Rodzinne auto terenowe :)
Moderator: Marcin-Kraków
-
- jestem tu nowy...
Rodzinne auto terenowe :)
Hello,
Do domu, mam ok 1,5 km dość błotnistej drogi, po drodze 2 lub 3 "przeprawy" z błotem po 20-30 cm. Dość mam już latania do wsi po rolnika z ciągnikiem, żeby wyciągał osobówkę. Reszta drogi to asfalt.
Do załadowania jest trójka dzieci i zona, potrzebne jest mi więc 5 miejsc, z tyłu koniecznie 3 pasy barkowe, nie biodrowe, żeby zamontować foteliki. Patrzyłem na zdjęcia w necie, ale ciężko się dopatrzyć tego "środkowego" pasa na tylnej kanapie. Są też 7 osobówki - jak pajero long, ale wolałbym 5 osobowy + bagażnik.
SUVa się boje bo sąsiedzi RAVkami i Outlanderami też się zakopują.
Co polecacie?
z góry dzięki
Krzysiek
Do domu, mam ok 1,5 km dość błotnistej drogi, po drodze 2 lub 3 "przeprawy" z błotem po 20-30 cm. Dość mam już latania do wsi po rolnika z ciągnikiem, żeby wyciągał osobówkę. Reszta drogi to asfalt.
Do załadowania jest trójka dzieci i zona, potrzebne jest mi więc 5 miejsc, z tyłu koniecznie 3 pasy barkowe, nie biodrowe, żeby zamontować foteliki. Patrzyłem na zdjęcia w necie, ale ciężko się dopatrzyć tego "środkowego" pasa na tylnej kanapie. Są też 7 osobówki - jak pajero long, ale wolałbym 5 osobowy + bagażnik.
SUVa się boje bo sąsiedzi RAVkami i Outlanderami też się zakopują.
Co polecacie?
z góry dzięki
Krzysiek
Re: Rodzinne auto terenowe :)
Po pierwsze 7-osobowe Pajero, Monterey/Trooper, Patrol itp mają z tyłu normalne pasy, a po drugie w Pajero kanapka się piknie chowa w podłodze. W innych siedzenia składają się tak, ze wbrew pozorom całkiem sporo miejsca zostaje w bagażniku.
Raczej nie znajdziesz auta typowego 4x4 z trzema "kompletami" pasów "barkowych".
To że się sąsiedzi zakopują SUVami to żaden wyznacznik... może sprawdź jakie mają na nich opony? Przypuszczam, że w warunkach o jakich piszesz Twoja osobówka z oponami AT spoko powinna dać radę
Raczej nie znajdziesz auta typowego 4x4 z trzema "kompletami" pasów "barkowych".
To że się sąsiedzi zakopują SUVami to żaden wyznacznik... może sprawdź jakie mają na nich opony? Przypuszczam, że w warunkach o jakich piszesz Twoja osobówka z oponami AT spoko powinna dać radę

mam Trooperka 2,6i i 3.0 DTi (problemy "nowego" się skończyły zobaczymy na jak długo
)

-
- jestem tu nowy...
sasiedzi z rav4 i outlander to maja opony takie jak i ja, tj. letnie do jazdy po asfalcie, ale dzieki 4x4 zakopali sie raz czy dwa, a nie 15...
o oponach at myslalem, ale doszedlem do wniosku ze to nic nie da, bo naped i tak i tak pozostaje na przod i nie wiem czy da rade pociagnac kombi przez bloto... nie chce dalej niszczyc tego auta, juz mi w serwisie powiedzieli zebym tak nie jezdzil
W pajero no wlasnie jak rozloze 3 rzad siedzen to nie mam bagaznika...
pozdr
o oponach at myslalem, ale doszedlem do wniosku ze to nic nie da, bo naped i tak i tak pozostaje na przod i nie wiem czy da rade pociagnac kombi przez bloto... nie chce dalej niszczyc tego auta, juz mi w serwisie powiedzieli zebym tak nie jezdzil
W pajero no wlasnie jak rozloze 3 rzad siedzen to nie mam bagaznika...
pozdr
- alibia1112
załuż ateki a dasz rade

CARPE DIEM
PAHero III LONG nie seria
CLUBMan żółty
PAHERO II LONG 33 było
PAHero III LONG nie seria
CLUBMan żółty
PAHERO II LONG 33 było
- wojtek_kom
-
Tak to jest chyba wszędzie...the_kris_kot pisze: W pajero no wlasnie jak rozloze 3 rzad siedzen to nie mam bagaznika...

Generalnie wszędzie, wchodzą trzy foteliki, w drugim rzędzie - nie mówię o SUV-ach.
LC, Patrol, Terrano nie mają biodrówek, wszędzie trzypunktowe pasy, nawet te środkowe - przynajmniej wersje które mam/miałem.
Nissan-y
suburban ma spory bagażnik mimo 3 rzędów siedzeń
Jak się zakopie suburbanem to nie wiem czy traktor wyciągnie.
Może trooper/monterey - ceny przystępne jak za taki kawał fury.

Może trooper/monterey - ceny przystępne jak za taki kawał fury.
W Kyronie są trzy pasy ramieniowe, ale żeby weszły trzy szerokie foteliki, to w każdym aucie z kanapą trzeba sprawdzić. Problem z tym, że kanapy są wyprofilowane i foteliki ustawiają się w pewnej odlegości od drzwi zostawiając mało miejsca w środku. Ale przecież nie będziesz kupować przez internet
.

