Bagażnik dachowy - jaka podłoga?
Moderator: Misiek Bielsko
Re: Bagażnik dachowy - jaka podłoga?
Ale że jak?
Siatę kładziesz, spawasz punktowo, cybantami zaciskasz, na spreparowane wcześniej poprzeczki.
Siatę kładziesz, spawasz punktowo, cybantami zaciskasz, na spreparowane wcześniej poprzeczki.
Tomek
Pajero I 2.5 na AT R.I.P.
Jamnik 1.3 na MT R.I.P
Jamnik 1.6 na MT
Pajero II 2.8 na MT
Pajero I 2.5 na AT R.I.P.
Jamnik 1.3 na MT R.I.P
Jamnik 1.6 na MT
Pajero II 2.8 na MT
Planuję w sumie 4 poprzeczki (do których doczepię siatkę lub blachę), w odstępach około 60cm i dlatego się zastanawiam czy siatka się nie wygnie jak stanę na nią
Moim zdaniem zrób co 20 i nic więcej.
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.
ja w k160 jak bagażnik robiłem to poprzeczki co 20cm , długi był coś na około 230cm i na szer dachu , miałem tylko poprzeczki i na końcu plytę ze sklejki tak na długość trzech belek i całą szerokość , profil kwadrat 16x16mm , wysoki coś około 10cm , od dachu jakieś pare cm
lodz4x4.weebly.com
d23 pickup
790-71-74-74
d23 pickup

790-71-74-74
Są gotowe rozwiązania i działają .
Zamykam temat. Podłogę zrobiłem z arkusza blachy aluminiowej, którą udało mi się nabyć w dobrej cenie.
Dobra.A jak pogodzić klimkę wodną , solary i transport 6 metrowej łajbiny na dachu?
Solary weg...
Solary weg...
https://www.youtube.com/watch?v=f_4R5xrpqt4
"Autoktóreniepływajestjakłódkabezskrzydeł"
MACK https://www.macktrucks.com/ lub https://www.google.com/search?q=kraz-26 ... irefox-b-d lub Kenworth w australijskim wydaniu https://www.google.com/search?q=kenwort ... irefox-b-d 

lodz4x4.weebly.com
d23 pickup
790-71-74-74
d23 pickup

790-71-74-74
- kpeugeot
-
- Kontaktowanie:
Da sie ale bedzie wysoko
Lodka do gory dnem na systemie zawiasowym do podnoszenia
TARO 3,0V6 LJ70 LJ78
Forum broni, forum radzi, forum nigdy Cię nie zdradzi!!
Forum broni, forum radzi, forum nigdy Cię nie zdradzi!!
5m woziłem : golfem 3 , B5 , Octavią , kròtkim Parchem .
Z 1 m lub 0.5 m dłuższą chcę . I troszkę szerszą niż 90cm.
Umyślałem że filc położę na dachu i go będę nawadniał .W czasie jazdy ma to chłodzić dach.
Na postoju też .Świetny pomysł ?
Z 1 m lub 0.5 m dłuższą chcę . I troszkę szerszą niż 90cm.
Umyślałem że filc położę na dachu i go będę nawadniał .W czasie jazdy ma to chłodzić dach.
Na postoju też .Świetny pomysł ?
nie będzie robić ?
do góry dnem wiadomo a zawias ?
- Misiek Cypr
-
Kajak 5m, woze Dacia Sandero. Nie ma problemu. Nie ma legalnej mozliwosci wozenia 6m kajaka na dachu, praktycznie w sumie problemu nie ma. Jadnak wrzucanie kajaka na dach busa, jest zwyczajnie trudne. Ale sie da. Moj brat ma rolke na dachui po niej kula ten kajak
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
Rolka
powszechne w busowych bagażnikach do długich elementów.Czemu 6m nielegal ?

