Musso-instrukcja obsługi

- inne samochody terenowe

Moderator: Marcin-Kraków

Daltel
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Musso-instrukcja obsługi

Post autor: Daltel » pn mar 03, 2008 4:17 pm

Witam wszystkich. Poszukuję instrukcji obsługi lub informacje serwisowe do Daewoo Musso 2,9 TD 2001 rok. Wszyscy piszą że to silnik od mesia sprintera a kupując części okazuje się że to ulepszona wersja z beczki. Będę wdzięczny za wszelkie info. Pozdrawiam
Daro

Awatar użytkownika
msch00
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: msch00 » czw mar 06, 2008 7:20 am

Witam

Faktycznie to są silniki MB Sprintera. Osprzęt jest tylko do zbierany od różnych MB.

Instrukcja obsługi do ściągnięcia pod tym adresem:

http://www.smotor.com/en/events/owners.jsp

Instrukcje serwisowe:

http://www.ssangyongkorando.nl/download ... _Musso.pdf

http://ssangyongklub.net/forum/download/file.php?id=4

http://ssangyongklub.net/forum/download/file.php?id=2

Pod adresem ssangyong.net funkcjonuje forum dotyczące modeli m.in. Musso.

Pozdrawiam

Daltel
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Daltel » czw mar 06, 2008 3:51 pm

msch00 ! Jesteś WIELKI ! Dzięki. Pozdrawiam
Daro

Awatar użytkownika
grzes

Kontaktowanie:

Post autor: grzes » czw mar 06, 2008 5:25 pm

a co Ci trzeba do Musso ?

Daltel
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Daltel » sob mar 08, 2008 4:29 pm

Mnie interesują jakiekolwiek materiały, informacje czy instrukcje serwisowe. Spalili mi Terrano(2000r) i przesiadłem się na ten wynalazek ze względu na niską cenę(takie teraz są moje mozliwości finansowe). Autko jest z grudnia 2001 roku i kosztowało śmieszne pieniądze :lol: . Przejechałem 6 tys. km i wszystko jest narazie ok-wdzięczna szosowa terenówka. Brak centralnego mechanizmu różnicowego powoduje że napęd na cztery można załączyć tylko na śliskiej nawierzchni. Poza tym podzespoły mesia(silnik -sprinter, reduktor G-klasa, tylny most-amerykański) sprawiają ze ceny części sa tanie. jedyny wynalazek koreanski to sprzęgiełka załączane podciśnieniem-podobno nawalają?!. Napewno nie jest to auto w trudny teren ale lajcikowo mozna pojeżdzić. Pozdrawiam wszystkich posiadaczy nosorożców jak również zagorzałych oponentów. :)2
Daro

Awatar użytkownika
grzes

Kontaktowanie:

Post autor: grzes » sob mar 08, 2008 7:55 pm

SPrzegielka zamien na Warny 29091 reczne i bedzie ok.
Co do tylnego mostu to nie badz taki hop sipu - bo on niby jest amerykanski, ale mnie kleknal przy 46kkm i wymieniali go na gwarancji.
Auto w miare udane w lekki teren bez problemu na dobrych oponach mozna wjezdzac :)

Awatar użytkownika
Ryszard Giedrojć

Post autor: Ryszard Giedrojć » sob mar 08, 2008 9:12 pm

Najsłabszym elementem tego zestawu jest skrzynia biegów. To jest Tremec czyli robiony w meksyku Borg Warner T5. Dwa razy robili mi ten gównolit i ciagle się sypało. Części u nas trudne do zdobycia i drogie. W końcu się poddałęm i zasadziliśmy skrzynię od Merca. Szybko pozbyłem się tego wynalazku, ale auto było ok. Silnik rewelacja. Mój był 2,9 bez turbo.
Jeep Grand 2,7 CRD , Toyota LC RJ 70

Daltel
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Daltel » ndz mar 09, 2008 11:09 pm

Rysiek ja mam 2,9 z turbiną a skrzynka jest automatyczna. Brak przyjemności wajchowania ale jak narazie wszystko działa bez zarzutu. Na budziku ma 165 tys km i to jest chyba jego faktyczny przebieg. Silniczek naprawdę rewela. Jedyny mankament to wykończenie (trzeszczące plastiki) i korozja na tylnej klapie ale to w większości aut (w ekspllorerze miałem to samo).
Daro

Awatar użytkownika
Ryszard Giedrojć

Post autor: Ryszard Giedrojć » pn mar 10, 2008 3:08 pm

A to dobra wiadomość, bo skrzynia w automacie jest od merca. Nie wiem co ich porąbało, że w manualu wsadzili Trmeca. Sprzęgiełka zapinane automatycznie lubią zastrajkować, ale to przypadłość nie tylko Musso. Bez problemu można kupić zapinane ręcznie.
Jeep Grand 2,7 CRD , Toyota LC RJ 70

Daltel
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Daltel » pn mar 10, 2008 5:54 pm

Rysiek może wiesz gdzie lub znasz kogoś kto ma dane serwisowe(oleje, płyny jakie i ile itp.). A może odezwie się posiadacz nosorożca w okolicy Mysłowic czy Katowic. Pozdrawiam
Daro

Bzyku
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Bzyku » pt mar 28, 2008 1:50 pm

A podchodzi Ci użytkownik Musso z Oświęcimia :oops: Jeżdżę Musso 3.2 Automat, benzyna+gaz - jak na razie chodzi nieźle. Oleje i płyny (w automacie też) wymieniałem w serwisie Daewoo w Oświęcimiu. Służę również serwisówką po angielsku w pdf.

Daltel
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Daltel » pt mar 28, 2008 3:29 pm

Bzyku jeśli możesz to prześlij mi na meila tę serwisówkę. Do Oświęcimia jeżdżę do Starej poczty więc chętnie się spotkam by wymienić uwagi. Pozdrawiam
Daro

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne samochodziki”