Pierwsze 4x4 za max 10k E; (~40k pln)?

- inne samochody terenowe

Moderator: Marcin-Kraków

Peacemaker
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Pierwsze 4x4 za max 10k E; (~40k pln)?

Post autor: Peacemaker » śr wrz 20, 2006 10:06 pm

Witam wszystkich bardzo serdecznie.
Mam na imię Marcin, jestem z Bydgoszczy. Od 5 lat jeżdżę 110 konną Octavią. Od przyszłego miesiąca planuję przesiadkę do innego auta.
Od jakiegoś czasu przeglądam forum i mam kompletny bałagan w głowie. Jeśli możecie poświęcić chwilę i nieco ukierunkować mnie, byłoby fajnie.

Na zakup auto mogę maksymalnie przeznaczyć ~40k pln co jest górną granicą. Nieprzekraczalną razem z opłatami. Zamierzam auto sprowadzić osobiście zza zachodniej granicy.
Nie intersuje mnie jazda po pachy w wodzie i błocie po leśnych drogach.
Normalne użytkowanie w lekkim terenie (a za taki uważam nasze kochane, krajowe drogi) plus dojazdy po nieutwardzonym gruncie.
Auto powinno być duże, wygodne, porządne fotele, zabrać czteroosobową rodzinę plus bagaż i nie stękać w czasie jazdy.

W kwocie jaką dysponuję znajdzie się kilku kandydatów, ale jak wiadomo wybór może być jeden. Proszę Was o parę słów komentarza.

1. Opel Frontera Limited z silnikiem 2.2 dti 116km.
Hmmm.. roczniki '99 - '01 są w zasięgu cenowym. wyposażone w poduchy, abs, klimę, nawet kontrolę trakcji. podoba mi się buda, jednak nie miałem okazji zasiąść w takim modelu. kultura pracy, odejście przy wyprzedzaniu, etc ?
Często oferowane są modele 3.2l 204km, wszystko fajnie, ale czy manual, czy automat ? Jeśli automat, to jak zmienia biegi, ile ich jest, jaka kultura pracy, etc ?

dot. obu - awaryjność modelu jako całość ?

2. Jeep Grand Cherokee z silnikiem 4.0 lub 4.7,
ale zagazować ? prawie jak świętokradztwo ;)
Można w tej cenie nabyć auto z rocznika '99 - '00, w nowej budzie, z fajnym wnętrzem, etc.
Koszty eksploatacji mogą się jednak okazać niezłym szokiem (octavia nie bierze więcej niż 7/7,5l on przy "desce" dając dużą radość z jazdy)
Jest wersja Laredo - o co chodzi?

3. Land Rover Range Rover z silnikiem 2.5 td (chyba to jest 2.5 tds z bmw) i najczęściej występuje w automacie. Przebiegi też najczęściej kosmiczne - powyżej 200tk.
pytania jak wyżej.

4. Mitsubishi Pajero - raczej nic w tej cenie nie znajdę :(
5. Nissan Patrol - j.w. :(

Generalnie nie mam czasu ani chęci martwić się o to czy auto rozłoży się jak będę wracał wieczorem do domu i nie zamierzam między zmianami oleju witać się z serwisem ;) Może to zbyt optymistyczne, ale cóż...

Wiem, że tego typu auta nie są demonami prędkości, etc. Ja już też wyrosłem z rwania spod świateł. Moc jest jednak niezbędna w sytuacjach awaryjnych czy w momencie wyprzedzania, więc autem które śmiga jak vw transporter 2.4 td jeździć bym nie chciał ;)

pozdrawiam,

Peacemaker.

edit :
a może jeszcze coś innego? może generalnie źle szukam?
Ostatnio zmieniony śr wrz 20, 2006 10:20 pm przez Peacemaker, łącznie zmieniany 1 raz.