Ten filc Ci nie bedzie robil. Poza tym nasiaknie 100 kg wody. Bedzie stawial wiekszy opor niz ten kajak w poprzek postawiony. Na koniec sie porozrywa i spadnie gdzies i dostaniesz mandat. Jak milicjant bardziej ludzki to za zasmiecanie, jak mniej to za niezabezpieczony ladunek.
Poza tym kajaki na dachach busa widzialem. Boczny wiatr robi sie makabrycznym wyzwaniem. Wysokosc mostow staje sie niedogodnoscia.
Juz chyba lepiej ten kajak na przyczepe. Dobrze jesli dasz rade zestaw zmiescic w 12m, ale jak sie nie uda to 18m masz do dyspozycji. Przyczepka pod kajak moze wazyc prawie nic.
Nie przejmuj sie. Ksiezniczki z ch...ja nie zrobisz (Emila).
Nie jest prawda, ze nie legalna. Masz ograniczenie ile moze wystawac do przodu i do tylu. Wiecej zbytnio ograniczen nie ma, ale jazda z czyms takim to kara.
Nie przejmuj sie. Ksiezniczki z ch...ja nie zrobisz (Emila).
Parchem nie odczuwałem , Transalpina, góry Montenegro .suziXL pisze: ↑ndz maja 09, 2021 8:07 amTen filc Ci nie bedzie robil. Poza tym nasiaknie 100 kg wody. Bedzie stawial wiekszy opor niz ten kajak w poprzek postawiony. Na koniec sie porozrywa i spadnie gdzies i dostaniesz mandat. Jak milicjant bardziej ludzki to za zasmiecanie, jak mniej to za niezabezpieczony ladunek.
Poza tym kajaki na dachach busa widzialem. Boczny wiatr robi sie makabrycznym wyzwaniem. Wysokosc mostow staje sie niedogodnoscia.
Juz chyba lepiej ten kajak na przyczepe. Dobrze jesli dasz rade zestaw zmiescic w 12m, ale jak sie nie uda to 18m masz do dyspozycji. Przyczepka pod kajak moze wazyc prawie nic.
Osobòwką gorzej.
Masa wody może być istotna , trzeba cieńszy filc.
Bardziej mnie interesuje efektywność , czy wystąpi.
- Misiek Cypr
-
W osobowce kierowca siedzi mniej wiecej w 1/3 do 1/2 odleglosci miedzy przodem, a tylem. Ladunek moze wystawac 1.5m od oczu kierowcy. Co nijak sie ma do rozsadnego mocowania kajaka. Dziob mojego kajaka jest jakies 2m od moich oczy, przy 6m bedzie to juz 2.5 albo i 3m.
Auto osobowe ma dlugosc 4-5m. Wiekszosc ma 4.5m. Nie ma mozliwosci sensownej to przewiezc legalnie. Inna sprawa, ze policja sie nie czepia, jak kajak dobrze zamocowany i jedzie nad glowa pasazera, a nie kierowcy.
Tak, wiem ze sa busy 7m, wtedy jak najbardziej legalnie przewieziesz.
Zeby nie bylo, ze jestem freakiem przepisow. Wiozlem 4.5m kanoe na dachu VW New Beatle, gdzie interfejsem miedzy lodka, a dachem byl dywan z Biedronki. Kajaczek byl przywiazany pasem transportowym dookola dachu, po otwarciu drzwi, oraz za dziob i rufe byl wiazany do ucha holowniczego i jakiegos elementu zawieszenia z tylu i przodu.
Dywan dzialal bardzo dobrze, uszkodzen nie bylo. Predkosc max byla ograniczona do 140, bo w tylnej klapie powyzej 140km/h wysuwal sie spojler na silownikach elektrycznych. Poza tym przy 135 i tak kajak sie wyginal znaczaco.
Clio III, tez wiozlem kajak, na reczniku kapielowym na dachu, posiadajac jedynie dwa pasy transportowe.
Bagazniki dachowe sa dla pedalow
Auto osobowe ma dlugosc 4-5m. Wiekszosc ma 4.5m. Nie ma mozliwosci sensownej to przewiezc legalnie. Inna sprawa, ze policja sie nie czepia, jak kajak dobrze zamocowany i jedzie nad glowa pasazera, a nie kierowcy.
Zeby nie bylo, ze jestem freakiem przepisow. Wiozlem 4.5m kanoe na dachu VW New Beatle, gdzie interfejsem miedzy lodka, a dachem byl dywan z Biedronki. Kajaczek byl przywiazany pasem transportowym dookola dachu, po otwarciu drzwi, oraz za dziob i rufe byl wiazany do ucha holowniczego i jakiegos elementu zawieszenia z tylu i przodu.
Dywan dzialal bardzo dobrze, uszkodzen nie bylo. Predkosc max byla ograniczona do 140, bo w tylnej klapie powyzej 140km/h wysuwal sie spojler na silownikach elektrycznych. Poza tym przy 135 i tak kajak sie wyginal znaczaco.

