Czujnik wstrząsowy w reno traficu ? czy jest coś takiego ?

- inne samochody terenowe

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
ArturoK4

Kontaktowanie:

Czujnik wstrząsowy w reno traficu ? czy jest coś takiego ?

Post autor: ArturoK4 » śr lis 17, 2010 2:47 pm

Witam.

Mam problem z Trafikiem 2,0 CDTI rok 2007r.

Przejeżdżając w NL przez drempel auto nagle zgasło i nie idzie go uruchomić , paliwa było jeszcze na 100km i rezerwa się nie świeciła.
Po pod-pompowaniu paliwa ręcznie (gumowa pompka z lewej strony) auto zapala na 3-4s i gaśnie.
Zostało zaciągnięte do serwisu (niezależny warsztat) i tam stwierdzili najpierw że to pompa potem że wtryski - pompa została wymontowana i sprawdzona i padło na wtryski które są tak zapieczone że nie idzie ich wykręcić (połamali klucz serwisowy).

Będę ściągał to auto do serwisu Reno w PL , bo w tym NL coś mnie ściemniają.

Dowiedziałem się w między czasie że podobno jest w Traficu jakiś czujnik wstrząsowy który mógł na tym dremplu zadziałać .

Miał ktoś z takimi przypadkiem do czynienia i czy jest taki czujnik , gdzie i do czego służy ?

Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc.
Ostatnio zmieniony śr lis 17, 2010 3:12 pm przez ArturoK4, łącznie zmieniany 1 raz.
zmuttowane korando K4 na BFG MT 33 do sprzedania
GPS-360.pl / www.forumkk.eu

Adamo

Re: Czujnik uderzeniowy w traficu ? czy jest coś takiego ?

Post autor: Adamo » śr lis 17, 2010 3:00 pm

To się nazywa wyłącznik wstrząsowy i służy do zgaszenia silnika w razie wypadku. Czasem po wpadnięciu w dużą dziurę potrafi zadziałać :roll: Gdzie jest w tym aucie to nie wiem ale zazwyczaj jest pod deską rozdzielczą lub w komorze silnika...
Chwila szukania:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1 ... ml#7582293

Awatar użytkownika
ArturoK4

Kontaktowanie:

Post autor: ArturoK4 » śr lis 17, 2010 3:09 pm

Adamo pisze:To się nazywa wyłącznik wstrząsowy i służy do zgaszenia silnika w razie wypadku. Czasem po wpadnięciu w dużą dziurę potrafi zadziałać :roll: Gdzie jest w tym aucie to nie wiem ale zazwyczaj jest pod deską rozdzielczą lub w komorze silnika...
Chwila szukania:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1 ... ml#7582293
już to czytałem wcześniej , ale mój Trafic nie miał żadnego wypadku ,tylko przejazd przez drempla w NL-u

ale dzięki za odp. Adamo

Adamo

Post autor: Adamo » śr lis 17, 2010 3:13 pm

Kiedyś jak kupowałem nowego citroena to w salonie przy odbiorze auta pokazywali gdzie jest ten wyłącznik, ponieważ na naszych drogach auto czasem uważa, że zostało rozbite :)21
Nie jestem pewien jak jest w tym konkretnym aucie ale w tych co odcina pompę paliwa to jeśli nie znajdziesz możesz podać dodatkowe zasilanie na pompę i przyjechać normalnie na kołach :roll:

Awatar użytkownika
CLIMBER

Re: Czujnik wstrząsowy w reno traficu ? czy jest coś takiego ?

Post autor: CLIMBER » śr lis 17, 2010 3:49 pm

u mnie w peugeocie 406 tez jest i juz raz wystrzelił, podobno francuzy tak maja :roll:
WARMIŃSKO-MAZURSKA GRUPA OFF ROAD

Awatar użytkownika
lesio jeep

Post autor: lesio jeep » śr lis 17, 2010 9:46 pm

CLIMBER pisze:u mnie w peugeocie 406 tez jest i juz raz wystrzelił, podobno francuzy tak maja :roll:
tak tak jedyny kraj co ma rowne i dobre drogi :)2
czy zrezygnowałeś już z rosyjskiego gazu i ropy?
Ten wpis powstał bez wsparcia środków unijnych

Darek96
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Darek96 » czw lis 18, 2010 10:38 pm

pracuje w autoryz.... reno i jak chcesz moge sie na sobote dowiedziec wiem ze master ma taki czujnik i trafic na 90% tez ma naprawdopodobniej szukaj go w komorze silnika po lewej stronie powinien byc przyczepiony do karoserii jezeli by szwankował to go omin wystarczy zlutowac kabelki ;] ale najprawdopodobniej wystarczy go wcisknac

