Dodge Durango I

- inne samochody terenowe

Moderator: Marcin-Kraków

fedos
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Dodge Durango I

Post autor: fedos » pt cze 04, 2010 3:17 pm

Witam wszystkich pozytywnie zakreconych :D
Od jakiegos czasu chodzi za mna to piekne durango ale jak to w naszym pieknym zacofanym kraju dowiedziec sie czego kolwiek o tym aucie to nie lada wyczyn :D
Moze ktos z was ma tutaj takie autko albo zna te samochody na tyle zeby mi troszke o nim opowiedziec? Z tego co wyczytałem to jest duzo pokrewienstwa w tym autku z jeepem i to mnie cieszy bo z czesciami juz tak nie bedzie ciezko:) Interesuje mnie silnik 4.7 bo z tego co wiem to jeden z nowszych montowanych w tym aucie i chyba z najmniejszym spalaniem. I to by było na tyle co mi sie udało wyszukac:) Wiec jak nie bedzie to problemem to bardzo prosze zebyscie mi troszke przyblizyli ten samochod. z gory dziekuje.

Awatar użytkownika
okino

Re: Dodge Durango I

Post autor: okino » pn cze 07, 2010 5:41 pm

fedos pisze: ...... ale jak to w naszym pieknym zacofanym kraju .....
http://www.autocentrum.pl/dodge/durango/
może ktoś Ci napisze więcej ... mnie wk.....ś
Samurai 89 1.3 nie motany Sahara 205/70/15

fedos
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: fedos » pn cze 07, 2010 8:08 pm

okino jesli cie uraziłem tym tekstem to przepraszam ale niestety taka jest prawda ze na temat amerykanskich samochodow to za duzo nie wiemy i ciezko sie jest czego kolwiek dowiedziec. Dzieki za namiar na ta strone:)juz wczesniej czytałem opinie na niej i nie za duzo sie tam dowiedzialem:(Nawet na forum tej marki nie ma za duzo dlatego tutaj o to pytam bo jest tu chyba najwiecej osob ktorzy maja pojecie o terenowkach.

czarnuch3
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: czarnuch3 » wt cze 08, 2010 12:38 pm

Spróbuj jeszczee tutaj
http://www.flamingwheels.pl/forum/
Dodge Durango 2002 4.7

fedos
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: fedos » wt cze 08, 2010 1:07 pm

czarnuch3 dzieki fajna stronka :) no ale niestety znowu o durango wiedzy praktycznie brak :(

czarnuch3
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: czarnuch3 » wt cze 08, 2010 2:31 pm

Wrzuć nowy temat z sensownymi, konkretnymi pytaniami, a napewno dostaniesz konkretne odpowiedzi.
Dodge Durango 2002 4.7

fedos
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: fedos » wt cze 08, 2010 6:56 pm

Wydaje mi sie ze pytanie jest zrozumiale i przejrzyste. Interesuje mnie wszystko na temat tego auta. Spalanie,awaryjnosc,dostepnosc czesci itd.

Awatar użytkownika
jpi

Kontaktowanie:

Post autor: jpi » wt cze 08, 2010 8:21 pm

fedos pisze:okino jesli cie uraziłem tym tekstem to przepraszam ale niestety taka jest prawda ze na temat amerykanskich samochodow to za duzo nie wiemy i ciezko sie jest czego kolwiek dowiedziec. Dzieki za namiar na ta strone:)juz wczesniej czytałem opinie na niej i nie za duzo sie tam dowiedzialem:(Nawet na forum tej marki nie ma za duzo dlatego tutaj o to pytam bo jest tu chyba najwiecej osob ktorzy maja pojecie o terenowkach.
ten dodż to nawet w useju niszowy jest

a robiony na podzespołach połowy amerykańskiego szmelcu, chevy, ford itp
jak ktoś ma pecha to i w dupie palec złamie
LR disco 200
5 o'clock offroad team

fedos
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: fedos » wt cze 08, 2010 9:32 pm

Rozumie ze kolega jpi to pewnie japonczykiem jezdzi albo niemieckim dieslem ze tak beszta amerykanskie samochody!
Nie wiedziałem ze ford i chevy jest z tego samego zrobiony co dodge :D
I nie prosiłem tu o obrazanie posiadaczy amerykancow tylko o porady od ludzi co mieli stycznosc z tym autem!

