czeskie ciągniczki 4x4

- inne samochody terenowe

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
ernil

Re: czeskie ciągniczki 4x4

Post autor: ernil » sob lut 07, 2009 5:44 pm

Po długim milczeniu melduje o postepach :)
Dzisiaj, o 3 rano wyjechalem z Rzeszowa na Slowacje i o 9 rano zakupilem oryginalny silnik do mojego Łunochoda :)21
Jest to dwucylindrowa Slavia, chlodzona powietrzem. Silnik kupilem praktycznie kompletny - alternator, rozrusznik, pompa hydrauliki, sprzeglo... Zaplacilem 550 ojro. Z kosztami podrozy niewiele ponad 600. Nie wiem, czy to duzo, czy malo - mowiac szczerze mam to gdzies :)21 Wazne, ze wreszcie jest na miejscu i ze za tydzien prace rozpoczna sie z duzym zapalem.
Silnik podobno przeszedl kapitalny remont dwa lata temu, po czym pracowal jeden sezon i rok lezal w garazu. Dostalem "gratis" nowy cylinder, nowy siłownik hydrauliczny przedni, wał i kila innych pierdół.
Gdy probowalem obrocic przy ogledzinach silnikiem, to kompresja wyczuwalna byla, niemniej wydawala mi sie niewielka (opor latwo przelamac). Byc moze cos nie tak jest z rozpreznikiem, moze motor jest suchy jak pieprz a moze po prostu bedzie do remontu :)21 Okaze sie przy pierwszych probach odpalenia go. W razie czego niedaleko Rzeszowa mozna zakupic wszystkie potrzebne czesci.
Jarka S. bede meczyl pytaniami w pozniejszej fazie dzialan.
Aha, silnik ten po dlugich poszukiwaniach udalo mi sie namierzyc przypadkiem w internecie jakies dwa miesiace temu. Ugadalem sie z czlowiekiem, zeby mi go przetrzymal i dzisiaj sfinalizowalem transakcje. Jakby ktos potrzebowal, to zostala jeszcze u niego skrzynia biegow, czesci do kosy listwowej, przekladnia kierownicza i jakies inne, niepotrzebne mi drobiazgi.
Pozdrawiam!
XTZ 750
Outback EJ25 MT

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » sob lut 07, 2009 5:47 pm

:)21 masz zacięcie
:)21

Awatar użytkownika
ernil

Post autor: ernil » sob lut 07, 2009 6:06 pm

Albo trawa, albo ja :)21
XTZ 750
Outback EJ25 MT

Awatar użytkownika
jarekstryszawa

Kontaktowanie:

Post autor: jarekstryszawa » sob lut 07, 2009 7:28 pm

Twardym trzeba być nie mientkim :)2
Co do ceny to jest OK nawet biorąc pod uwagę obecny kurs euro. Jeśli wszystko będzie z nim w porządku to jest to udana konstrukcja. Latem przy tanim euro silnik Lombardini, który jest u mnie kosztował siakieś 11 kpl do tego dodatkowo osprzęt, typu pompa hydrauliki, rozrusznik- ogólnie drogo. Dwucylindrowy czterosuw w porównaniu do dwusuwowego singla to po prostu przepaść.
Życzę powodzenia w motaniu.
Jak mawiają bracia Rosjanie- go hard or go home!

https://www.facebook.com/jarekstryszawa

Piotrul

Post autor: Piotrul » ndz lut 08, 2009 9:04 am

W razie czego niedaleko Rzeszowa mozna zakupic wszystkie potrzebne czesci.
Coś więcej możesz napisać? Mam taki czeski ciągniczek, ale jednoosiowy i borykam się z brakiem kilku części.
Frontera 2,4 zagazowana, Disco II
Alfa Romeo Sprint.

