Juz troche wspomnialem wczesniej w temacie Iveco ale moze zaczne od poczatku. Potrzebuje auto dostawcze z rama pod zabudowe i kabina 3 osobowa - cos typu Boxer, Master, Mascott, Ducato itp. Sprawa o tyle bardziej jest skomplikowana ze auto to musi posiadac naped 4x4 do tego jeszcze PTO z wyjsciem na tyl i ewentualnie reduktor. Ponadto musi miec ladownosc kolo 1200kg i mase calkowita dopuszczalna 3490kg

Wymagania stawiam duze ale niestety takie auto potrzebuje aby na nim posadzic wiertnice. Niestety jak narazie znalazlem tylko Fiata Ducato i Sprintera i Gazele. Ten pierwszy jakos mnie nie przekonuje (polosie na homikinetykach i viskoza) - mam obawy ze przy ciezkiej pracy bedzie mi sie to sypac. Drugi natomiast - oczywiscie powala cena. Trzeci - gazela ma wszystko co mi potrzeba tylko nie mam zamiaru sie przesiadac z 452 do Gazeli - chcialbym cos bardziej cywilizowanego
Wpadlem na opcje ze kupie Renaulta Mascotta i zapodam mu przedni i tylny most z Patrola + reduktor z Robura. Niestety wiaze sie to z usunieciem ABS-u (to akurat dla mnie nie problem) ale wiekszy problem jest z wasem przekladni kierowniczej. Wtajemniczeni zapewne wiedza ze w Mascocie uklad kierowniczy jest bardzo podobny do ukladu stosowanego w Uazie 452 i w Gazie 66 - tzn was przekladni nie chodzi na boki tylko przod tyl. To wymaga dorobienia nowej lapy zwrotnicy mostu- a jak wiadomo oryginalna kuta jest najlepsza i najbardziej wytrzymala. Moze ktos przerabial lape mosty patrolowego do takich celow

- wiec prosze sie nie krepowac.
Druga sprawa - moze ktos podpowie jakie samochody dostawcze jeszcze produkuja w opcji 4x4 w tanazu do 3,49 tony
UAZ 452D, 469B, mocno motany wrangler - do zabawy, GrVitara '07 , XC60 II - na co dzień