Awatar użytkownika
Nahen

Post autor: Nahen » pt lis 19, 2010 12:15 am

A w terenufkach też france tak robią? ;) Znaczy w SUVach tych takich podobnych do Outlandera??
mam Trooperka 2,6i i 3.0 DTi (problemy "nowego" się skończyły zobaczymy na jak długo ;) )

Awatar użytkownika
Maximus1313

Kontaktowanie:

Post autor: Maximus1313 » pt lis 19, 2010 7:10 am

Jeszcze nie spotkałem się z renufką która nie ma wstrząsówki. Poszukaj pod maską plastikowego pudełka wielkości ok 5cm/5cm/8cm, podłączonego od spodu kabelkami, od góry z okrągłym gumowym kapturem koloru czerwonego albo czarnego. Naciśnij guziczek pod gumą.

Darek96
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Darek96 » pt lis 19, 2010 12:46 pm

nie wiem czy w kazdej ale te z busów cześciej sie wlaczaja ;]

Awatar użytkownika
ArturoK4

Kontaktowanie:

Post autor: ArturoK4 » pt lis 19, 2010 4:51 pm

Darek96 pisze:nie wiem czy w kazdej ale te z busów cześciej sie wlaczaja ;]
ciekawe że w serwisie reno o tym nie wiedzą i szukają przyczyny przy pompie i wtryskach :-?

Darek96
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Darek96 » pt lis 19, 2010 6:32 pm

raz przyjechał<na lawecie> Master (chyba 08albo 09) i nie chce zapalić podpinamy go do komputera i niby wszystko ok, resztę powiedzieli żeby poczekał na swoją kolej. W tym czasie jak stał na polu z otwartą maską poszli zapalić i jeden z uczniów ciekawy co to zapytał się mechanika a ten postukał się po głowie i włączył czujnik... i nikt by nie pomyślał że to może być czujnik

Awatar użytkownika
Nahen

Post autor: Nahen » pt lis 19, 2010 7:44 pm

Znaczy, że w Reno Koleos, Peżocie 4007 i Citroenie C-Crosser też montują takie wynalazki ?? :)21 :)21 Fajny pomysł... prawie jak zamontowac w granacie system antywybuchowy działający po "wyczuciu" silnego wstrząsu :)21
mam Trooperka 2,6i i 3.0 DTi (problemy "nowego" się skończyły zobaczymy na jak długo ;) )

Awatar użytkownika
ArturoK4

Kontaktowanie:

Post autor: ArturoK4 » sob lis 20, 2010 1:46 pm

Chłopaki sprawdzili w tym feralnym traficu , niestety brak tego czujnika :-?

Awatar użytkownika
lesio jeep

Post autor: lesio jeep » sob lis 20, 2010 5:56 pm

Nahen pisze:Znaczy, że w Reno Koleos, Peżocie 4007 i Citroenie C-Crosser też montują takie wynalazki ?? :)21 :)21 Fajny pomysł... prawie jak zamontowac w granacie system antywybuchowy działający po "wyczuciu" silnego wstrząsu :)21
przy truperku to prawie hevy duty som :)21
prypomne ze plaskate renowki prawie seryjne wygraly 3 x dakar a seryjna pizocina 205 T16 2
o truperkach na podum nie slyszalem
czy zrezygnowałeś już z rosyjskiego gazu i ropy?
Ten wpis powstał bez wsparcia środków unijnych

Awatar użytkownika
kuba500

Kontaktowanie:

Post autor: kuba500 » sob lis 20, 2010 6:05 pm

ArturoK4 pisze:Chłopaki sprawdzili w tym feralnym traficu , niestety brak tego czujnika :-?
jak nowy diesel z pompą wysokiego ciśnienia to powinien mieć, mi w życiu zdarzyło się już trzy razy odcięcie paliwa przez czujnik po wpadnięciu w dziurę na naszych pięknych drogach, pierwszy raz też było holowanie przez lawetę do serwisu na szczęście chłopaki w serwisie kumate były i doszli że czujnik i nawet pokazali gdzie się znajduje, dwa kolejne razy po zgaśnięciu auta skończyło się na podniesieniu maski i wciśnięciu pstryczka :)21
KZJ95 , Suzuki SV650, Celica GT-FOUR też 4x4 :D

Awatar użytkownika
Nahen

Post autor: Nahen » sob lis 20, 2010 10:05 pm

lesio jeep pisze:prypomne ze plaskate renowki prawie seryjne wygraly 3 x dakar a seryjna pizocina 205 T16 2
o truperkach na podum nie slyszalem
Sprawdź wyniki w roku 1994 albo 1996 nie pamiętam teraz ;) klasę "marathon" ;)

