Honda Civic 1,7 CTDI
Moderator: Marcin-Kraków
Honda Civic 1,7 CTDI
Możecie coś powiedzieć o tym wynalazku Honda Civic 1,7 CTDI rocznik 2004-2006 ?
Muszę pomóc w zakupie a nic nie wiem o tym badziewiu.
Muszę pomóc w zakupie a nic nie wiem o tym badziewiu.
Re: Honda Civic 1,7 CTDI
moja Kobieta ma 3drziową w wersji sport rocznik 2002/3 (jakoś tak) z tym silnikiem.
Jedyne zaobserwowane problemy to:
-w zimie czyli od około 0 stopni Celsiusza w dół MUSISZ tankować Verve na Orlenie bo inaczej auto zacznie stroić fochy aż do unieruchomienia (z wzrostem temperatury auto odżywa)
-twarde zawieszenie -> czasami luzuje się śruba gdzieś w okolicy przedniej zawiechy (wystarcza dokręcić). I drogie amortyzatory, jestem na etapie szukania tańszych niż 430 zł za sztukę
.
Poza tym super. Ładnie chodzi w zakrętach, trzyma się drogi, spala mało (ok. 5-5,5l przy jeździe mieszanej i ciężkiej nodze), sprawnie przyśpiesza. Dość pakowne.
Z tego co zauważyłem, większość tych wynalazków przyjeżdża z Włoch. I pewnie miało jakiś mały scratch.
Z rzeczy które są już bardzo subiektywne i mi nie pasują w tym aucie to:
-niewygodne fotele -> po 100km nie wiesz jak siedzieć
-elektryczne wspomaganie kierownicy -> 0 1 0 1
-wajcha zmiany biegów wysoko i na lince.
Ale auto naprawdę można polecić. (ale ja bym wziął pod uwagę Focusa)
Jedyne zaobserwowane problemy to:
-w zimie czyli od około 0 stopni Celsiusza w dół MUSISZ tankować Verve na Orlenie bo inaczej auto zacznie stroić fochy aż do unieruchomienia (z wzrostem temperatury auto odżywa)
-twarde zawieszenie -> czasami luzuje się śruba gdzieś w okolicy przedniej zawiechy (wystarcza dokręcić). I drogie amortyzatory, jestem na etapie szukania tańszych niż 430 zł za sztukę

Poza tym super. Ładnie chodzi w zakrętach, trzyma się drogi, spala mało (ok. 5-5,5l przy jeździe mieszanej i ciężkiej nodze), sprawnie przyśpiesza. Dość pakowne.
Z tego co zauważyłem, większość tych wynalazków przyjeżdża z Włoch. I pewnie miało jakiś mały scratch.
Z rzeczy które są już bardzo subiektywne i mi nie pasują w tym aucie to:
-niewygodne fotele -> po 100km nie wiesz jak siedzieć
-elektryczne wspomaganie kierownicy -> 0 1 0 1
-wajcha zmiany biegów wysoko i na lince.
Ale auto naprawdę można polecić. (ale ja bym wziął pod uwagę Focusa)
Tytus
mamy w rodzinie taka tylko 5 drzwiowa z silnikiem 1,4 od nowosci , juz 8 lat zero problemow.
swietne auto( fakt fotele troche jak w sejczento )
Chyba najprzestronniejsze auto w swojej klasie ( w wersji 5 drzwiowej , 3 drzwiowka ma inaczej) i uwazam ze jest to jedne z najlepszych aut dla kobiet, poniewaz nie ma tunelu miedzy fotelami ( fajnie wysoko umieszczony drazek zmiany biegow) - dzieki czemu kobiety jak prowadza torebki moga trzymac miedzy fotelami a nie....np. mezowi na kolanach. Niby nic, ale w wiekszosci aut tunel pomiedzy fotelami jest szcztucznie pompowany przez co traci sie duzo miejsca np. w takim aurisie
Nie wiem jak ten silnik diesla , ale ogolnie auto bardzo polecam.
swietne auto( fakt fotele troche jak w sejczento )
Chyba najprzestronniejsze auto w swojej klasie ( w wersji 5 drzwiowej , 3 drzwiowka ma inaczej) i uwazam ze jest to jedne z najlepszych aut dla kobiet, poniewaz nie ma tunelu miedzy fotelami ( fajnie wysoko umieszczony drazek zmiany biegow) - dzieki czemu kobiety jak prowadza torebki moga trzymac miedzy fotelami a nie....np. mezowi na kolanach. Niby nic, ale w wiekszosci aut tunel pomiedzy fotelami jest szcztucznie pompowany przez co traci sie duzo miejsca np. w takim aurisie
Nie wiem jak ten silnik diesla , ale ogolnie auto bardzo polecam.
Dzięki za odzew, auto ma być dla kobiety do ruchu raczej lokalnego, to jej tyłek nie odpadnie 

1,7 diesel montowany w tej hondzie to chyba konstrukcja isuzu, bardzo dobry silnik z zasilaniem common rail.
ale co benzyna to beznyna, szczegolnie hondowska. wez moze kup zonie VI generacje 3D z motorem B16A2 (1995-2000), zona bedzie zadowolona i Ty bedziesz mial przy okazji zabawke
wrazenia z jazdy bezcenne. silniki hondy serii D na jednym walku oraz B (zawsze DOHC) przy odpowiedniej eksploatacji robia po pol miliona km, mimo ze logika wskazuje cos innego( mala pojemnosc, duze moce przy wysokich obrotach).
pozdrawiam
ale co benzyna to beznyna, szczegolnie hondowska. wez moze kup zonie VI generacje 3D z motorem B16A2 (1995-2000), zona bedzie zadowolona i Ty bedziesz mial przy okazji zabawke

wrazenia z jazdy bezcenne. silniki hondy serii D na jednym walku oraz B (zawsze DOHC) przy odpowiedniej eksploatacji robia po pol miliona km, mimo ze logika wskazuje cos innego( mala pojemnosc, duze moce przy wysokich obrotach).
pozdrawiam
Samurai 86'
To ten sam silnik Isuzu co w Oplach, Honda oznacza jako CTDi a Opel jako CDTi.
Galloper LWB - turysta