LUAZ SUPERFURA
Moderator: Marcin-Kraków
- K.Wiśniowski
- jestem tu nowy...
luaz amfibia
nabyłem właśnie Luaz-a amfibie
.szukam instrukcje i katalogu części
do 967.

??????
..........luaz..srulaz......... co pcha ludzi do takiego czegoś????? i jak te auta ludzią psyche zmieniają ....zaczynają twierdzić że nawet są lepsi!! że nawet uaza gaza......i od czego jescze???
- Misiek Bielsko
-
- Kontaktowanie:
- K.Wiśniowski
- jestem tu nowy...
- K.Wiśniowski
- jestem tu nowy...
trzeba miec miejsce na serwerze. Ale z checia zobacze wiec jakbys mogl mi na maiala wyslac drako2@go2.pl
- K.Wiśniowski
- jestem tu nowy...
luaz - ciekawy stworek- pod górke wyjeżdźa bez problemu ,ale zjechać nie chce(staje na ryjku , albo odwraca się tyłem do kierunku jazdy- wrażenia niezapomniane).......ale.......widziałem kiedyś w chojnicach przeróbkę (mocno militarny potworek do jeżdżenia po mieście) za niewielkie pieniądze całkiem niezłe cóś.
......850 kg- na dwókółce można holować! .... - dobry pomysł-może by tak zapodać sobie luaza?
......850 kg- na dwókółce można holować! .... - dobry pomysł-może by tak zapodać sobie luaza?
- K.Wiśniowski
- jestem tu nowy...
- K.Wiśniowski
- jestem tu nowy...
luaz super fura
Widzę że kilku kolegów nie ma zielonego pojęcia o Luazie,a twardo głos zabiera.Są dwa różne modele Luaza.Jeden służy do pływania ,a drugi NIE.Nie jest on wcale autem lekkim ponieważ waży 960 kg.Bez "normalnej" ramy i sztywnych mostów nie jest to przy jego wymiarach wcale mało.Koła oryginalne to nie "12" tylko 165x13.Można założyć felgi Mercedesa 14 lub 15-sto calowe.Pasują jak oryginał.Był produkowany w mieście Łuck na Ukrainie.Jest nowy model,ale wyprodukowano dopiero kilka sztuk.Silnik to faktycznie był z Zaporożca,a następnie z Tawrii.Ja w mym "koszmarku" mam silnik z Toyoty Corolli 1.3.Auto jest z 1994 roku i nie wymaga prac blacharskich.Oj,blachę ma na pewno lepszą od Uaza.Prześwit w "Lulku" jest przy kołach "14" imponujący.No,cóż zwolnice.Jedzie dużo lepiej niż wygląda.To prawda.Wady.Brak reduktora.Jest jeden tzw.bieg pełzający.Skrzynia biegów: IV-ka plus pierwszy bieg w 100% synchro.Przednia część "ramy" wygląda dosyć delikatnie,ale dobry blacharz może ją wzmocnić bez większych problemów.Ryjek z przodu ma faktycznie długi,ale instalując np. silnik trzy cylindrowy i wyrzucając chłodnicę do tyłu można go poważnie skrócić.O ile dobrze pamiętam któryś japończyk posiadał mały benzynowy turbo motorek.Części.Problemów BRAK.Ceny przyjazne dla studentów /również/.Nie toczy się
! To bzdura tygodnia.Kupując Lulka miałem również problemy z jego małą chęcią do łagodnego toczenia się.Dzięki temu nawet trochę cenę zbiłem.Powód:zapieczona linka hamulca ręcznego.Po otwarciu drzwi garażu wyciągam jedną ręką Lulka na zewnątrz i uruchamiam silnik.Posiadałem przez dwa lata Suzukę i doskonale pamiętam twardość jej resorów.Lulek z jego zawieszeniem mniej katuje mój kręgosłup.Można również kupić do Luaza tzw. twardy dach.Egzemplarz który był na Masakrze to nie był samochód tylko trup.Ja go traktuję jako ciekawostkę techniczną,a nie wóz rajdowy.Może jednak bardzo pozytywnie zaskoczyć w terenie prowadzącego swą sprawnością.Jeśli znajdę trochę czasu to zamieszczę trochę zdjęć,a może nawet krótki film z rajdu w Opolu kiedy startowały dwie fabryczne załogi.Tylko jak to się robi ? Obsługa komputera nie jest moją mocną stroną.Jeśli ktoś lubi "wynalazki" niech pyta.Służę pomocą.Posiadam fabryczny katalog części i dużo technicznych zdjęć. Ufffff wystarczy

- nie_mientki
Jeśli chcesz nówkę to wejdź na http://www.tarmot.ig.pl/oferta_cala.htmlborman pisze:(...)a za ile takie cóś możnaby zanabyć-też jeszcze czegóś takiego nie miałem
a ja uwazam , ze luaz jest ok
oczywiscie traktujac go jako samochod rekreacyjny do wypadow za miasto , nad wode i biorac pod uwage cene tego autka ( kumpel kupil ostatnio za 1500 zl - stan super) to luaz jest ok. Dobry material dla poczatkujacych zapalencow 4x4 , ktorzy licza sie z kasa. Bo tak naprawe to za te pieniadze ciezko jest kupic cos co nadaje sie do jazdy w terenie.
oczywiscie traktujac go jako samochod rekreacyjny do wypadow za miasto , nad wode i biorac pod uwage cene tego autka ( kumpel kupil ostatnio za 1500 zl - stan super) to luaz jest ok. Dobry material dla poczatkujacych zapalencow 4x4 , ktorzy licza sie z kasa. Bo tak naprawe to za te pieniadze ciezko jest kupic cos co nadaje sie do jazdy w terenie.