Polacy prekursorami terenówek?

- inne samochody terenowe

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
lesio jeep

Re: Polacy prekursorami terenówek?

Post autor: lesio jeep » śr sie 24, 2011 6:30 pm

Nachenku tak sie skada ze jeste emerytowanym szwejkiem :)21 i mam wlasne doswiadczenia
a nie zaslyszane opowieci wujka z dziadkiem przy kominku
i 15 lat uzywania Manow, sovagow i innych jeepow tesz mozna by historie opowiadac
co do zakopow to widzac zes jakis malo obeznany w kryteriach jakie obowiazuja na przetargach :)21 star 266 bije na glowe Mana nawet jesli PRL ci sie nie podobal
czy zrezygnowałeś już z rosyjskiego gazu i ropy?
Ten wpis powstał bez wsparcia środków unijnych

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » śr sie 24, 2011 6:34 pm

lesio jeep pisze: star 266 bije na glowe Mana
Tak z czystej ciekawości, któregoś konkretnie, czy każdego ?? I pod jakim względem? Bo wydaje mi się (młody jestem), że Man wypuścił w swojej historii kilka modeli, w tym militarnych, i nie wszystkie można wprost ze Starem, a konkretnie 266 porównywać.
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172

Awatar użytkownika
Nahen

Post autor: Nahen » śr sie 24, 2011 7:05 pm

Lesio KONKRETY proszę w czym i jak bije i jakiego MANa jak kolega wyżej zauważył... Bo, że z wielopaliwowym silnikiem nie trafiłeś to już wiemy, dodam, że dziś za najlepszy silnik wielopaliwowy uważa się... o zgrozo silnik MANa właśnie wiec na mój niezdrowy rozsądek MAN coś o tych silnikach wie i jakieś doświadczenie ma. Podpowiem, że dyskusja dotyczy okresu w którym przejęty został awtozawod w starachowicach przez MANa czyli nie okres PRLu tylko lata od 90 do dziś. Proszę porównaj mi konkretne dwa modele jeden STARa i jeden MANa z tego okresu i pokaż w czym STAR jest lepszy...
mam Trooperka 2,6i i 3.0 DTi (problemy "nowego" się skończyły zobaczymy na jak długo ;) )

Awatar użytkownika
Nahen

Post autor: Nahen » śr sie 24, 2011 7:06 pm

lesio jeep pisze:Nachenku tak sie skada ze jeste emerytowanym szwejkiem :)21 i mam wlasne doswiadczenia
a nie zaslyszane opowieci wujka z dziadkiem przy kominku [...]
No po tym i nie tylko po tym widać ;)
mam Trooperka 2,6i i 3.0 DTi (problemy "nowego" się skończyły zobaczymy na jak długo ;) )

Awatar użytkownika
lesio jeep

Post autor: lesio jeep » czw sie 25, 2011 7:10 pm

Nahen pisze:
lesio jeep pisze:Nachenku tak sie skada ze jeste emerytowanym szwejkiem :)21 i mam wlasne doswiadczenia
a nie zaslyszane opowieci wujka z dziadkiem przy kominku [...]
No po tym i nie tylko po tym widać ;)
ziew

a tak dokladniej to byly many 32.256 6x6 w lecie sie przegrzewaly w zimie nie chcialy palic
bujalo na rownej drodze i zawsze bylo cos zepsutego doslownie jak land rower :)21
tyle bylo dobrego ze byly za darmo bo faszysci w ramach kontrybucji wojennych je oddawali targajac takiego z Baden Baden do Avignion przy szalonej predkosci 75Km/h ze dwa razy
nalezalo sie zatrzymac zeby ostygl dlatego tesz nigdy nie byly uzywane jako pojazdy taktyczne
gdzie 6x6 do extremu dalej pozostaje stary Berliet wiec gdzie z takim gownem sie do stara przymierzac

Awatar użytkownika
Nahen

Post autor: Nahen » czw sie 25, 2011 8:37 pm

Aha, znaczy że stary w zimę palą i w lato się nie przegrzewają? ;)

kubbaas
Kontaktowanie:

Post autor: kubbaas » pt sie 26, 2011 6:46 pm

możę cie zdziwie ale używaliśmy Starów w Syri i nie przegrzewały sie... nic a nic... inne armie patrzyły z podziwem na nasze wozy (dawno temu) :)21
Wdupiemamto 4x4 Team
Disco 300 zielony taki...
www.momitransport.pl

Awatar użytkownika
Nahen

Post autor: Nahen » pt sie 26, 2011 9:42 pm

kubbaas pisze:możę cie zdziwie ale używaliśmy Starów w Syri i nie przegrzewały sie... nic a nic... inne armie patrzyły z podziwem na nasze wozy (dawno temu) :)21
A w zimę w tej Syrii odpalały od kopa? :)21 :)21

