Skoda 105L 82r
Moderator: Marcin-Kraków
Re: Skoda 105L 82r
Listę kolejkową se tu u mnie jeszcze załóżcie 

hienujesz youngtimerami?
Nie wiem skad jest kolega "Łukasz789", ale na pomorzu a w szczegolnosci w duzych miastach, znalezc jakiegos niepognitego youngtimera to chyba tylko od kolekcjonera. Generalnie cala reszta to smietniki.
Zerknijcie tutaj i powspominajcie:))
http://forum.kosmetykaaut.pl/viewtopic. ... ht=polonez
A propo mialem przyjemnosc jezdzic 125P, Polonezem i Favoritka:) i ta ostatnia jakos najmilej wspominam.
Kumpel mial na przyklad 120L i tez ladnie sie tym smigalo:)
Zerknijcie tutaj i powspominajcie:))
http://forum.kosmetykaaut.pl/viewtopic. ... ht=polonez
A propo mialem przyjemnosc jezdzic 125P, Polonezem i Favoritka:) i ta ostatnia jakos najmilej wspominam.
Kumpel mial na przyklad 120L i tez ladnie sie tym smigalo:)
Wszystko sprzedane
Teraz jak poszedłem po rozum do głowy to sam bym przytulił takiego klasyka. Nawet jeśli chwilowo brak byłoby odpowiednie kasy to biorę kredyt. Ale się skończyły. U nas w rodzinie po prostu pojawiła siec chęć posiadania M-20 i zbyt bardzo się na niej skupiliśmy. I nadal jej nie mamy a te klasyki poszły....
Jestem z Krakowa i wszystkie pochodziły od Panów profesorów krakowskich uczelni.Wszystkie oczywiście an czarnych tablicach rejestracyjnych .
Za niedługo może być do sprzedania Maluch z roku 1972 ( jeden z pierwszych , którego wyprodukowano) .Przebieg jest tam znikomy bo od 20 lat stoi w garażu. Jego właścicielem jest kolega , który kupił od mnie Skodę. Ma jedną wadę jak owy kolega zrobił imprezę kilka lat temu to mu to auto skopali....
Na razie nie sprzedaje ale ma coraz większe kłopoty finansowe i sadze ,że do roku powinien być an sprzedaż ( ta Skoda też ale nie radzę bo po prostu o nią nie dba i już wygląda jak każda inna na ulicy na dodatek rozrząd to tam dawno powinien być zrobiony-jeszcze raz żałuje ,ze mu to auto sprzedaliśmy pomimo ,ze było na niego chętnych 2 kolekcjonerów, ale sądziłem ,ze wie jaki skarb kupuje).
Ogólnie to był taki krótki rzut samochodów wcześniej nigdy tego nie było. Były ale auta już z lat 90-tych.
Swoją droga piękny Polonez.

Teraz jak poszedłem po rozum do głowy to sam bym przytulił takiego klasyka. Nawet jeśli chwilowo brak byłoby odpowiednie kasy to biorę kredyt. Ale się skończyły. U nas w rodzinie po prostu pojawiła siec chęć posiadania M-20 i zbyt bardzo się na niej skupiliśmy. I nadal jej nie mamy a te klasyki poszły....
Jestem z Krakowa i wszystkie pochodziły od Panów profesorów krakowskich uczelni.Wszystkie oczywiście an czarnych tablicach rejestracyjnych .
Za niedługo może być do sprzedania Maluch z roku 1972 ( jeden z pierwszych , którego wyprodukowano) .Przebieg jest tam znikomy bo od 20 lat stoi w garażu. Jego właścicielem jest kolega , który kupił od mnie Skodę. Ma jedną wadę jak owy kolega zrobił imprezę kilka lat temu to mu to auto skopali....

Na razie nie sprzedaje ale ma coraz większe kłopoty finansowe i sadze ,że do roku powinien być an sprzedaż ( ta Skoda też ale nie radzę bo po prostu o nią nie dba i już wygląda jak każda inna na ulicy na dodatek rozrząd to tam dawno powinien być zrobiony-jeszcze raz żałuje ,ze mu to auto sprzedaliśmy pomimo ,ze było na niego chętnych 2 kolekcjonerów, ale sądziłem ,ze wie jaki skarb kupuje).
Ogólnie to był taki krótki rzut samochodów wcześniej nigdy tego nie było. Były ale auta już z lat 90-tych.
Swoją droga piękny Polonez.

- sebeks
-
Z tym maluchem jakby się temat ruszył to proszę o info. Będzie kolejny do kolekcji 

Był:Tarpan 1,5 OHV->1,4 DOHC->1,6 DOHC->1,8T DOHC
https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/
- jarekstryszawa
-
- Kontaktowanie:
W moim obecnym Peugeocie 406 miałem od nowości śliczną czarną tablicę BOF 0030 i przy wymianie dowodu z powodu braku miejsc na wpisy głupi zmieniłem na białe ścierwo. 

