jaką dopuszczalną "na haku" macie?
Moderator: Marcin-Kraków
przyczepy takie i owakie
B+E jest obowiązkowe dla każdej przyczepy powyżej dmc 1 t i inaczej nie było i nie jest a dmc zestawu wyżej jak 3.5 t w przypadku posiadania takiego prawa jazdy to normalna rzecz taki zestaw może mieć coś około 5 t z tego co wiem i stosuję. Oczywiście to co w dowodzie jest święte i przyczepa czy jest załadowana czy nie nie ma znaczenia - liczy się dmc.
z czym ja i honker calkowicie sie zgadzamy - ostatnio tez suza lj 80
Witam
Panowie troszke nie jest tak z tymi przepisami jak wy piszecie.
Jesli samochod do DMC nie przekracza 3490kg jezdzimy na kategorie B , ale gdy podpinamy przeczepe obojetnie jaka moze byc nawe 100kg to juz przekraczamy 3500kg w tym momencie jest wymagane prawojazdy kategori B+E wykupienie winietki dobowa 8zl tygodniowa 37zl tacho jest wymagane dla samochodow wyprodukowanych po 2006 lub 2007 tego dokladnie nie pamietam.
Prosze zapytac sie policjanta lub poczytac przepisy.
Jezdze juz od dawna busem z przyczepa kontrola nie jedna wszystko ok . Swietosc oczywiscie jest winietka , przy kontroli pierwsze co to zapytanie sie czy jest winieta
Pozdrawiam
Jesli samochod do DMC nie przekracza 3490kg jezdzimy na kategorie B , ale gdy podpinamy przeczepe obojetnie jaka moze byc nawe 100kg to juz przekraczamy 3500kg w tym momencie jest wymagane prawojazdy kategori B+E wykupienie winietki dobowa 8zl tygodniowa 37zl tacho jest wymagane dla samochodow wyprodukowanych po 2006 lub 2007 tego dokladnie nie pamietam.
Prosze zapytac sie policjanta lub poczytac przepisy.
Jezdze juz od dawna busem z przyczepa kontrola nie jedna wszystko ok . Swietosc oczywiscie jest winietka , przy kontroli pierwsze co to zapytanie sie czy jest winieta
Pozdrawiam
- chiquito83
poczytaj przepisy lepiejm-mas pisze:Witam
Jesli samochod do DMC nie przekracza 3490kg jezdzimy na kategorie B , ale gdy podpinamy przeczepe obojetnie jaka moze byc nawe 100kg to juz przekraczamy 3500kg w tym momencie jest wymagane prawojazdy kategori B+E
- chiquito83
majac przyczepe lekka mozesz ciagnac ja autem o dmc do 3.5 tony na prawko B. policjanci sami czesto sie nie znaja, kiedys ciagnelismy przyczepe 750kilo oplem astra wiec nawet nie przekroczylismy 3.5 tony a gliniarz uparcie twierdzil ze ma byc b+e
spytaj kogos kto sie zna jak nie wierzysz, instruktora nauki jazdy, egzaminatora
spytaj kogos kto sie zna jak nie wierzysz, instruktora nauki jazdy, egzaminatora
wiesz nie mam zamiaru sie klucic poprosto pisze z doswiadczenia i z wiedzy ktora przed ciagnieciem przyczepy pochlonołem jezdze po polsce wiec policjanci sa roznie wyszkoleni i z wiedza .... w nawiasie mowiac ciezko sie dogadac z zachodniopomorskiego ufff szkoda gadac :/ ok jesli jestes tak przekonany na 100% to zwracam chonor Pozdrawiam
- chiquito83
nie chce mi sie tlumaczyc po raz ktorys wiec wkleje
ja nie wiem jak niektorzy na prawko zdali
Posiadacz prawa jazdy kategorii B może zgodnie z art. 62 Prawa o ruchu drogowym ciągnąć przyczepę o dopuszczalnej masie całkowitej powyżej 750 kg, jeżeli dopuszczalna masa całkowita przyczepy nie przekracza masy własnej pojazdu ciągnącego i jednocześnie dopuszczalna masa całkowita zespołu (czyli pojazdu i przyczepy) nie przekracza 3500kg.
Jeżeli zaś dopuszczalna masa całkowita przyczepy wynosi nie więcej jak 750 kg, to DMC pojazdu ciągnącego może wynosić nawet 3,5 t. W tym przypadku suma DMC zespołu nie może przekraczać 4250 kg. Wynika to z treści art. 88 ust. 3 pkt. 3 Prawa o ruchu drogowym, a dodatkowo - z ratyfikowanej przez Polskę Konwencji Wiedeńskiej o ruchu drogowym (art. 41 ust. 4).
ja nie wiem jak niektorzy na prawko zdali