Awatar użytkownika
kacper44

Post autor: kacper44 » pt sie 26, 2011 9:51 pm

Nahen star jest lepszy od mana. Prawdy nie oszukasz :)21
Tak samo jak na tamte czasy ichniejsze hanomagi w porównaniu do fadromy bumaru nie miały czego szukać w PL i do tej pory prostota i solidność daje radę na budowach. Wiem po pod oknem mi stoi z 83r chyba, a lepiej robi i pali mniej niż nowe JCB :)21
Pajero 2,8TD LWB, bodylift 2'' i MT 33x12,5''

Awatar użytkownika
Gocu
Kontaktowanie:

Post autor: Gocu » pt sie 26, 2011 10:44 pm

Nie zawsze polskie=gorsze :)21
Jest: Monterey 3,5v6 '00r lift 2" AT 235/85+szumex 33x10,5
Był: Patrol Y60, Trooper i UAZ

Piotrul

Post autor: Piotrul » sob sie 27, 2011 6:21 am

kacper44 pisze:Nahen star jest lepszy od mana. Prawdy nie oszukasz :)21
Tak samo jak na tamte czasy ichniejsze hanomagi w porównaniu do fadromy bumaru nie miały czego szukać w PL i do tej pory prostota i solidność daje radę na budowach. Wiem po pod oknem mi stoi z 83r chyba, a lepiej robi i pali mniej niż nowe JCB :)21
A fadroma to czasem nie była na licencji ?
Frontera 2,4 zagazowana, Disco II
Alfa Romeo Sprint.

Awatar użytkownika
Nahen

Post autor: Nahen » sob sie 27, 2011 10:38 am

A nasz STAR to pewnie w pełni nasza konstrukcja tak jak ten z tytułu tematu pojazd ;) albo jak ten rower co to wynalazł rusek... na strychu u niemca ;)

Awatar użytkownika
lesio jeep

Post autor: lesio jeep » sob sie 27, 2011 11:12 am

alez Nachenku ja mialem na mysli taka zime z poludnia Francji a Many jusz mialy problem
co do orginalnosci to nikt jakos po sadach nie scigal fabryki stara
ps
jest jeszcze taka anegdota ze gdyby Many byly ciut leprze to niebylo by mercedesa klasy G
bo jak wiesz to decyzje o podjeciu seryjnej produkcji podjeto po zamowieniu armi francuskiej
ktora Manow nie chciala nawet za darmo "50 letnia kontrybucja wojenna"i zamienili na rame z gola buda z G klasy szczesciem dla mana w bolandzie byly akurat rozbiory i udalo sie to dziadostwo upchac ,mlodym i gniewnym naiwniakom

Awatar użytkownika
adas bombowiec

Post autor: adas bombowiec » sob sie 27, 2011 10:55 pm

Ja tam juz nie pamietam szczegolow, ale ok '98 chyba, wojskowe Stary mialy isc za granice, do Niemiec chyba nawet tez. Wysralo sie jak zwykle.

Awatar użytkownika
mihau_dst

Post autor: mihau_dst » śr sie 31, 2011 10:37 am

adas bombowiec pisze:Ja tam juz nie pamietam szczegolow, ale ok '98 chyba, wojskowe Stary mialy isc za granice, do Niemiec chyba nawet tez. Wysralo sie jak zwykle.
ale tu mowa byla chyba o 944/266M a to już Star-MAN :roll: czy jakoś tak, jeżeli źle mówię proszę o sprostowanie ??
:)21

Awatar użytkownika
dawidbajorek

Post autor: dawidbajorek » ndz paź 02, 2011 8:29 am

unimog pisze:Polacy prekursorami terenówek? ?? ?? ??
ale chyba przeoczyłeś :D

http://www.lonesentry.com/ordnance/tag/kfz-15

A do Unimoga rzeczywiście podobne :wink: ma 4 koła :D !!

Rafał
Obrazek
Podobny jest też do mercedesa G5 ( wszystkie koła skrętne i niezależnie zawieszone ) produkcja ich ruszyła 1937 roku.
W polsce były dwa takie jeden służyl do testów w Państwowych Zakładach Inżynierii ( co kończy dywagacje co było pierwsze) a kolejny trafił w ręce naszego prezydenta Mościckiego jako dar nie od kogo innego ale od ... Göringa
http://www.polityka.pl/historia/1511504 ... ringa.read

brakuje tylko w G5 tego "nowatorskiego" rozwiązania ze środkową osią, ale ma je kfz 15... :)
46....469 :)

domel81
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: domel81 » ndz lis 06, 2011 2:21 pm

Żeby nie było że my Polacy nie mamy żadnych osiągnięć w dziedzinach związanych z projektowaniem terenówek proponuję poczytać trochę o tym kolesiuhttp://pl.wikipedia.org/wiki/Mieczys%C5%82aw_Bekker

Piotrul

Post autor: Piotrul » ndz lis 06, 2011 3:18 pm

"My Polacy" może i tak, ale raczej ku chwale USA :)21
Alfa Romeo Sprint.

domel81
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: domel81 » ndz lis 06, 2011 6:38 pm

Piotrul pisze:"My Polacy" może i tak, ale raczej ku chwale USA :)21
No niestety w tamtych czasach chłop wyjścia nie miał wróciłby do Polski to budowałby ku chwale ZSSR.

