VW Golf Country
Moderator: Marcin-Kraków
VW Golf Country
Witam wszystkich!!
Pytanie szybkie i proste: kumpela chce kupić powyższą maszynę - czy ktoś zna stronę , jakieś wypowiedzi , cokolwiek... Ale chodzi tylko o Country (starałem się ją namówić na syfa ale to nie to - jak twierdzi) Proszę o cokolwiek a jeżeli coś to nawet auto podobnew cenie i parametrach. Ja nie wiem nic na temat tego auta a chcę , żeby nie wtopiła z góry dzięki
pozdrawiam.
Pytanie szybkie i proste: kumpela chce kupić powyższą maszynę - czy ktoś zna stronę , jakieś wypowiedzi , cokolwiek... Ale chodzi tylko o Country (starałem się ją namówić na syfa ale to nie to - jak twierdzi) Proszę o cokolwiek a jeżeli coś to nawet auto podobnew cenie i parametrach. Ja nie wiem nic na temat tego auta a chcę , żeby nie wtopiła z góry dzięki
pozdrawiam.
Nie ma nic niezniszczalnego w terenie...
Oglądałem z bliska tylko jednego VW Golfa II Country, więc moja wiedza na ten temat jest raczej niewielka.
Najpierw trzeba sobie powiedzieć, że to nie jest i nigdy nie będzie TERENÓWKA.
Oglądany przeze mnie egzemplarz miał ramę, reduktora brak, napęd na koła przednie, tył załączany automatycznie przez wisko w momencie poślizgu tylnych kół (teoretycznie).
Wisko w aucie 12-15 letnim może działać kiepsko, albo wcale i nie wiem jak jest z dostępnością części.
Silnik benzynowy 4R 1,8 8V 100 KM - silnik względnie tani w utrzymaniu, bo bardzo popularny, części dostępne, ceny przyzwoite.
Po oglądnięciu tego jednego egzemplarza przeszło mi całkowicie.
Pamiętam, że kiedyś na Allegro (chyba) był jeszcze Golf III Country, ale to chyba była jakaś zmota.
Może ktoś jeszcze wypowie się na ten temat ?
Najpierw trzeba sobie powiedzieć, że to nie jest i nigdy nie będzie TERENÓWKA.
Oglądany przeze mnie egzemplarz miał ramę, reduktora brak, napęd na koła przednie, tył załączany automatycznie przez wisko w momencie poślizgu tylnych kół (teoretycznie).
Wisko w aucie 12-15 letnim może działać kiepsko, albo wcale i nie wiem jak jest z dostępnością części.
Silnik benzynowy 4R 1,8 8V 100 KM - silnik względnie tani w utrzymaniu, bo bardzo popularny, części dostępne, ceny przyzwoite.
Po oglądnięciu tego jednego egzemplarza przeszło mi całkowicie.
Pamiętam, że kiedyś na Allegro (chyba) był jeszcze Golf III Country, ale to chyba była jakaś zmota.
Może ktoś jeszcze wypowie się na ten temat ?
Pozdrawiam
pedro3
[było: Pajero II, Frontera B, Jeep GC WJ, Outlander III; jest: Ford Edge]
pedro3
- mazurkas007
-
jak ma to byc cos z glofa
to moze lepiej takie na dobrej ramce - ostatecznie
http://foto4x4.pl/galeria/index.php?twg ... oss.ch.jpg
to moze lepiej takie na dobrej ramce - ostatecznie
http://foto4x4.pl/galeria/index.php?twg ... oss.ch.jpg
MUTSY
-
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Hej!
Chciałebym przerobić mojego VW golf III kombi na terenówkę.
Polecacie jakieś roziązania?
Robił/widział już ktoś z was takie coś ?
Opłaca się, czy strata czasu/kasy ?
Nie potrzebuję auta na ciężki teren, chcę go podnieść, pomalować i wystroic na rozgrywki militarne (ASG) na poligonie.
Poradźcie koledzy
Z góry dzięki
Chciałebym przerobić mojego VW golf III kombi na terenówkę.
Polecacie jakieś roziązania?
Robił/widział już ktoś z was takie coś ?
Opłaca się, czy strata czasu/kasy ?
Nie potrzebuję auta na ciężki teren, chcę go podnieść, pomalować i wystroic na rozgrywki militarne (ASG) na poligonie.
Poradźcie koledzy

