suv z reduktorem???

- inne samochody terenowe

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
Polsky

Re: suv z reduktorem???

Post autor: Polsky » sob paź 18, 2014 10:00 pm

Nie widzę sensu szukania "super" terenowego suva bo i tak w terenie go będzie szkoda.
Moja żona właśnie jeździ dużym suvem i się tylko wurwiam jak felge porysuje (20' fabryczne)
Krzaki też omijam jak sobie kiedyś cały bok przerysowałem delikatnie przejeżdżając na polu namiotowym w Legolandzie.
Lepiej się skup na wyborze najkorzystniejszej opcji silnikowej, ilościowo miejscowej etc.
Wysokość liftu należy dopasować do wzrostu teściowej
L200 4d56

Awatar użytkownika
alfik

Post autor: alfik » ndz paź 19, 2014 10:23 am

Mam obecnie forestera z automatem (CVT) - reduktora nie ma, ale siły starcza, a do zjazdu jest fenomenalnie działający HDC. To nie reduktora brakuje, lecz lepiej ukształtowanego zderzaka, wyższego profilu opony i lepiej zabezpieczonego podwozia. Jak z reduktorem to z bieżącej produkcji Pajero sport, albo Rexton.
Była Alfa 4x4, było Pajero, są Ssangyong i Subaru

Awatar użytkownika
suzi4WD

Post autor: suzi4WD » ndz paź 19, 2014 10:28 am

Polsky pisze:Nie widzę sensu szukania "super" terenowego suva bo i tak w terenie go będzie szkoda.
Szkoda na kurwidołach i do topienia.
Ale
ignisem 4x4 dojeżdżałem i tak o wiele dalej niż traktor.
Reduktor się przydaje, napęd nie dostaje tak po doopie.
Mój parowóz ma ciut za długie biegi co widać np w korkach, wolne obroty + jedynka wychodzi i tak za szybko.
W terenie z redukcją jest git.
... transporter GV XL7 2.0HDI 6,68l/100km nurza się w zieloność i jak łódka brodzi ...

Awatar użytkownika
tigerr

Post autor: tigerr » pt paź 31, 2014 11:54 am

W lutym kupilem Kyrona z automatem i reduktorem.Calkiem fajnie jedzie i w lekkim terenie daje rade.Jedynie opony AT zalozylem troche wieksze od seryjnych.Jak na wyjazdy z rodzina moze byc, do blota po klamki juz nie :)21
tel. 500 590 696

Awatar użytkownika
misialek

Post autor: misialek » pt paź 31, 2014 1:57 pm

Bajać możemy sobie w nieskończoność, chyba że kolega będzie dokładnie wiedział do czego chce tego SÓFa.

Jak chcesz latać często turystycznie i będą trudne odcinki to np GV z ramą i reduktorem (i masą szpeju do wszelakiego tuningu) będzie ok, ale jak bym miał codziennie w tym wozić dziecko i cały szpej z nim związany a napęd i prześwit jest potrzebny od święta to skupiłbym się na furze przestronnej, z ustawnym bagażnikiem, wygodnym wnętrzem i przyjaznej w codziennym użytkowaniu. W tm wypadku lepiej od foresterów, GV wypada Honda CRV.
Wszelkie terenówki z dołączanym napędem na przód (bez centralnego dyfra, itp) w moim odczuciu są bez sensu jak pojazd dla matki z dzieckiem. Szukałbym tylko stałego 4x4 lub dopędzanie tyłu jakimś tam automatycznym ustrojstwem.

Miałem forestera MY07, sporo jeździłem GV MY03 i jako auto rodzinne bym chyba żadnego z nich nie chciał.
Ranger, XC70, XTZ660

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne samochodziki”