Pick-Up TATA Xenon
Moderator: Marcin-Kraków
Pick-Up TATA Xenon
witam wszystkich.
niedawno nabyłem powyższego Pick-Upa.
Pojazd jest z 2010r, przebieg 26tys km. (2.2 diesel)
mam mały kłopot, żaden mechanik z którym do tej pory rozmawiałem nie chce podjąć się diagnostyki pojazdu.
Mieszkam niedaleko Strzelec Opolskich / Gliwic,
po przejechani 3 tys km, zauważyłem pewne nieprawidłowości:
- po odpaleniu pojazdu po dłuższym postoju (nocnym), silnik wchodzi od razu na wysokie obroty, około 2.5-3k na ok. 2 sek, następnie opada i chodzi normalnie
- po załączeniu 4x4 (nie reduktora!) dzieją się dziwne rzeczy:
* coś jak by blokuje/hamuje samochód, szczególnie jest to odczuwalne przy jeździe ze skręconymi kołami oraz cofaniu
* czuć też wtedy taki zapach jakby palonego sprzęgła, ale nie mam pewności
* grzeje się obudowa tylnego dyfra
Mam pytanie, czy ktoś może polecić kogoś kto zdiagnozuje przypadłość?
Lub może ktoś podsunie jakiś trop?
dziękuje i pozdrawiam wszystkich
niedawno nabyłem powyższego Pick-Upa.
Pojazd jest z 2010r, przebieg 26tys km. (2.2 diesel)
mam mały kłopot, żaden mechanik z którym do tej pory rozmawiałem nie chce podjąć się diagnostyki pojazdu.
Mieszkam niedaleko Strzelec Opolskich / Gliwic,
po przejechani 3 tys km, zauważyłem pewne nieprawidłowości:
- po odpaleniu pojazdu po dłuższym postoju (nocnym), silnik wchodzi od razu na wysokie obroty, około 2.5-3k na ok. 2 sek, następnie opada i chodzi normalnie
- po załączeniu 4x4 (nie reduktora!) dzieją się dziwne rzeczy:
* coś jak by blokuje/hamuje samochód, szczególnie jest to odczuwalne przy jeździe ze skręconymi kołami oraz cofaniu
* czuć też wtedy taki zapach jakby palonego sprzęgła, ale nie mam pewności
* grzeje się obudowa tylnego dyfra
Mam pytanie, czy ktoś może polecić kogoś kto zdiagnozuje przypadłość?
Lub może ktoś podsunie jakiś trop?
dziękuje i pozdrawiam wszystkich
Re: Pick-Up TATA Xenon
Współczujemy.Xenon_76 pisze:niedawno nabyłem powyższego Pick-Upa.
Rozumiemy. (znajdź Albana)Xenon_76 pisze:mam mały kłopot, żaden mechanik z którym do tej pory rozmawiałem nie chce podjąć się diagnostyki pojazdu.
Tak ma być.Xenon_76 pisze:* coś jak by blokuje/hamuje samochód, szczególnie jest to odczuwalne przy jeździe ze skręconymi kołami oraz cofaniu
Możliwe że też tak ma być.Xenon_76 pisze:czuć też wtedy taki zapach jakby palonego sprzęgła, ale nie mam pewności
J.w.Xenon_76 pisze:grzeje się obudowa tylnego dyfra
Nie trzymam Kobiet w domu...
erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra
erpe_roman
Jest tam w reduktorze mechanizm różnicowy międzyosiowy? Nie mogę znaleźć co w napędzie siedzi w tym aucie. Jeżeli nie ma, to hamowanie przy skręcie na 4x4 jest normalne, i nie należy używać 4x4 na twardych nawierzchniach. Jeśli ma ten mechanizm to coś jest nie tak.
Poczytaj ten temat:
http://forum4x4.pl/viewtopic.php?f=14&t=64751
Obudowa dyfra grzeje się jak mocno? Po dłuższej jeździe może być ciepła lub bardzo ciepła... masz w tym moście blokadę LSD? To może się i palić i grzać; i nie powinno tak być, ale to ciężko zdalnie powiedzieć.
Generalnie, ciężko cokolwiek zdalnie powiedzieć zwłaszcza w mocno egzotycznym aucie.
Byłeś w warsztatach zwykłych, czy 4x4? Porządny warsztat 4x4 powinien przynajmniej napęd bez problemów zdiagnozować mając samochód pod ręką.
EDIT: O, uprzedzili odpowiedź widzę

Poczytaj ten temat:
Obudowa dyfra grzeje się jak mocno? Po dłuższej jeździe może być ciepła lub bardzo ciepła... masz w tym moście blokadę LSD? To może się i palić i grzać; i nie powinno tak być, ale to ciężko zdalnie powiedzieć.
Generalnie, ciężko cokolwiek zdalnie powiedzieć zwłaszcza w mocno egzotycznym aucie.
Byłeś w warsztatach zwykłych, czy 4x4? Porządny warsztat 4x4 powinien przynajmniej napęd bez problemów zdiagnozować mając samochód pod ręką.
EDIT: O, uprzedzili odpowiedź widzę