Awatar użytkownika
ernil

Post autor: ernil » ndz lut 08, 2009 10:35 am

Pewnie, ze moge napisac wiecej :D
Prosze: http://www.agromasz.arg.pl
XTZ 750
Outback EJ25 MT

timo

Post autor: timo » pn lut 09, 2009 9:38 am

@ernil - dalej potrzebujesz szyb do tego? jesli trzeba, to moge poratowac namiarem na firme dorabiajaca szyby hartowane na wymiar.

p.s. tez mamy ten pojazd (tzn moj ojciec ma, a ja czesto uzywam) - swietna maszynka, na mokrych łąkach robi lepiej niz normalny ciagnik ;) w glebokim sniegu tez super, tylko z przyczepa +/- 2 tony brakuje mu trakcji (za lekki jest).

Awatar użytkownika
ernil

Post autor: ernil » pn lut 09, 2009 10:07 am

:) No szyby bede musial gdzies dorobic, mozesz podac ten namiar. Jak w Rzeszowie zabija mnie cena, to porownam z Twoja firma.
Dobrze wiedziec, ze ktos to ma, bo przy skladaniu na pewno wyjda rozne niespodzianki - bede Cie meczyl pytaniami :) Jakbys mogl, to wyslij mi na PW numer telefonu.
Nie sadzilem, ze to jest na tyle mocne, by przyczepy o masie 1 tony ciagac a tu prosze - problemem staje sie tylko trakcja :)
XTZ 750
Outback EJ25 MT

timo

Post autor: timo » pn lut 09, 2009 11:04 am

1) "auto-glass" s.c., poznan
2) www.szybex.pl
3) www.marco-polo.pl
4) www.agroglas.pl

tyle mam pozapisywane ;) ale w ktorej my dorabialismy, to nie pamietam - chyba jeszcze w innej

co do samego ciagniczka: my tego nigdy az tak bardzo nie rozbieralismy ;) w zasadzie w ogole, bo nie bylo potrzeby - mamy to od 91 roku i robione byly tylko detale, tzn pompka sprzegla+wysprzeglnik, cos przy hamulcach, chyba orbitrol i w sumie z powazniejszych rzeczy nic.

a sile to to ma ;) tzn tym sie nie powinno ciagnac, bo lozyska od wykrzyzu (tak to umownie nazwe) nie sa przystosowane do takich obciazen w tej osi. my mamy do tego zrobiony mocniejszy zaczep + zaczep kulowy i targamy za tym normalne samochodowe przyczepki, swietnie sie to sprawdza w pracach gospodarczych, typu usuwanie przewroconych drzew z łąk itp. nieraz bywalo, ze przyczepa wazyla okolo 2 ton i po normalnej łące (nawet podmoklej) idzie jak burza, problemy zaczynaja sie jak jest baaaaardzo rzadkie blotko, gleboki luzny snieg albo - to juz w ogole tragedia - lód. wtedy 900 kg wagi staje sie wada, a nie zaleta. nigdy nie probowalismy jezdzic na lancuchach, ale pdejrzewam, ze efekt bylby mizerny, skoro nie mialoby co docisnac ich do podloza - trzebaby jakies obciazniki czy cos.

kiedys wtopilem busem z przyczepa (1600+500 kg) w mokra łąke (nie gleboko, ale wiadomo, bus na normalnych oponach i sam nie pojedzie) to sie wyciagalem tym ustrojstwem, a ze bylem sam, to bus w ogole nie ciagnal - na luz i ciagniecie zestawu samym ciagniczkiem. poszedl bez problemu, mimo ze pod gorke po mokrej łące z taka masa na holu.

w zasadzie ten sprzet ma dwie wady. pierwsza wynika jakby z jego przeznaczenia (bo formalnie to sie nazywa "nosnik narzedzi dla terenow gorskich) - jest strasznie niski pod mostami, no ale chodzilo o niski srodek ciezkosci (i faktycznie maszyna jest nie do przewrocenia). natomiast druga wada to brak blokad.

p.s. pozniej byla w produkcji jakas inna wersja tego (tzn w sumie bylo kilka, ale roznia sie detalami - np umieszczeniem swiatel; pozniej byly tez wersje na szerokich pojedynczych kolach), ale ta o ktorej mowie bycmoze ma inny silnik, bo maska jest o okolo 12 cm wyzsza. nie mam pojecia z czego to wynika, nigdzie nie znalazlem danych.

moj numer masz na prv.

