Podnoszenie Hondy HR-V

- inne samochody terenowe

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
zboj
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Podnoszenie Hondy HR-V

Post autor: zboj » wt sie 18, 2009 10:31 am

Witam.

Jakieś 2 miesiące temu kupiłem Hondę HR-V i szczerze mówiąc, póki co jestem z niej zadowolony. Wiem, że większość z Was uważa, że to auto nie nadaje się w żaden rodzaj terenu, tylko na drogi szutrowe i poniekąd się zgadzam, lecz na drodze szutrowej to nawet Mazda 323 sobie poradzi, mimo że ma malutki prześwit. W każdym razię potestowałem trochę moją nową zabawkę i w lekki teren jest jak znalazł. Tylko lekki. Zdaję sobie sprawę z tego, że brakuje reduktora itp. itd.

Zaczynam ten wątek, bo chciałbym się poradzić co do jednej rzeczy. Otóż na codzień jeżdżę po mieście. A wszyscy znamy nasze piękne "polskie drogi". Właśnie w tym sobie dobrze radzi. Tak też napisaliście w jedym temacie... Od czasu do czasu wybiorę się niezbyt długą trasę do siebie w góry i tu zaczyna się sedno sprawy. Dojazd do mnie na działkę ma jakieś 100m (asfalt - działka). No i te 100m z roku na rok wygląda coraz gorzej. Coraz większe koleiny przez traktory, dziury i małe pochylenia. Jak na razie wjeżdżam tam bez problemu, ale niedługo (czyt. za parę lat) może mi brakować prześwitu. Czy opłacałoby się np. kupić dłuższe spręzyny i amortyzatory o np. 3cm? No bo przecież nie kupię samuraja na 100m, które przejeżdżam raz w miesiącu.
W ogóle mam wrażenie, że mój HR-V jest trochę "siadnięty", albo to złudzenie przez te progi. Na przeglądzie amortyzatory przód - 80%, tył - 60%.

Obrazek
Daihatsu Feroza 91r.

Awatar użytkownika
grzes

Kontaktowanie:

Re: Podnoszenie Hondy HR-V

Post autor: grzes » wt sie 18, 2009 11:43 am

nie kombinuj, jak Ci sie droga popsuje tak ze nie przejedziesz to sie zastanowisz, mysle ze w tym czasie juz nie bedzie mial HR-V.

Awatar użytkownika
wolf_87

Post autor: wolf_87 » wt sie 18, 2009 11:52 am

zboj pisze:Witam.

Jakieś 2 miesiące temu kupiłem Hondę HR-V i szczerze mówiąc, póki co jestem z niej zadowolony. Wiem, że większość z Was uważa, że to auto nie nadaje się w żaden rodzaj terenu, tylko na drogi szutrowe i poniekąd się zgadzam, lecz na drodze szutrowej to nawet Mazda 323 sobie poradzi, mimo że ma malutki prześwit. W każdym razię potestowałem trochę moją nową zabawkę i w lekki teren jest jak znalazł. Tylko lekki. Zdaję sobie sprawę z tego, że brakuje reduktora itp. itd.

Zaczynam ten wątek, bo chciałbym się poradzić co do jednej rzeczy. Otóż na codzień jeżdżę po mieście. A wszyscy znamy nasze piękne "polskie drogi". Właśnie w tym sobie dobrze radzi. Tak też napisaliście w jedym temacie... Od czasu do czasu wybiorę się niezbyt długą trasę do siebie w góry i tu zaczyna się sedno sprawy. Dojazd do mnie na działkę ma jakieś 100m (asfalt - działka). No i te 100m z roku na rok wygląda coraz gorzej. Coraz większe koleiny przez traktory, dziury i małe pochylenia. Jak na razie wjeżdżam tam bez problemu, ale niedługo (czyt. za parę lat) może mi brakować prześwitu. Czy opłacałoby się np. kupić dłuższe spręzyny i amortyzatory o np. 3cm? No bo przecież nie kupię samuraja na 100m, które przejeżdżam raz w miesiącu.
W ogóle mam wrażenie, że mój HR-V jest trochę "siadnięty", albo to złudzenie przez te progi. Na przeglądzie amortyzatory przód - 80%, tył - 60%.

Obrazek
prosciej bedzie naprawic te 100m drogi :)21
http://www.uwilkow.pl
Nocleg Zakopane Gubałówka
Terrano tel 602 669 119

Awatar użytkownika
zboj
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: zboj » wt sie 18, 2009 11:56 am

wolf_87 pisze:prosciej bedzie naprawic te 100m drogi :)21
Niezupełnie. Pisałem nawet w tej sprawie do burmistrza gminy. Miałem materiał i transport, on miałby tylko załatwić robotników i sprzęt. Niestety odpowiedź jednoznaczna - brak funduszy. Ech, polskie realia :/
grzes pisze:nie kombinuj, jak Ci sie droga popsuje tak ze nie przejedziesz to sie zastanowisz, mysle ze w tym czasie juz nie bedzie mial HR-V.
Mam zamiar trochę nim pojeździć, ale jak nie znajdzie się żadne godne uwagi rozwiązanie, to zastanowię się dopiero jak z drogi zostanie poligon:P
Daihatsu Feroza 91r.