Awatar użytkownika
CrOOchy

Post autor: CrOOchy » czw cze 10, 2010 3:42 pm

poszukaj info o Dodge Dakota, to samo co durango, tylko pick up, może będzie więcej info
Jest tylko cienka czerwona linia między rozsądkiem, a szaleństwem

Jeep
Chevy Suburban

Awatar użytkownika
smuggler

Post autor: smuggler » pt cze 11, 2010 12:15 pm

Jeśli angielski nie jest Ci obcy to garść informacji znajdziesz po tym linkiem: http://www.allpar.com/model/durango.html

Poza tym podpytaj kolegów Jeepowców - Durango I generacji dzieli sporo części z Grandem.
Chevy Tahoe 5.7 V8

Awatar użytkownika
jpi

Kontaktowanie:

Post autor: jpi » pt cze 11, 2010 9:54 pm

smuggler pisze:Jeśli angielski nie jest Ci obcy to garść informacji znajdziesz po tym linkiem: http://www.allpar.com/model/durango.html

Poza tym podpytaj kolegów Jeepowców - Durango I generacji dzieli sporo części z Grandem.
a nie mówilem
jak ktoś ma pecha to i w dupie palec złamie
LR disco 200
5 o'clock offroad team

fedos
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: fedos » pt cze 11, 2010 10:37 pm

jp Jeep to logiczne ze jest spokrewniony z durango :D
Ale z fordem i chevym to lekko mowiac przesadziłes. Jak nie masz stycznosci z tymi autami to prosze nie wypowiadaj sie.
Jak zwykle znajdzie sie taki co siedzi na forum po to zeby zasmiecac bzdetami. Pozniej jak ktos szuka informacji na dany temat to musi grzebac w steku kasztanienia i zanim znajdzie to czego szukałto mu sie rzygac chce!

Rekwizytornia

Post autor: Rekwizytornia » pt lip 02, 2010 2:11 pm

Silniki 4,7 b często są montowana w 4x2. Nie jeździłem nim, ale czytałem, że są odczuwalnie słabe. Choć to jest do dyskusji, bo przecież nie tak dawno rzadko która terenówka miała więcej niż 100 koni i też się jeździło. Mój 5,9 jest satysfakcjonujący w każdym razie. Trochę części jest wspólnych z Grandem, ale sporo jest swoistych, z tym teraz już nie ma większych problemów.
Duży problem jest za to z umiejętnościami "naprawiaczy", ale też właścicieli - którym można wszystko wcisnąć. A potem takie niespodzianki ktoś musi kupić. Swojego doprowadzam do porządku już prawie cztery lata i ciągle jest co robić, ale już raczej detale zostały. Z drugiej strony zrobiłem nim koło 120tys i zawsze dojeżdżał o własnych siłach i z przyjemnym mruczeniem.
Dodge Durango 5,9
Mitsubischi L-200

http://wielodzietni.net

Awatar użytkownika
Eskapada

Post autor: Eskapada » pt lip 02, 2010 3:41 pm

fedos pisze:jp Jeep to logiczne ze jest spokrewniony z durango :D
Ale z fordem i chevym to lekko mowiac przesadziłes. Jak nie masz stycznosci z tymi autami to prosze nie wypowiadaj sie.
Jak zwykle znajdzie sie taki co siedzi na forum po to zeby zasmiecac bzdetami. Pozniej jak ktos szuka informacji na dany temat to musi grzebac w steku kasztanienia i zanim znajdzie to czego szukałto mu sie rzygac chce!
Masz racje ale to forum ma swój specyficzny klimat i każdy łoś mający tutaj więcej niż 300 postów pisze towarzysko w każdym dziale. My tutaj znany się zawsze i na wszystkim na polityce, piłce nożnej i oczywiście samochodach

:)21
Dżip z lebiodką :)21
GSM 501 44 66 33

Awatar użytkownika
xymenez

Post autor: xymenez » śr sie 18, 2010 2:41 pm

Zastanawiałem się kiedys nad Durango, ale po poczytaniu sobie trochę i obejrzeniu kilku konkretnych aut stwierdziłem, że 'terenówka' z niego marna: z napędem 4x4 nie można jechać szybciej, niż 100 km/h, żeby przełączyć, trza zwolnić, słaby ma dyferencjał (jakieś nowsze roczniki po 2000 mają chyba opcje pół-blokady)... Ogólnie wielki (jedyna zaleta, że pojemny i przestronny) i sporo pali (przynajmniej tyle, co Grand Czerokee, ale raczej więcej, ze wzgl. na masę).
Analogicznie, Chevy Blazer, ktorego wybrałem (już mój drugi!) jes nieco mniejszy, ale te 200 koni czuć; 4x4 można włączać w trasie do 120 km/h, a jechać z napędami w trybie HI można praktycznie tyle, ile gazu się wciśnie (raczej więcej, niż 170 nie pociągnie...).
Więc może jako 'auto rodzinne' ten Durango się sprawdzi... :)
Ale ładny jest, cholera, optycznie udana maszyna...
Marcelo
- - - - - - -
Blazer S10 '95 i '99
& MIKROWAFLE
obecnie Explorer IV '07

Awatar użytkownika
Zientas

Kontaktowanie:

Post autor: Zientas » czw sie 19, 2010 7:44 pm

No ładny jest :)21 I tylko 1 gen. jest ładna (1998-2003) - bo późniejsze projektowali chyba w Chinach.

