Fiat sedici 4x4 pytanie

- inne samochody terenowe

Moderator: Marcin-Kraków

Malko
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Fiat sedici 4x4 pytanie

Post autor: Malko » wt mar 14, 2017 1:10 pm

Witam.

Ponieważ zmieniły mi się potrzeby i zapatrywania z bardziej "militarnych" na bardziej "cywilne", czyli z Terrano I, przez Scenica RX4, Forestera I tego z reduktorem aż po obecnego X trail, który będzie niebawem przekazany w "dobre ręce", zamierzam zakupić Fiata Sedici 4X4 aby dojeżdżać do pracy. Miszkam w górach i auto z napędem na 4 koła jest uzasadnione.
X trail zamierzam wymienić na inny holownik do przyczepy kampingowej, natomiast Fiat ma być drugim autem w domu w miejsce obecnego 307, który mimo opon zimowych poległ w tym roku na śniegu :)15

Oto fragment artykułu:

"Najważniejszym elementem tego samochodu jest elektronicznie dołączany napęd na 4 koła z trzema trybami pracy: 2WD, 4WD Auto, 4WD Lock. Podczas jazdy w mieście, aby zaoszczędzić trochę paliwa, możemy skorzystać z trybu 2WD, w którym napęd przekazywany jest wyłącznie na koła przednie. Kiedy warunki nieco są nieco gorsze, warto przełączyć system na drugi tryb 4WD Auto – wtedy napęd przekazywany będzie automatycznie między przednią a tylną osią, w zależności od potrzeb. Jeżeli zechcemy zjechać z asfaltu na polną drogę, warto włączyć tryb 4WD Lock – wtedy napęd będzie przekazywany równocześnie na 4 koła, jednak tryb ten może być wykorzystywany jedynie przy niskich prędkościach."

No i w związku z tym mam kilka pytań. Być może ktoś z Was ma/miał lub zna odpowiedzi.

A mianowicie, jak dorozumiem, do klasycznego przedniego napędu, dołączany jest tylny. W sposów elektryczny, za pomocą przełącznika 4WD AUTO i 4WD LOCK.
Czy występuje znaczne opóźnienie w dołączeniu tylnego napędu ?
Czy w przypadku zróżnicowanych sygnałów z czujników ABS, tylny napęd może dołączyć się automatycznie, gdy przełącznik pozostaje w trybie 2WD ? Czy były jakieś wersje tego Fiata wyposażone w mechanizm o ograniczonym poślizgu ?
Jaki jest stosunek przekazu mocy między osiami w trybie 4WD AUTO i 4WD LOCK ?

Oraz osobne pytanie, czy można to auto podnieść delikatnie, przez wstawienie podkładek gumowych pod/nad sprężyny (czy jest np wystarczający zapas na przewodach hamulcowych czy innych elementach) ? Nie zamierzam go topić w bagnie a jedynie założyć łańcuchy i przebić się przez kilkunasto centymetrowe zaspy śniegu (w tym roku było w okolicy max 42 cm śniegu).

Zapraszam do tematu.

Awatar użytkownika
jradek

Re: Fiat sedici 4x4 pytanie

Post autor: jradek » wt mar 14, 2017 1:25 pm

Dobrze trafiles.
:)21
Wlasciwie co drugi user tego forum ma sediczi.
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » wt mar 14, 2017 1:51 pm

Moze zapytaj o Suzuki SX4, to to samo auto.

2WD, to 2WD
4WD auto, to tyl wlacza tylko wtedy gdy jest uslizg miedzy osiami
4WD lock, na stale wlaczony naped 4x4 ale tylko do jakiejs predkosci, ale nie wiem czy sprzeglo plytkowe, czy cos innego.
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044

Awatar użytkownika
montero

Post autor: montero » sob mar 18, 2017 12:04 am

http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f=24&t=105861
jeżdziłem tylko benzyną 1.6 chyba .Dziwne auto .4WD40 auto będzie pewnie dołączał na poślizgu a lock to pewnie 50/50 z całą skutecznością sprzęgnięcia na 100% czyli pewnie z 70% nie na sztywno , bo by jakiś obywatel by poukręcał wszystko na asfalcie .Myślałem o takiej osobówce ale silnik jedynie 2.0 reno jest jadowity ale pewnie wymagajacy .Nie było egzemplarza odpuściłem.
https://www.youtube.com/watch?v=f_4R5xrpqt4
"Autoktóreniepływajestjakłódkabezskrzydeł"

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne samochodziki”