Awatar użytkownika
ernil

Post autor: ernil » śr mar 11, 2009 6:34 pm

Krotkie info z pola bitwy (zanim na spokojnie zrelacjonuje dotychczasowe dzialania):
- silnik odpalony - wszystko jest "iglaste".
- kosiarka rozebrana na glowne podzespoly
- most przedni rozebrany, hamulce itp
- most tylny dzisiaj rozebrany, przeguby, lozyska zwrotnic itp, wszystko rozebrane.
- koła rozczłonkowane i przygotowane do piaskowania, podobnie jak inne, nadajace sie do piaskowania elementy napotkane przy dotychczasowych pracach.

Ogolnie nie jest zle - na przyklad krzyzaki itp wszystko jak nowe, ale woda i temperatura zrobila gdzieniegdzie swoje, wiec kazdy element poddaje kontroli i wiekszosc dla swietego spokoju kwalifikuje do wymiany.
Boje sie troche o tylny dyfer - olej pomieszany byl z woda, ktora dostala sie przez idiotycznie skonstruowany odpowietrznik mostu. Jutro zapadnie decyzja, czy bede go rozbieral czy tez tylko dokladnie wymyje.

Postaram sie jutro porobic zdjecia.
XTZ 750
Outback EJ25 MT

Awatar użytkownika
jarekstryszawa

Kontaktowanie:

Post autor: jarekstryszawa » śr mar 11, 2009 9:06 pm

Dobrze, że motor jest OK, reszta jakoś pójdzie. Powodzenia :)2

Awatar użytkownika
ernil

Post autor: ernil » śr mar 11, 2009 9:23 pm

A ma ktos moze namiar na sklepy na Slowacji (lub w PL) z czesciami do dziwadel z rodziny MT8? Bo w Polsce w tym sklepie w Skierniewicach (Agromasz) pan najpierw powiedzial, ze ma wszystko a po miesiacu, jak przyszlo co do czego, to sie okazalo, ze "wszystko" to sa czesci do silnika... :)21 Do reszty zaś nie ma nic.
Naturalnie sporo tematow typu łożyska, krzyzaki, uszczelniacze itp to nie problem tu na miejscu, ale niektore czesci to albo bede musial dorabiac albo po prostu jechac na Slowacje. Tylko wlasnie jakis dobry sklep mi jest potrzebny. Ten czlowiek z Agromaszu obiecal, ze jutro poda mi jakies namiary, ale wolalbym zweryfikowac... :)
XTZ 750
Outback EJ25 MT

Awatar użytkownika
ernil

Post autor: ernil » śr mar 11, 2009 9:34 pm

Jak juz kiedys wspominalem posiadam "czerwona ksiege" do tego pojazdu - katalog wszystkich czesci z rysynkami technicznymi, przekrojami, schematami itp itd. Bardzo to ulatwi prace. Znajduje sie tam kilka adresow wraz z telefonami wlasnie na Slowacji, ale jako ze urzadzenie ma ladnych nascie lat, to boje sie o aktualnosc tych danych :) Niemniej sprobuje powęszyć :)
BTW - czy ktos tu posluguje sie biegle slowackim? 8)
XTZ 750
Outback EJ25 MT

