Ile jest wart SsangYoung Korando??
Moderator: Marcin-Kraków
Ile jest wart SsangYoung Korando??
Witam,
Myślę nad kupnem Korando i nie wiem czy warto,
Jak z częściami?? A jak z częściami Off-roadowymi??
Proszę o pomoc
Myślę nad kupnem Korando i nie wiem czy warto,
Jak z częściami?? A jak z częściami Off-roadowymi??
Proszę o pomoc
Jeep Grand cherokee ZJ 5.2
Re: Ile jest wart SsangYoung Korando??
Nie mam Korando, ale mam Ssangyonga i interesuję się tematem.
Silniki - licencja merca, 2.9 taki jak w dostawczakach i benzyny 2.3 i 3,2 - nie ma narzekań na motory a części z merca zwykle pasują.
W necie dostępne są instrukcje serwisowe i katalogi części.
Mosty Dana, reduktor Borg -Warner z przodem dołączanym elektrycznym motorkiem - wydaje się, że do dziś się nie zmienił, zmieniły się natomiast podciśnieniowe sprzęgiełka - razem z motorkiem reduktora główny powód kłopotów.
Auto bardzo rzadkie, znacznie bardziej, niż podobne technicznie musso.
Tuning terenowy - koreańska firma Tankermotors robi wszystko co trzeba i żyją ludzie, co z Korei sprowadzali szpej do Ssangyonga, pytanie po co? Niezależny zawias na drążkach z przodu nie pozwala na za dużo, a długi dziób auta przeszkadza w terenie. Ale są sposoby na koła 35 cali
Ceny używek powinny być super atrakcyjne, jakieś serwisy są. Forum jest, ale raczej o musso. Są fora brytyjskie i australijskie z większym ruchem.
Jak w świetnym stanie to właściwie czemu nie, ale należy się obawiać o części - np. blacharskie - już łatwiej z Musso.
Ja ze swojego Kyrona jestem super zadowolony - auto takie, jakie chciałem - duży, wygodny samochód, dostatecznie terenowy za umiarkowane pieniądze, ale jak czytam o kłopotach Ssangyonga w kryzysie (zgłosił do sądu ochronę przed wierzycielami), to mi ciarki po grzbiecie przechodzą, że jak będę musiał kupić zbitą lampę to będzie to tak trudne jak do jensena:)
Zobacz forum http://ssangyongklub.net. i http://www.tankermotors.co.kr/english.html
Silniki - licencja merca, 2.9 taki jak w dostawczakach i benzyny 2.3 i 3,2 - nie ma narzekań na motory a części z merca zwykle pasują.
W necie dostępne są instrukcje serwisowe i katalogi części.
Mosty Dana, reduktor Borg -Warner z przodem dołączanym elektrycznym motorkiem - wydaje się, że do dziś się nie zmienił, zmieniły się natomiast podciśnieniowe sprzęgiełka - razem z motorkiem reduktora główny powód kłopotów.
Auto bardzo rzadkie, znacznie bardziej, niż podobne technicznie musso.
Tuning terenowy - koreańska firma Tankermotors robi wszystko co trzeba i żyją ludzie, co z Korei sprowadzali szpej do Ssangyonga, pytanie po co? Niezależny zawias na drążkach z przodu nie pozwala na za dużo, a długi dziób auta przeszkadza w terenie. Ale są sposoby na koła 35 cali

Ceny używek powinny być super atrakcyjne, jakieś serwisy są. Forum jest, ale raczej o musso. Są fora brytyjskie i australijskie z większym ruchem.
Jak w świetnym stanie to właściwie czemu nie, ale należy się obawiać o części - np. blacharskie - już łatwiej z Musso.
Ja ze swojego Kyrona jestem super zadowolony - auto takie, jakie chciałem - duży, wygodny samochód, dostatecznie terenowy za umiarkowane pieniądze, ale jak czytam o kłopotach Ssangyonga w kryzysie (zgłosił do sądu ochronę przed wierzycielami), to mi ciarki po grzbiecie przechodzą, że jak będę musiał kupić zbitą lampę to będzie to tak trudne jak do jensena:)
Zobacz forum http://ssangyongklub.net. i http://www.tankermotors.co.kr/english.html
Była Alfa 4x4, było Pajero, są Ssangyong i Subaru
mało bo właśnie dzisiaj ogłosili, że SSang tak podupadł, że pomimo dotacji, nie są w stanie zapewnić dostaw części zamiennych - do nowych, a historycznych to chyba tylko u wróżki
jak ktoś ma pecha to i w dupie palec złamie
LR disco 200
5 o'clock offroad team
LR disco 200
5 o'clock offroad team
Tak ze szczerej ciekawości - gdzie to ogłosili?
jakoś dzisiaj w tvn biznes czy pokrewnymalfik pisze:Tak ze szczerej ciekawości - gdzie to ogłosili?
ogólnie ssang padł pomimo programu naprawczego realizowanego przez głównego inwestora z ChRL czy jak się tam oni nazywają
jak ktoś ma pecha to i w dupie palec złamie
LR disco 200
5 o'clock offroad team
LR disco 200
5 o'clock offroad team
Kumpel ma takie, tylko że nazywa się daewoo korando, ale to to samo.
Napęd na przód a właściwie jego załączanie nie działało nigdy chyba
Pamiętam, jak pojechał na wakacje i mu się załączył reduktor na prostej drodze i nie dało się nic przełączyć. Jakieś 200 km od domu
Generalnie, to powiem tak, jak jemu powiedziałem - przepij te pieniądze, to chociaż kac będzie zwykły a nie moralniak..
Napęd na przód a właściwie jego załączanie nie działało nigdy chyba