Była Alfa 4x4, było Pajero, są Ssangyong i Subaru
A ja i tak twierdzę, że ATki załatwią sprawę... Jak nie wierzy niech sobie poszuka gdzieś na forumie był filmik z Trabantem offrołdowym który dawał czadu jak nie jeden 4x4
Ale oponki miał uczciwe o ile pamiętam.
Pocieszyć mogę, że w czasie dojazdów na swoją działkę Trooperem też się kilkanaście razy zakopywałem przez pierwsze dwa lata bo skąpiłem na sensowne opony bo te na których przyjechał z rajchu były jeszcze "dobre"... Odkąd mam ATki jest dużo łatwiej, ba kiedy miałem zdechły wał do tyłu i jeździłem na przodzie tylko tyż całkiem nieźle dawało radę
A tak już całkiem poważnie to nie zawsze przesiadka w takich warunkach o których piszesz na syfa 4x4 rozwiązuje problem
A na pewno uszczupla regularnie portfel... 

Pocieszyć mogę, że w czasie dojazdów na swoją działkę Trooperem też się kilkanaście razy zakopywałem przez pierwsze dwa lata bo skąpiłem na sensowne opony bo te na których przyjechał z rajchu były jeszcze "dobre"... Odkąd mam ATki jest dużo łatwiej, ba kiedy miałem zdechły wał do tyłu i jeździłem na przodzie tylko tyż całkiem nieźle dawało radę

A tak już całkiem poważnie to nie zawsze przesiadka w takich warunkach o których piszesz na syfa 4x4 rozwiązuje problem

mam Trooperka 2,6i i 3.0 DTi (problemy "nowego" się skończyły zobaczymy na jak długo
)

-
- jestem tu nowy...
No dobra, sprobujmy te ateki, tylko teraz poszukac cos pasujacego, oryginalnie mam 215/55 R16.
Jakies propozycje?
Jakies propozycje?
-
w tym rozmiarze znajdziesz
VITARA 2.0 V6-24v. sprzedana
mitsubishi L200 2.5 TDI sprzedane
obecnie nissan navara 2.5 tdi
mitsubishi L200 2.5 TDI sprzedane
obecnie nissan navara 2.5 tdi
Renault Scenic 4x4? ;d 3 pasy normalne duzo bagaznik, po co odrazu kupowac terenowke
Ale potrzebne jest auto do jazdy, a nie do odwiedzania go w warsztacie, Scenic więc odpadaAdek_1 pisze:Renault Scenic 4x4? ;d 3 pasy normalne duzo bagaznik, po co odrazu kupowac terenowke

-
- jestem tu nowy...
mam 3 kolegow ze scenicami, lubie sluchac ich opowiesci z wypadow wakacyjnych scenicem i powrotami na lawecie..
Może jakieś Subaru 

Nic nie pisał, że ma być tanioandrzej:) pisze:Subaru...hmm tanio nie będzie

Najtaniej to będzie razem z sąsiadami zrzucić się na kilka wywrotek tłucznia i utwardzić newralgiczne miejsca na drodze

-
- jestem tu nowy...
No tluczen bylby najlepszy, sek w tym ze droga nie jest gminna i trzeba wlasnymi silami, a polowa sasiadow to dziadki/babcie ktore nigdzie nie jezdza, chyba ze do kosciola w niedziele ale to sie przejda w gumofilcach, a druga polowa nie moze sie zebrac, jeden sasiad sie podjal zebralismy kase i... sasiad zniknal. Dom zamkniety na glucho nikt nic nie wie, od miesiaca goscia nie ma. Pewnie wroci jesienia. Jak zwykle w Polsce chcielismy dobrze wyszlo jak zwykle. Ta sytuacja jest ponizej mojej godnosci.
Co do opon AT to nie ma rozmiaru, moj Focus kombi ma homologowane 4 rozmiary:
195/65R15
205/50R17
205/55R16
225/40R18
A moze jakis SUV z oponami AT? Ravka, albo Grand vitara.... ?
Co do opon AT to nie ma rozmiaru, moj Focus kombi ma homologowane 4 rozmiary:
195/65R15
205/50R17
205/55R16
225/40R18
A moze jakis SUV z oponami AT? Ravka, albo Grand vitara.... ?
- gebels
-
- Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej
kup C5 HDI w Kombii
ma zawias hydropneumatyczny, podniesiesz na max i przez błoto przejdziesz nawet na zwykłych oponach
ma zawias hydropneumatyczny, podniesiesz na max i przez błoto przejdziesz nawet na zwykłych oponach
Czwarte serce 

No bez jaj, ATeki do focusa? 

-
- jestem tu nowy...
no tak poradzili... 
jak ta vitarka sie sprawuje?

jak ta vitarka sie sprawuje?
Moja?
Tam gdzie Ravki i outlandery się zakopują moja vitara przejeżdża na tylnym napędzie.
Tam gdzie Ravki i outlandery się zakopują moja vitara przejeżdża na tylnym napędzie.

Nie daj się zwieść
Suzuki z założenia czy to LJ80, Samurai czy Vitara nie przejeżdżają przez błoto tylko sa przez właścicieli przerzucane na drugą stronę 

)

w końcu to tylko quad z dachem 

Jest tylko cienka czerwona linia między rozsądkiem, a szaleństwem
Jeep
Chevy Suburban
Jeep
Chevy Suburban