Hyundai Santa Fe

- inne samochody terenowe

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
Masmo

Post autor: Masmo » sob wrz 29, 2007 2:30 pm

pug maxi pisze:A ja powoli szukam Santa Fe, cały czas się zastanawiam czy diesel+program .....
Raczej sobie odpuść. Jeżdzę teraz tym Tucsonem i występuje problem z wibracjami gdy silnik ma poniżej 2000 obr/min. Serwisy nie mogą sobie z tym poradzić. Wymienili pół skrzyni biegów i dalej jest to samo. Na moje oko to taka trefna konstrukcja. Koreńce zaoszczędzili na sprzęgle dwumasowym i dali zwykłe sprzęgło.
Poza tym zawiesznie podskakuje jak piłka. Za słabe są amortyzatory. W terenie urwałem osłony pod skrzynią i tylny zderzak jest na dobrej drodze do urwania. (błoto jest zbierane jak zgarniarką tylnym zderzakiem). Układ automatycznego dołącznie tyłu działa bardzo gwałtownie na czarnym. (w terenie nawet po wyłaczniu TCS jakoś sobie radzi). Na 4 m-ce które nim jeżdzę 1,5 m-ca stał w serwisie. Bym się raczej trzymał z daleka od pseudoterenowych Hyundai.
Była Vitara, Jimnik, Terrano II, Terracan, KIA Sportage Grand a teraz SS Kyron.

vvaclavv
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re:

Post autor: vvaclavv » pt sty 30, 2009 3:34 pm

mdeja pisze:...Oglądałem SANTE i całkiem nieźle wygląda ale jak na SUVa - takiż też ma napęd - wiskoza i dopędzany tył. A więc na pewno nie lepiej niż RAV4 czy Freelander które mają stały dyfer i podział 50 na 50. Ale z tego co gazety kolorowe pisały napęd SANTY jest sprawny i udany - zasługa STAYERA który projektował.
na pewno wiskoza? pytam bo wyczytałem że Santa Fe ma stały naped 4x4
Hyundaiu i Subaru znajdziemy centralne dyferencjały. Dzięki temu, auta mogą poszczycić się rzeczywiście stałym, rozdzielanym mechanicznie napędem 4x4
autko jako SUV (nie terenówka) wydaje sie ciekawą propozycją za rozsądną cenę, tylko jak z tym napędem?

Awatar użytkownika
Flor

Re: Re:

Post autor: Flor » pt sty 30, 2009 4:19 pm

vvaclavv pisze:
mdeja pisze:...Oglądałem SANTE i całkiem nieźle wygląda ale jak na SUVa - takiż też ma napęd - wiskoza i dopędzany tył. A więc na pewno nie lepiej niż RAV4 czy Freelander które mają stały dyfer i podział 50 na 50. Ale z tego co gazety kolorowe pisały napęd SANTY jest sprawny i udany - zasługa STAYERA który projektował.
na pewno wiskoza? pytam bo wyczytałem że Santa Fe ma stały naped 4x4
Hyundaiu i Subaru znajdziemy centralne dyferencjały. Dzięki temu, auta mogą poszczycić się rzeczywiście stałym, rozdzielanym mechanicznie napędem 4x4
autko jako SUV (nie terenówka) wydaje sie ciekawą propozycją za rozsądną cenę, tylko jak z tym napędem?
stały przód i dopinany tył :-? duże wygodne i bezawaryjne kombi :)2

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne samochodziki”