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » śr mar 11, 2009 9:39 pm

ja

ciapowane prose
jo se ne piju

:)21

Awatar użytkownika
ernil

Post autor: ernil » śr mar 11, 2009 9:51 pm

Ty sie Misiu w powazne mechanikowanie nie wtracaj :)21
XTZ 750
Outback EJ25 MT

Awatar użytkownika
ernil

Post autor: ernil » czw mar 12, 2009 6:41 pm

Po zdemontowaniu wszystkich lozysk i uszczelniaczy zadzwonilem do sklepu i juz na wstepie radosna informacja - lozyska nie drozej niz 16zl netto za sztuke. Koszt uszczelniaczy natomiast to rzecz wrecz pomijalna. Tak wiec jeden do zera dla nas. Nawet dwa do zera, bo wszystko lezy w sklepie na polce. Jutro rano jade na zakupy i biore sie za skladanie mostu. Zakladam optymistycznie, ze uda mi sie kupic prochowniki o potrzebnym mi wymiarze (oslaniajace krzyzaki w przegubach). Oprocz tego kazda odkrecona srube, nakretke, podkladke itp zastepuje nowa a gwinty poprawione narzynka lub gwintownikiem - jak szalec to szalec 8)
Ponizej kilka foto. Jutro tez jakies zapodam.

1) Most (tył) w trakcie rozbiorki:
Obrazek
2) Most (przod) jeszcze nie rozebrany:
Obrazek
3) Przegub z widocznymi krzyzakami:
Obrazek
4) Most (tył). Widoczne zwrotnice (po lewej).
Obrazek
5) Most (przod). Hamulce.
Obrazek
6) Felgi i drazek (przykrecany do zwrotnic w moscie tylnym). Wraz z reszta czekaja na piaskowanie.
Obrazek
7) Opony - prawie jak Fedima :)21
Obrazek
XTZ 750
Outback EJ25 MT

Awatar użytkownika
jarekstryszawa

Kontaktowanie:

Post autor: jarekstryszawa » czw mar 12, 2009 8:27 pm

Widzę, że się przykładasz do roboty! W sumie dobrze, zrobisz raz, a porządnie i będziesz jeździć. Ja tej zimy zmotałem do swojego MT8-132 tylną ramę ochronną z daszkiem a'la "jaskiniowcy" i muszę przyznać, że do ośnieżania jest po prostu rewelacyjny. Stary TZ4 się po prostu nie umywa- koła 7.50x16 rozstawione szeroko, obciążniki, łańcuchy i mocny silnik robią cuda! Życzę wytrwałości.

Awatar użytkownika
ernil

Post autor: ernil » czw mar 12, 2009 9:06 pm

W tym pokraku kabine planuje zamknac "szczelnie" oraz zainstalowac niewielkie webasto powietrzne - do odsniezania mam sporo a szkoda marznac (przypominam, ze silnik jest chlodzony powietrzem).
Oryginalnie kabina ta jest po bokach otwarta. Dospiewam jakies drzwi, ktore na lato bedzie mozna zablokowac w pozycji otwarte lub po prostu latwo zdemontowac (blokowanie lepsze, bo w razie deszczu jest sie "krytym").
Dodatkowo mozna poprowadzic jeden wylot z webasta na silnik - w razie mrozu nie bedzie problemow z odpalaniem.
Zdemontowalem tez rozrusznik i alternator w celu sprawdzenia/regeneracji. O ile rozrusznik jest raczej ok (wyglad i dzialanie) to alternator na pewno ma skonczone lozyska. Poza tym martwi mnie jego bardzo niska "wydajnosc" - cale 35A pradu. Przy planowanym webascie, dodatkowym oswietleniu (elektrycznych szybach, grzanych fotelach, alarmie... :)21 ) bedzie to zdecydowanie zbyt malo moim zdaniem. Trzeba pomyslec nad przystosowaniem czegos bardziej prądodajnego, naturalnie z zewnetrznym regulatorem napiecia i tanimi podzespolami :)