Piotrul

Post autor: Piotrul » pn lis 07, 2011 10:35 am

domel81 pisze:
Piotrul pisze:"My Polacy" może i tak, ale raczej ku chwale USA :)21
No niestety w tamtych czasach chłop wyjścia nie miał wróciłby do Polski to budowałby ku chwale ZSSR.
Zgadza się, w dodatku w łagrze :)16
Alfa Romeo Sprint.

Awatar użytkownika
lesio jeep

Post autor: lesio jeep » śr lis 09, 2011 7:20 pm

Piotrul pisze: Zgadza się, w dodatku w łagrze :)16
nie wiedzialem ze polskie samochody produkowano w lagrach czlowiek uczy sie cale zycie :)21

szymon28
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: szymon28 » pn lis 14, 2011 8:57 pm

mihau_dst pisze:
adas bombowiec pisze:Ja tam juz nie pamietam szczegolow, ale ok '98 chyba, wojskowe Stary mialy isc za granice, do Niemiec chyba nawet tez. Wysralo sie jak zwykle.
ale tu mowa byla chyba o 944/266M a to już Star-MAN :roll: czy jakoś tak, jeżeli źle mówię proszę o sprostowanie ??

moze sie myle ale ja w wojsku jezdzilem 266 z 2000r i nie byl to SM. dodam ze jadac na cwiczenia w drawsku zrobil 200km w jedna strone bez usterki. na oponach typu rolnik nie do pokonania w blocie (targalem nawet zesranego rosomaka) z opowiadan kadry po powrocie z iraku wyszlo ze to star cholowal many i merce na polu walki i to jeszcze przed walka. w wodzie man i merc po prostu przepalaly elektryke a star z racji swojej budowy dawal rady. to samo tyczy sie zawieszenia. nowe konstrukcje posadzone na poduszkach nie nadaja se na piaskowe tereny. tyle do tematu z moich przezyc i opowiadan ludzi doswiadczonych

Awatar użytkownika
Gocu
Kontaktowanie:

Post autor: Gocu » pn lis 14, 2011 9:42 pm

Co kończy dowód, że polskie lepsze :)
Jest: Monterey 3,5v6 '00r lift 2" AT 235/85+szumex 33x10,5
Był: Patrol Y60, Trooper i UAZ

Awatar użytkownika
Korbamoto

Post autor: Korbamoto » śr gru 21, 2011 1:18 am

Że tak wrócę do historii, bo sporo siedziałem w klimatach weterańskich (głównie motocyklowych). Konstukcje PZInż przedwojenne naprawdę były często nowatorskie i świadczyły o ''polocie'' polskich inżynierów. Motocykle CWS M111 Sokół 1000 i Sokół 600 pomimo zarzutów, że kopiują wzorce amerykańskie (Sokół 1000) i angielskie (Sokół 600) były maszynami wyprzedzającymi swoją epokę i ówczesną myśl techniczną. W tamtych czasach kopiowanie sprawdzonych wzorców plus dodanie do nich własnych ulepszeń nie było niczym dziwnym, nie było obostrzeń licencyjnych, czy zastrzeżonych patentów, więc wszyscy to praktykowali.
Nie mamy się czego wstydzić z czasów przedwojenych. Naszą motoryzację zabił Stalin i licencje Fiata ciągnące się (z przerwami) od lat 20tych do 90tych. Po Fiacie mamy jeszcze resztki Polonezów, po Stalinie Tarpany, Żuki, Lubliny na bazie Pobiedy - Warszawy.
A wyżej wymieniony Star 266 radził sobie całkiem dobrze na Paryż - Dakar w latach 80tych. A dobrze podszykowany podstarzały Jelcz czy Star wprawiał w zdumienie na zlocie militarnym w Bornem Sulinowie czy Darłówku niejednego szofera MANa czy DAFa.
Nie opluwajmy wszystkiego, co polskie, bo niedługo już i tak wszystko będzie chińskie...
K260 '91
P.A.T.R.O.L. Pojazd Akrobacyjno Turystyczno Rolniczy Oraz Latający

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne samochodziki”