Czy można, a jeżeli nie to dla czego ?
Moderator: Misiek Bielsko
Czy można, a jeżeli nie to dla czego ?
Na razie hipotetycznie, mam butlę LPG do ogrzewania domu i czy mogę wstawić trójnik podłączyć pompę z odpowiednim dławikiem, kawałek węża i pistolet do tankowania samochodu. Czy lpg do ogrzewania jest inne niż na stacjach do tankowania, chodzi mi o temperaturę spalania czy są jakieś inne przeszkody ? Prawo, morale i uczciwość zostawmy innym, rozpatrujemy tylko aspekt techniczny
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
Re: Czy można, a jeżeli nie to dla czego ?
Ups ... pierw odpowiedziałem, potem przeczytałemklucz13 pisze: ↑sob sie 07, 2021 8:13 pmNa razie hipotetycznie, mam butlę LPG do ogrzewania domu i czy mogę wstawić trójnik podłączyć pompę z odpowiednim dławikiem, kawałek węża i pistolet do tankowania samochodu. Czy lpg do ogrzewania jest inne niż na stacjach do tankowania, chodzi mi o temperaturę spalania czy są jakieś inne przeszkody ? Prawo, morale i uczciwość zostawmy innym, rozpatrujemy tylko aspekt techniczny

***** USA
Technicznie można. Może się różnić ilością propanu w propanieklucz13 pisze: ↑sob sie 07, 2021 8:13 pmNa razie hipotetycznie, mam butlę LPG do ogrzewania domu i czy mogę wstawić trójnik podłączyć pompę z odpowiednim dławikiem, kawałek węża i pistolet do tankowania samochodu. Czy lpg do ogrzewania jest inne niż na stacjach do tankowania, chodzi mi o temperaturę spalania czy są jakieś inne przeszkody ? Prawo, morale i uczciwość zostawmy innym, rozpatrujemy tylko aspekt techniczny

"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."
jedź na stacje popatrzaj jak to jest zrobione i przerabiaj , ew. butla 11kg do auta i śmigamy , mam paru kolegów którzy tak mają , a co do pt to nie wiem .
lodz4x4.weebly.com
d23 pickup
790-71-74-74
d23 pickup

790-71-74-74
ale on nie o butli 11 kg
gaz jak gaz. Podoła.
Aspekt techniczny podpięcia do "zbiornika" taki sam jak na przeciętnej stacji z gazem.
Zatem pytanie dotyczy aspektu prawnego jak sądzę...

gaz jak gaz. Podoła.
Aspekt techniczny podpięcia do "zbiornika" taki sam jak na przeciętnej stacji z gazem.
Zatem pytanie dotyczy aspektu prawnego jak sądzę...
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania
zimowy gaz samochodowy może być inny
zimowy gaz do ogrzewania domu też

pomijając kwestie nieporuszalne, technicznie oczywiście że można, ale potrzebujesz niestety pompę do tego trójniczka, grawitacyjnie to se naciurkać do kuchenkowej można 500g

potrzebujesz trójnik pompa, wąż z adapterem, dobrze by było wyłącznik ciśnieniowy, tu masz nawet komplet pewnie bez pompy

https://allegrolokalnie.pl/oferta/dystr ... r-gazu-lpg
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
A więc taki chujjaksłonia nos, gaz podawany z butli do ogrzewania jest w fazie lotnej, czyli pobór z samej góry zbiornika, a do tankowania musi być w fazie ciekłej czyli ze spodu zbiornika. Musiał bym przerabiać zbiornik na dwa ujęcia albo taki zamówić co raczej jest nie realne, a UDT to na taki widok posrał by się od góry do samego dołu. W zasadzie sen o takim paliwie do pojazdów się rozwiał, więc temat można posłać do nieba bitów, albo zostawić dla następnych Dyziów marzycieli 

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
nie, istnieje coś takiego jak reduktor ciśnienia, to takie samo urządzenie jak w kuchence gazowej i butli, działa tak samo tylko jest ciut większe

z butli fizycznie zawsze jest pobierany propan/butan w fazie ciekłej
przeca masz tam kilka zaworów , fazy ciekłej , fazy gazowej , napełniania to gdzie masz problem , poczytaj https://mobilnecieplo.pl/paliwa-energet ... y-montowac http://www.ropotechnika.pl/stacje-lpg/
, a pompa jak do wody korpus żeliwny , łopatki mosiądz co by nie iskrzyło , w tym drugim linku jest opis co jak .