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » śr wrz 20, 2006 10:13 pm

:o
Nawet w erze tak nie dopasują
:)21
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Peacemaker
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Peacemaker » śr wrz 20, 2006 10:21 pm

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » śr wrz 20, 2006 10:36 pm

Terenowy a plaskate to dwa inne światy :lol: i na początku ciężko jest się dopasować najpierw poproś kogoś żeby pojeżdzić trochę na próbę i zobacz oraz się zastanów czy nie kupić oktawki 4x4 :)21
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Awatar użytkownika
pavvel
Kontaktowanie:

Post autor: pavvel » śr wrz 20, 2006 10:42 pm

jest tylko jedna opcja

Uaz z Andorią :)21
Czasami wychodzi lepiej niż planujesz-pomyślał mąż,gdy rzucił młotkiem w kota,a trafił w żonę

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » śr wrz 20, 2006 10:44 pm

pavvel pisze:jest tylko jedna opcja

Uaz z Andorią :)21
Ale to dla wyjątkowych twardzieli :)21
lub wyjątkowych ....................*

* - według uznania

marcinsokol

Post autor: marcinsokol » czw wrz 21, 2006 8:13 am

szczerze kup sobie subaru forestera co dla ciebie it ak bedzie super terenowka

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » czw wrz 21, 2006 8:19 am

że tak spytam
skoro nie chcesz jeździć w terenie to po co Ci samochód "terenowy"?
miej świadomość, że jest mniej ekonomiczny, mniej dynamiczny, już nie poszalejesz na zakrętach i nie będzie tak łatwo pokonać 1000km autostradą do Rijeki :wink:

Awatar użytkownika
selim

Post autor: selim » czw wrz 21, 2006 8:23 am

Gdzie widziałeś T4 2.4td ...?

Piotr L

Post autor: Piotr L » czw wrz 21, 2006 9:21 am

że tak spytam
skoro nie chcesz jeździć w terenie to po co Ci samochód "terenowy"?
miej świadomość, że jest mniej ekonomiczny, mniej dynamiczny, już nie poszalejesz na zakrętach i nie będzie tak łatwo pokonać 1000km autostradą do Rijeki
:)2

Pomyśl o jakimś SUV - ie

znajomi mają ToYote Rav 4 2,0 tdi 5D - bardzo przyjemny samochodzik
polecam :)2 Dynamiczny idealny na miasto jak i na wakacje.
Y60 + 2" na 34" AT , D22 + 2" na 31' AT

Peacemaker
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Peacemaker » czw wrz 21, 2006 1:24 pm

Transporter 2.4d - sorki. taki jeździ w firmie.

Forester jest jakiś taki... bleee, próbowałem szukać w nim tego ukrytego pieeee :lol: ale bez rezultatu :P
Co do Rav4 myślę, że jest zwyczajnie za mała.

terenówka - bo mi się podobają, ale może faktycznie lepiej rozejrzeć się za jakimś audi 2.5 w dieslu quatro czy coś ? zapraszam do dyskusji...

Peacemaker.

marcinsokol

Post autor: marcinsokol » czw wrz 21, 2006 1:37 pm

ale moze sie przejedz tym bee zoabczysz jakie do d ma zawieszenie twojej octawi ale ty chyab cchesz jedynie sie pokazywac

Peacemaker
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Peacemaker » czw wrz 21, 2006 2:28 pm

marcinsokol pisze:ale moze sie przejedz tym bee zoabczysz jakie do d ma zawieszenie twojej octawi ale ty chyab cchesz jedynie sie pokazywac
:lol: pokazywać się? że niby prezentować to ukryte pieee? :lol:
hmmm.. tak, to dobry pomysł, tylko nie bardzo jest skąd wytargać takie auto na przejażdżkę. dosyć rzadki okaz, ale poszukam....
A jaki to to ma bagażnik? bom się przyzwyczaił do pakownego i mniejszy będzie cokolwiek nie na miejscu ;)

Awatar użytkownika
zu-tec

Post autor: zu-tec » czw wrz 21, 2006 3:02 pm

Volvo XC70 - dobry wygląd, duży prześwit z płaską jak stół podłogą, miętki jest w sam raz (dzięki czemu
dobry wykrzyż ma :wink: :)21 ), na śniegu/trawie haldex da radę, dobrze się starzeje, załapiesz się na rocznik 99 (benzyna).... :)2
JimnyJeans + 2" - jeździmy bez śladów :)

Awatar użytkownika
mazurkas007

Post autor: mazurkas007 » czw wrz 21, 2006 3:15 pm

Ja ci kolego mogę napisać dwa słowa o Frotce 3.2 rocznik 2000 z manualem.

