Białoruska czy Ostrówek
Moderator: Marcin-Kraków
Re: Białoruska czy Ostrówek
Nie ma to jak optymistyczne podejście do tematu. 

"..i spojrzał Pan na pracę naszą i był zadowolony,na wieść o zarobkach-usiadł zapłakał.."
Swoją drogą to czy tutaj ktoś grzebie zawodowo w ziemi?
Poczytałem tę kopaczkę.pl ale tam to każdy by jeździł nowym sprzętem i dzwonił na serwis po przegląd jak jakiś leszczu zapyta co kupić za 30 tysi to go równają z kupką złomu...
Podobny problem mam co za ok 30 tysi żeby robić na wynajmie i sprawnie ładować samochody, więc łyżka >=1 m3 wskazana i 4x4... i co najważniejsze tanio serwisować we własnym zakresie, a nie dzwonić po serwis.
Ktoś coś wie o takich maszynach jak MF ?
Poczytałem tę kopaczkę.pl ale tam to każdy by jeździł nowym sprzętem i dzwonił na serwis po przegląd jak jakiś leszczu zapyta co kupić za 30 tysi to go równają z kupką złomu...
Podobny problem mam co za ok 30 tysi żeby robić na wynajmie i sprawnie ładować samochody, więc łyżka >=1 m3 wskazana i 4x4... i co najważniejsze tanio serwisować we własnym zakresie, a nie dzwonić po serwis.
Ktoś coś wie o takich maszynach jak MF ?
Pajero 2,8TD LWB, bodylift 2'' i MT 33x12,5''
kolega Mućka, kolega Ernil.. ich pytaj
Wiem że posiadanie takiego chłamu to wyzwanie ale mam dość tępych operatorów i ich zdupconego " nowego " sprzętu 140m wody grzebali 3 dni w piachu, gdzie szpadelkiem by to szło ogarnąć na dodatek zażądał za każdy dojazd bo jeździł do serwisu i policzył furmankę pieniędzy to gnoja pogoniłem i tak ze wszystkimi ,zawsze coś a to cembrowinę rozwali a to się zakopie jak ostatni jełop.Jeden tylko wiedział co i jak , do czego służy ta maszyna i znał jej możliwości az do granic, reszta to wiejskie buraki co za 2 hektary kupił sprzęta ,kursa telewizyjne ukończył ale nie uważał o czym tam mówią i wielki "PAN OPERATOR"

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
karwa...faktycznie jełopy
mnie ostatnio mikrokoparką 75metrów kabla ziemnego na gotowo umiescili między godziną 9 a 13.
tego samego dnia oczywiście.
dobrego operatora poznać natychmiast można. teraz na starej norze wyburzali pustostan. dużego libherera gąsienicowego mieli. typ co tym robił...karwa...górna półka. cały dzień mogłem siedzieć i patrzeć do jakiej perfekcji doszedł w wyburzaniu tą maszyną.
raz prawie zrobiliśmy zakład, że w pół godziny rozpierdoli całe to barachło ale się kierownik robót strasznie zaczął pluć że jesteśmy pojebani i że tak nie można
potem zabrali gąsienice i do plantowania pustego placu dali starszego dziadka na jcb. takiego co sie musiał na białoruśkach i ostrówkach szkolić. też fachura. jak mi przyłącze wodne przypadkiem zarwał w zagruzowanej piwnicy to nie było żadnej dyskusji tylko w siedem minut była zrobiona odkrywka łyżką do samej rury urwanej.
mnie ostatnio mikrokoparką 75metrów kabla ziemnego na gotowo umiescili między godziną 9 a 13.
tego samego dnia oczywiście.
dobrego operatora poznać natychmiast można. teraz na starej norze wyburzali pustostan. dużego libherera gąsienicowego mieli. typ co tym robił...karwa...górna półka. cały dzień mogłem siedzieć i patrzeć do jakiej perfekcji doszedł w wyburzaniu tą maszyną.
raz prawie zrobiliśmy zakład, że w pół godziny rozpierdoli całe to barachło ale się kierownik robót strasznie zaczął pluć że jesteśmy pojebani i że tak nie można

potem zabrali gąsienice i do plantowania pustego placu dali starszego dziadka na jcb. takiego co sie musiał na białoruśkach i ostrówkach szkolić. też fachura. jak mi przyłącze wodne przypadkiem zarwał w zagruzowanej piwnicy to nie było żadnej dyskusji tylko w siedem minut była zrobiona odkrywka łyżką do samej rury urwanej.
#noichuj
Przyjechał wsiok mentalny dwuletnim Cat-em i miał rów z bagienkiem rozgrzebać na mały staw , mówię baranowi - Zacznij Pan od prawej strony , potem podsyp piachu od lewej i będziesz się Pan cofał do tyłu bo inaczej umoczysz ten złom na maksa a ja nie wywlokę tego swojm autem. Ćwok tylko -Łee zrobię po swojemu - i za pięć minut zagrzebany powyżej osi
dwa dni koczował u mnie na polu bo sprzęta nie chciał opuścić a nikogo w okolicy nie było żeby to wytargać , wreszcie ktoś przyjechał i go wyszarpali , koleiny łyżką wyrównali i pojechali w pizdu

