Pytanie do skodziarzy
Moderator: Marcin-Kraków
Pytanie do skodziarzy
Zostałem poproszony o konsultację...
Znajomi chcą sobie kupić nowego rapida, takiego ze sklepu ze skodami.
Silnik ma być benzyna. Warunki eksploatacji to kręcenie się po aglomeracji trójmiejskiej, ok.150km tygodniowo, plus wakacje, więc nie więcej niż 10 000 km rocznie. LPG nie przewidziane.
Założony czas eksploatacji - ponad 5 lat, a naprawdę to pewnie tak długo aż nie odpadną koła.
Który silnik będzie optymalny?
Znajomi chcą sobie kupić nowego rapida, takiego ze sklepu ze skodami.
Silnik ma być benzyna. Warunki eksploatacji to kręcenie się po aglomeracji trójmiejskiej, ok.150km tygodniowo, plus wakacje, więc nie więcej niż 10 000 km rocznie. LPG nie przewidziane.
Założony czas eksploatacji - ponad 5 lat, a naprawdę to pewnie tak długo aż nie odpadną koła.
Który silnik będzie optymalny?
Jimny M16A
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
Re: Pytanie do skodziarzy
Dużego wyboru silników to nie ma...
Z benzyny to tylko 1,4Tsi będzie jakoś w miarę jechało
Z benzyny to tylko 1,4Tsi będzie jakoś w miarę jechało

Wybór raczej między 1,2 MPI i 1,2 TSI...
"Jechanie" nie jest założone.
Jimny M16A
To jak jest założone ruszanie z miejsca to Tsi... będzie chociaż trochę jechać i mniej palićKSikorski pisze:Wybór raczej między 1,2 MPI i 1,2 TSI...

W kontekście trwałości i awaryjności nie będzie różnic?
Jimny M16A
- sebeks
-
Ja pierdziele do takiej ciężkiej budy takie silniki montować
Inna sprawa ze wyboru nie ma komletnie. 3 benzyniaki w dodatku wszystkie marne i słabe dizle. Dokąd ten świat zmierza 

Był:Tarpan 1,5 OHV->1,4 DOHC->1,6 DOHC->1,8T DOHC
https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/
tsi jest przyzwoity. Rusza z miejsca, pozwala nieśmiało wyprzedzać i pali umiarkowanie w octavii II FL, więc w Rapidzie powinno być podobnie. Co do awaryjności to nie wiem, zrobiłem 70 tysi i wymieniłem na razie ze 4 żarówki. Ostatnio zaczął mi stukać zacisk w prawym tylnym kole, czego ASO nie umie zdiagnozować, musiałem sam
Ale na razie jeżdżę, bo nie mam kiedy odstawić auta. Niemniej po takim przebiegu auto wydaje się być bardziej zużyte i wybite niż Toyota Corolla po 200 tys.
A jakoś jak bym miał wybierać, to Skodą się lepiej jeździ.

A jakoś jak bym miał wybierać, to Skodą się lepiej jeździ.
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172
tel. 504126172
- kpeugeot
-
- Kontaktowanie:
taaaa przy jeździe miejskiej, turbina na pewno to lubi
TARO 3,0V6 LJ70 LJ78
Forum broni, forum radzi, forum nigdy Cię nie zdradzi!!
Tsi hmmmm, to przypadkiem nie w nich zrywały/wyciągały się łańcuchy rozrządu?
Niva 93r.
W pierwszych sztukach podobno. Podobno opanowane... My mamy w firmie z 15 sztuk. Nie słyszałem o kosztownych naprawach. Jedna miała turbinę wymienianą jeszcze na gwarancji. Reszta jeździ. Pierwsze sztuki dobijają do 150 tys przebiegu w 3 lata.lemur pisze:Tsi hmmmm, to przypadkiem nie w nich zrywały/wyciągały się łańcuchy rozrządu?
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172
tel. 504126172
Zrobiłem Tsi 100tys. km... dużo z tego po mieście... i lubiłakpeugeot pisze:taaaa przy jeździe miejskiej, turbina na pewno to lubi

Zatem chyba skończy się na TSI
Tam jest tylko turbo, czy turbo-kompresor?

Jimny M16A
Tylko turbina. Kompresor był w dużo mocniejszych wersjachKSikorski pisze:Zatem chyba skończy się na TSITam jest tylko turbo, czy turbo-kompresor?

Właśnie leży mi ten kompresor na biurku... 

Jimny M16A
Do Jimnego będziesz zakładał? 

Nie, zajmuję się nim zawodowo 
Robiłem rozeznanie w temacie jimniego, ale dużo lepiej będzie włożyć M15A / M16A z Suzuki SX4 i tym podobnych...