Z góry dzięki

Proponuję, żebyś przejrzał:
http://www.rajdy4x4.pl/gielda/index.php ... +Z+U+K+A+J+
Jest tu taka zmota z nadwoziem VW Golfa.
http://www.rajdy4x4.pl/gielda/index.php ... +Z+U+K+A+J+
Jest tu taka zmota z nadwoziem VW Golfa.
Pozdrawiam
pedro3
pedro3
-
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Kurcze, rzeczywiście zmotany ten Golf....
Czyli lepiej nie babrać się w to, bo szkoda nerwów....
W takim razie opchnę mojego golfa, ale nie wiem co zakupić ?
Autko do lekkiego terenu po poligonie, wygodnego i przestrzennego
(odpowiednik mojego KOMBI) , silnik diesel tdi max 2.0,
żeby się w koleinach błotnych nie zawiesił.
Podsuńcie jakąś alternatywę, bo naprawdę się zamotałem i nie wiem co czynić....
Moim golfem jeździ mi się zajefajnie, jestem z niego niesamowicie zadowolony, a jednak chciałbym w teren wjechac i się nie wykrzaczyć.
Co jest jego najlepszym odpowiednikiem (wygoda+funkcjonalność) ?
Chciałbym zostać softowym offroadowcem
(na hardcorowy narazie mnie nie stać, ale plany są)
Przepraszam za offtopa, ale to powiązane z VW, zresztą nie znalazłem na forum tematu dla początkujacych :/
Czyli lepiej nie babrać się w to, bo szkoda nerwów....
W takim razie opchnę mojego golfa, ale nie wiem co zakupić ?
Autko do lekkiego terenu po poligonie, wygodnego i przestrzennego
(odpowiednik mojego KOMBI) , silnik diesel tdi max 2.0,
żeby się w koleinach błotnych nie zawiesił.
Podsuńcie jakąś alternatywę, bo naprawdę się zamotałem i nie wiem co czynić....
Moim golfem jeździ mi się zajefajnie, jestem z niego niesamowicie zadowolony, a jednak chciałbym w teren wjechac i się nie wykrzaczyć.
Co jest jego najlepszym odpowiednikiem (wygoda+funkcjonalność) ?
Chciałbym zostać softowym offroadowcem

(na hardcorowy narazie mnie nie stać, ale plany są)
Przepraszam za offtopa, ale to powiązane z VW, zresztą nie znalazłem na forum tematu dla początkujacych :/

Proponuję poczytać dział "Kia" na tym forum - ochota na Sportage sama przechodzi.golony pisze:ja bym sportaga zanabyl spory i tani i juz w teren gotowy albo witare
Na pewno Vitara byłaby lepszym wyborem, ale nie wiem czy była produkowana wersja z dieslem.
Pozdrawiam
pedro3
pedro3
-
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C1406835
Czyli cosik takiego i powinno mi odpowiadać
Dzięki za podpowiedzi, będę poszukiwał najtańszej opcji i zbierał na nią pieniążki
Pozdrawiam
Czyli cosik takiego i powinno mi odpowiadać

Dzięki za podpowiedzi, będę poszukiwał najtańszej opcji i zbierał na nią pieniążki

Pozdrawiam

Re: VW Golf Country
No to spokójmela pisze:Witam wszystkich!!
pozdrawiam.

- ten "kraj" to niech nie liczy że będzie taki tani i pospolity w utrzymaniu jak VW II
-dziewczyny moim zdaniem lepiej się prezentuja w szybkich płaskaczach
(najlepiej czerwonych

Frontera 2.2 DTI
Samurai Santana 1.3
Samurai Santana 1.3
-
Znam leśnika w lubuskim, który załozył wachacze i amory od pasata do Golfa II-ki. Nie wiem, ile czasu stracił na przymiarki, ale prześwit miał przyzwoity, a na czarnym do 100 km/h bez problemów...mazurkas007 pisze:Wybryk VW od którego lepiej trzymać się z daleka.
Jednak nie zamienił bym się z nim nawet z dopłatą

Ostatnio zmieniony ndz lut 10, 2008 10:44 pm przez Piotr Karcz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- jestem tu nowy...
Napęd tego wynalazku ma zaskakującą cechę-gdy jedno przednie koło straci przyczepność, to nie ciągnie też cały tył - drogi kolego bardzo sie mylisz , w countrym naped przedni jest głownym napędem a gdy zachodzi różnica predkości obrotowych koł jezdnych załacza sie tył -w moście jest sprzegiełko jednokierunkowe {tak jak w rowerze górskim-do tyłu możesz pedałowac ile chcesz i nie pojedziesz ale do przodu bedzie ciągło}dodatkowo na tym znajduje sie sprzegło kłowe do blokady sprzegiełka jednokierunkowego{podczas jazdy do tyłu tylko naped przedni by był} w praktyce tylko z wyglądu skrzyni biegów mozna stwierdzić ze naped tylni jest brany z półośki-i to jest błąd , w przystawce tylnego napędu znajduje sie tuleja która łączy przekladnie głowną z przekładnią kątową do tylnego napędu- od 2 lat jestem posiadaczem golfa country i powiem wam ze to autko daję radę w razie pytan gg 8485597
-
- jestem tu nowy...
Po pierwsze QUATTROtak jest,lepiej juz golfa syncro, który jest calkiem plaskaty a ma naped podobny jak stare audi quatro