1. Komfort jazdy : nie mam zadnych uwag, jeździ sie prawie jak osobówką ( mówie prawie bo zachowanie na drodze wysokiego i ciężkiego auta jest inne jak osobówki ). Z przodu miejsca jak w salonce i nawet przy maks cofniętych fotelach z tyłu też więcej niż dużo. Prędkość przelotowa dla tego auta to tak 110-120 km/h - oczywiście bez problemu idzie i 180km/h ale dla podanych przelotowych prędkości auto spala w ilościach do zaakceptowania i szum powietrza nie daje się we znaki ( terenowe auta sa wysokie i raczej wzorem aerodynamiki tez nie są więc nie spodziewaj się ciszy jak w osobówce ). Bagażnik mógł by być minimalnie większy ( czytaj dłuższy ) ale jak dla mnie i żonki jest aż nadto pojemny. Regularnie kursuję tym autem Polska - Rosja ( w jedną stronę 1450 km ) i wierz mi że nie jest to trasa męcząca, spokojnie można przejechać bez bolących pleców czy innych dolegliwości.

2. Silnik i układ napędowy : świadomie wybrałem auto z manualem bo po pierwsze automatów jakoś nie lubię a po drugie słyszałem wiele niepochlebnych opinii o automatach we Frotce. Jak kupowałem auto miało przebieg troszke ponad 110kkm teraz ma prawie 135kkm. W tym czasie pojawiły się dwa problemy z silnikiem :wymieniłem przepływomierz, przestał palic jeden cylinder ( okazało się że z paliwem poleciał jakiś syf i zapchał sie jeden wtryskiwacz ) obecnie troszkę bujają wolne obroty i trzeba wymienić silniczek krokowy. Poza tym wszystko ok. Mocy temu silnikowi nie brakuje, ale żeby poszaleć trzeba go deptać do wysokich obrotów - w czasie jazdy np 100 km/h redukujesz z czwórki na piątkę i auto wyrywa do przodu jak wściekłe, tak że z wyprzedzaniem nie ma problemów.Przy normalnej jeździe z prędkością 110 - 120 km/h auto spala pomiędzy 10 a 11,5 litra na sto. Raz jednak spieszyło mi sie do Poznania i pociskając autostradą non-stop 140-150 spalanie wyszło 14,5 litra. po mieście spalanie oscyluje około 12 - 13 litrów.

3. Sprawność w terenie - ja ostatnio weryfikowałem terenowość Frotki w Bieszczadach i daje radę bez problemu. Dla takiej jazdy jak piszesz wystarcza bez uwag.Po włączeniu reduktora, przy takim silniku, o braku mocy po prostu nie wypada wspominać.

4. Serwis ( jesłi będziesz to auto serwisował w ASO ) : słyszałem wiele bardzo złych uwag na obsługę Fronter w ASO, ja osobiście złego słowa na serwis w którym obsługuja moją Frotkę powiedzieć nie mogę. Ale wiadomo serwisy są różne - sam tego doświadczyłem ostatnio w Krakowie ( kto ze mną był to wie o co chodzi ). Większość części jest dostępna od ręki, jakieś trudniej spotykane serwisy mają po dwóch - trzech dniach.

4. Krótkie podsumowanie : Frontera to auto którym jeździ się jak wielkim kombi ale daje radę bez problemu i w trudniejszym terenie. Idealne jako auto rodzinne na długie trasy i weekendowe wypady.Przy silniku 3.2 minusem jest spalanie na poziomie 11-12 litrów ale jak ktoś kupuje silnik 3.2 benzyne to nie ma co liczyć na 5-6 litrów.
Jest 4x4 - rusza wyścig zbrojeń
im większa zmota - tym dalej trzeba iść po traktor

marcinsokol

Post autor: marcinsokol » czw wrz 21, 2006 6:58 pm

Awatar użytkownika
Galik

Post autor: Galik » czw wrz 21, 2006 7:10 pm

forester troche mały ale subaru outback w sam raz :)2
audi tez bardzo fajne autko :)2
pozdrawiam

Peacemaker
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Peacemaker » pt wrz 22, 2006 8:12 am

mazurkas007 pisze:Ja ci kolego mogę napisać dwa słowa o Frotce 3.2 rocznik 2000 z manualem.
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi/podpowiedzi.
co do Twojej frotki, Mazurkas007, nie mieszkamy specjalnie daleko od siebie. Czy może w któryś weekend, kiedy odwiedzę rodzinę pod Inowrocławiem, urwę się i pognam do Konina na parę chwil? Może byś pokazał co i jak, pogadalibyśmy? Co myślisz?

