalazłem :
https://sprzedajemy.pl/honker-inne-nowa ... nr54681513
Taniej chyba się już nie da
Numer to niby 44-08-000-006 ale google po tym numerze nic nie wypluwa oprócz kilku ogłoszeń.
Co do łożyska to wydaje mi się, że po zdjęciu flanszy powinieneś zobaczyć łożysko z wybitym numerem katalogowym.
Ale to może niech wypowie się ktoś, kto dobierał się do tego reduktora.
Raz tylko w jakimś sklepie gość miał w ręku papierową wersję... zwaliłem, że nie zapytałem czy by się jej nie pozbył albo nie dał porobić zdjęć...
na szybko znalazłem :
https://sprzedajemy.pl/honker-inne-nowa ... nr54681513
Taniej chyba się już nie da

Numer to niby 44-08-000-006 ale google po tym numerze nic nie wypluwa oprócz kilku ogłoszeń.
Co do łożyska to wydaje mi się, że po zdjęciu flanszy powinieneś zobaczyć łożysko z wybitym numerem katalogowym.
Ale to może niech wypowie się ktoś, kto dobierał się do tego reduktora.
Dzięki za info, dobry trop: znalazłem „poradnik do identyfikacji reduktorów borg warner” i jest to reduktor serii 44-08 (jak początek podanego numeru), stosowany w ssangyongach korando i rexton w rocznikach zbliżonych do honkerowych:) Rozpoczynam szukanie konkretów, jeszcze raz dzięki za trop!!!
-
-
Wydaje mi się że to może być zupełnie inny reduktor. Ten z linka w Honkerach stosowało DMP zwykle w połączeniu z silnikiem VM i skrzynią Tremec w autach produkowanych ok. roku 2000. Był faktycznie wzięty z aut daewoo - nie miał jedynie zamontowanego elektrycznego pozycjonera, a wajchy.
Ten używany z silnikiem Iveco to historia raczej początków lat 90-tych. Wizualnie może i podobny, bo producent ten sam, wewnątrz może być czymś zupełnie innym.
Ten używany z silnikiem Iveco to historia raczej początków lat 90-tych. Wizualnie może i podobny, bo producent ten sam, wewnątrz może być czymś zupełnie innym.
Znalazłem w necie katalog BW i na szczęście da się dojść co to za reduktor - oczywiście były typy, w typach serie, ale da się to ogarnąć. W środku bebechy prawie identyczne w każdym, łańcuchy też:)
https://www.olx.pl/oferta/honker-inn-no ... 65faa2d8fa
może będzie pasować
może będzie pasować
Aro 243d 2.5D
Tarpan Honker 2.5d
Tarpan Honker 2.5d
Witam i kolejne na szybko: postanowiłem zrobić porządek ze starą przypadłością którą mam od „nowości”: silnik nigdy się nie dogrzewa, w najtęższe upały przy długiej jeździe pod górę ledwo dobijał do 90 st. na wskaźniku. Ogrzewanie w zimie coś tam dmucha ledwo ciepło. Zauważyłem ubytek płynu przez korek zbiornika wyrównawczego. Silnik rozwija pełną moc, nie dymi niczym, płyn o niezmienionych parametrach, olej OK-więc myślę że to nie uszczelka ani głowica, tym bardziej że ma tak jak pisałem, od „nowości”, a trochę już przejechał. Termostat wymieniony na nowy razem z płynem. Myślę, że np. czujnik temperatury ivecowski nie jest specjalnie zgrany z wskaźnikiem z żuka, poloneza czy cholera wie z czego, gdzieś jest układ przytkany albo walnięty zawór korka (szukam teraz nowego korka). Ktoś ma jakiś pomysł co to może być?
Jakie masz wybite oznaczenie temperatury na termostacie bo są 74 , 79 . 82 stopnie
mi też temperatura dochodzi do 90 coś około 95 miał jak urwała mi się poduszka silnika i urwało łopatki z wentylatora, zostały 2
w zimę pomaga przysłonięcie minimum połowy chłodnicy
mi też temperatura dochodzi do 90 coś około 95 miał jak urwała mi się poduszka silnika i urwało łopatki z wentylatora, zostały 2
w zimę pomaga przysłonięcie minimum połowy chłodnicy
Aro 243d 2.5D
Tarpan Honker 2.5d
Tarpan Honker 2.5d
Mam 82 stopnie. Mam zimową osłonę na chłodnicę, którą mam też w lecie i nic!
Witam.
Mam dwa szybkie pytania, będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi i sugestie.