Awatar użytkownika
wolf_87

Post autor: wolf_87 » wt sie 18, 2009 11:59 am

zboj pisze:
wolf_87 pisze:prosciej bedzie naprawic te 100m drogi :)21
Niezupełnie. Pisałem nawet w tej sprawie do burmistrza gminy. Miałem materiał i transport, on miałby tylko załatwić robotników i sprzęt. Niestety odpowiedź jednoznaczna - brak funduszy. Ech, polskie realia :/
grzes pisze:nie kombinuj, jak Ci sie droga popsuje tak ze nie przejedziesz to sie zastanowisz, mysle ze w tym czasie juz nie bedzie mial HR-V.
Mam zamiar trochę nim pojeździć, ale jak nie znajdzie się żadne godne uwagi rozwiązanie, to zastanowię się dopiero jak z drogi zostanie poligon:P
jesli jest to faktycznie 100m drogi przyjezdza wywrotka z tłuczniem podnosi kiper wysypuje podjezdzajac i zostaje ci 30 min na walke z łopata i równanie i ot to wielka filozofia zasypania kolein tłuczniem! Istnieje tez drugie rozwiazanie fleks i wieksze oponki :)21
Terrano tel 602 669 119

Awatar użytkownika
zboj
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: zboj » wt sie 18, 2009 12:05 pm

wolf_87 pisze:jesli jest to faktycznie 100m drogi przyjezdza wywrotka z tłuczniem podnosi kiper wysypuje podjezdzajac i zostaje ci 30 min na walke z łopata i równanie i ot to wielka filozofia zasypania kolein tłuczniem! Istnieje tez drugie rozwiazanie fleks i wieksze oponki :)21
Znów pech. Widzisz, droga znajduje się na terenie osuwiskowym. Zostało tam wysypane kilka ton dachówek ze stodoły wujka i miejscowych, kilka wywrotek kamienia i niezliczone ilości potłuczonych cegieł. Wszystko weszło w ziemię i powróciło do sytuacji wyjściowej. Dlatego też pytam o możliwości podniesienia HR-V.
Daihatsu Feroza 91r.

Awatar użytkownika
wolf_87

Post autor: wolf_87 » wt sie 18, 2009 12:11 pm

zboj pisze:
wolf_87 pisze:jesli jest to faktycznie 100m drogi przyjezdza wywrotka z tłuczniem podnosi kiper wysypuje podjezdzajac i zostaje ci 30 min na walke z łopata i równanie i ot to wielka filozofia zasypania kolein tłuczniem! Istnieje tez drugie rozwiazanie fleks i wieksze oponki :)21
Znów pech. Widzisz, droga znajduje się na terenie osuwiskowym. Zostało tam wysypane kilka ton dachówek ze stodoły wujka i miejscowych, kilka wywrotek kamienia i niezliczone ilości potłuczonych cegieł. Wszystko weszło w ziemię i powróciło do sytuacji wyjściowej. Dlatego też pytam o możliwości podniesienia HR-V.
Pozostaje sprzedac działke i kupic z dobrym dojazdem hehe
Terrano tel 602 669 119

Awatar użytkownika
jarekstryszawa

Kontaktowanie:

Post autor: jarekstryszawa » wt sie 18, 2009 12:27 pm

zboj pisze:
A gdzie to konkretnie jeśli wolno spytać?
Jak mawiają bracia Rosjanie- go hard or go home!

https://www.facebook.com/jarekstryszawa

Awatar użytkownika
zboj
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: zboj » wt sie 18, 2009 12:34 pm

jarekstryszawa pisze:A gdzie to konkretnie jeśli wolno spytać?
Niedaleko Stryszawy - Krzeszów :)
Daihatsu Feroza 91r.

Awatar użytkownika
jarekstryszawa

Kontaktowanie:

Post autor: jarekstryszawa » wt sie 18, 2009 4:48 pm

To miło powitać nowego mieszkańca naszej gminy.
Jak mawiają bracia Rosjanie- go hard or go home!

https://www.facebook.com/jarekstryszawa

Awatar użytkownika
zboj
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: zboj » wt sie 18, 2009 5:18 pm

jarekstryszawa pisze:To miło powitać nowego mieszkańca naszej gminy.
Ani nowy ani mieszkaniec. Po prostu od paru lat mam tam chatkę i czasami spędzam tam czas. Pozdrawiam!

W każdym razie nie polecacie podnoszenia HR-Vki?
Daihatsu Feroza 91r.

Awatar użytkownika
andrzej:)

Post autor: andrzej:) » wt sie 18, 2009 7:00 pm

zboj pisze:W każdym razie nie polecacie podnoszenia HR-Vki?
Nie :)21

Awatar użytkownika
andrzej:)

Post autor: andrzej:) » wt sie 18, 2009 7:01 pm

Ale zawsze możesz kupić jeepa :wink: :)21

Awatar użytkownika
10zulu

Post autor: 10zulu » wt sie 18, 2009 7:37 pm

jarekstryszawa pisze:To miło powitać nowego mieszkańca naszej gminy.
wczoraj byłem w Stryszawie,fajnie tam macie :)2
Wj/Wg

Awatar użytkownika
jpi

Kontaktowanie:

Post autor: jpi » wt sie 18, 2009 7:51 pm

jeżeli już to może coś z oponkami pokombinuj

http://www.youtube.com/watch?v=-6s1tVor5Ks
jak ktoś ma pecha to i w dupie palec złamie
LR disco 200
5 o'clock offroad team