A może ktoś z forumowiczów jest z Bydgoszczy i okolic i ma Granda w garażu? Chętnie róznież zobaczyłbym o co z nim chodzi...

Co do Volvo/Subaru - no test jak test ;)

xc70/outback - popatrze sobie co to za cuda :)

pozdrawiam,

Peacemaker.

Awatar użytkownika
zu-tec

Post autor: zu-tec » pt wrz 22, 2006 9:23 am

marcinsokol pisze:co do subaru a volvo
http://www.subaru.pl/mmedia/volvo.qt
Każdy z nas mogłby nakręcić podobny materiał, tyle że z odwrotnym rezultatem (byłby wówczas zamieszczony na stronce 'www.volvo.pl' :wink: )
JimnyJeans + 2" - jeździmy bez śladów :)

Peacemaker
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Peacemaker » pt wrz 22, 2006 10:32 am

subaru outback wygląda całkiem przyzwoicie, ma ktoś jakieś doświadczenia z tym autem? a co z serwisem?

Awatar użytkownika
Galik

Post autor: Galik » pt wrz 22, 2006 1:07 pm

Peacemaker pisze:subaru outback wygląda całkiem przyzwoicie, ma ktoś jakieś doświadczenia z tym autem? a co z serwisem?
ja mam
tato jezdzi juz prawie rok. kupilismy od nowosci, mam znajomych posiadających starszy model i wszystko gra :)2 auto godne polecenia.
serwis niestety drogi, ale nieczęsto się tam zagląda, nie wiem jak w przypadku używanego egzemplarza. Poczytaj forum subaru to wiele sie dowiesz :)2

Peacemaker
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Peacemaker » pt wrz 22, 2006 10:03 pm

poczytam, poczytam :)

a co myślicie o czymś takim? czy taki przebieg przy tym roczniku? chyba na niedziele jeżdżony? http://mobile.de/SIDU.4KtUfAq9LBF6R2FTO ... 1225602301& hehe to taki przykład tylko ;)

Awatar użytkownika
Tapeworm

Post autor: Tapeworm » pt wrz 22, 2006 10:24 pm

peep jak peep egzemplaż bez historii(nie licząc tej serwisowej)...dla mnie mało atrakcyjny :)21
dla odmiany proponuje to
http://www.lr.pl/fotki_s2_58.html
to jest samochód z charakterem :)2
SeriaIII made by craftsmen-driven by psychos

Awatar użytkownika
mazurkas007

Post autor: mazurkas007 » sob wrz 23, 2006 6:07 am

Peacemaker pisze: ... urwę się i pognam do Konina na parę chwil? Może byś pokazał co i jak, pogadalibyśmy? Co myślisz?
jak dla mnie nie ma sprawy, tylko z Inowrocławia to będziesz miał jeszcze jakieś 1450km do mnie, ale na weekend spoko możesz wyskoczyć :)21

ps. kolego teraz jestem w Rosji w pracy, wracam w Grudniu.
Jest 4x4 - rusza wyścig zbrojeń
im większa zmota - tym dalej trzeba iść po traktor

Awatar użytkownika
edox

Post autor: edox » pn wrz 25, 2006 2:42 pm

kolego kochany kiedy kupisz auto terenowe zapomnij o ekonomicznej jezdzie grand 4,7 ?? piszesz ze skoda pali ci 7 ON grand bedzie ci palil 17 Pb jak spokojnie bedziesz jezdzil a i serwis bedzie bo auta z przebiegiem 200 tys. do serwisu od czasu do czasu wpadaja :wink:
WJ 2,7 CRD Yokohama G012 A/T

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne samochodziki”