Pompa Motorpal wycieki oleju napędowego z dwóch sekcji, na górze, prawdopodobnie uszkodzone oringi. Można to naprawić i ustawić samemu, czy od razu lecieć do pompiarza? Jest jeszcze opcja zakupu używki...
Skrzynia redukcyjna, wyskakują biegi szosowe jak i polowe. Da się załączyć zarówno jedne, jak i drugie, ale po chwili wyskakują. Co może być przyczyną?
Mam dwa szybkie pytania, będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi i sugestie.
Pompa Motorpal wycieki oleju napędowego z dwóch sekcji, na górze, prawdopodobnie uszkodzone oringi. Można to naprawić i ustawić samemu, czy od razu lecieć do pompiarza? Jest jeszcze opcja zakupu używki...
Skrzynia redukcyjna, wyskakują biegi szosowe jak i polowe. Da się załączyć zarówno jedne, jak i drugie, ale po chwili wyskakują. Co może być przyczyną?
-
-
Ad 1 -zależy od wprawy. Da się ale trzeba bardzo uważać by nie przestawić zębatek. AF robił i się mu udało, ktoś inny z forum spierdolił. Zakup używki kompletnie bez sensu.
Ad 2 - jeśli leciutkie przytrzymanie palcem drążka pomaga - może tylko sprężynka zatrzasku wodzika. Jeśli nie, to prawdopodobnie rozwalone złożenia igiełkowe. Motorpol naprawiał to wkładając tam tuleje mosiężną - tak jak było w pierwszej wersji reduktora.
Ad 2 - jeśli leciutkie przytrzymanie palcem drążka pomaga - może tylko sprężynka zatrzasku wodzika. Jeśli nie, to prawdopodobnie rozwalone złożenia igiełkowe. Motorpol naprawiał to wkładając tam tuleje mosiężną - tak jak było w pierwszej wersji reduktora.
Pompe lepiej dać do warsztatu niece wymienią wszystkie uszczenienia I wyregulują pompe będziesz miał spokój name lata
W reduktorze mógł się uszkodzić synchonizator
W reduktorze mógł się uszkodzić synchonizator
Aro 243d 2.5D
Tarpan Honker 2.5d
Tarpan Honker 2.5d
-
-
Żeby dać pompę do warsztatu, trzeba ją wyciągnąć. Robi się z tego w uj roboty. Bez wyciągania można całość roboty załatwić w godzinę, dwie.
Synchronizator jak sama nazwa wskazuje służy do czego innego i raczej nie wyrzuca biegów.
Synchronizator jak sama nazwa wskazuje służy do czego innego i raczej nie wyrzuca biegów.
Umnie w reduktora uległo uszkodzeniu sprzęgło kłowe, które znajduje się w synchronizatorze i biegi wyskakiwały
Aro 243d 2.5D
Tarpan Honker 2.5d
Tarpan Honker 2.5d
Dzięki za podpowiedzi. Spróbuje wymienić uszczelniacze sam, jak spiep... to do pompiarza i jeszcze reduktor na warsztat.
Temat wymiany o-ringów jest tu:
http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f=22&t=61290
Podstawa to nie wyjmować wszystkich sekcji jednocześnie i nie ruszać zębatek sterujących.
Czyli: delikatnie wyjąć 1 sekcję, założyć nowe o-ringi, włożyć sekcję do pompy, przykręcić i dopiero wtedy odkręcać kolejną sekcję.
W każdej sekcji są 3 o-ringi.
http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f=22&t=61290
Podstawa to nie wyjmować wszystkich sekcji jednocześnie i nie ruszać zębatek sterujących.
Czyli: delikatnie wyjąć 1 sekcję, założyć nowe o-ringi, włożyć sekcję do pompy, przykręcić i dopiero wtedy odkręcać kolejną sekcję.
W każdej sekcji są 3 o-ringi.
VW T4 syncro, 2.4D, long 

Dzięki za wszystkie wskazówki.
Znalazłem jeszcze coś takiego co do pompy https://www.youtube.com/watch?v=-82D46-A_aQ
może komuś się przyda.
Znalazłem jeszcze coś takiego co do pompy https://www.youtube.com/watch?v=-82D46-A_aQ
może komuś się przyda.
Na pompie rotacyjnej Andoria . Ma jakieś przywary ? Same przywary ? "dobry" silnik ?
https://www.youtube.com/watch?v=f_4R5xrpqt4
"Autoktóreniepływajestjakłódkabezskrzydeł"
"Autoktóreniepływajestjakłódkabezskrzydeł"
Jeśli masz tam elektrowyłącznik to nie gaśnie 
Za to potem źle odpala

Za to potem źle odpala

A destiny - it's the rising sun
Zawodowo patrzę na ptaki
Zawodowo patrzę na ptaki