lodz4x4.weebly.com
d23 pickup
790-71-74-74
d23 pickup

790-71-74-74
- Misiek Cypr
-
Zawsze pobor jest w fazie cieklej, bo w lotnej gaz propan i butan sie rozwarstwia i najpierw bys zuzyl propan, a potem bys grzal butle, zeby butan raczyl odparowac.
Jesli polaczysz faze ciekla z butla domowa i poloaczysz pary, to grawitacyjnie powinno dzialac. W butli zawsze jest cisnienie, calkiem spore, wiec samo wypchnie.
Pompy takiej domowo dostosowanej, nie polecam. Nie jest problemem iskrzenie wirnika, bo tam nie ma molekuly tlenu. My nawet silniki niczym nie osloniete w srodku zbiornika montujemy. Nie ma problemu iskrzenie, nie ma tlenu.
Problemem jest silnik elektryczny na powietrzu, przy jakimkolwiek wycieku gazu z dlawicy walu pompy, jesli silnik nie jest ExE wzglednie ExD, mamy spore kabum

Grawitacja dziala, dosc powiedziec, ze jak nam wysiadzie pompa gazu w zbiorniku, to cisnieniem jestesmy w stanie go wyladowac. Ale zamiast 12h, trwa to 30h
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
Misiek, kurna, ale u Ciebie ciut większe gabaryty chyba
BTW grawitacyjne napełnianie zbiornika w samochodzi to ciekawe w sumie powinno być, trzeba by podkopać wjazd dla auta i iść na obiad

BTW grawitacyjne napełnianie zbiornika w samochodzi to ciekawe w sumie powinno być, trzeba by podkopać wjazd dla auta i iść na obiad

zapodaj kompresor od klimy
, a tak na poważnie Misiek wie co pisze

lodz4x4.weebly.com
d23 pickup
790-71-74-74
d23 pickup

790-71-74-74
- Misiek Cypr
-
Zbiornik domowy gazu, dosc wysoko stoi nad ziemia, wiec od zbiornika w osobowce jest wyzej. Najpierw musi byc roznica poziomow, a scieknie samo, pod warunkiem polaczenia tez fazy gazowej i wyrownania cisnienia. Slowem dwa weze, rurki

Czysty propan w temperaturze 0degC ma 3.5 bara cisnienia par, wystarczy zeby dobrze przepchnac, calkiem szybko
513549044
513549044
- Misiek Cypr
-
Zostaje tylko kwestia prawna i samych polaczen, ktore to zgodne z planem instalacji nie beda.
513549044
513549044
Nie to było przedmiotem rozważańMisiek Cypr pisze: ↑wt sie 10, 2021 12:00 pmZostaje tylko kwestia prawna i samych polaczen, ktore to zgodne z planem instalacji nie beda.

Według projektanta, w butli jest czysty propan i z butli wychodzi już w fazie lotnej, jeden zawór mam przy butli, drugi w skrzynce na ścianie i obok redukcja, a ze skrzynki rułami do pieca ( kotła dla ortodoksów ) i kuchenki gazowej w kuchni. Nie ja z nim rozmawiałem
dyć godom, ić na obiodMisiek Cypr pisze: ↑wt sie 10, 2021 6:32 amZbiornik domowy gazu, dosc wysoko stoi nad ziemia, wiec od zbiornika w osobowce jest wyzej. Najpierw musi byc roznica poziomow, a scieknie samo, pod warunkiem polaczenia tez fazy gazowej i wyrownania cisnienia. Slowem dwa weze, rurkiOperacja wysoce upierdliwa, ale da sie.
Czysty propan w temperaturze 0degC ma 3.5 bara cisnienia par, wystarczy zeby dobrze przepchnac, calkiem szybko

@klucz
a na poważnie, z samej kwestii ekonomicznej jest to opłacalne?, znaczy ile teraz gaz do ogrzewania kosztuje?
w tym roku od 1,2 do 3.2 teraz zaczyna być najdrożej bo rolnicy kupują do suszarni, potem lekka korekta w dół, najtaniej jest marzec kwiecień. Jak masz butel w dzierżawie to nie masz nic do gadanie, bo cenę gazu dyktuje dzierżawiący, a własnościowy kupuje na wolnym rynku i kiedy mu pasujelbl78 pisze: ↑wt sie 10, 2021 9:37 pmdyć godom, ić na obiodMisiek Cypr pisze: ↑wt sie 10, 2021 6:32 amZbiornik domowy gazu, dosc wysoko stoi nad ziemia, wiec od zbiornika w osobowce jest wyzej. Najpierw musi byc roznica poziomow, a scieknie samo, pod warunkiem polaczenia tez fazy gazowej i wyrownania cisnienia. Slowem dwa weze, rurkiOperacja wysoce upierdliwa, ale da sie.
Czysty propan w temperaturze 0degC ma 3.5 bara cisnienia par, wystarczy zeby dobrze przepchnac, calkiem szybko![]()
@klucz
a na poważnie, z samej kwestii ekonomicznej jest to opłacalne?, znaczy ile teraz gaz do ogrzewania kosztuje?
od marca do ceny z wczoraj, wolny rynek, większość dostawców jest ogólnopolska