Pamiętam, jak pojechał na wakacje i mu się załączył reduktor na prostej drodze i nie dało się nic przełączyć. Jakieś 200 km od domu

Generalnie, to powiem tak, jak jemu powiedziałem - przepij te pieniądze, to chociaż kac będzie zwykły a nie moralniak..
GR long 
Urzędy w Polsce to wielki ciężar, dlatego kładzie się go na barki osłów

- majkii
http://www.tankermotors.co.kr/english.html
Muszę przyznać ,że ich zderzaki wyglądają znacznie ciekawiej niż ARB czy TJM
Muszę przyznać ,że ich zderzaki wyglądają znacznie ciekawiej niż ARB czy TJM
PAJII 2.8TD 33x12.5x15 MT,T-Max12500EW
Paj 2.8TD dawca części dla tego powyżej z ciągłymi usterkami
Paj 2.8TD dawca części dla tego powyżej z ciągłymi usterkami
korando ma automatycznie dolaczane napedy??
Jeep Grand cherokee ZJ 5.2
Komputerowo 
Sterowanie reduktorem przez silniczek, reszta też jakąś elektryką... generalnie nie działa

Sterowanie reduktorem przez silniczek, reszta też jakąś elektryką... generalnie nie działa

GR long 

Wszystko co się zepsuło nie działa lub działa źle, jeśli nie zostanie naprawione.
Dołączanie przodu (przy silniki 3.2 benzyna przód może być stałe 4x4) psuje się w Ssangyongach na dwa sposoby:
Sprzęgiełka są sterowane podciśnieniem - jak układ straci szczelność, to się nie zapinają (w nowych modelach jest odwrotnie - uszkodzone się nie rozpinają, tylko są cały czas zapięte) - rozwiązanie - wymiana na ręczne - są AVMy. Nota bene oryginał to nie chińska wydumka tylko produkt Warna.
Reduktor sterowany jest elektrycznym motorkiem - psuć się może motorek, albo częściej styki podające sterownikowi aktualną pozycję - układ pada po topieniu, jest teoretycznie nierozbieralny, ale są znane przpadki naprawy domowej. Po naprawieniu działa. Produkt jest Borg Warner...
Jak auto w niezłym stanie, to do rodzinnej jazdy się nada, jako sprzęt na rajdy to już nie bardzo, ale teza, że 4x4 z zasady nie działa nie jest słuszna...

Sprzęgiełka są sterowane podciśnieniem - jak układ straci szczelność, to się nie zapinają (w nowych modelach jest odwrotnie - uszkodzone się nie rozpinają, tylko są cały czas zapięte) - rozwiązanie - wymiana na ręczne - są AVMy. Nota bene oryginał to nie chińska wydumka tylko produkt Warna.
Reduktor sterowany jest elektrycznym motorkiem - psuć się może motorek, albo częściej styki podające sterownikowi aktualną pozycję - układ pada po topieniu, jest teoretycznie nierozbieralny, ale są znane przpadki naprawy domowej. Po naprawieniu działa. Produkt jest Borg Warner...
Jak auto w niezłym stanie, to do rodzinnej jazdy się nada, jako sprzęt na rajdy to już nie bardzo, ale teza, że 4x4 z zasady nie działa nie jest słuszna...
mozesz podac jakies namiary?alfik pisze:Tuning terenowy - koreańska firma Tankermotors robi wszystko co trzeba i żyją ludzie, co z Korei sprowadzali szpej do Ssangyonga, [...]
potrzebowałbym do karakana

ir
Już bez terka http://www.terracan.pl
Wybij ten zamiar zakupu sobie dużym młotkiem z głowy
Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
na pewno masz racje
ale dlaczego nie?
jest tu jeszcze jeden terracanik na forum i kolega chce sam sobie to wydłubać
ja wolałbym gotowe kupić
pozdr
ir
ale dlaczego nie?
jest tu jeszcze jeden terracanik na forum i kolega chce sam sobie to wydłubać
ja wolałbym gotowe kupić
pozdr
ir
http://www.tankermotors.co.kr/english.htmlmigawki pisze:mozesz podac jakies namiary?alfik pisze:Tuning terenowy - koreańska firma Tankermotors robi wszystko co trzeba i żyją ludzie, co z Korei sprowadzali szpej do Ssangyonga, [...]
potrzebowałbym do karakana
ir
Nota Prawna:
Alfik zastrzega, ze nie nie jest udziałowcem firmy Tanker Motors i nie odpowiada za jej działania

OOOPS! Widziałem stronę Migawki i zrozumiałem, że nie chodzi o kontakt z Tanker Motors, tylko z kimś, kto kupił - tu gorzej - nie pamiętam źródła