Xymenez - można jechać z napędem 4x4 nawet 180 km/h jak się ma AWD, albo w starszych wersjach przełożenie "FullTime4X4".

Niestety wbrew pozorom nie wszystkie części są zamienne z Jeepem, nawet jeśli ma ten sam silnik (pojemność) i stąd problemy z używkami i wiedzą sprzedających te części.

Pozdrawiam!

Ps. Właśnie po 6 latach mojej obecności na forum zniknął mi napis "Jestem tu nowy" :)21
Trailblazer EXT 2002 (był: SAMURAI 1.3i `90, DURANGO 4.7 V8 `03)

Wałek

Kontaktowanie:

Post autor: Wałek » czw sie 19, 2010 8:37 pm

Po sześciu latach nie jesteś "nowy", tylko "początkujący".
Tylko twardziele pierdzą przy sikaniu
http://www.forum-gaz-uaz.pl

Awatar użytkownika
Nahen

Post autor: Nahen » czw sie 19, 2010 8:45 pm

Zientas pisze:
Ps. Właśnie po 6 latach mojej obecności na forum zniknął mi napis "Jestem tu nowy" :)21
Aaaa bo Ty jakiś "inny" jesteś :)21 :)21
mam Trooperka 2,6i i 3.0 DTi (problemy "nowego" się skończyły zobaczymy na jak długo ;) )

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » czw sie 19, 2010 9:15 pm

kup sobie kolego granda.. wj z 4.7
jedzie lepiej, po czarnym i w terenie
popularny jak cholera, zawias fajny

Awatar użytkownika
Zientas

Kontaktowanie:

Post autor: Zientas » czw sie 19, 2010 9:22 pm

Do ciężkiego terenu Durango się nie nadaje (masa ponad 2t, brak blokady dyfra, no i kiepskie ATki). Albo inaczej powiem: nadaje się sporo mniej niż mój niezniszczalny Samurai.

Awatar użytkownika
Wieśmak

Post autor: Wieśmak » czw sie 19, 2010 9:45 pm

Przecież to jest auto do LA(N)SU!!! :)21
BYŁO:GR, L200 4runner Niva Frota UAZ K160 Grand cherokee Samurai Explorer Pajero JEST Disko td5

Awatar użytkownika
Zientas

Kontaktowanie:

Post autor: Zientas » czw sie 19, 2010 10:03 pm

No nie jest zbyt dzielny w terenie, ale dźwięk V8 - bezcenny...

http://www.youtube.com/watch?v=qvujAyETahg&NR=1

Rekwizytornia

Post autor: Rekwizytornia » pn sie 30, 2010 7:14 pm

xymenez pisze:Zastanawiałem się kiedys nad Durango, ale po poczytaniu sobie trochę i obejrzeniu kilku konkretnych aut stwierdziłem, że 'terenówka' z niego marna: z napędem 4x4 nie można jechać szybciej, niż 100 km/h, żeby przełączyć, trza zwolnić, słaby ma dyferencjał (jakieś nowsze roczniki po 2000 mają chyba opcje pół-blokady)... Ogólnie wielki (jedyna zaleta, że pojemny i przestronny) i sporo pali (przynajmniej tyle, co Grand Czerokee, ale raczej więcej, ze wzgl. na masę).
Analogicznie, Chevy Blazer, ktorego wybrałem (już mój drugi!) jes nieco mniejszy, ale te 200 koni czuć; 4x4 można włączać w trasie do 120 km/h, a jechać z napędami w trybie HI można praktycznie tyle, ile gazu się wciśnie (raczej więcej, niż 170 nie pociągnie...).
Więc może jako 'auto rodzinne' ten Durango się sprawdzi... :)
Ale ładny jest, cholera, optycznie udana maszyna...
Nie wiem, gdzie czytałeś i oglądałeś, ale wyraźnie robiłeś to bez zrozumienia. Po kolei same nieprawdy nt. Durango - z wyjątkiem tego, że ładna z wierzchu.
Załącza się przy normalnych prędkościach, można jechać na 4x4HI dowolnie szybko, most z tyłu to dana60, przód 40. Nie do zmielenia. Nie ma żadnej opcji "pół blokady".
Poza tym waży mniej niż długi superpatrolsuper (2300kg). Można dokupić dowolny zawias, blokady. Fabryczne osłony spodu są solidniejsze, niż niejedno, co można kupić do popularnych 4x4. Oczywiście, że nie ma sensu robić z niego upalacza do extremu, ale dla mnie to świetnie wyważony kompromis użytkowego samochodu. No i rdza jest pojęciem mu nieznanym, czego o produktach żółtych ludzi powiedzieć nie można.
Ma oczywiście i wady, ale który ich nie ma?
Dodge Durango 5,9
Mitsubischi L-200

http://wielodzietni.net

fedos
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: fedos » wt sie 31, 2010 1:58 pm

nie piszemy ogłoszeń na forum !!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne samochodziki”