Pracy jest duzo, ale nie ma pospiechu - mysle, ze przed sezonem sie wyrobie. Tak jak piszesz - przykladam sie (zgodnie z Twoim haslem - go hard or go home) bo mam slabosc do tego typu urzadzen (tzn madrze zbudowanych, prostych w gruncie rzeczy itp) oraz dlatego, ze ma to sluzyc w miare bezawaryjnie przez dostatczenie duze x czasu :)21
XTZ 750
Outback EJ25 MT

Awatar użytkownika
jarekstryszawa

Kontaktowanie:

Post autor: jarekstryszawa » czw mar 12, 2009 10:00 pm

Dobrze prawisz :)2
Ja się rozglądam z kolei za webastem powietrznym do HTZ-a teścia. Ten ciągnik jest też chłodzony powietrzem, ma szczelną kabinę, ale bez ogrzewania i w zimę się wiele nie pojeździ bo szyby okrutnie parują. Myślałem jeszcze o wykorzystaniu ciepła kolektora po zamknięciu go w drugiej rurze, z przedmuchiwaniem wentylatorkiem ale to też sporo motania, a efekt taki sobie. Z tego co się orientowałem to można wyszperać w rozsądnych pieniądzach webasta powietrzne z Deutzów i koparek z faszystowa.
Zimnego odpalania się nie obawiaj- ja dołożyłem świecę żarową, ale bez niej startuje bezproblemowo.
Mojego potwora nie da się zamknąć kabiną- widziałem wprawdzie jakieś zabudowy, ale koszmarnie brzydkie. Do odśnieżania i tak trza się godnie przyodziać (polecam szmaty z Bundeswery), a tak naprawdę to chodzi o super zabawę :wink:

Awatar użytkownika
ernil

Post autor: ernil » czw mar 12, 2009 10:27 pm

Kupilem nie tak dawno niewielkie webasto benzynowe z przeznaczeniem do tatry (oryginalne kosmicznie drogie). Bardzo zgrabne, ze sterowaniem itp. Ponizej 500zl zaplacilem bodajze. Stan magazynowy. Moge podrzucic namiar jutro. Gosc mial kilka sztuk.
XTZ 750
Outback EJ25 MT

Awatar użytkownika
jarekstryszawa

Kontaktowanie:

Post autor: jarekstryszawa » pt mar 13, 2009 7:12 am

Tylko, że dochodzi dodatkowy zbiorniczek paliwa, no i palność wachy w porównaniu do ON jest nieporównywalnie większa... Bezpieczniejsze jednak webasto na ropę i takie raczej zastosuję.

Awatar użytkownika
ernil

Post autor: ernil » pt mar 13, 2009 8:16 am

Zbiorniczek jest zintegrowany z webastem. Palnosc oczywiscie wieksza, ale ryzyko nie jest chyba az tak duze... (niemniej zawsze jest). Problem z webastem na rope jest taki, ze zazwyczaj sa duzo wieksze od benzynowych. To jest naprawde niewielkie.
XTZ 750
Outback EJ25 MT

Awatar użytkownika
jarekstryszawa

Kontaktowanie:

Post autor: jarekstryszawa » pt mar 13, 2009 8:31 am

Aaa to już inna bajka. Jak usłyszałem o zasilaniu benzynowym to od razu miałem przed oczami zaporożca... Wrzuć jakies fotki i poślij namiary na hienę na PW, please.

Awatar użytkownika
ernil

Post autor: ernil » pt mar 13, 2009 7:31 pm

http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f= ... 4#p2281714
PS - Jarku, wyslalem Ci PW. Doszlo?
XTZ 750
Outback EJ25 MT

Awatar użytkownika
jarekstryszawa

Kontaktowanie:

Post autor: jarekstryszawa » pt mar 13, 2009 8:34 pm

Doszło, doszło- dzięki. Niestety gość już nie ma i nie wie czy jeszcze będzie miał. Wyślij na maila fotki tego krzyżaka, może u mnie na sklepie coś wynajdę.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne samochodziki”