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
co za baran wziął się do kopania stawu ładowarką...boszzzz...
takie rzeczy się decikiem robi.
idealnie.
dobry operator tak wyprowadzi teren że tylko zostaje trawe zasiać i uwałować.
idealnie.
#noichuj
to ja bym takiego chcial.
zeby mi tak wyprowadzil, zebym tylko trawe zasial

Mistrzow uprasza sie o spokoj
Detem to se możesz rozpychać a tu zależało żeby grzebnąć w głąb do źródełka co by je uaktywnić stąd koparka z długim ramieniem i jełop operator co się na polu ostał, ten koleś co był fachura ramieniem o zasięgu 9m wkopał mi się na pietnaście i zasypał to wszystko w 6 godz.czesław&jarząbek pisze:co za baran wziął się do kopania stawu ładowarką...boszzzz...
idealnie.

Jakie wysokie te samochody, ile tego materiału ma ładować? Za 30 kupisz starą Ł-200 w dobrym stanie, tylko np. wysokiej naczepy tym nie załadujesz normalnie, trzeba nasyp robić i cudować. Za to serwisowanie samemu i części - da siękacper44 pisze: Podobny problem mam co za ok 30 tysi żeby robić na wynajmie i sprawnie ładować samochody, więc łyżka >=1 m3 wskazana i 4x4... i co najważniejsze tanio serwisować we własnym zakresie, a nie dzwonić po serwis.

Sam mam Ł-34, tym załadujesz wszystko, ale za 30 tysi można się na minę wpakować - tyle za najtańsze, zajechane chcą.
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
u ciebie syfilis...glina, kamień, za łyżką się będzie ciągnąć, nachylenie duże. trudne warunki jednym słowem.tybero pisze:to ja bym takiego chcial.
musisz ręcznie

#noichuj
Samochody niskie. Max tatra 815 (no to trochę wysokieTakayuki pisze:kacper44 pisze: Jakie wysokie te samochody, ile tego materiału ma ładować? Za 30 kupisz starą Ł-200 w dobrym stanie, tylko np. wysokiej naczepy tym nie załadujesz normalnie, trzeba nasyp robić i cudować. Za to serwisowanie samemu i części - da się

Właśnie szukam alternatywy dla ł200, bo zbytnio roboty nie ma na nią. Tzn byłaby gdyby była z tyłu kopaczka na fundament, czy kanalizę...
Właśnie mi chodzi o coś takiego, by serwisować jak ł200

Nie przekręcić się jak na szybkości trzeba będzie coś wymienić i nie obdzwaniać 10 sklepów na alle. Doinwestować w międzyczasie to nie problem jak zarobi, tylko co kupić?
O tych jcb 4x4 z końca 80 i początku 90tych co myślisz?
Za te 30-35k pln można coś tam wyrwać i jeszcze patrzę na te MF 50, bo młodsze są tańsze i sprzedają prywatni, a nie handlarze. Często z osprzętem jak widły, łyżki etc.
Pajero 2,8TD LWB, bodylift 2'' i MT 33x12,5''
Może takie coś z początku ery komputeryzacji:
http://otomoto.pl/jcb-K62262.html
http://otomoto.pl/jcb-K62262.html
Za 30-35 tysi można poszukać kop-ład Kramer w rozsądnym stanie. Będzie też spory wybór Case'ów
Lewicowość jest rodzajem fantazji masturbacyjnej, dla której fakty nie mają znaczenia. G.Orwell
Ja mam tylko do czynienia z Ł-200 / Ł-34, wywrotki tym ładuję. Na nowsze nie mam pieniędzy, czytaj na tyle roboty żeby to się opłaciło - więc nie myślę, 0 doświadczenia; a w moim wypadku 30-letnie sprzęty sprawdzają się idealnie
. Serwisować samemu da się teoretycznie cokolwiek co ma elektrozawory sterowane 'normalnie' a nie z komputera - jak się zepsuje coś znajdziesz problem z miernikiem a nie podłączeniem do serwisowego komputera za 2k z dojazdem
, reszta zwykła hydraulika/mechanika.

Przerabiałem te tematy jakiś czas temu jak kopałem staw....nie pakuj sie w to badziewie...jak nie sprzęgło to przewód,jak nie przewód to opona i tak bez końca...brak napędu na 4 koła,zero jazdy na mokrej glinie....prace jaką wykonasz tym złomem przez cały dzień wynajęta porządna maszyna wykona w dwie godziny...
wierze w UFO i zielone ludziki...
http://www.bandzior4x4.pl
http://www.bandzior4x4.pl