Napęd w golfi syncro jak i w country jest IDENTYCZNY.
Poprostu Country jest posadzonym na ramie Syncro.
Albo nieumiesz obchodzić się z autem 4x4 albo dwa razy miałeś klinicznie niezywe napędy,zajechane przez użytkownika bądź zmeczone najechanymi km.Trzymać się z daleka od tego
Dwa wyjazdy w lekki teren dwa razy rozwalona skrzynia rozdzielcza a to nie tania sprawa. Nie polecam.
Tak sie składa że mam przerobione VW Corrado na 4x4 (jako jedyne w Polsce Corrado Syncro zreszta), i dzielnine wytrzymuje to co zada przeszło 250 konny turbodoładowany silnik...tak że jest to dość wytrzymały napęd.
Większej bzdury o tym napędzie nie słyszałemNapęd tego wynalazku ma zaskakującą cechę-gdy jedno przednie koło straci przyczepność, to nie ciągnie też cały tył (wał przekazuje napęd na tylną oś właśnie od jednej z przednich półosi)
Znam leśnika w lubuskim, który załozył wachacze i amory od pasata do Golfa II-ki. Nie wiem, ile czasu stracił na przymiarki, ale prześwit miał przyzwoity, a na czarnym do 100 km/h bez problemów...
Jednak nie zamienił bym się z nim nawet z dopłatą

Świadczy to jedynie o tym że nigdy niemiałeś doczynienia-czytaj nie widziałes ,z tym napędem

Moment jest NIEZALEŻNIEprzekazywany na każdą oś!!
Powiem więcej...Jezeli zdejmiesz którekolwiek z kól,teoretycznie mozesz jechać,wlasciwosci syncro na to pozwolą!!
I teraz najciekawsze...
SYNCRO TO STAŁY NAPĘD,nic się tam nie dołacza...napęd na koła przednie, tył załączany automatycznie przez wisko w momencie poślizgu tylnych kół (teoretycznie).
Wisko w aucie 12-15 letnim może działać kiepsko, albo wcale
Głupoty pleciecie...
Terrano I 3.0 V6
VW Corrado 4X4 2.0 16vTurbo
VW Corrado 4X4 2.0 16vTurbo
Ty tez pleciesz glupoty bo jezeli moment jest przekazywany niezaleznie, czytaj: ma międzyosiowy mechanizm roznicowy, to jezeli zdejmiesz jedno kolo z ktorejkolwiek osi to pojedziesz...ale jak go popchniesz 
Chyba ze ma wisko tak jak ktos wyzej pisal...wiec sie zdecyduj bo Twoje wersje sie nie zgadzaja...

Chyba ze ma wisko tak jak ktos wyzej pisal...wiec sie zdecyduj bo Twoje wersje sie nie zgadzaja...
Ostatnio zmieniony ndz lut 10, 2008 8:17 pm przez Qbartx, łącznie zmieniany 1 raz.
Xj renix 4.0 pickup 2door,springi tyl, besterlocker, 35"
ZJ 4.0 up3.5" 31x10.5 mt
ZJ 4.0 up3.5" 31x10.5 mt
-
- jestem tu nowy...
-
- jestem tu nowy...
- Misiek Bielsko
-
- Kontaktowanie:
Wszystko do tego momentu jest prawda, natomiast przyjmij, ze syncro to nie jest staly naped, chyba ze zamordowales wiskoze i spiela sie na stale - dzieje sie tak czesto po jej przegrzaniu.vwcorjacek pisze: SYNCRO TO STAŁY NAPĘD,nic się tam nie dołacza...
Głupoty pleciecie...
Syncro - wiskoza,
Quattro - dyfry zwykle lub torseny.
Ile jeszcze razy mozna pisac o tym samym....
No wlasnie... wiec costam sie jednak dolacza kolego...nie pisz wiec ze ktos plecie glupoty skoro robisz to sammiędzy tylną a przednią osią, znajduje się sprzęgło lepkościowe. Jest ono umieszczone w obudowie przedniej przekładni. Jest to sprzęgło wiskozowe zbudowane podobnie do sprzęgła wielotarczowego ciernego

Xj renix 4.0 pickup 2door,springi tyl, besterlocker, 35"
ZJ 4.0 up3.5" 31x10.5 mt
ZJ 4.0 up3.5" 31x10.5 mt