Awatar użytkownika
Nahen

Post autor: Nahen » sob lis 20, 2010 10:06 pm

kuba500 pisze:
ArturoK4 pisze:Chłopaki sprawdzili w tym feralnym traficu , niestety brak tego czujnika :-?
jak nowy diesel z pompą wysokiego ciśnienia to powinien mieć, mi w życiu zdarzyło się już trzy razy odcięcie paliwa przez czujnik po wpadnięciu w dziurę na naszych pięknych drogach, pierwszy raz też było holowanie przez lawetę do serwisu na szczęście chłopaki w serwisie kumate były i doszli że czujnik i nawet pokazali gdzie się znajduje, dwa kolejne razy po zgaśnięciu auta skończyło się na podniesieniu maski i wciśnięciu pstryczka :)21
A nie da się poprostu tego ustrojstwa wypitolić spod maski na stałe? Albo przynajmniej odciąć od reszty instalacji?

Darek96
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Darek96 » sob lis 20, 2010 10:17 pm

da się tylko nie pamiętam które kabelki lutowałem

Awatar użytkownika
Nahen

Post autor: Nahen » sob lis 20, 2010 11:09 pm

Tylko jak odetniesz i coś zdechnie to wtedy serwis będzie miał zonka ;) Mechanior podchodzi podnosi maskę na luzie naciska "pstryczek" a tu autko nadal nie trybi ;) I masz miesiąc postoju w serwisie jak nic :)21

Darek96
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Darek96 » ndz lis 21, 2010 9:51 am

no to zgłaszasz to przy oddaniu samochodu

Awatar użytkownika
Nahen

Post autor: Nahen » ndz lis 21, 2010 10:09 am

I tracisz gwarancję? ;)

Awatar użytkownika
kuba500

Kontaktowanie:

Post autor: kuba500 » ndz lis 21, 2010 10:47 am

Nahen pisze:
A nie da się poprostu tego ustrojstwa wypitolić spod maski na stałe? Albo przynajmniej odciąć od reszty instalacji?
ale nie bardzo widzę sens wywalenia tego :roll: patent jest stworzony po to żeby w czasie wypadku odciąć dopływ paliwa i mi osobiście to nie przeszkadza, a że przy mocniejszym j.bnięciu w dziurę potrafi zadziałać to juz inna sprawa, wystrczy wiedzieć gdzie jest ten przycisk, zatrzymać się wcisnąć i po temacie :)21
aha i z moich doświadczeń w terenie raczej jest to mało prawdopodobne żeby zadziałało mi zdarzyło się to przy sporej prędkości jak wpadłem w wyrwę w asfalcie głębokości kilkadziesiąt cm :)11

Awatar użytkownika
Nahen

Post autor: Nahen » ndz lis 21, 2010 8:04 pm

Kuba może przeczytaj co od początku prawie piszę... Jeżeli coś takiego jest w wymienionych przez mnie autkach to jest to szczyt debilizmu i totalny bezsens. Tyle. W dostawczakach może i ma to sens, ale pytanie sie nasuwa: Czy inni producenci też to to montują masowo? Jeżeli tak to pewnie to jakiś standard jeżeli nie to znaczy, ze doskanale bez tego w czasie wypadków inne auta sobie radza i o dziwo nie wybuchają jak na amerykańskich filmach. Zaryzykuję nawet teorię, że przez dziesiątki lat motoryzacji taki wynalazek nie był stosowany, i o dziwo wypadki w których dochodziło do eksplozji auta, czy do jego spalenia były i nadal są wyjatkowo wyjątkowymi przypadkami.

Awatar użytkownika
kuba500

Kontaktowanie:

Post autor: kuba500 » pn lis 22, 2010 12:20 am

bo przez dziesiątki lat ropa była zasysana przez pompę w silniku pod niewielkim ciśnieniem i w momencie jak silnik przestawał pracować paliwo automatycznie przestawało lecieć ,a teraz jest podawana przez pompę elektryczną zainstalowaną bezpośrednio w zbiorniku lub jego okolicach
czy chodzi o wybuch ? nie wiem może o ekologie czy inny ch ale wiem że jak miałem awarię pompy CR to po włączeniu zapłonu jak silnik jeszcze nie chodził paliwo lało się ciurkiem przez dobre kilkadziesiąt sekund prosto na okolice kolektora wydechowego :)16
a czy w terenówkach z CR też jest taki system? też nie wiem ale podejrzewam że jest, na szczęście w moim Patrolu nie ma CR ani innego pompowtrysku więc się tym nie martwię że w razie j.bnięaia w większą dziurę odetnie mi paliwo :)21

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne samochodziki”