- jarekstryszawa
-
- Kontaktowanie:
Moja głupota- miałem jechać na wakacje do Francji, a panienka za ladą mnie zbałamuciła, że ze starymi blachami mogę mieć kłopoty podczas kontroli.
Ja durny ją usłuchałem, a teraz byłbym cool- czarne plejty z nieistniejącej już bielskiej obłastii...
Ja durny ją usłuchałem, a teraz byłbym cool- czarne plejty z nieistniejącej już bielskiej obłastii...
tak się pytam bo mój wujek który był mistrzem warsztatu w PKS ma właśnie Skodę 105 na czarnych plejtach z 1980r w oryginalnym lakierze od nowości konserwowaną i garażowaną z przebiegiem 15k km sam pamiętam jak jeździłem do dziadka na wakacje to odpalał od czasu do czasu na podwórku po czym po nagrzaniu wjeżdżał spowrotem do garażu
córka nie jest zainteresowana i ja się delikatnie czaję myślałem coś o 2k zł ale jakoś głupio mi zaproponować

córka nie jest zainteresowana i ja się delikatnie czaję myślałem coś o 2k zł ale jakoś głupio mi zaproponować

KZJ95 , Suzuki SV650, Celica GT-FOUR też 4x4 

- jarekstryszawa
-
- Kontaktowanie:
Tym bardziej, że mam zamiar jeszcze trochę go potrzymać. Dieselek 2.1 ma nakulane 140 kkm i mruczy jak lubieżna kotka.kuba500 pisze:szkoda
- jarekstryszawa
-
- Kontaktowanie:
To trzymaj rękę ma pulsie żeby czasem lekkomyślnie nie sprzedała jakimś młodocianym rzeźnikom do zabawy.kuba500 pisze:tak się pytam bo mój wujek który był mistrzem warsztatu w PKS ma właśnie Skodę 105 na czarnych plejtach z 1980r w oryginalnym lakierze od nowości konserwowaną i garażowaną z przebiegiem 15k km sam pamiętam jak jeździłem do dziadka na wakacje to odpalał od czasu do czasu na podwórku po czym po nagrzaniu wjeżdżał spowrotem do garażu![]()
staram się, coś tam napomknąłem mamie ale w sumie temat ciężki bo auto dziś jeszcze g warte ale ma potencjał i ciężko teraz to uczciwie wycenić a nie chcę potem jakiegoś gadania w rodzinie 

KZJ95 , Suzuki SV650, Celica GT-FOUR też 4x4 

Lej na to i tak dupę obrobiąkuba500 pisze:staram się, coś tam napomknąłem mamie ale w sumie temat ciężki bo auto dziś jeszcze g warte ale ma potencjał i ciężko teraz to uczciwie wycenić a nie chcę potem jakiegoś gadania w rodzinie

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
Albo dawaj ta skodzinke tutaj, chetnie ja przytulimy jak zdrowa i niepognita, a ty bedziesz mial spokoj z gadaniem 
bulas tak patrze na Twoj nowy nabytek i albo to jest 120L i jest blad w opisie, albo ktos mial 105L, ktora pognila i dostala bude ze 120L.
Tak czy inaczej buda jest na pewno od Skody 120L.

bulas tak patrze na Twoj nowy nabytek i albo to jest 120L i jest blad w opisie, albo ktos mial 105L, ktora pognila i dostala bude ze 120L.
Tak czy inaczej buda jest na pewno od Skody 120L.
- jarekstryszawa
-
- Kontaktowanie:
O to to- kup na słupa 

AndiT czym się różniły te budy ?
http://www.krakowskie-klasyki.pl/skoda- ... -dlaczego/bulas pisze:AndiT czym się różniły te budy ?
Moja jest z końca 83 więc wszystko się zgadza
- Marta&Marek
-
- Kontaktowanie:
Ja ze 105 MY 1981 pamiętam - przytykającą się dyszę gaźnika (do załatwienia szpilką), ślizgające się sprzęgło i kondensator na kopułce rozdzielacza. Żywot zakończyła zepchnięta na słup przez Scorpio.
Poza tym fajna kiera jak z ciężarówki a i zmiana biegów podobnie, ale lans jednak większy niż w maluchu
Potem miałem 125 - znaczy się 120 w wersji eksportowej (inna deska i takie tam).
Fajna fura jak na tamte czasy była
Poza tym fajna kiera jak z ciężarówki a i zmiana biegów podobnie, ale lans jednak większy niż w maluchu

Fajna fura jak na tamte czasy była

Krowa - KDJ95 skundlona przekaźnikiem z GMa 

Czy ściągacz do bębnów hamulcowych to jakiś cwany czechosłowacki patent czy tylko to że wszystkie moje są za małe ?
- sebeks
-

Był:Tarpan 1,5 OHV->1,4 DOHC->1,6 DOHC->1,8T DOHC
- jarekstryszawa
-
- Kontaktowanie:
Najsampierw porządnie ostukaj bębny- pomaga.
-
-
A tam nie zdejmuje sie bebna razem z piastą?
Bo coś mi sie przypomina że chyba tak.
A piasta w skodovce jest na stożku i na klinie.
I nie pitolcie mu o śrubokrętach.
Bez ściągacza nie ogarnie.

Bo coś mi sie przypomina że chyba tak.
A piasta w skodovce jest na stożku i na klinie.
I nie pitolcie mu o śrubokrętach.
Bez ściągacza nie ogarnie.