Robiłem rozeznanie w temacie jimniego, ale dużo lepiej będzie włożyć M15A / M16A z Suzuki SX4 i tym podobnych...
Jimny M16A
1,2 TSI
, miałem 1.8 tsi nówkę z salonu
i jechało średnio,
3 dni po zakupie wywaliło mi olej pod stambułem

Też miałem 1,8 tsi nówkę i przejechało 100tys bezawaryjnie, a lekko nie miało. Po zwirusowaniu miało 210KM i do 100km/h rozpędzało się poniżej 8 sek.wojo02 pisze:1,2 TSI, miałem 1.8 tsi nówkę z salonu
i jechało średnio,

- kpeugeot
-
- Kontaktowanie:
proszę was co to za przebieg 100 tys
już się przerzuciliście na nowe trendy że samochód to ma przejechać 100 -150 tys i do śmieci
już się przerzuciliście na nowe trendy że samochód to ma przejechać 100 -150 tys i do śmieci
TARO 3,0V6 LJ70 LJ78
Z punktu widzenia użytkownika który kupuje nowe auto i jeździ 8 tys. rocznie (150km tygodniowo)... to chyba nie ma co gdybać nad tym co z autem będzie za 18 lat. Tak jest w dyskutowanym przypadku.
Jimny M16A
Niekpeugeot pisze:proszę was co to za przebieg 100 tys

Tak kuźwa! Sam! A kto wisiał za oknem wpity paznokciami w lakier i nasłuchiwał co się superskodziesuper odpadowuje...?Kabal pisze:...musiałem sam ...

Nie trzymam Kobiet w domu...
erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra
erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra
- Misiek Cypr
-
Jezdzilem 1.2 MPI I 1.2TSI ale w Polo.
W Polo 1.2 MPI dawalo rade, 1.2 TSI bylo calkiem przyjemne, ale bez szalenstw.
Dla mnie jak cos ma ponizej 13s do setki to sie da tym calkiem sprawnie jezdzic I do miasta nic wiecej nie potrzeba.
Pamietajcie, ze jesli ktos robi 10kkm rocznie autem do jazdy codziennej, to przewaznie zadowala sie tym, ze auto jedzie, malo pali I na leb nie kapie.
Polo 1.2 TSI spalanie mojej ciezkiej nodze wyszlo 7.2 wiec nawet calkiem przyzwoicie I diesla nie ma co kupowac.
W Polo 1.2 MPI dawalo rade, 1.2 TSI bylo calkiem przyjemne, ale bez szalenstw.
Dla mnie jak cos ma ponizej 13s do setki to sie da tym calkiem sprawnie jezdzic I do miasta nic wiecej nie potrzeba.
Pamietajcie, ze jesli ktos robi 10kkm rocznie autem do jazdy codziennej, to przewaznie zadowala sie tym, ze auto jedzie, malo pali I na leb nie kapie.
Polo 1.2 TSI spalanie mojej ciezkiej nodze wyszlo 7.2 wiec nawet calkiem przyzwoicie I diesla nie ma co kupowac.
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
- sebeks
-
150 tysi w 3 lata to nic. Zrób tyle w rok. Z tym że nie porównuję bo dychawiczne (jak na mnie) 1,6 tdi pod maską w kaście Octavii III. Jak nie dajesz temu zejść poniżej 3000 obr to nawet załadowane pod konkretną górkę potrafi się rozpędzać.... tyle że jakoś tak powoliKabal pisze:W pierwszych sztukach podobno. Podobno opanowane... My mamy w firmie z 15 sztuk. Nie słyszałem o kosztownych naprawach. Jedna miała turbinę wymienianą jeszcze na gwarancji. Reszta jeździ. Pierwsze sztuki dobijają do 150 tys przebiegu w 3 lata.lemur pisze:Tsi hmmmm, to przypadkiem nie w nich zrywały/wyciągały się łańcuchy rozrządu?

Był:Tarpan 1,5 OHV->1,4 DOHC->1,6 DOHC->1,8T DOHC
przecież to męczarnia tak jechać...
miałem epizod przykry, ze podróżowałem jakimś oplem nowomodnym z minisilnikiem. Dodatkowa osoba na pokładzie to odczuwalny spadek mocy był.
Przecież w cenie nowej tej skody można tyle fajnych wozów kupic. I raz w życiu poczują, ze można mieć frajdę z każdego kilometra. No chyba, ze faktycznie traktują auto jak lodówkę..
Ludzie palą pety, jedzą niezdrowo, nie uprawiają aktywności fizycznej, stresują się głupią robotą, wdychają spaliny ale akurat auto będą wybierać rozsądnie. Czad
miałem epizod przykry, ze podróżowałem jakimś oplem nowomodnym z minisilnikiem. Dodatkowa osoba na pokładzie to odczuwalny spadek mocy był.
Przecież w cenie nowej tej skody można tyle fajnych wozów kupic. I raz w życiu poczują, ze można mieć frajdę z każdego kilometra. No chyba, ze faktycznie traktują auto jak lodówkę..
Ludzie palą pety, jedzą niezdrowo, nie uprawiają aktywności fizycznej, stresują się głupią robotą, wdychają spaliny ale akurat auto będą wybierać rozsądnie. Czad