Bardzo dziękuję za konkrety.
Mam przyzwoity serwis 4x4 w Trachach, ale okres Świąteczny nakazuje wstrzemięźliwość.
Nie wiem czy tam siedzi mechanizm różnicowy, do tej pory korzystałem z napędów:
AWD
xDrive
quatro
i offroadowej Gelndy
to tropikalny wynalazek z małą ilością konkretnych informacji w necie.
Mam przyzwoity serwis 4x4 w Trachach, ale okres Świąteczny nakazuje wstrzemięźliwość.
Nie wiem czy tam siedzi mechanizm różnicowy, do tej pory korzystałem z napędów:
AWD
xDrive
quatro
i offroadowej Gelndy
to tropikalny wynalazek z małą ilością konkretnych informacji w necie.
Takayuki pisze:Jest tam w reduktorze mechanizm różnicowy międzyosiowy? Nie mogę znaleźć co w napędzie siedzi w tym aucie. Jeżeli nie ma, to hamowanie przy skręcie na 4x4 jest normalne, i nie należy używać 4x4 na twardych nawierzchniach. Jeśli ma ten mechanizm to coś jest nie tak.
Poczytaj ten temat:
EDIT: O, uprzedzili odpowiedź widzę![]()
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
u rajmunda i braci?Xenon_76 pisze:Bardzo dziękuję za konkrety.
Mam przyzwoity serwis 4x4 w Trachach
spoko.
ogarną. nie ma potrzeby szukania mądrości na internetach.
#noichuj
(...)
dodam, że wiem....
nasłuchałem się: - kup coś popularnego, - po co Ci taki wynalazek, ...itp
autko ogólnie jest sympatyczne, muszę jedynie wiedzieć co w nim siedzi.
Pozdr.
dodam, że wiem....
nasłuchałem się: - kup coś popularnego, - po co Ci taki wynalazek, ...itp
autko ogólnie jest sympatyczne, muszę jedynie wiedzieć co w nim siedzi.
Pozdr.
Tak, Rajmund ma wiedzę i umiejetności.
Swego czasu poskładał mi przeniesienie napędu w gelendzie, a wielu przed Nim rozłożyło ręce i kroiła się droga impreza.
ale się nie wykroiła
Swego czasu poskładał mi przeniesienie napędu w gelendzie, a wielu przed Nim rozłożyło ręce i kroiła się droga impreza.
ale się nie wykroiła

czesław&jarząbek pisze:u rajmunda i braci?Xenon_76 pisze:Bardzo dziękuję za konkrety.
Mam przyzwoity serwis 4x4 w Trachach
spoko.
ogarną. nie ma potrzeby szukania mądrości na internetach.
- sebeks
-
Bordowe to Twoje auto? Parkuje w Gliwicach przy Toszeckiej czasami ?
Był:Tarpan 1,5 OHV->1,4 DOHC->1,6 DOHC->1,8T DOHC
https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/
https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/
srebrne, pojedyńcza kabina.
sebeks pisze:Bordowe to Twoje auto? Parkuje w Gliwicach przy Toszeckiej czasami ?
zawsze myślałem, ze takie wozy kupuje się nowe jak (z jakiegoś nieznanego mi powodu) mus mieć nowe i takie właśnie. A po 3 latach morderczej eksploatacji sprzedaje się za 4% ceny początkowej. Ale kupić sobie takie auto za więcej niż te 4%??
Nie wolałeś kupić 5 lat starszego japońskiego pickupa z rozkminioną mechaniką, dobrą jakością i dostępnością gratów?
nie ma w tym złośliwości - serio pytam..
Nie wolałeś kupić 5 lat starszego japońskiego pickupa z rozkminioną mechaniką, dobrą jakością i dostępnością gratów?
auto kupiłem za b.dobrą kasę, ma niski przebieg 25k, ale jak widać w tym czasie ktoś już mu dał popalić.
Poza tym wyszedłem z prostego zalożenia: w krajach na półkuli pd-wsch TATA ma 80% rynku.
Do Gelendy też są ponoć wszystkie części, ale jak złapałem awarię napędu to okazało się, że jednak nie wszystkie.
Ponadto chłopaki beda mieli poledko doświadczalne
Pozdr.
Poza tym wyszedłem z prostego zalożenia: w krajach na półkuli pd-wsch TATA ma 80% rynku.
Do Gelendy też są ponoć wszystkie części, ale jak złapałem awarię napędu to okazało się, że jednak nie wszystkie.
Ponadto chłopaki beda mieli poledko doświadczalne

Pozdr.
Mroczny pisze:zawsze myślałem, ze takie wozy kupuje się nowe jak (z jakiegoś nieznanego mi powodu) mus mieć nowe i takie właśnie. A po 3 latach morderczej eksploatacji sprzedaje się za 4% ceny początkowej. Ale kupić sobie takie auto za więcej niż te 4%??
wiesz - to nie prom kosmiczny. Raczej prosta konstrukcja i pierwszy lepszy mechanik od 4x4 ogarnie. Tylko za nietyp będziesz płacił, na części czekał itd. Strasznie dużo zachodu jak za woła roboczego..
No jeszcze pół biedy klocki, filtry i sworznie.. ale jak klęknie most albo prawy, dolny wachacz to będą dramat i łzy...
Nie trzymam Kobiet w domu...
erpe_roman
erpe_roman
- gÓral świętokrzyski
- Kontaktowanie:
kluczowym jest za b. dobrą kase 

- Misiek Cypr
-
To nieprawda, Toyota, Nissan I Mitsubishi kroluja w tamtych rejonach, Tata tylko w Indiach ma spory rynek, ale nie 80%.Xenon_76 pisze: Poza tym wyszedłem z prostego zalożenia: w krajach na półkuli pd-wsch TATA ma 80% rynku.
BTW, wyglada ze nic nie masz zepsute, tylko powinienes sie zapoznac z instrukcja obslugi. Twoje auto nie moze jezdzic 4x4 po twardej nawierzchni, jaka jest asphalt suchy lub mokry, czy tez beton.
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
dlatego kupuje się sprawdzone jednostki a też jednak nadal perełki, czyli UZA

spoko luzik
www.wawa4x4.pl
www.wawa4x4.pl