Co można, a czego nie można z nadwoziem...

- inne samochody terenowe

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
Tomb
Kontaktowanie:

Co można, a czego nie można z nadwoziem...

Post autor: Tomb » pt lut 04, 2005 5:33 pm

Pytanie takie: do jakiego stopnia legalne są przeróbki nadwozia? Czy naprzykład, na legalny pojazd moge własnoręcznie wykonać karoserie np. replikę innego, albo zupełnie własny pomysł, ale wykorzystujący elementy ( zwłaszcza te gdzie są numery tej starej karoserii ). Oczywiście mowa o samochodzie z ramą nośną.
Rosyjska myśl techniczna rules!

Awatar użytkownika
Drako

Kontaktowanie:

Post autor: Drako » pt lut 04, 2005 6:33 pm

jezeli w dowodzie masz gaz 66 a nadwozie z poloneza to wielkiego umyslu nie trzeba zeby " rozgrysc niecny plan". ale jezeli , nadwozie przypomina gaza , to mysle ze nie bedzie wiekszych problemow ( zwlaszcza ze malo kto rozroznia gaza 69 czy 66 . ale jak sie maja dopierdolic to i dac sie dopier,dola

Awatar użytkownika
Tomb
Kontaktowanie:

Post autor: Tomb » pt lut 04, 2005 7:21 pm

Mnie ciekawi jaka jest legalność takiego przyczepienia, bo np. tiuning optyczny, czy fakt że ten sam samochód ma różne rodzaje nadwozia jest legalny. Jeżeli ktoś na poloneza założy sobie plastikową bude ferrari to co musi zrobić? Na sam-a rejestrować?

Awatar użytkownika
Jerry

Post autor: Jerry » pt lut 04, 2005 7:29 pm

Leganie to nie mozna chyba ze rejestrujesz jako SAM.
Jak bys na to nie patrzyl jest to zmiana w stosunku do fabryki.
A w zyciu bywa roznie. Z policja i na przegladach ...
tak jak z lekarzami :)21
Disco 300 ES

Awatar użytkownika
sciba

Post autor: sciba » pt lut 04, 2005 11:03 pm

Drako pisze:jezeli w dowodzie masz gaz 66 a nadwozie z poloneza to wielkiego umyslu nie trzeba zeby " rozgrysc niecny plan". ale jezeli , nadwozie przypomina gaza , to mysle ze nie bedzie wiekszych problemow ( zwlaszcza ze malo kto rozroznia gaza 69 czy 66 . ale jak sie maja dopierdolic to i dac sie dopier,dola
Ja nie wiem czy smerf by odroznil GAZA od UAZA :)21 kiedys z kumplem jechalem iltisem i jak nas glina zatrzymal to sie zapytal czy to plywa :)20
Stare eskimoskie powiedzanie - " pamietaj, nigdy nie jedz żółtego śniegu "

Awatar użytkownika
Drako

Kontaktowanie:

Post autor: Drako » pt lut 04, 2005 11:36 pm

ale i tak kzdy to łazik
ja mam SAM-a
suka z buda willysa. na poczatku chcialem jezdzic z papirami z suzi= bez szans. ale posiadanie sama ma swoje plusy. mam tylko jedna tabliczke "zastepcza" i dowod :)21

Awatar użytkownika
Tomb
Kontaktowanie:

Post autor: Tomb » sob lut 05, 2005 12:01 am

Drako pisze:ale i tak kzdy to łazik
ja mam SAM-a
suka z buda willysa. na poczatku chcialem jezdzic z papirami z suzi= bez szans. ale posiadanie sama ma swoje plusy. mam tylko jedna tabliczke "zastepcza" i dowod :)21
Też sie zastanawia czy Sama nie zrobić. W sumie troche kasy więcje włoże i spokuj, ale z drugiej strony musiał bym silnik z normą Euro2 kupić. Poazatym na przeglądzie mogą dowolną ilość razy występować o opinie rzeczoznawcy... no i wogóle niewiadomo czego jeszcze sie doczepią...

Awatar użytkownika
Albert_N

Post autor: Albert_N » sob lut 05, 2005 8:27 am

ale teraz jakos pokomplikowane jest rejestrowanie SAMa chyba- zmienily sie ponoc przepisy jakis czas temu.
Pozdrawiam, Albert
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9

Awatar użytkownika
Tomb
Kontaktowanie:

Post autor: Tomb » sob lut 05, 2005 10:32 am

Dzwoniłem na stacje okręgową ( bo nie prawda, że tylko trzy ośrodki w Polsce robią - każdy starosta moze wydać uprawnienia stacji kontroli pojazdów do pierwszego przeglądu SAMA), przegląd u nas kosztuje ok 700zł - szefa nie było i z pracownikiem gadałem. Do tego za każdą wątpliwość mogą dowalić opinie rzeczoznawcy (koszt nie mniej ja 100pln). No i SAM musi wszystkie aktualne normy spełniać.
A procedura wygląda tak: składa się wniosek do wydziału komunikacji. Tam dają tymczasowe numery, tablice czyli zezwolenie na przejazd i skierowanie na przegląd. Wypełnia się formulaż z danymi technicznymi sama i z tym jedzie sie na przegląd. Jeżeli na przeglądzie wszystko przechodzi, to nabijają numery - chyba pojedyncza tabliczka. Z papierami od diagnosty do urzędu i już normalna rejestracja.

A to co sie zmieniło, to zdaje sie to, że rama musi być wykonana własnoręcznie, a na silnik trzeba mieć papiery - ale nie jestem pewny czy już wcześniej tak nie było...

Awatar użytkownika
Drako

Kontaktowanie:

Post autor: Drako » sob lut 05, 2005 10:43 am

tak. rama wlasnorecznie tzn- ja mam z suzuki ale trzba bylo stworzyc dokumentacje ( wyjresy, rysunki) jakby byla budowana. jest jeszcze duzo problemow, z roznymi pierdu pierdu ... migacze, chlapacze, hamulce .... no i norma :)21

Awatar użytkownika
Tomb
Kontaktowanie:

Post autor: Tomb » sob lut 05, 2005 10:57 am

Drako pisze:tak. rama wlasnorecznie tzn- ja mam z suzuki ale trzba bylo stworzyc dokumentacje ( wyjresy, rysunki) jakby byla budowana. jest jeszcze duzo problemow, z roznymi pierdu pierdu ... migacze, chlapacze, hamulce .... no i norma :)21
CHodzi o norme spalin? czy jakąś inną...

marcinsokol

Post autor: marcinsokol » sob lut 05, 2005 4:42 pm

z samem co pol roku sie jezdzi na przeglad techniczny?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne samochodziki”