Clio III, tez wiozlem kajak, na reczniku kapielowym na dachu, posiadajac jedynie dwa pasy transportowe.
Bagazniki dachowe sa dla pedalow

513549044
513549044
Misiek, Ty się znasz. Jakbym chciał sobie kupić kajak to: tani dmuchany, drogi dmuchany, sztywny, czy może lepiej usiąść, wziąć piwo i poczekać aż mi przejdzie?Misiek Cypr pisze: ↑ndz maja 09, 2021 10:09 amW osobowce kierowca siedzi mniej wiecej w 1/3 do 1/2 odleglosci miedzy przodem, a tylem. Ladunek moze wystawac 1.5m od oczu kierowcy. Co nijak sie ma do rozsadnego mocowania kajaka. Dziob mojego kajaka jest jakies 2m od moich oczy, przy 6m bedzie to juz 2.5 albo i 3m.
Bagazniki dachowe sa dla pedalow![]()
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.
Na kajakach się nie znam, ale powiem Ci, że piwo to zawsze dobry pomysł

PIV 3,2DiD
Szczęście to jedyna rzecz, która staje się większa, gdy się ją dzieli.
Szczęście to jedyna rzecz, która staje się większa, gdy się ją dzieli.
- Misiek Cypr
-
Kajak, to jest zawsze dobry pomysl. Jednak jest pytanie do czego potrzebujesz?jradek pisze: ↑ndz cze 13, 2021 6:00 pmMisiek, Ty się znasz. Jakbym chciał sobie kupić kajak to: tani dmuchany, drogi dmuchany, sztywny, czy może lepiej usiąść, wziąć piwo i poczekać aż mi przejdzie?Misiek Cypr pisze: ↑ndz maja 09, 2021 10:09 amW osobowce kierowca siedzi mniej wiecej w 1/3 do 1/2 odleglosci miedzy przodem, a tylem. Ladunek moze wystawac 1.5m od oczu kierowcy. Co nijak sie ma do rozsadnego mocowania kajaka. Dziob mojego kajaka jest jakies 2m od moich oczy, przy 6m bedzie to juz 2.5 albo i 3m.
Bagazniki dachowe sa dla pedalow![]()
Na ile osób to ma być?
Chcesz dłuższe spływy, czy polatac po jeziorku?
Po jeziorze, rzece, czy może morzu? A moze chcesz, zeby dzieciaki sobie z niego skakaly do wody i wsiadaly spowrotem?
Jesli to ostatnie, to tzw sitontop, moze byc dmuchany z deca.
Jesli po morzu, to albo profeska, ale to wtedy jest sporo treningu, eskimoska, worek pieniedzy.
Jesli po jeziorkach, na chwile, to moze byc dmuchany, jedyna jego zaleta, ze sie miesci do bagaznika, ale przygotowanie i wlasnosci nautyczne zniecheca cie do czestego plywania
Na splywy kajakowe dluzsze, tylko polietylen
Jesli na sporadyczne plywanie, to takie cos jak ja mam, jest fajne, bo lzejsze od polietylenu, i ladnie wyglada. Moge ci zbudowac taki.
Jak dziciaki, bo zona to napewno nie chca plywac, kup jedynke. Taki jak moj, tez jest w wersji pojedynczej, ale sa tez ladniejsze. Koszt dokumentacji 80 funtów, koszt materialow 1500PLN i robimy. Cos dasz, zebym sie nie czul wykorzystany i moge zbudowac. Mowa o jedynce. Dwojka, rosnie sporo w kosztach materialow. Ale 80 funtow ja juz zaplacilem za dokumentacje. Jednak dwojki nie chce mi sie budowac. Jednak spory klamor.
Najlepiej zadzwon, to ci powiem czego potrzebujesz.
Dmuchance, nie zajmuja miejsca. Sztywny, to jednak musisz miec gdzie trzymac. Jak masz dom, nie ma problemu.
Ostatnio zmieniony ndz cze 13, 2021 8:36 pm przez Misiek Cypr, łącznie zmieniany 1 raz.
513549044
513549044
- Misiek Cypr
-